Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Європейська Комісія пропонує нові кроки для захисту громадян ЄС закордоном

Ініціативи Комісії вміщено до Зеленої книги з питань консульського та дипломатичного захисту, опублікованої 28 листопада.

„Адекватний захист громадян ЄС закордоном має надаватися дедалі більшій кількості осіб, що подорожують, працюють та мешкають за межами ЄС”, - прокоментував подію Віце-президент Європейської Комісії Франко Фраттіні. „Європейський Союз є захисником своїх громадян в усьому світі”, - наголосив він.

Відповідно до статті 20 Договору про заснування Європейської Спільноти та статті 46 Хартії про засадничі права Європейського Союзу, кожен громадянин ЄС, подорожуючи чи мешкаючи в країні, де немає представництва його рідної держави, має право на дипломатичний та консульський захист іншої країни-члена ЄС. Втім, відповідно до результатів нещодавнього дослідження Євробарометра, про існування такої норми знають лише 23% європейців.

Прагнучи розв’язати цю проблему, Європейська Комісія пропонує включити текст статті 20 до всіх паспортів громадян ЄС. Крім того, Комісія пропонує поширити право консульського захисту на тих членів родин громадян ЄС, які є громадянами третіх країн. У Зеленій книзі також передбачено спрощення процедур надання фінансової допомоги громадянам ЄС, які опинилися в складному становищі.

Комісія висловлює ідею створення спільних консульських служб держав-членів ЄС. Передусім це стосується європейських представництв у балканських країнах, країнах Карибського басейну, Індійського океану та Західної Африки. Крім того Комісія пропонує започаткувати програми спільного навчання посадовців держав-членів та інституцій ЄС.

Нині громадяни ЄС щороку здійснюють близько 180 мільйонів подорожей за межі Європейського Союзу. Протягом найближчих трьох років такі подорожі планує здійснити близько половини мешканців ЄС. За такої ситуації виникає потреба в удосконаленні механізмів захисту громадян ЄС. ››› докладніше

нагору