This version of the page http://www.lutsk.ua/lutsk_ua/about.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-18. The original page over time could change.
- Луцьк -
На головну

  Авторські права захищено.
При використанні матеріалів посилання на сайт обов’язкове.














Сучасний
Луцьк
Нашi
переваги
Наcелення Icторiя Icторико-культурний
заповiдник "Старе мiсто"

     Наше мiсто - одне з небагатьох мiст в Українi, де будiвництво набуває значних темпiв розвитку - з'являються новi масиви, вiдбувається благоустрiй та реконструкцiя. За останнi роки Луцьк перетворився на справжнє європейське мiсто. Просторi вулицi та ошатнi будинки, зеленi парки та барвистi квiтники надають мiсту мальовничостi та казковостi.

     Сучасний центр Луцька - архiтектура ХIХ-ХХ столiть. Найдавнiша частина (по вул. Кривий Вал) почала заселятися ще за часiв князювання Свидригайла Ольгердовича, тобто у XV столiттi. Головна пiшохiдна артерiя мiста - вул. Лесi українки - пам'ятка архiтектури кiн.ХIХ - поч.ХХ столiття. Деякi будинки, за традицiєю того часу, прикрашено мереживом балконних решiток та дашкiв над входами. Сьогоднi реконструкцiя повертає будiвлям їх первинну красу. Вулицi Лесi Українки, Богдана Хмельницького, проспект Волi перетворилися на справжнi перлини архiтектурного мистецтва. Можливо, саме тому центр мiста є улюбленним мiсцем вiдпочинку усiх лучан. Тут на кожному кроцi примостилися маленькi крамнички та затишнi кав'ярнi. Арт-галерея "Крайня хата" та галерея мистецтв волинської обласної спiлки художникiв знайомлять з художньою творчiстю майстрiв нашого краю.

     Любителi старовини можуть зазирнути до магазину антикварiату. А у святковi днi частина вулицi перетворюється на виставку народної творчостi. Тут можна придбати полотна волинських художникiв та рiзноманiтнi сувенiри. Вулиця Богдана Хмельницького вiдома не лише казковими будиночками кiнця минулого столiття. Тут, бiля примiщення мiської адмiнiстрацiї, вiднедавна знаходиться пам'ятник покровителю мiста - Святому Миколаю. На центральному майданi вабить око чудовий архiтектурний ансамбль. Драматичний театр iменi Тараса Шевченка i народний дiм "Просвiта", верби i фонтани чудово гармонують з пам'ятником господинi площi - Лесi Українки. До речi, саме у цих двох спорудах зосередилося майже все музичне та театральне життя мiста - тут постiйно вiдбуваються концерти класичної та народної музики, творчi звiти, гастролi колективiв з iнших мiст. Театральний майдан - постiйне мiсце проведення концертiв сучасної музики. У святковi днi мешканцi мiста приходять сюди щоб зустрiти свято разом. Автошляхи перетворюються на бульвари.

     Поруч з пам'ятником Тарасу Шевченку формується нова площа. Водограй унiверситетського майданчика приведе вас у парк iменi Лесi Українки. Атракцiони i лiтнi кафе, дитяче мiстечко i зоопарк створюють вiдчуття справжнього вiдпочинку. У свiт iсторiї i культури волинського краю Вас запрошує Волинський краєзнавчий музей. Саме там можна познайомитися з народними промислами та обрядами Волинi, пам'ятками християнства. Тут зберiгається Качинський срiбний скарб V столiття та рукописи Лесi Українки, предмети побуту схiдних Готiв i колекцiя картин, зiбраних сiм'єю Радзивiлiв, тощо. Художнiй вiддiл музею знайомить вiдвiдувачiв з полотнами Хосе Рiбери, Жака Куртуа, В.Касiяна, I.Айвазовського, О.Валенти та багатьох iнших. Музей Волинської iкони володiє великою колекцiєю живопису на релiгiйнi теми.

     Поблизу знаходиться Меморiал вiчної слави - пам'ять про захисникiв України, що полягли у боротьбi з фашистськими окупантами. Кожного року 9 травня мешканцi мiста збираються на меморiалi, щоб вшанувати пам'ять про загиблих. Якщо Ви вирiшили завiтати до Луцька влiтку - зробiть це у липнi. Адже саме тодi тут проходить щорiчний мiжнародний фестиваль "Полiське лiто з фольклором", на який з'їдждаються гостi з усього свiту. Цiлий тиждень як українськi, так i iноземнi фольклорнi колективи радують мешканцiв та гостей мiста народними пiснями, танцями, обрядами. Значною подiєю в життi Луцька є фестиваль "Оберiг", присвячений українськiй пiсеннiй творчостi, фольклорний фестиваль "Берегиня". Великою популярнiстю як у мешканцiв, так i у гостей мiста користується "Рiздвяна мiстерiя" - мiжнародний фестиваль лялькових театрiв. Турагенцiї Луцька пропонують здiйснити екскурсiї до iсторичних, архiтектурних та культурних пам'яток Волинi. Це i старовинний собор мiста Володимира (найдавнiша православна церква нашого краю), i славне Берестечко, яке ще й сьогоднi зберiгає спогади про давнi козацькi часи. Це - рекреацiйний комплекс Шацьких озер, жiночий монастир у с.Зимне та iншi мальовничi куточки Волинi. Завiтайте до нашого краю!

Про мiсто  | Мiська рада  | Нормативні документи міської влади  | Державнi установи  | Голос громадськості  | Масмедia
Культура, мистецтво  | Освiта, спорт  | Робота в Луцьку  | Підприємства, установи, організації  | Економічний і соціальний стан міста
Зовнiшньо-економiчна та iнвеcтицiна дiяльнiсть  | Iнновацiйна та наукова дiяльнiсть  | Дiловi пропозицiї  | Регуляторна політика
Дозвільний центр  | Готелi, вiдпочинок, розваги  | Зв'язок  | Карта мiста

© 2000-2003 Iнтелектуальнi телекомунiкацiйнi технологiї
З питань роботи сайту звертайтесь до вебмайстра