УНДІВЕП


Український науково-дослідний інститут
водогосподарсько-екологічних проблем

Провідний науковий заклад з питань наукового обґрунтування вирішення водогосподарських і екологічних проблем в державі, відновлення природно-екологічної рівноваги на водних екосистемах.

Інститут УНДІВЕП здійснює:

    Україна, 01010 Київ, Інженерний пров., 4-Б, УНДІВЕП
Тел/факс: (380-44) 280 0302
e-mail: UNDIWEP@ukrwecol.kiev.ua


ЯЦИК Анатолій Васильович
директор Українського науково-дослідного інституту
водогосподарсько-екологічних проблем

 
Інженер-гідротехнік, учений-еколог, доктор технічних наук, професор, член-кореспондент Української академії аграрних наук, заслужений діяч науки і техніки України.

Очолює кафедру Водогосподарської екології, гідрології та природокористування в Національному університеті водного господарства та природокористування, Почесний професор Університету.

Автор понад 340 наукових праць, серед яких сімнадцять монографій, словників, довідників та десять патентів на винаходи.

Здійснює науково-практичну діяльність у галузі раціонального природокористування, екології, водного господарства та сталого розвитку. Засновник нового напряму в українській науці — водогосподарської екології. Ним розроблені наукові основи екологічно безпечного водокористування. Проведені ним багаторічні комплексні дослідження в галузі раціонального використання, охорони і відтворення водних ресурсів дозволили йому розробити наукові основи відновлення природно-екологічної рівноваги у водних і навколоводних екологічних системах України, і цим самим створити передумови для природного, а не техногенованого розвитку нації, збереження її здорового генофонду.

З травня 1986 року значну роботу провів у зоні ЧАЕС по захисту водних ресурсів басейну річки Дніпро від радіоактивного забруднення. Брав участь у розробці ряду законів України і законодавчих актів.

Міжнародний експерт Всесвітньої організації охорони здоров'я з проблем екології, член ряду міжнародних екологічних організацій (Женева, Страсбург, Відень, Рим).

Відзначений державними нагородами України, Почесний працівник Держводгоспу і Гідрометслужби України.


Монографії та довідники Інституту:

  1. Яцик А.В. Водогосподарська екологія: у 4 т., 7 кн. — К.: Генеза, 2003-2004. — 1960 с.
    • Том 1. — К.: Генеза, 2003. — 400 с.
      • Книга перша. Основи гідрології суходолу.
      • Книга друга. Гідрометрія.
           У першому томі чотиритомного наукового видання "Водогосподарська екологія" у систематизованому вигляді викладено найголовніші положення загальної гідрології і гідрометрії. Наведено основні відомості про гідросферу, яка є предметом вивчення і дослідження. Описано методи кількісного визначення і обліку елементів водного балансу, характеристик режиму водних об'єктів.
           Значну увагу приділено спеціальним дослідженням водних систем та їхній експлуатації.
           Розрахований на наукових і інженерно-технічних працівників, спеціалістів усіх галузей економіки, а також буде корисним студентам за спеціальностями природо-охоронного спрямування, підготовка яких, пов'язана з організацією моніторингу в природних екосистемах, раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів, забезпеченням екологічно безпечного водокористування.

  2. Яцик А.В. Водогосподарська екологія: у 4 т., 7 кн. — К.: Генеза, 2003-2004. — 1960 с.
    • Том 2. — К.: Генеза, 2004. — 384 с.
      • Книга третя. Гідрологічні розрахунки.
      • Книга четверта. Регулювання стоку і водогосподарські розрахунки.
           У другому томі чотиритомноro наукового видання "Водогослодарська екологія" розглянуто методи, способи і прийоми, які рекомендуються для застосування при гідрологічних і водогoсподарських розрахунках, фізико-географічні закономірності формування річкового стоку, методи визначення основних розрахункових величин, нeобхідних при водогосподарському і гідротехнічному проектуванні. Коротко охарактеризовано прийоми складання гідрологічних прогнозів. Наведено загальні поняття про водний кадacтp.
           Розглянуто задачі і види регулювання стоку, наведено характеристики водосховищ, основні методи розрахунків втрат води на випаровування і фільтрацію, корисного об'єму водосховищ, корисногo сложивання (віддачі нетто) при сезонному і багаторічному регулюванні стоку; а також регулювання максимального стоку. Дано характеристику компенсуючогo та каскадногo регулювання стоку; а також основних положень експлуатації водосховищ.
           Розраховано на наукових і інженерно-технічних працівників, слеціалістів усіх галузей економіки, а також студентів за спеціальностями природоохоронного спрямування, підготовка яких пов'язана з організацією моніторингу в природних екосистемах, раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів, забезпеченням екологічно безпечного водокористування.

