This version of the page http://www.knukim-edu.kiev.ua/inst_arts_folkdance.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-07. The original page over time could change.
Кафедра народної хореографії || КНУКіМ
Домашня сторінка студента Віртуальний тур Як нас знайти Зроби сайт краще Стань обличчям сайту
 

Завідувач кафедри - Зубатов Сергій Лук'янович, професор.

 

Адреса кафедри: вул. Щорса, 36, ауд.106.

 

Кафедра здійснює підготовку студентів за кваліфікаціями :

викладач хореографічних дисциплін, балетмейстер, асистент балетмейстера, артист.

 

Професорсько-викладацький склад :

Цвєткова Лариса Юріївна, професор, декан факультету;

Камін Володимир Олексійович, доцент, куратор, заступник зав.кафедри;

Чурпіта Тетяна Миколаївна, кандидат педагогічних наук, доцент;

Піменова Людмила Олександрівна, заслужений працівник культури України, доцент;

Литвиненко Віктор Андрійович, доцент з/н, відповідальний за профорієнтаційну роботу;

Фондера Руслан Вікторович, викладач, відповідальний за концертно-творчу діяльність;

Гутник Ірина Миколаївна, викладач, аспірантка, куратор, відповідальна за науково-дослідницьку роботу;

Яценко Ольга Леонідівна, викладач, куратор;

Біткіне Валентина Анатоліївна, викладач;

Морозова Жанна Олександрівна, завідувач лабораторії.

 

Студенти вивчають такі цикли дисциплін :

Цикл гуманітарної і соціально-економічної підготовки :

історія України; філософія (етика, естетика, релігієзнавство); економічна теорія; політологія; психологія (загальна, вікова); психологія художньої творчості; педагогіка (загальна, вікова); соціологія; українська мова (за професійним спрямуванням); іноземна мова (за професійним спрямуванням); правознавство; охорона праці.

Цикл фундаментальних (загальнонаукових) і професійно орієнтованих дисциплін :

безпека життєдіяльності; основи наукових досліджень; інформатика та комп'ютерні технології; культурологія; історія мистецтв (образотворчого, костюма, музики, театру, хореографічного, історія кіно і ТБ ); аналіз музичних творів; методика (роботи з хореографічним колективом , організації та режисури заходів у хореографії, організації навчального процесу в позашкільних мистецьких навчальних закладах); теорія та методика викладання (українського народносценічного танцю); мистецтво балетмейстера; ансамбль; практика (навчальна; ознайомча; виробнича: виконавська, організаційна; комплексна педагогічно-постановча).

Цикл дисциплін самостійного вибору вищим навчальним закладом :

методика викладання класичного танцю; методика виконання народносценічного танцю; зразки народної хореографії; методика виконання віртуозних рухів; історико-побутовий танець; основи сучасного танцю; дуетно-сценічний танець.

Цикл дисциплін самостійного вибору студентів :

тренаж; основи акторської майстерності та режисура в хореографії; етнографія та фольклор України; ритміка та музичний рух; сучасний бальний танець; етикет; практикум (за професійним спрямуванням), спецкурс: «Костюм та сценічне оформлення хореографічної композиції».

 

Загальні відомості

Кафедру створено 1970 року відомим українським балетмейстером, вченим, теоретиком, заслуженим діячем мистецтв України Кімом Василенком, який, обравши пріоритетним напрямом розвиток народносценічної хореографії взагалі та українського народносценічного танцю зокрема, почав формувати кафедру. З цією метою до співпраці було запрошено відомих фахівців, провідних майстрів української сцени: заслужену артистку України Г. Березову; заслужених діячів мистецтв України М. Трегубова, В. Каміна; кандидатів мистецтвознавства Г. Боримську, В. Пасютинську; заслужених артистів України М. Моткова, О. Колоска; заслуженого працівника культури України Є. Зайцева.

З часом до роботи було залучено фахівців, серед яких народна артистка України В. Вірська, Л. Цвєткова, С. Зубатов, Т. Лазарчук, Л. Єрмоліна, С. Забредовський, Т. Чурпіта, В. Литвиненко, заслужений працівник культури України Л. Піменова, В.Шкоріненко.

Кафедра готує висококваліфікованих спеціалістів, які плідно працюють не тільки в Україні, а й за її межами – в Канаді, США, ОАЕ, європейських країнах. Серед випускників кафедри - студенти з Франції, Польщі, Монголії, Болгарії, Куби, Йемену, В'єтнаму, Мадагаскару, Югославії, Словаччини, Австралії та ін. країн.

З 1999 року кафедру очолює професор С.Зубатов, який об'єднав навколо себе різні покоління педагогів. Поряд з метрами хореографічного мистецтва плідно працюють молоді талановиті викладачі: Р. Фондера, І. Гутник, О. Яценко.

У тісному творчому союзі з викладачами працюють концертмейстери вищої категорії: Г.Савакі, І.Горчинська, М.Буяло, В.Гурова, Г.Кузьміна, Е.Третяк. Понад 25 років на кафедрі народної хореографії працюють завідувач лабораторії В.Біткіне та костюмер М.Микитенко.

 

Науково-практична робота  

Значним внеском у розвиток національної хореографічної педагогіки став підручник доктора мистецтвознавства, професора К.Василенка «Український танець» (1997 р.), присвячений поетичній мові українського танцю, його лексиці, морфологічній структурі, історичному розвитку еволюції, шляхам збагачення. Вперше не лише у вітчизняній, але й у світовій науці подається повна уніфікація та класифікація національної лексики. Професор С.Зубатов підготував посібники: «Основи викладання українського народно-сценічного танцю» (1995 р.) і «Методика роботи з хореографічним колективом» (1997 р.).

