This version of the page http://www.dossier.kiev.ua/release.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-08. The original page over time could change.
Зелене досье : Прес-клуб
Укр. Рус. Eng.
 Новини
 Фестиваль
 Прес-клуб
 Проекти
 Фотогалерея
 Посилання
 Екокалендар
 Пошук
Про нас Послуги Контакти Форум
Прес-клуб
 
КИЇВСЬКА КОНФЕРЕНЦІЯ МІНІСТРІВ

назад до прес-клубів

11.03.2003  КИЇВСЬКА КОНФЕРЕНЦІЯ МІНІСТРІВ “ДОВКІЛЛЯ ДЛЯ ЄВРОПИ”: РОЛЬ ЖУРНАЛІСТІВ
У травні нинішнього року Київ стане центром подій процесу “Довкілля для Європи”, адже саме в українській столиці проходитиме V Конференція міністрів навколишнього середовища регіону Європейської Економічної Комісії ООН (ЄЕК ООН).
Понад десять років минуло з того часу, коли міністри європейських країн вперше зібралися на подібній зустрічі на вищому рівні, мета якої – зробити Європу чистим і здоровим континентом. Саме тоді, у замку Добриш (колишня Чехословаччина) і розпочався процес “Довкілля для Європи”. Після цього конференції проходили в Люцерні (Швейцарія), Софії (Болгарія), Оргусі (Данія). Чимало значних рішень і документів було прийнято протягом цих десяти років, у процесу з’явилися важливі досягнення й похибки, в його учасників – цінний досвід. Черговою зупинкою на шляху до чистої Європи буде Київ, і це не випадково. Центральній і Східній Європі протягом усього процесу приділялась особлива увага, адже саме тут спостерігається абсурдне поєднання могутнього природного потенціалу й складного економічного стану, отже вирішення глобальних екологічних проблем є дуже актуальним. Яке майбутнє матиме процес “Довкілля для Європи”, стане зрозуміло в Києві.
До Київської конференції, що буде ключовою подією в процесі створення та втілення екологічної політики Євразійського континенту, країни регіону ЄЕК ООН, а також численні міжнародні та національні рухи готуються вже протягом чотирьох років. В нашій країні підготовка проходить особливо активно: Навесні минулого року Президент України Леонід Кучма видав указ, у якому, зокрема, йдеться про створення Національного оргкомітету з питань підготовки цього важливого міжнародного заходу. Його головою призначено прем’єр-міністра України, заступниками – міністрів екології і природних ресурсів та міністра закордонних справ. До складу комітету також увійшли міністри МінЧС, Міносвіти, Мінюсту, Мінфіну, Мінекономіки та МОЗ; голови Держкомлісгоспу, Держкомінформу, Держкомбуду, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, провідні наукові діячі й представники громадських організацій.
Основні теми порядку денного конференції активно обговорювалися протягом останнього року як на національному, так і на міжнародному рівнях. До обговорення, яке наразі майже завершено, залучалися не тільки міністерські структури, а й численні громадські організації. Вирішено, що в Києві міністри мають підписати низку документів, які стануть юридично обов’язковими для всіх країн-учасниць. Це, по-перше, Протокол по реєстру викидів і переносів забруднювачів. Він є доповненням до Конвенції ЄЕК ООН “Про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень і доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля” (Оргуська конвенція). Його основна мета полягає в тому, щоб замість самого лише “контролю на кінці труби” піти шляхом попередження забруднення середовища та контролю на початку технологічного процесу. Варто особливо відзначити, що участь у цьому протоколі буде відкритою навіть для тих держав, які не ратифікували Оргуську конвенцію, адже цей документ має стати незалежним інструментом. Саме для підписання Протоколу по реєстру викидів і переносів забруднювачів у рамках Київської конференції відбудеться позачергова зустріч Сторін Оргуської Конвенції.
Для підписання буде відкрито також Протокол зі стратегічної оцінки природокористування до Конвенції “Про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному аспекті”, підписаній у 1991 р. в Еспо (Фінляндія). Цей документ покликаний сприяти узгодженню політики природокористування та захисту довкілля на найпершій стадії прийняття урядових програм і планів, які можуть вплинути на стан навколишнього середовища. Він передбачає також посилення ролі громадськості у розробці таких рішень, має стати важливим інструментом попередження негативних наслідків від господарської діяльності.
Третій з відкритих для підписання протоколів - Протокол про відповідальність і компенсацію збитків, спричинених транскордонним забрудненням від промислових аварій та транскордонними водами (Протокол про громадську відповідальність).
Один із основних документів Київської конференції - Карпатська конвенція. При її розробці за зразок взято Альпійську конвенцію, що вже зараз забезпечує охорону та ефективне господарювання в транскордонному гірському регіоні. Наразі Карпатську конвенцію бажають підписати Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина, Україна, Чехія, а також Югославія (на правах асоційованого члена). Конвенція передбачає створення мережі карпатських заповідних територій, що має сприяти збереженню екологічної цілісності регіону, покращенню умов розвитку зеленого туризму, посиленню ролі місцевих громад в процесах прийняття рішень і господарювання.
Конференція триватиме два з половиною дні. Міністри збираються обговорити ефективність 10-річної природоохоронної діяльності, стратегію біорізноманіття та стратегію екологічної освіти для сталого розвитку, а також - майбутнє процесу “Довкілля для Європи”.
Спеціальна сесія за участі громадських організацій буде присвячена питанням інтеграції екологічних поглядів до секторальної політики.
Паралельно з міністерською конференцією працюватиме ЕкоФорум громадських екологічних організацій з багатьох країн світу, проходитимуть різноманітні заходи.
Прес-клуб проводиться в рамках спільного проекту голландської неурядової організації МільоКонтакт Ост Європа та українських громадських організацій "На шляху до конференції Київ-2003".

URL: Секретарiат Нацiонального Організаційного Комiтету України до Києва-2003
URL: Європейської економічної комісії ООН (UNECE)
URL: Проекту “Київ-2003” ВЕГО “МАМА-86”
URL: Європейського ЕкоФоруму



ПОШУК ПО САЙТУ