Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

ЄС спростить візовий режим для громадян західнобалканських країн

 Рішення про уповноваження Європейської Комісії розпочати відповідні переговори з низкою країн Західних Балкан було прийнятно на засіданні Ради ЄС із загальних питань та зовнішніх відносин, що відбулося 13 листопада в Брюсселі.

Перемовини щодо укладання угод про реадмісію та спрощення візового режиму стосуються Боснії та Герцеговини, колишньої Югославської Республіки Македонія, Чорногорії та Сербії. Оскільки Албанія вже підписала з ЄС угоду про реадмісію, з цією країною буде розпочато переговори тільки про укладання угоди про спрощення візового режиму.

„Ми вітаємо рішення Ради ЄС”, - йдеться у спільній заяві Віце-президента Європейської Комісії Франко Фраттіні та Європейського Комісара у справах розширення Оллі Рена. „Цей крок відображає прагнення ЄС створити умови для налагодження міжлюдських контактів між громадянами країн Західних Балкан та країн ЄС”, - підкреслюється в заяві.

Майбутні угоди буде укладено для спрощення процесу отримання віз до ЄС і водночас для ефективнішої протидії процесам нелегальної міграції. Очікується, що буде знижено вартість віз до Союзу, а певні категорії громадян зможуть отримувати тривалі візи із можливістю багаторазових подорожей на територію ЄС.

Перший раунд перемовин щодо укладання угод про реадмісію та спрощення візового режиму заплановано на 30 листопада. Рада ЄС закликала партнерів завершити переговори не пізніше червня 2007 року.

Рішення Ради ЄС було ухвалене кількома днями після оприлюднення звіту Європейської Комісії про поступ західнобалканських країн на шляху інтеґрації до ЄС та напередодні Форуму міністрів юстиції та внутрішніх справ держав-членів ЄС та країн регіону. Форум, що відбудеться в столиці Албанії Тирані, заплановано на 17 листопада.

Нині лише одна західнобалканська країна – Словенія - входить до Європейського Союзу. Хорватія та колишня Югославська Республіка Македонія є країнами-кандидатами на вступ до ЄС. Боснія та Герцеговина, Чорногорія, Сербія та Албанія є потенційними країнами-кандидатами. >>> докладніше

нагору