Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

ЄС узгоджує спільну енергетичну стратегію з країнами чорноморського та каспійського регіонівЄС узгоджує спільну енергетичну стратегію з країнами чорноморського та каспійського регіонів

 Таким став результат міністерської конференції з енергетичних питань, що відбулася 30 листопада в Астані (Казахстан).

На конференції було узгоджено „Дорожню карту” з енергетичної співпраці. Стратегія встановлює нормативно-правові рамки, що визначатимуть подальший розвиток інтеґрованого енергетичного ринку Європейського Союзу та країн чорноморського і каспійського регіонів.

„Дорожню карту” підписали Європейська Комісія, уряди Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, Туреччини, України та Узбекистану. Росія виступила на перемовинах у ролі спостерігача.

„Конференція прокладає шлях до тіснішої енергетичної інтеґрації”, - прокоментував подію Європейський Комісар з енергетичних питань Андріс Пібалґс. Вона є „історичним шансом зміцнити енергетичну взаємодію між реґіонами”, - наголосив Комісар.

Нинішня подія є другою міністерською конференцією з енергетичних питань, що відбувається за участі Європейського Союзу та країн чорноморського та каспійського регіонів. Перша конференція відбулася в Баку в листопаді 2004 року. На ній було закладено фундамент для майбутньої інтеграції енергетичних ринків ЄС та країн-партнерів.

Спільна енергетична стратегія, ухвалена на нинішній конференції, передбачає подальші кроки в напрямі інтеґрації енергетичних ринків, побудови нових енерготранспортних інфраструктур, забезпечення надійності енергопостачання, підтримки розвитку чистої енергетики та залучення державних і приватних інвестицій до енергетичної галузі. ››› докладніше

нагору