Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Європейська Комісія оприлюднює звіт про поступ країн-кандидатів

 Звіт Європейської Комісії про результати Туреччини, Хорватії та колишньої Югославської Республіки Македонія у процесі приєднання до ЄС було оприлюднено 8 листопада.

Документ містить оцінку поступу, досягнутого трьома країнами-кандидатами, та огляд сфер, що потребують інтенсивнішого реформування.

Хорватія здійснила істотний поступ у проведенні політичних, економічних та правових реформ, стверджує Європейська Комісія. Країна втілює програми боротьби з корупцією та захисту прав меншин. Вона досягла успіхів у стабілізації макроекономічних показників та наближення внутрішнього законодавства до норм європейського права. Водночас держава має здійснити подальші реформи судової влади та державного управління, а також посилити боротьбу проти корупції. Особливу увагу слід приділити стабілізації торгівельного та платіжного балансів, зменшенню зовнішнього боргу та підвищенню рівня виконання правових норм.

Колишня Югославська Республіка Македонія перебуває на шляху виконання зобов’язань щодо політичних реформ. Підвищено рівень макроекономічної стабільності та передбачуваності. Досягнуто успіхів у політичній та економічній децентралізації держави. Водночас залишаються проблеми в сфері державного управління, функціонуванні фінансового ринку та ринку праці, а також у рівні виконання правових норм.

Найкритичнішою виявилася оцінка ситуації в Туреччині. Протягом останнього року темп реформ уповільнено, стверджує Європейська Комісія. Особливо це стосується проблем свободи слова, свободи віросповідання, прав немусульманського населення, соціально-економічних прав жінок, прав курдської меншини та громадського контролю над армією.

Окремий акцент було зроблено на невиконанні Туреччиною положень Угоди про асоціацію з ЄС, а також Додаткового протоколу, що поширює пункти угоди на 10 нових країн-членів ЄС. Передусім це стосується допуску кораблів Республіки Кіпр до турецьких портів.

„Сьогодні ми вирішили дати шанс дипломатичним зусиллям”, - заявив з цього приводу президент Європейської Комісії Жузе-Мануель Баррозу. „Якщо Туреччина повною мірою не виконає своїх зобов’язань, це може вплинути на весь процес подальших перемовин”, - зазначив він.

ЄС продовжує надавати фінансову допомогу країнам-кандидатам. Цього року обсяг коштів, наданих Союзом для їхньої підготовки до вступу, складає 500 мільйонів євро для Туреччини, 140 мільйонів євро для Хорватії та 43,6 мільйонів євро для колишньої Югославської Республіки Македонія. >>> докладніше

Див. також:

Звіт Європейської Комісії про розвиток ситуації у Косово, а також у потенційних країнах-кандидатах: Албанії, Боснії та Герцеговині, Чорногорії та Сербії

нагору