УКР
РУС
ENG
Про Академію
Положення
Проекти
Навчальні програми
Форум
Структура
Новини
Спеціальності
Співробітництво
 Пошта
 
 
 ЗАТВЕРДЖЕНО
Спільним наказом 
Міністерства освіти і науки України,
Академії педагогічних наук України,
Української Академії державного управління
при Президентові України
від “12” червня 2002 р.
№ 343/43/102
    ПОЛОЖЕННЯ
    про навчально-науково-виробничий комплекс
    “Академія дистанційної освіти”
    1. Загальні положення

    1.1. Це Положення визначає порядок утворення та організацію діяльності навчально-науково-виробничого комплексу “Академія дистанційної освіти” (далі - Комплекс), що створюється з метою формування і розвитку освітніх послуг на базі сучасних технологій дистанційного навчання.

    1.2. Комплекс є добровільним об’єднанням навчальних закладів, наукових організацій і виробничих підприємств (далі - Сторони), які зберігають свою юридичну та фінансову самостійність, не відповідають за зобов’язання та дії інших Сторін Комплексу.

    1.3. Комплекс забезпечує:

    • координацію спільної діяльності Сторін щодо реалізації законів України “Про освіту” і “Про вищу освіту”;
    • впровадження системи ступеневої підготовки фахівців за наскрізними навчальними планами та за дистанційною формою навчання;
    • ефективне використання науково-педагогічних кадрів, навчально-лабораторної та виробничої бази, соціальної інфраструктури кожної із Сторін;
    • організацію підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників і працівників підприємств;
    • спільне проведення науково-дослідних робіт; 
    • апробацію та використання результатів наукових досліджень; 
    • підготовку наукових кадрів; 
    • розробку навчально-методичного забезпечення тощо. 

    1.4. Сторони здійснюють свою діяльність відповідно до законів України “Про освіту”, “Про вищу освіту”, чинного законодавства, Установчого договору про створення Комплексу, цього Положення про Комплекс і нормативних документів, що стосуються діяльності Сторін.
     

    2. Створення Комплексу

    Комплекс створюється спільним наказом Міністерства освіти і науки України, Академії педагогічних наук України та Української Академії державного управління при Президентові України.

    3. Засновники і члени Комплексу

    3.1. Засновниками і членами Комплексу є:

    • Українська Академія державного управління при Президентові України;
    • Інститут адміністративного, економічного і політичного менеджменту при Українській Академії державного управління при Президентові України;
    • Інститут засобів навчання Академії педагогічних наук України;
    • Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти Академії педагогічних наук України;
    • Національний аерокосмічний університет “ХАІ”;
    • Національний технічний університет “ХПІ”;
    • видавництво “Міленіум”;
    • Спільне підприємство “Парус - Україна”.

    3.2. Засновники планують і здійснюють організаційне, правове, фінансове, навчально-методичне, науково-дослідне та технічне забезпечення діяльності Сторін як структурних підрозділів Комплексу.

    3.3. Засновники Комплексу укладають Установчий договір про створення Комплексу, в якому визначається структура Комплексу, основні завдання і функції кожної із Сторін (Додаток 1). 

    3.4. Установчий договір може бути змінений або розірваний за згодою Сторін з оформленням протоколу, погодженого у Міністерстві освіти і науки України, Академії педагогічних наук України, Українській Академії державного управління при Президентові України і який є невід’ємною частиною договору. При цьому вносяться відповідні зміни у дане Положення.

    3.5. У випадку необхідності зміни пунктів Установчого договору або цього Положення ініціативна Сторона повідомляє Раду Комплексу офіційним листом не пізніше двох місяців до початку чергових робіт за пунктами, яких це стосується.

    3.6. Про рішення вийти з Комплексу Сторона повідомляє Раду Комплексу офіційним листом не пізніше, ніж за 3 місяці до виходу із складу Комплексу.

    3.7. Членство Сторін в комплексі не є перешкодою для укладання інших договорів між Сторонами та з іншими навчальними закладами, організаціями, установами та підприємствами.

    3.8. Участь засновників у Комплексі припиняється у випадках: 

    • виходу із Комплексу за власним бажанням відповідно до умов, викладених у п.3.5; 
    • невиконання угод і зобов’язань, укладених з іншими Сторонами Комплексу.

    4. Структура і керівництво Комплексом

    4.1. Вищим органом керівництва діяльністю Комплексу є Рада Комплексу (далі - Рада), до складу якої входить по 2 представники від кожної із Сторін. 

    4.2. Раду очолює її Голова, якого обирають члени Ради Комплексу зі свого складу. 

    4.3. Рада розробляє і схвалює Положення про Комплекс, яке затверджується Міністерством освіти і науки України, Академією педагогічних наук України, Українською Академією державного управління при Президентові України, з урахуванням законодавства, вимог даного Положення, законів України “Про освіту”, “Про вищу освіту” і керується ними у своїй діяльності.

    4.4. Комплекс працює згідно з планами, затвердженими його Радою.

