Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

ЄС надає 2 мільйони євро на гуманітарну допомогу сомалійським біженцям у Кенії

Про надання допомоги Європейська Комісія оголосила 21 грудня.

„Драматичний розвиток політичної ситуації в Сомалі та складні внутрішні конфлікти знову постали у фокусі міжнародної уваги”, - заявив з цього приводу Європейський Комісар у справах розвитку та гуманітарної допомоги Луї Мішель. Європейська допомога стане „свідченням наших незмінних зусиль, спрямованих на розв’язання гуманітарних проблем, та нашої політичної участі в забезпеченні миру та стабілізації в Сомалі”, - зазначив Комісар.

Допомога Європейської Комісії спрямована на забезпечення основних потреб біженців: притулку, харчування, медичного та санітарного догляду. Кошти буде використано на ґарантування дотримання санітарних норм продуктів харчування, очищення води та надання першої медичної допомоги.

Від початку 2006 року потоки біженців із Сомалі незмінно зростають. Щодня до Кенії прибувають близько 1 200 громадян сусідньої країни. Нині у кенійських таборах для біженців перебуває понад 150 000 сомалійців.

Зростання потоків біженців зумовлене ескалацією громадянського конфлікту між Тимчасовим федеральним урядом Сомалі та ісламістським рухом „Верховна рада ісламських судів”. Тимчасовий уряд має міжнародне визнання, однак контролює незначну територію країни. Особливо кривавими стали нещодавні битви в столиці Сомалі Моґадішо. Гуманітарна ситуація погіршується через засуху, що позбавила значну кількість населення засобів до існування.

У травні 2006 року Європейська Комісія оголосила про надання 70 мільйонів євро на діяльність Програми відновлення Сомалі, зокрема допомогу найбіднішим та найвразливішим категоріям населення країни. Протягом найближчих років ці кошти було виділено з ресурсів Європейського фонду розвитку.

Окрім цього, Комісія продовжує реалізацію програми допомоги африканським країнам, що страждають від засухи. Протягом останніх двох років сімом східно-африканським країнам (Джибуті, Еритреї, Ефіопії, Кенії, Сомалі, Судану та Уґанді) було надано 92 мільйони євро, із яких 31 мільйон було спрямовано на потреби гуманітарної допомоги. ››› докладніше

нагору