Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Європейська Комісія пропонує зменшити бюрократичний тягар на європейські компанії

Відповідна пропозиція міститься в Першому стратегічному огляді втілення ініціативи „На шляху до ліпшого регулювання”, оприлюдненому 14 листопада.

На думку Комісії, протягом найближчих п’яти років бюрократичний тягар на європейські компанії слід зменшити на 25%. Це уможливить підвищення ВВП Європейського Союзу на 1,5% та збільшення обсягів інвестицій на 150 мільярдів євро. У документі наголошується, що подібної мети можна досягти тільки за умов повної співпраці держав-членів та інституцій ЄС.

За словами президента Європейської Комісії Жузе-Мануеля Баррозу, публікація огляду свідчить про „народження нової політичної культури в Комісії”. „Нашою метою є створення високоякісного регуляторного середовища в Європі, яке відповідатиме потребам громадян, однак не накладатиме зайвого бюрократичного тягаря на бізнесову сферу”, - підкреслив голова Європейської Комісії.

„Ми надзвичайно інтенсивно рухаємося в бік зменшення адміністративного тягаря в Європі”, - додав Віце-президент Європейської Комісії Ґюнтер Фергойґен. Запропоновані заходи „матимуть велике значення для бізнесу”, - підкреслив Комісар.

Відповідно до результатів огляду, протягом останніх трьох років було докладено чимало зусиль для оцінки масштабу бюрократичного тягаря в різних сферах, а також для спрощення наявних норм європейського права. Крім того, Комісія здійснила понад 160 досліджень, що містили оцінку потенційних соціальних, екологічних та економічних наслідків пропонованих нею ініціатив. Очевидним є поступ у процесі кодифікації європейського права: протягом останніх трьох років Комісія розробила понад 500 норм, що зводять в один документ положення вихідних нормативно-правових актів та всіх подальших змін та доповнень до нього.

Окрім аналізу досягнутих результатів, огляд містить також план дій на найближче майбутнє. Поряд із зменшенням бюрократичного тягаря на європейські компанії, Комісія пропонує створити спеціалізовану Раду з оцінки можливих наслідків пропонованих норм. На шляху до подальшого спрощення законодавства Комісія планує втілити 43 нові ініціативи. Важливим напрямом діяльності будуть дії, спрямовані на підвищення рівня виконання норм європейського права.

Ініціативу „На шляху до ліпшого регулювання” було ухвалено навесні 2005 року. Вона стала частиною оновленої Лісабонської стратегії, покликаної підвищити конкурентоздатність європейської економіки. Ключовими елементами ініціативи є зменшення бюрократичного тягаря на європейські компанії, спрощення та зменшення обсягів наявного законодавства ЄС та реалізація механізму ретельної оцінки наслідків пропонованих норм. >>> докладніше

нагору