This version of the page http://xtf.ntu-kpi.kiev.ua/physical/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-11. The original page over time could change.
Department of Physical Chemistry, Faculty of Chemical Technology NTUU "KPI"

Ukr Rus

Administration

History

Education

Departments :

Organic Chemistry

Inorganic Chemistry

Electrochemistry

Chemistry of Silicate Materials

Chemistry of Plastics and Elastomers

Physical Chemistry

General Chemistry


Laboratory of Ion-Exchange and Adsorption


Any comments?



КАФЕДРА Ф╤ЗИЧНО╥ Х╤М╤╥

Забезпечу╓ п╕дготовку з загальнох╕м╕чних дисципл╕н на факультетах ун╕верситету.

Зав╕дувач кафедри - доктор х╕м╕чних наук, професор Юр╕й Андр╕йович Мал╓т╕н.

Проф. Ю.А. Мал╓т╕н (1949 р. народж.) працю╓ в Нац╕ональному техн╕чному ун╕верситет╕ Укра╖ни "КП╤" з 2002 р. Ю.А. Мал╓т╕н зак╕нчив х╕м╕чний факультет Московського держун╕верситету ╕м. М.В. Ломоносова в 1971р., захистив кандидатську дисертац╕ю в ╤нститут╕ загально╖ та неорган╕чно╖ х╕м╕╖ НАН Укра╖ни за спец╕альн╕стю "неорган╕чна х╕м╕я" в 1977 р, докторську - в ╤нститут╕ х╕м╕чно╖ ф╕зики РАН (м. Чорноголовка Московсько╖ обл.) за спец╕альн╕стю "ф╕зична х╕м╕я" в 1989 р.

Веде лекц╕йний курс з ф╕зично╖ х╕м╕╖ для студент╕в ╤╤╤ курсу.

Проф. Ю.А. Мал╓т╕н проводить науков╕ досл╕дження за напрямками "К╕нетика и механ╕зм окисно-в╕дновних реакц╕й", а також "Розробка молекулярних накопичувач╕в енерг╕╖ - суперконденсатор╕в". Автор б╕льш н╕ж 100 наукових праць та винаход╕в.

Доцент Болдог Й.Й. (1948 р. народження) працю╓ в Нац╕ональному техн╕чному ун╕верситет╕ Укра╖ни "КП╤" з 1974р. Виклада╓ курс лекц╕й з х╕м╕╖ поверхневих явищ та дисперсних систем студентам IV року навчання та курс ф╕зично╖ х╕м╕╖ студентам II року навчання.

Доцент Рудницька Г.А. працю╓ в Нац╕ональному техн╕чному ун╕верситет╕ Укра╖ни "КП╤" з 1974 р. - п╕сля зак╕нчення НТУУ "КП╤". Кандидатську дисертац╕ю захистила в 1982 роц╕, з 1986 року - доцент кафедри.

Виклада╓ курс лекц╕й з ф╕зично╖ х╕м╕╖ студентам Ш року навчання.

╢ автором понад 50 наукових праць, методичних вказ╕вок та винаход╕в. Напрям наукових ╕нтерес╕в - досл╕дження термодинам╕ки р╕вноважних та транспортних процес╕в у водних та неводних розчинах.

Доцент К╕рсенко Т.В. працю╓ в Нац╕ональному техн╕чному ун╕верситет╕ Укра╖ни "КП╤" з 1987 р. п╕сля зак╕нчення КГУ ╕м. Т.Г. Шевченка. Кандидатську дисертац╕ю захистила в 1993 роц╕, з 1996 року - доцент кафедри.

Виклада╓ курс лекц╕й з ф╕зично╖ х╕м╕╖ студентам Ш року навчання.

Доцент Пономарьов М.╢. (1958 р. народження) зак╕нчив НТУУ "КП╤" в 1983 роц╕. Працю╓ в Нац╕ональному техн╕чному ун╕верситет╕ Укра╖ни "КП╤" з 1989 р. Кандидатську дисертац╕ю захистив у 1991 роц╕, з 1995 року - доцент кафедри.

Виклада╓ курс лекц╕й з х╕м╕╖ поверхневих явищ та дисперсних систем студентам IV року навчання та курс ф╕зично╖ х╕м╕╖ студентам II року навчання.

╢ автором понад 30 наукових праць та методичних вказ╕вок . Напрям наукових ╕нтерес╕в - досл╕дження к╕нетики та механ╕зму гетерол╕зу ковалентного зв'язку орган╕чних сполук, ╕ в першу чергу галогенорган╕чних сполук, к╕льк╕сний анал╕з сольватац╕йних ефект╕в у гетерол╕тичних процесах, досл╕дження впливу добавок, зокрема солей, на к╕нетику гетерол╕зу орган╕чних сполук.

На кафедр╕ також працюють доценти к.х.н. В.Ф. Грищенко ╕ к.х.н. П.М. Стадн╕йчук, ст. викладач╕ к.х.н. Т.А. Каменська та ╤.О. Ренський, асистенти Т.М. ПилипенкоВ.Г. ╢фимова.