Викладачі кафедри плідно працюють над методичним забезпечення дисциплін. Багато уваги приділяється студентській науково-дослідній роботі, за яку понад 10 років відповідає канд. педагогічних наук, доцент Т.Чурпіта. Тематика студентських робіт різноманітна . Найбільш цікавий дослідницький матеріал використовується у подальшій практичній діяльності. Значна кількість наукових робіт ілюструється творчими показами, що відповідає специфіці кафедри.

Своєрідною творчою лабораторією кафедри є ансамбль народного танцю «Київ». Художній керівник і головний балетмейстер ансамблю професор С.Зубатов разом з викладачами кафедри створили цікаву програму на різноманітному лексичному матеріалі. В репертуар колективу увійшли композиції майже всіх регіонів України, а також танці різних народів світу, серед яких: «Привітання», поліська кадриль «Лінцей», «Закарпатська чарда», російські танці «Танець з бубнами» та «Лавочка» , «Буковинський весільний» та багато ін. Прикрасою всіх виступів ансамблю є темпераментний, запальний танець «Гопак».

Ансамбль народного танцю «Київ» бере активну участь у заходах, які проводить КНУКіМ, а також популяризує народне хореографічне мистецтво серед громадськості міста та за його межами. Кожний виступ ансамблю – це яскраве захоплююче видовище, що відтворює побут українського народу, його звичаї і традиції.

Кафедра надає допомогу випускникам у працевлаштуванні. Викладачі кафедри підтримують зв'язки з випускниками, слідкують за їх професійним зростанням, надають консультації.

Пріоритетним напрямом кафедри є український народносценічний танець. Вперше в історії хореографічної педагогіки розроблено курс «Теорія і методика викладання українського народносценічного танцю». Удосконалюються дисципліни, що входять до фахової підготовки:

  • мистецтво балетмейстера;
  • теорія та методика викладання народносценічного танцю;
  • теорія та методика викладання класичного танцю;
  • зразки народної хореографії;
  • історія хореографічного мистецтва;
  • акторська майстерність;
  • методика виконання віртуозних рухів;
  • ансамбль та ряд інших курсів.

 

Концепція кафедри

Головне завдання кафедри - підготовка кваліфікованих викладачів хореографічних дисциплін, балетмейстерів, асистентів балетмейстера, артистів, подальший розвиток українського народно-сценічного танцю, теорії та практиці балетмейстерської майстерності, спеціальної освіти тощо.

 

Серед завдань кафедри:

подальше удосконалення навчальних курсів, їх тісний зв'язок із сучасним станом та тенденціями розвитку різних видів та жанрів хореографічного мистецтва;

створення методичного забезпечення, підготовка та затвердження типових програм курсів;

підготовка хрестоматій, методичних посібників та підручників, методичних рекомендацій для студентів денної та заочної форм навчання;

удосконалення форм і методів викладацької діяльності з метою підвищення рівня підготовки фахівців, зокрема: комп'ютеризація навчального процесу; залучення до читання спецкурсів фахівців та науковців міжнародного рівня; активізація з розширення жанрової тематики дипломних робіт, створення на кафедрі (в рамках дисципліни «Мистецтво балетмейстера») студентської творчої лабораторії, де репрезентуватимуться кращі доробки студентів з подальшим їх втіленням на великій сцені; активізація науково-дослідної роботи викладачів, розробка нових перспективних напрямів розвитку теорії та практики хореографічного мистецтва з перспективою написання та захисту кандидатських дисертацій викладачами кафедри, їх участь у науково-практичних конференціях; залучення студентів до науково-дослідної роботи, участі в розробці окремих питань кафедральних тем;

впровадження комерційного набору та клопотання перед Міністерством культури і туризму про виділення додаткових місць для набору на бюджетну форму навчання осіб з числа національних меншин України, за рекомендацією посольств, представництв, землячеств інших країн і обласних відділень культури;

заснування Асоціації діячів народної хореографії, з метою популяризації народного танцювального мистецтва, збереження кращих його зразків;

надання допомоги навчальним закладам різного рівня та типу в розробці навчальних планів, програм, ОПХ та ОПП фахівців різного ступеневого рівня;

впровадження на кафедрі народної хореографії іменних стипендій імені П.Вірського , К.Василенка;

укладання угод про творче та економічне співробітництво з громадськими організаціями, хореографічними колективами;

профорієнтаційна робота на базах середніх спеціальних навчальних закладів системи культури і мистецтва;

організація постійно діючого консультативного центру з фахових дисциплін (окремих та в комплексі);

проведення концертів творчих колективів кафедри;

розширення форм післявузівської освіти: денна та заочна магістратура; асистентура – стажування на контрактній основі викладачів всіх ланок освіти та мистецтва; проведення майстер-класів; консультативні послуги для викладачів середніх та вищих навчальних закладів; перекваліфікація з отриманням паралельної спеціальності (після складання академрізниці).

 

  Інститут культури Інститут мистецтв Інститут менеджменту і бізнесу Інститут державного управління і права Інститут кіно і телебачення Інститут дизайну та рекламного бізнесу інститут перекладу  
© КНУКіМ 2005 01042, Київ, вул. Чигоріна, 20, (044) 285-85-27, 285-43-86
Створення сайту:
Iнтернет системи