  3. Яцик А.В. Водогосподарська екологія: у 4 т., 7 кн. — К.: Генеза, 2003-2004. — 1960 с.
    • Том 3. — К.: Генеза, 2004. — 496 с.
      • Книга п'ята. Екологія водокористування.
           У третьому томі чотиритомного наукового видання "Водогосподарська екологія" проаналізовано використання водних ресурсів у різних галузях економіки України. Наведено системну модель оцінки антропогенного навантаження на малі річки та їхні басейни, яка дала змогу автору виявити найефективніші напрями впливу на екологічну ситуацію в басейнах річок для їхнього оздоровлення.
           Надано екологічну класифікацію якості поверхневих вод України і описано порядок виконання екологічної оцінки якості вод. Розглянуто питання екологічного нормування, регіональних особливостей природокористування в Україні. Наведено пропозиції щодо стабілізації та поліпшення екологічного стану річок.
           Видання розраховане на наукових та інженерно-технічних працівників, спеціалістів усіх галузей економіки, а також буде корисним студентам за спеціальностями природоохоронного спрямування, підготовка яких пов'язана з організацією моніторингу в природних екосистемах, раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів, забезпеченням екологічно безпечного водокористування.

  4. Яцик А.В. Водогосподарська екологія: у 4 т., 7 кн. — К.: Генеза, 2003-2004. — 1960 с.
    • Том 4. — К.: Генеза, 2004. — 680 с.
      • Книга шоста. Закони України про воду.
      • Книга сьома. Нормативно-методичні документи про воду.
           У четвертому томі чотиритомного наукового видання "Водогосподарська екологія" наведені Закони і витяги із Законів України, які в тій чи іншій мірі присвячені раціональному використанню, охороні та відновленню її водних ресурсів; викладені матеріали Третьої конференції на рівні міністрів з навколишнього середовища і охорони здоров'я, делегацію України на якій очолював автор.
           Значна частина тома приділена нормативно-методичним документам про воду.
           Розрахований на спеціалістів у галузі водного господарства, цей том буде корисним спеціалістам в галузі природокористування, екології та сталого розвитку, студентам за спеціальностями природоохоронного спрямування, підготовка яких пов'язана з раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів, а також з питаннями екології.

  5. Яцик А.В. Екологічна безпека в Україні. — К.: Генеза, 2001. — 216 с.
           У книзі систематизовано екологічні проблеми, які постали перед людством на межі тисячоліть і, на нашу думку, є най- важливішими, бо загрожують перспективі його виживання, оскільки зміни, що намітилися в природних екосистемах, можуть призвести до незворотних порушень у біосфері.
           Екологічна безпека зачіпає всі сторонн життєдіяльності людини й стосується всіх і кожного громадянина зокрема.
           Інтенсивне антропогенне навантаження на природні екосистеми досягло критичних меж, що вже призвело до втрати ними самозахисних і самовідновлюваних властивостей. Така теиденція стала особливо характерною для екосистем поверхневих вод України, на яких базується понад 75 % її питного водопостачання.
           У даній книзі проаналізовано екологічну ситуацію у світі та в нашій країні. Запропоновано запобіжні заходи для зменшення антропогенного впливу на природне середовище.
           Розрахована на широке коло фахівців, викладачів вузів і студентів, учителів та школярів старших класів, усіх, кому не байдужий світ у якому ми живемо.

