Main Menu

Командне фото

Огляд суперника: "Сталь" (Дніпродзержинськ)

Рік заснування: 1926
Назви команди: "Металіст" (1926-33), "Дзержинка" (1934), Збірна заводу ім. Дзержинського (1935-36), "Сталь" (1937-48 і з 1998), "Металург" (1949-52, 1971-85), "Хімік" (1953-61), "Дніпровець" (1962-66), "Прометей" (1967-70, 1992-96)
Адреса клубу: 51908, Дніпропетровська обл., м. Дніпродзержинськ, вул. Спортивна, 7
Телефони: (05692) 3-00-12, 3-75-02
Факс: (0569) 53-44-23
Офіційний web-сайт: www.fcstal-dndz.dp.ua
E-mail: info@fcstal-dndz.dp.ua
Кольори клубу: сталеві, білі, сині
Президент клубу: Максим Сергійович Завгородній
Головний тренер: Юрій Анатолійович Погребняк
Домашні матчі проводить на стадіоні "Металург" (2 900 місць)

Здобутки команди::
Переможець групи "В" другої ліги 2004 р.
Чемпіон УРСР серед КФК 1978 р.
Срібний призер чемпіонату УРСР серед КФК 1938, 1949 рр.

Датою заснування дніпродзержинської "Сталі" вважається 1926 рік, коли при місцевому металургійному заводі була створена команда "Металіст". Через десять років, сталевари стали одними з перших учасників клубних змагань чемпіонату УРСР, а у 1938-му зуміли вибороти срібні нагороди, поступившись першістю луганському "Дзержинцю". Та й надалі у довоєнні часи наші суперники постійно ходили в числі лідерів українського футболу. У другій половині 40-х років дніпродзержинці також були регулярними учасниками першості України й кілька разів їм вдавалося вигравати зональні турніри, проте вибороти нагороди пощастило лише у 1949 році. Тоді, "Металург" впевнено виграв турнір у 3-й зоні, став першим у півфінальній "пульці", але скласти конкуренцію потужним на той час київським армійцям в боротьбі за чемпіонське звання не зміг. У фіналі кияни без проблем перемогли з рахунком 5:0.

Після цього справи у дніпродзержинців пішли на спад. Ще кілька сезонів команда намагалася боротися за вихід до фіналу, але досягти цього їй так і не вдалося. Лише у 1957 році стався новий сплеск, коли Дніпродзержинськ отримав місце у класі "Б". Дебют нової команди (тепер уже під назвою "Хімік") під керівництвом Олександра Шевцова вдалим не був - 16 місце з 18 команд зони. В наступні кілька років наші суперники також особливих здобутків не мали, посідаючи місця у нижній частині турнірної таблиці, а у 1961 році й взагалі були останніми з дев'ятнадцяти команд другої зони УРСР. Останньою сходинкою довелося задовольнитися й ще через три роки, проте дніпродзержиснька команда поступово прогресувала і наприкінці 60-х вийшла на більш потужні позиції серед українських команд другого ешелону. Піком став 1969 рік, коли у напруженій боротьбі за вихід до фіналу чемпіонату України уже "Прометей" зумів посісти друге місце в зоні, поступившись чотирма очками івано-франківському "Спартаку". Але у фіналі стрибнути вище голови не вдалося - лише одна перемога у п'яти матчах і підсумкове п'яте місце.

На жаль, за злетом настав спад. Вже у наступному чемпіонаті команду було знято із змагань після першого кола у зв'язку з незадовільними виступами. Занепад тривав майже десятиріччя і лише у 1978 році дніпродзержинський "Металург", складений з кращих гравців усіх команд міста зумів не лише вибороти путівку до фіналу чемпіонату УРСР, але й здобув почесне звання чемпіона, піднявшись, таким чином, до другої ліги.

Та черговий етап виступів у неаматорських змаганнях знову не приніс нашим суперникам жодних здобутків. За період 1979-85 рр. "Металург" так і не зумів піднятися вище 12 місця. Зрештою, справа завершилася падінням на останнє місце і наступним вибуттям з другої ліги. Спроби повернутися у статус професіоналів були здійснені вже у період чемпіонатів України. Двічі - в сезонах 1992/93 в перехідній лізі і 1995/96 в другій, з'являвся дніпродзержинський "Прометей", але обидва рази зазнавав фіаско, посідаючи останні місця.

Нинішня ж "Сталь" почала свій шлях нагору наприкінці 90-х. А у 2001 році, після нетривалого "стажування" в аматорському чемпіонаті, команда була заявлена до другої ліги. На цей раз сталеварам знадобилося всього три сезони аби досягти вагомого успіху. Так, у тринадцятому чемпіонаті, "Сталь" дещо неочікувано зуміла втрутитися у боротьбу за вихід до першої ліги, куди впевнено крокувала чернігівська "Десна". У другому колі дніпродзержинці під керівництвом Олександра Севидова не програли жодного матчу і лише двічі зіграли внічию, завдяки чому зуміли наздогнати свого конкурента. Доля путівки у вищий клас була вирішена за три тури до фінішу в очному протистоянні "Десна" - "Сталь". Гості пропустили м'яч уже на 20-й хвилині, але в другому таймі завдяки "дублю" Володимира Богданова здобули таку важливу перемогу й у матчах, що залишалися, свого шансу не втратили.

Два попередні сезони "Сталь" провела вже у першій лізі, показавши при цьому, загалом непоганий результат - відповідно восьме й дев'яте місце. Однак, новий рівень вимагає від керівництва клубу й тренерського штабу відповідних підходів до комплектації команди і побудови її гри. Тому на даний момент дніпродзержинці перебувають у стані "творчого пошуку", залишаючись при цьому "міцним горішком" для будь-якого суперника.


Пишіть нам

Статистика





© 2002-2003 AV Group Design     Доменний спонсор - Волиньнет
Використовувати матеріали сайту дозволяється лише з посиланням на www.fc.volyn.net
Дану сторінку рекомендовано переглядати в браузері Internet Explorer 5+