This version of the page http://www.vstu.vinnica.ua/ua/vstu.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-28. The original page over time could change.
Загальна iнформацiя - Вінницкий нацiональний технічний університет     
на головну карта сайту
 ВНТУ сьогоднi 28/02/2007

   Вiнницький нацiональний технiчний унiверситет - добре вiдомий навчальний заклад четвертого рiвня акредитацiї як в Українi, так i далеко за її межами.
  В структуру ВНТУ входять 11 навчально-наукових iнститутiв:
   Iнститут автоматики, електронiки та комп'ютерних систем управлiння (IнАЕКСУ)
   Iнститут будiвництва, теплогазопостачання та екологiї (IнБТГПЕ)
   Iнститут електроенергетики та електромеханiки (IнЕЕЕМ)
   Iнститут iнформацiйних технологiй та комп'ютерної iнженерiї (IнIТКI)
   Iнститут машинобудування та транспорту (IнМТ)
   Iнститут радiотехнiки, з6’зку та приладобудування (IнРТЗП)
   Iнститут фундаментальної економiчної пiдготовки (IнФЕП)
   Iнститут українознавства, фiлософiї та полiтологiї (IнУФП)
   Iнститут фiзики та математики (IнФМ)
   Iнститут гуманiтарно-педагогiчних проблем та виховання (IнГППВ)
   Iнститут мiжнародних зв'язкiв (IнМЗ)

  На стацiонарних вiддiленнях унiверситету навчається п'ять тисяч студентiв, на заочних - тисяча, в аспiрантурi та докторантурi - сто, на пiдготовчому факультетi - 1000.

  Навчально-наукову дiяльнiсть в унiверситетi здiйснюють 47 кафедр,26 ыз яких мають фiлiї на пiдприємствах м. Вiнницi та областi, 36 очолюються докторами наук, професорами, бiля 84% викладачiв випускаючих кафедр та 72% викладачiв унiверситету мають науковi ступнi та звання; 2% викладачiв кафедр мають поченi звання "Заслужений", а 10% є академiками та членами-кореспондентами державних галузевих та громадських Академiй.

  ВНТУ єдиний в Українi та на теренi СНД вищий навчальний заклад, в якому ще з 1991 року навчальний рiк побудований по трьох - триместровiй схемi, в якiй 2 триместри є навчальними, за програмою вищої школи, а один триместр є робочим. Особливiстю робочих триместрiв є те, що пiд час їх проведення на 1-ому курсi всi студенти отримують робочi професiї, якi вiдповiдають майбутнiм iнженерним, а на наступних курсах студенти працюють на робочих мiсцях на пiдприємствах, самостiйно виконуючи робочi завдання та пiдвищуючи свою робочу квалiфiкацiю: керує робочими триместрами кафедра iнтеграцiї навчання з виробництвом, представництва якої є в усiх промислових мiстах України.

  Навчання в ВНТУ, який акредитовано за найвищим в Українi IV рiвнем акредитацiї, здiйснюється за схемою "бакалавр - iнженер, магiстр" за навчальними планами, в яких iнтегровано кращi риси вiтчизняної та канадської систем вищої освiти.

  Крiм опанування основної спецiальностi студенти-вiдмiнники мають можливiсть поглиблено вивчати iноземнi мови на рiвнi технiчного перекладача, а також по заочнiй формi освоювати другу спецiальнiсть. I лише в нашому унiверситетi в Українi студентам бiдь-якої спецiальностi, котрi мають видатнi спортивнi досягнення, створена можливiсь паралельно освоїти спецiалiзацiю "Менеджмент органiзацiї фiзкультури i спорту".

  Особливiстю навчання в ВНТУ є також те, що пiсля закiнчення чотирирiчного курсу пiдготовки по програмi бакалавра за фаховим напрямком широкого профiлю, на магiстерську пiдготовку зараховуються лише тi випускники бакалаврату, якi отримали дипломи бакалавра з вiдзнакою i продемонстрували здатнiсть до наукової чи навчальної роботи.

  Студенти ряду спецiальностей в ВНТУ вивчають англiйську мову на рiвнi технiчного перекладача i вже за рiк до завершення навчання здатнi працювати в iноземних представництвах та за кордоном.

  Унiверситетськi корпуси займають 25 гектарiв землi в мiстi, ще на 10 гектарах в 100 кiлометрах вiд Вiнницi розкинувся спортивно-оздоровчий табiр унiверситету.

  Особливiстю виховного процесу в ВНТУ є те, що всi студенти першого, другого та третього курсiв мають можливiсть зустрiтись пiд час "Часiв зустрiчей" з видатними письменниками, музикантами, художниками, артистами театру та кiно, полiтиками i релiгiйними дiячами, представниками правоохоронних органiв та iншими цiкавими людьми, що сприяє створенню в унiверситету аури культу загальнолюдських цiнностей. Видається часопис «Iмпульс».

  Унiверситет має ефективну систему пiдготовки наукових кадрiв вищої квалiфiкацiї яка не має аналогiв. Пiдготовку науково-педагогiчних кадрiв здiйснюють в аспiрантурi i докторантурi з 19 спецiальностей, функцiонують 5 спецiалiзованих рад по захисту докторських та кандидатських дисертацiй з 12 спецiальностей. Зо останнiї 10 рокiв науковцями унiверситету захищено 32 докторських i 217 кандидатьських дисертацiї.

  Унiверситет випускає щомiсяця громадсько-полiтичний часопис "Iмпульс", котрий користується авторитетом не лише в унiверситетi i в регiонi, та науковi журнали : "Вiсник Вiнницького полiтехнiчного iнституту", який Вищою Атестацiйною комiсiєю України визнаний фаховим у галузях технiчних, економiчних та педагогiчних наук; "Оптико-електроннi iнформацiйно-енергетичнi технологiї", який є фаховим у галузi технiчних наук i збiрник праць "Sententiae", який є фаховим у галузi фiлософських наук. Цi журнали визнаються як в наукових колах України, так i за її межами як найбiльш серйознi українськi науковi перiодичнi видання.

  ВНТУ є єдиним постiйним членом вiд України в свiтовiй асоцiацiї винахiдникiв IFIA зi штаб-квартирою в Женевi. Щорiчно на виставках винаходiв, якi органiзовує IFIA в Яссах /Румунiя/, Будапештi /Угорщина/, Софiї /Болгарiя/, Брюсселi /Бельгiя/, Женевi /Швейцарiя/ та Пiтсбурзi /США/ ученi ВНТУ отримують по декiлька медалей за свої винаходи.

  ВНТУ готує фахiвцiв з вищою освiтою рiвня магiстра та доктора фiлософiї з технiчних наук для 69 країн Африки. Азiї, Пiвденної та Центральної Америки.     В 1995 роцi ВНТУ разом з Датським технiчним унiверситетом /Копенгаген-Лiндбю/ та Лундським технологiчним iнститутом Лундського унiверситету /Швецiя/ виграли конкурс проектiв по програмi Tempus-Tacis i отримали грант, який успiшно реалiзували в 1996 роцi. Тема проекту: &Laquo;Розробка органiзацiйних та навчальних структур в ВНТУ для пiдготовки магiстрiв технiчних наук, якi вiдповiдають європейським вимогам».

  За досягненнями незалежними експертами (212 осiб iз усiх обласних центрiв та великих промислових мiст України) в рамках спiвпрацi з Мiжнародною Кадровою Академiєю нашому унiверситету визначено рейтинг, який дозволив увiйти в двадцятку кращих вузiв України.