  6. Водне господарство в Україні / За ред. А.В. Яцика, В.М. Хорєва. — К.: Генеза, 2000. — 456 с.
           Наведено дані про ресурси поверхневих і підземних вод України, водозабезпеченість та водоспоживання окремих груп водоспоживачів і водокористувачів. Показані шляхи підвищення врдозабезпеченості галузей економіки, основні напрями розвитку екологічно безпечного водокористування і впровадження водозберігаючих технологій. Охарактеризовано джерела забруднення поверхневих і підземних вод та способи запобігання йому. Містяться дані про водогосподарські баланси, великі водогосподарські об'єкти. Значну увагу приділено питанням економічних відносин у водному господарстві та управлінню ними.
           Розрахована на керівників і спеціалістів водного господарства. Буде корисна працівникам усіх галузей економіки, органів державного управління та всім, хто цікавиться питаннями природокористування.

  7. Яцык А.В. Экологические основы рационального водопользования. — К.: Генеза, 1997. — 628 с.
           Узагальнено підходи до вирішення водогосподарсько-екологічних проблем у басейнах річок, висвітлено їх регіональні особливості, викладено результати досліджень автора більш як за двадцятирічний період у галузі водногo господарства, а також дано пропозиції щодо стабілізаціі та поліпшення екологічного стану річок.
           Здійснено аналіз використання водних, земельних, лісових, мінеральних та рекреаційних ресурсів, встановлено кількісні показники антропогенного навантаження, розглянуто умови функціонування екосистем малих річок та регіональні особливості природокористування.
           Розрахована па фахівців усіх галузей економіки, наукових працівників, викладачів вузів, студентів та всіх, хто бажає добра своїм дітям та онукам.

  8. Малі річки України: Довід. / За ред. А.В. Яцика. — К.: Урожай, 1991. — 296 с.
           Наведено дані про умови формування гідрологічного і гідрохімічного режимів, гідробіологію та господарське використання малих річок України. Дано рекомендації по раціональному використанню малих річок та збереженню їх як джерела водопостачання і елемента ландшафту.
           Розрахований на працівників водного і сільського господарства, промисловості, природоохоронних органів.

  9. Яцык А.В., Шмаков В.М. Гидроэкология. — К.: Урожай, 1992. — 192 с.
           В книге рассмотрены содержание, цели и задачи гидроэкологии, а также основные направления и методы выполнения гидролого-экологических исследований. Приведена, методика измерения, определения или расчета основных гидролого-экологических характеристик.
           Рассчитана на гидрологов, водохозяйственников, гидpотeхников, экологов, географов, гидробиологов и гидрохимиков научных, учебных, проектных и производственных организаций и учреждений, а также студентов соответствующих специальностей.

  10. Яцик А.В., Антонов О.Д., Корбутяк М.В. Російсько-український гідролого-екологічний словник. — К.: Урожай, 1992. — 112 с.
           Словник містить окремі слова і складені терміни з основних галузей сучасної гідрологічної та екологічної науки, а також деякі терміни суміжних дисциплін (метеорології, геології, меліорації тощо).
           Розрахований на викладачів, науковців, спеціалістів і студентів.

  11. Яцик А.В., Антонов О.Д., Корбутяк М.В. Гідролого-екологічний тлумачний словник. — К.: Урожай, 1995. — 160 с.
           Словник містить найбільш поширені терміни з гідрології, загальної екології, охорони природи та інших суміжних галузей науки.
           Для широкого кола спеціалістів: гідрологів, екологів, геозрафів, а також студентів і викладачів вищих навчальних закладів, учителів, усіх, хто зацікавиться про-блемами водного господарства та охорони навколишнього середовища. Буде кори-сним для іноземців, які працюють з українською спеціальною літературою, та іно-земних студентів, що навчаються в Україні.

