This version of the page http://www.president.gov.ua/content/100.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-27. The original page over time could change.
Президент України
 
   
             
Президент України
Біографія
Державні символи
Конституція України
Історія президентства

НОВИНИ
ГРАФIК ПРЕЗИДЕНТА
ОФIЦIЙНI ДОКУМЕНТИ
ПУБЛІКАЦІЇ
ФОТОАЛЬБОМ
ПРОМОВИ
СТЕНОГРАМИ
ВIТАННЯ
РАДIОЗВЕРНЕННЯ
СЕРВIСИ:
ПОШУК ПО САЙТУ
РОЗСИЛКА
RSS
АРХIВ

Національний інститут стратегічних досліджень
До 75-х роковин Голодомору в Українi
Веб-портал органiв виконавчої влади України
Верховна Рада України

Президент України

Повноваження Президента України визначені розділом V Конституції України, де сформульовані права та обов'язки Президента як глави держави, порядок його обрання, а також можливість зміщення з поста та припинення його повноважень.

Президент зобов'язаний припиняти будь-які дії законодавчої, виконавчої та судової влади, які прямо чи опосередковано порушують основний Закон України. Для виконання цього обов'язку Президент наділений відповідними повноваженнями. Він має право призупинити дії рішення органів влади, застосувати право вето до законів, за які проголосувала Верховна Рада.

Президент є гарантом державного суверенітету та територіальної цілісності України. Його повноваження у цій сфері визначені ст. 102 Конституції України та покладають на Президента обов'язок приймати рішення та виконувати дії, спрямовані на захист і зміцнення державного суверенітету, збереження цілісності та недоторканності території України у межах існуючих кордонів.

Згідно зі ст. 102 Конституції України, як гарант прав та свобод громадян, Президент наділений повноваженнями виконувати необхідні дії стосовно гілок та структур влади, до рішень, які вони приймають, з метою захисту прав та свобод громадян.

Повноваження Президента щодо проведення внутрішньої політики закріплені ст. 106 Конституції України. Президент України на основі Конституції та законів України видає укази та розпорядження, що є обов'язковими до виконання на території України. Президент взаємодіє з усіма гілками влади, призначає і звільняє членів Уряду та керівників органів виконавчої влади, може брати участь у засіданнях Уряду, а також мати своїх представників у Конституційному Суді, Верховній Раді.

У зовнішній політиці повноваження Президента визначені ст. 102 та 106 п. 3, 4, 5 Конституції України. Президент, як глава держави, виступає від імені України, представляє її в міжнародних відносинах, веде переговори та укладає міжнародні договори, а також керує всією зовнішньополітичною діяльністю держави.

Президент є Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України згідно зі ст. 106 Конституції України. У разі збройної агресії проти України Президент приймає рішення щодо застосування Збройних Сил України. Президент очолює Раду національної безпеки та оборони України.

Версiя для друку
15 БЕРЕЗНЯ 2007
Офіційний візит до Королівства Данія
1 БЕРЕЗНЯ 2007
Офіційний візит до Грузії
27 ЛЮТОГО 2007
Робоча поїздка до Дніпропетровської області
26 ЛЮТОГО 2007
Зустріч з Прем’єр-міністром Словаччини
26 ЛЮТОГО 2007
Зустріч з Державним міністром Великої Британії у справах Європи

26 ЛЮТОГО 2007
Брифінг керівника Головної служби соціально-економічного розвитку Олександра Шлапака
23 ЛЮТОГО 2007
Брифінг в. о. міністра закордонних справ Володимира Огризка та першого заступника Голови СБУ Валентина Наливайченка
22 ЛЮТОГО 2007
Участь у телевізійному проекті «Президент України: кримські акценти»


Президент повернув до ВР Закон «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про тимчасову заборону приватизації пам'яток культурної спадщини»
Президент провів зустріч із Державним міністром Великої Британії у справах Європи
Президент підписав низку законів
Президент України провів зустріч з Прем’єр-міністром Словаччини
ПОВНА СТРIЧКА НОВИН