    5. Права Комплексу

    5.1. Для вирішення спільних завдань і створення сприятливих умов для ефективного використання наявного науково-педагогічного потенціалу та матеріально-технічної бази Комплекс має право:

    • координувати діяльність Сторін у Комплексі;
    • впроваджувати систему ступеневої підготовки фахівців за наскрізними навчальними планами та за дистанційною формою навчання;
    • визначати перелік напрямів підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації слухачів та працівників членів Комплексу;
    • приймати до складу Комплексу інші навчальні заклади, наукові установи та підприємства;
    • розробляти робочі навчальні плани і програми дисциплін для всіх ступенів підготовки фахівців;
    • проводити спільні науково-дослідні роботи, апробацію та використання результатів наукових досліджень, підготовку наукових і науково-педагогічних кадрів, розробку навчально-методичного забезпечення та його спільне використання, тощо;
    • здійснювати спільне кадрове забезпечення виконання програм;
    • вступати до кооперації з іншими установами для розв’язання завдань, що мають загальний інтерес, створювати і вступати до асоціацій навчальних закладів спорідненого профілю, у тому числі з закордонними навчальними закладами;
    • залучати викладачів навчальних закладів III і IV рівня акредитації для проведення занять, участі у роботі державних кваліфікаційних і екзаменаційних комісій навчальних закладів І - II рівнів акредитації на умовах договорів;
    • здійснювати підготовку фахівців наступного рівня з числа випускників навчальних закладів, що входять до складу Комплексу; 
    • ініціювати ліцензування та акредитацію навчальних закладів, що входять до складу Комплексу, з урахуванням наявності у Комплексі відповідної матеріально-технічної бази, науково-педагогічних кадрів, навчально-методичного забезпечення; 
    • за наявності у базових вищих навчальних закладах більш високого рівня акредитації (ІІ, ІІІ, IV), що входять до складу Комплексу, використовувати ліцензії нижчого рівня (І, ІІ, ІІІ) з відповідним збільшенням ліцензованого обсягу прийому базових вищих навчальних закладів для забезпечення спільної реалізації ступеневої підготовки фахівців за єдиними наскрізними навчальними планами.

    5.2. Зарахування випускників професійних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І та II рівнів акредитації на наступний рівень підготовки на споріднені спеціальності за освітньо-професійними програмами ступеневої підготовки фахівців у Комплексі здійснюється відповідно до Умов прийому до вищих навчальних закладів України, Правил прийому до вищого навчального закладу, до якого вступають випускники.

    6. Організація навчальної роботи

    6.1. Комплекс забезпечує післядипломне навчання за ліцензованими напрямами підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців.

    6.2. Навчальний процес здійснюється за ліцензованими будь-якою із Сторін спеціальностями переважно за дистанційною формою навчання. 

    6.3. Основні вимоги до рівня підготовки фахівців з кожної спеціальності визначаються освітньо-кваліфікаційними характеристиками, які затверджуються у встановленому порядку.

    6.4. Зміст і організація навчання визначаються освітньо-професійними програмами, навчальними планами і програмами навчальних дисциплін відповідно до вимог Міністерства освіти і науки України з урахуванням новітніх інформаційних технологій, досягнень науки та техніки.

    6.5. Організація навчального процесу регламентується Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах.

    7. Навчально-методичне та матеріально-технічне забезпечення Комплексу

    7.1. Для здійснення єдиного підходу у формуванні змісту освіти за дистанційною формою підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців, розроблення навчально-методичного забезпечення дистанційної форми навчання, розроблення й оформлення нормативної та навчально-методичної документації, ефективного використання матеріально-технічної бази Комплекс проводить:

    • організацію творчих колективів викладачів, науковців, виробників для підготовки підручників, навчальних посібників та іншої навчально-методичної літератури;
    • координацію планомірного розвитку матеріально-технічної бази Комплексу, оснащення його структур сучасним устаткуванням, оргтехнікою;
    • налагодження зв’язків з підприємствами, організаціями, установами з метою надання спонсорської допомоги Комплексу, зокрема, безкоштовної передачі навчальним закладам та науковим установам Комплексу сучасного устаткування, приладів, матеріалів, приміщень, транспортних засобів тощо.

    7.2. На підставі двосторонніх угод у межах Комплексу надається можливість спільного користування бібліотечними фондами, засобами навчання, науковим обладнанням, технікою для тиражування навчально-методичних матеріалів, програмними комп’ютерними засобами тощо.

    8. Підготовка наукових і науково-педагогічних кадрів, підвищення кваліфікації
    Комплекс забезпечує післядипломне навчання і підготовку кадрів через:

    • магістратуру;
    • аспірантуру;
    • докторантуру;
    • підвищення кваліфікації педагогічних працівників професійних навчальних закладів, коледжів і технікумів у вищих навчальних закладах III та IV рівня акредитації, на спеціальних факультетах;
    • складання кандидатських екзаменів і підготовки дисертацій;
    • педагогічне і наукове стажування у вищих навчальних закладах, на підприємствах, установах, у тому числі за кордоном.

    9. Міжнародна діяльність Комплексу
    Сторони, що входять до складу Комплексу, на підставі договорів організовують навчання студентів, слухачів та аспірантів, підвищення кваліфікації спеціалістів з-за кордону за рахунок коштів, обумовлених договорами, і відповідно до наказу Міністерства освіти України від 24 квітня 1993 року № 106 про навчання іноземних громадян, а також здійснюють підвищення кваліфікації та стажування науково-педагогічних та наукових працівників складу Комплексу в провідних навчальних закладах і наукових установах світу на підставі двосторонніх договорів.

    10. Ліквідація комплексу
    Ліквідація Комплексу здійснюється спільним наказом Міністра освіти і науки України, Академії педагогічних наук України та Української Академії державного управління при Президентові України на підставі рішення Ради Комплексу відповідно до законодавства.

 
 
Про Академію
Положення
Проекти
Навчальні програми
 Форум
Структура
Новини
Спеціальності
Співробітництво
 Пошта