  12. Справочник по водным ресурсам / Под ред. Б.И. Стрельца; Ред.-сост. А.В. Яцык, О.З. Ревера, В.Д. Дупляк. — К.: Урожай, 1987. — 302 с.
           Приведены данные о наличии, динамике и перспективах использования водных ресурсов для нужд народного хозяйства. Охарактеризованы основные группы водопотребителей и водопользователей, их влияние на состояние вод. Содержится большое количество данных, необходимых для развития, управлення и эксплуатации водохозяйственных систем по использованию и охране вод Украинской ССР.
           Рассчитан на руководителей и специалистов водного хозяйства и мелиорации, сельского хозяйства и промышленности, работников плановых и проектных организаций.

  13. Яцик А.В., Томільцева А.І. Правила експлуатації водосховищ Дніпров-ського каскаду. — К.: Генеза, 2003. — 176 с.
           "Правила експлуатації водосховищ Дніпровського каскаду" — основний регламентний документ для управління водогосподарським комплексом у басейні Дніпра.
           З моменту затвердження попередньої редакції Правил (1981 р.) минуло понад два десятиліття. За ці роки змінилася система водокористування і водоспоживання, водогосподарсько-екологічна ситуація в басейні головної водної артерії України. Все це максимально враховано в новій редакції Правил.
           Щоб уявити, яку роль і значення відіграє в суспільно-економічному житті нашої держави Дніпро, наведу деяку інформацію.
           Водні ресурси басейну Дніпра становлять близько 80 % водних ресурсів країни. В його басейні розташовано понад 70 % промислового і аграрного потенціалу нашої держави. Середньобагаторічний об'єм його стоку в гирлі становить 53 млрд м3. Близько 32 % стоку Дніпра формується на території Російської Федерації і до 31 % в Республіці Білорусь. Стік, що формується в межах України, становить близько 19,7 млрд м3, а в маловодний рік зменшується до 12 млрд м3. Дніпро забезпечує водою не тільки водоспоживачів у межах його басейну. Він є головним, а подекуди і єдиним джерелом водопостачання для цілих регіонів півдня і південного сходу України. В цілому водою Дніпра забезпечується 2/3 території України, зокрема, понад 30 млн чол., 50 великих міст і промислових центрів, до 10 тис. підприємств, 2,2 тис. сільських і понад 1 тис. комунальних господарств, 50 великих зрошувальних систем і 4 атомні електростанції.
           "Правила експлуатації водосховищ Дніпровського каскаду" були розроблені виходячи з таких умов: вчасно, в необхідній кількості, відповідної якості, дотримуватись пріоритетності у забезпеченні населення і галузей економіки водою і при цьому не створювати передумов для виникнення надзвичайних ситуацій на каскаді дніпровських водосховищ. При розробці Правил використані останні досягнення різних галузей науки, багаторічний досвід і знання учасників науково-виробничого колективу.
           Правила введені в дію наказом Держводгоспу України від 05.03.2002 року № 50.

  14. Яцик А.В., Яковлєв Є.О., Осадчук В.О. До питання щодо спуску Київського водосховища /За ред. А.В. Яцика. — К.: Оріяни, 2002. — 52 с.
           У брошурі розглянуто питання, пов'язане з історією господарського освоєння головної водної артерії України — Дніпра, басейн якого є історичним підґрунтям українського етносу. Наведено матеріали щодо екологічної оцінки екосистеми річки, які включають і радіоекологічну ситуацію в поверхневій і підземній гідросфері, враховуючи, що в басейні Дніпра сформувалися західний і південний "сліди" забруднення (> 120 тис.км2) та розташовані десять з 13 блоків АЕС. Проаналізовано позитивні і негативні наслідки створення Київського водосховища, а також можли-вого його спуску. Запропоновано шляхи поліпшення екологічного стану водосхо-вищ Дніпровського каскаду, які є єдиною господарською та водно-екологічною системою. Природні, насамперед водні, ресурси Дніпра тривалий час слугували людині, як базис розвитку економіки. Але настав час і людям допомогти Дніпру. При цьому переходити на новий екологічний стан слід обережно, користуючись принципом "не нашкодь!".
           Розрахована на широке коло читачів.

