This version of the page http://www.vstu.vinnica.ua/ua/news2.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-28. The original page over time could change.
 Новини 
на головну карта сайту
  ВИПАДКОВІСТЬ У СУЧАСНОМУ СВІТІ 2007-02-13

   У нашому університеті відбулася Всеукраїнська науково-теоретична конференція "Випадковість у сучасному світі: діалог науки, релігій, культур". Безпосередніми організаторами конференції виступили кафедра філософії ВНТУ та Українське синергетичне товариство.

   На конференцію було подано близько 100 доповідей науковцями з 17 міст України, тези яких ще до початку конференції були розміщені на сайті кафедри філософії нашого університету: http://energo.vstu.vinnica.ua/philosophy/ для публічного ознайомлення.
   Під час роботи конференції увага науковців була зосереджена на двох головних напрямках. Один з них - Онтологія і епістемологія випадковості, в рамках якого було розглянуто наступні проблеми та питання:
   · онтологія випадковості: макро- і мікросвіт;
   · різноманіття імовірнісних процесів: проблема парадигми;
   · випадковість як властивість складних об'єктів, що еволюціонують;
   · способи наукової репрезентації випадковості та імовірнісний стиль мислення;
   · випадковість і межі передбачуваності;
   · стохастичність як складна випадковість;
   · свобода - необхідність - випадковість;
   · Розум науковий і Розум релігійний: істина в першій інстанції.
   Інший напрямок - Випадковість у соціокультурному контексті, де увага була зосереджена на таких аспектах:
   · свобода, чудо, випадковість у гуманітаристиці;
   · пробабілізм, фаталізм, есхатологія;
   · статус випадковості в економіці і політиці;
   · випадковість у науковій творчості і винахідницькій діяльності;
   · наукове відкриття і випадковість;
   · випадковість і невизначеність.
   Сьогоднішній стан наукових досліджень, особливо це стосується фізики, свідчить, що дуже багато чого в цьому світі неможливо пояснити знаходячись на традиційних наукових позиціях. Початок ХХ ст. був відзначений суттєвими змінами в розумінні того як влаштований всесвіт, класична механіка почала втрачати свою панівну роль в природознавстві. В природознавстві Нового часу панував детермінізм і відмова від нього означала для представника новоєвропейської науки вихід за межі самої науки, а значить і відмову від претензій на істинність пізнання. Сьогоднішнє природознавство включило в свій базис ідею нестабільності, випадковості, яка потіснила класичний детермінізм. Такий поворот справ дає змогу людську діяльність ввести в поле зору природознавства. Разом з ідеєю випадковості неминуче доводиться прийняти те, що ми далеко не завжди можемо однозначно передбачати, що станеться в майбутньому. Невизначеність такого роду зобов'язує нас відмовитись від тієї установки стосовно природи, що з'явилась і міцно засіла в свідомості представника європейської культури в епоху Нового часу.
   Випадковість, якщо її сприймати як суттєву характеристику природи, призводить до того, що людина повинна дуже обережно здійснювати будь-які зміни в оточуючому середовищі. Наявність різноманітних екологічних рухів свідчить про те, що ідея випадковості не просто наявна в суспільній свідомості, але вона постає як дійова структура.
   Звичайно, випадковість просто так не могла б увійти до ідейного комплексу сучасної науки, коли б це не підтверджувалось конкретними відкриттями в природознавстві. Серед відкриттів такого роду відкриття нерівноважних структур, відкриття у сфері елементарних частинок, що демонструють фундаментальну нестабільність матерії, відкриття в космології, які засвідчують, що Всесвіт має історію. Всі ці відкриття мають одну спільну важливу особливість - час тут виступає внутрішньою регулятивною складовою, на відміну від уявлень новоєвропейської науки. Такий стан справ веде до переосмислення місця випадковості, її сутності як в середовищі представників природознавства, технічних наук так і філософів, саме таке поєднання може принести найбільш вагомий результат в адекватному описові світу.

   Високий рівень науковості та професійності був заданий першою доповіддю пленарного засідання - професором Цехмістро І.З. (Харків) "Природа імовірності: фізично-причинна й структурно-логічна". Проблеми, що в ній були висвітлені, викликали жвавий інтерес та бурхливу наукову дискусію, в якій найбільш активну участь взяв професор Черкасов С.В. (Вінниця).
   В доповіді професора Ратнікова В.С. (Вінниця) було розглянуто статус випадковості в концепції детермінізму та його сучасних трансформаціях. При цьому він відзначив пов'язаність змісту цієї конференції з нашою конференцією 2003 року, що була присвячена проблемам раціональності.
   Завідувач кафедри КСУ нашого університету, доктор технічних наук, професор Дубовой В.М. звернув увагу на органічний зв'язок випадковості та невизначеності, запропонував класифікацію невизначеностей.
   А завідувач кафедри вищої математики ВНТУ, доктор технічних наук, професор Михалевич В.М. (Вінниця) побудував свою доповідь на низці влучних і наочних прикладів випадковості в математиці, які переконливо засвідчують світоглядний статус цієї проблеми.
   Розгляд заявлених проблем та полеміка були продовжені на секційних засідань та навіть тривали в неофіційному спілкуванні під час екскурсійних поїздок Вінниччиною.
   За результатами роботи конференції буде підготовлений спеціальний випуск журналу "Sententiae" присвячений проблемі випадковості, що має послугувати зростанню методологічної культури сучасних науковців, а відтак і ефективності їхньої дослідницької діяльності.


   Зореслав МАКАРОВ, Володимир РАТНІКОВ, Анатолій ТЕКЛЮК,
   викладачі кафедри філософії