Науковий напрямок.

Основна наукова галузь - ф╕зична х╕м╕я неводних розчин╕в.

Кафедра проводить науков╕ досл╕дження за такими напрямками:

Теоретичне моделювання ╕ розробка молекулярних накопичувач╕в енерг╕╖ - суперконденсатор╕в (кер╕вник - доктор х╕м╕чних наук, професор Ю.А. Мал╓т╕н).

Ф╕зична х╕м╕я неводних розчин╕в; ф╕зико-х╕м╕чний анал╕з р╕дких систем (кер╕вник - кандидат х╕м╕чних наук, доцент А.А. Рудницька).

К╕нетика та механ╕зм гетерол╕зу ковалентного зв'язку (кер╕вник - кандидат х╕м╕чних наук, доцент М.╢. Пономарьов).

Два основних напрямки: а)вплив розчинника на термодинам╕ку х╕м╕чних р╕вноваг, активац╕йних характеристик х╕м╕чних процес╕в та процес╕в переносу в розчинах ; б) ф╕зико-х╕м╕чний анал╕з р╕дких систем.

╤стор╕я кафедри

Кафедру засновано у 1900 роц╖. Це була перша кафедра ф╕зично╖ х╕м╕╖ в царськ╕й Рос╕╖ ╕ друга - в св╕т╕. Засновник кафедри професор В.Ф.Тимоф╓╓в, який керував кафедрою до 1908 р. П╕сля В.Ф.Тимоф╓╓ва на пртяз╖ б╕льш, н╕ж 30 рок╕в керував видатний вчений академ╕к НАНУ та член-кореспондент РАН В.О.Плотн╕ков.

В.О.Плотн╕ков започаткував досл╕дження з електрох╕м╕╖ неводних розчин╕в, як╕ згодом у 20-30-х роках розвинулися у ориг╕нальн╕й науковий напрямок, що одержав назву "Ки╖всько╖ електрох╕м╕чно╖ школи", яка набула св╕тове визнання. В.О.Плотн╕кову ╕з спвроб╕тниками вдалося вперше у св╕т╕ одержати шляхом електрол╕зу метал╕чний алюм╕н╕й при к╕мнатн╕й температур╕. В предво╓нн╕ час╕ школа В.О.Плотн╕кова зробила найб╕льш вагомий внесок у вивчення пр╕роди електрол╕тних розчин╕в. У цей пер╕од на кафедр╕ працювали науковц╕, робот╕ яких спр╕яли розвидку х╕м╕╖ неводних розчин╕в: чл.-кор. НАНУ В.О.╤збеков, проф.М.О.Рабинович, проф.Я.А.Ф╕алков, проф.Ю.Я.Горенбейн, П.З.Ф╕шер, акад.НАНУ Ю.К.Дел╕марський та ╕н.

В 1922 р. на кафедр╕ було створено науково-досл╕дну лаборато╕ю, яку згодом було перетворено у ╤нститут х╕м╕╖ НАНУ - перший х╕м╕чн╕й ╕нститут на Укра╖н╕, який заклав початок багатьом ╕нш╕м х╕м╕чним ╕нститутам НАНУ.

В 1945-75 рр. кафедру очолював учень В.О.Плотн╕кова проф. О.К.Кудра, як╕й в╕дом╕й досл╕дженнями у галуз╕ електрол╕тичного одержання метал╕чних поршк╕в. Кр╕м того, О.К.Кудра багато уваги прид╕лив досл╕дженню механ╕зм╕в електрол╕тичного розкладу речовин в розчинах.

В 1975-98 роках кафедрою зав╕дував проф . Ю.Я. Ф╕алков. Проф. Ю.Я.Ф╕алковим засновано наукову школу з ф╕зично╖ х╕м╕╖ розчин╕в. Ц╕╓ю школою п╕дготовлено 3 доктори та 51 кандидат наук. Автор б╕льш н╕ж 350 наукових праць та винаход╕в, серед яких 10 монограф╕й (найб╕льш визначн╕: "Двойные жидкие системы", Киев, 1969; "Физическая химия неводных растворов", Ленинград, 1973; "Основы физико-химического анализа", Москва, 1976, 1978; "Электроосаждение металлов из неводных растворов", Киев, 1985; "Растворитель как средство управления химическим процессом", Лениград, 1990; "Физико-химический анализ жидких систем и растворов", Киев, 1992). На протяз╕ багатьох рок╕в проф . Ю.Я. Ф╕алков проводив вельми активну роботу в галуз╕ популяризац╕╖ наукових знань. В╕н ╓ автором багатьох науково-популярних та науково-художн╕х книжок.

В 1998-2001 роках кафедрою зав╕дував проф.В.Л.Чумак, учень проф . Ю.Я. Ф╕алкова.

З 2002 р. кафедру очолю╓ проф. Ю.А. Мал╓т╕н.