This version of the page http://www.zustrich.lviv.ua/word_samarianky.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-09. The original page over time could change.
Християнський молодіжний сайт. Боже Слово

Неділя Самарянки
Євангелія
Апостол
Роздуми
Архів
  • Роздуми.

        Кожного дня ми когось зустрічаємо: рідних, знайомих, незнайомців. Сьогоднішня недільна Євангелія представляє нам зустріч двох осіб, зустріч Ісуса з жінкою Самарянкою. На перший погляд звичайна і випадкова зустріч. Ісус втомлений сів біля криниці відпочити і тут приходить жінка самарянка по воду. Ісус не залишає її не зауваженою, а нав'язує діалог, просячи напитися води. Жінка здивована, не очікувала такого, бо Ісус був юдеєм, а юдеї і самаряни жили вороже: "Як Ти, будучи юдеєм, просиш пити в мене, жінки самарянки? Адже юдеї не спілкуються з самарянами" (Ів 4,9). Ісус продовжує дивувати її, хвилю тому просив напитись води, а тепер пропонує їй воду: "Коли б ти знала Божий дар, і Хто Той, що говорить тобі: Дай Мені напитися! - ти просила б у Нього, і Він дав би тобі живої води. Каже жінка до Нього: Тай зачерпнути не маєш чим, Пане, а криниця глибока, то звідки маєш воду живу?" (Ів 4,10-11). Не зрозуміла, що Він пропонує, бо не знала хто Він.
        Дорогий друже, Ісус сьогодні говорить до мене і до тебе ті самі слова, що сказав до жінки, пропонує нам з тобою "воду життя", Він хоче, щоб ми не мали більше спраги: "А хто питиме воду, що Я йому дам, не матиме спраги повік, бо вода, яку Я йому дам, стане в ньому джерелом води, що тече в життя вічне" (Ів 4,14). Христос говорить про спрагу нашої душі, Він хоче погасити спрагу, яку має кожна людина в пошуках свого щастя. Кожен з нас шукає щастя так, як його розуміє, в грошах чи добрій роботі, вважає, що тоді буде щасливий, коли матиме добру дружину чи чоловіка. Так, правда, буде щасливий, але де те щастя, коли гроші вкрали, роботу втрачено, кохана людина померла, де шукати цього щастя, де місце його перебування?
        Моє життя пропливало руслом цього світу, Бог був на другому плані, тілесні приємності були на першому, але минали хвилини радості і задоволення, життя ставало без сенсу. Щастя в тому, в чому я його шукав, приносило розчарування, тривогу, неспокій, але Ісус запропонував мені, як ці самаритянці "воду життя", яка втамовує мою спрагу пошуків щастя, бо я дозволив Йому аби Він вчинив моє серце "джерелом води" (Ів 4,14). Він став моїм життям, моїм другом, моїм Богом, все, що я робив до того, набрало іншого сенсу, моє життя стало життям - не існуванням, а це тому, що Бог є тим Джерелом живої води. Але це сталося тоді, коли я, як ця жінка, визнав свої гріхи: "Відповіла жінка: Не маю я чоловіка… Каже їй Ісус: Добре ти сказала, що не маєш чоловіка. Бо п'ятьох чоловіків ти мала, і той, якого нині маєш, не є твоїм чоловіком. Це ти правду сказала" (Ів 4,17-18).
        Бог чекає нас постійно, пропонує нам тільки щастя, бо любить нас більше ніж ми самі себе. "Так бо Бог полюбив світ, що Сина Свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне" (Ів 3,16). Проте від нас залежить чи ми виберемо правдиве щастя, яке полягає в житті згідно Його волі, бо Христос показує нам приклад, жиючи згідно волі Отця Небесного, Який Його послав говорячи: "Моя пожива - чинити волю Того, Хто послав Мене" (Ів 4,34). Або надалі залишаємося в пошуках свого щастя без Бога, без правдивої Любові якою є Бог.
        Дорогі приятелі, бажаю вам і собі постійно віднаходити Воду Життя, котра гасила би в нас спрагу наших пошуків. Вимовляючи враз з св. Августином "Неспокійне моє серце, допоки не спочине в Тобі, о Боже".

    бр. Андрій Салига