  15. Яцик А.В. Екологічна ситуація в Україні і шляхи її поліпшення. — К.: Оріяни, 2003. — 84 с.
           В пропонованій брошурі приведений аналіз стану екологічної ситуації в Україні по всіх її складових. Розглянуті причини її погіршення в історичному аспекті. В комплексі викладено бачення автора шляхів виходу з екологічної кризи. Особлива увага приділена водним проблемам нашої держави на початку нового століття.
           Значне місце відведено ролі і місцю кожного громадянина України в забезпеченні умов екологічно безпечного проживання.
           Брошура розрахована на широке коло читачів, зокрема тих кому не байдужа доля Батьківщини, доля дітей, внуків, прийдешніх поколінь.


Нормативно-правові документи,
підготовлені в Інституті за останні роки

  1. Підзаконні акти до Водного Кодексу України. (24 нормативних акти).

  2. Методичне керівництво по розрахунку антропогенного навантаження і класифікації екологічного стану малих річок України / А.В. Яцик, О.М. Петрук, А.П. Канаш. НТД 33-4759129-03-04-92. — К.: Мінприроди, Держводгосп. 1992. — 40 с.

  3. Проектування, упорядкування та експлуатація водоохоронних зон водосховищ / А.В. Яцик, А.І. Томільцева, М.Г. Томільцев та ін. ВБН 33-4759129-03-05-92. Видання офіційне. — К. 1993. — 74 с.

  4. Посібник до ВБН 33-4759129-03-05-92. Спорудження берегоукріплення з піщаних грунтів на водосховищах, що довгостроково експлуатуються, з амплітудою коливання до 2 м / А.В. Яцик, А.І. Томільцева, М.Г. Томільцев та ін. — К. 1993. — 71 с.

  5. Методика з оцінки економічної ефективності комплексного використання водних ресурсів у сучасних умовах (на прикладі дніпровських водосхо-вищ) / А.В. Яцик, А.І. Томільцева, М.Г. Томільцев та ін. — К.: УНДІВЕП, 1996. — 47 с.

  6. Керівництво по контролю якості водних ресурсів в системі Держводгоспу України / А.В. Яцик, Чернявська А.П., Денисова А.І. — К.: Твімс, 1995. — 107 с.

  7. Керівництво по методам дослідження якості вод:
    • Т.1: Гідрохімія, радіологія / А.В. Яцик, Чернявська А.П., Денисова А.І. — К.: Твімс, 1995. — 202 с.
    • Т.2: Токсикологія / А.В. Яцик, Чернявська А.П., Денисова А.І. — К.: Твімс, 1995. — 298 с.

  8. Методика розрахунків збитків в галузях економіки України в період маловодних років в басейні р.Дніпро / А.В. Яцик, А.І. Томільцева, М.Г. Томільцев та ін. — К.: УНДІВЕП, 1996. — 12 с.

  9. Методика екологічної оцінки якості поверхневих вод за відповідними категоріями / В.Д. Романенко, В.М. Жукинський, О.П. Оксіюк. А.В. Яцик, А.П. Чернявська та ін. — К.: СИМВОЛ-Т, 1998. — 28 с.
           Представлений міжвідомчий керівний нормативний документ — методика екологічноі оцінки якості поверхневих вод суші та естуаріів Украіни за відповідними категоріями. Методика розроблена робочою групою фахівців трьох інститутів за консультативною допомогою відповідальних спеціалістів зацікавлених міністерств і відомств. В ній викладена система екологічноі класифікаціі якості поверхневих вод, описаний порядок виконання екологічноі оцінки, в тому числі його математична формалізація, а також засоби подання одержаних результатів.
           Розроблена методика грунтується на вітчизняному, європейському та світовому досвіді класифікаціі та оцінки якості поверхневих вод в екологічному аспекті, а також враховує нові вимоги ЄС та ООН стосовно водноі політики, зокрема стосовно поліпшення якості води.
           Для спеціалістів центральних, басейнових, обласних і низових ланок та науково-дослідних і проектних інститутів Мінекобезпеки, Держкомгідромету, Держводгоспу, інших міністерств і відомств, а також недержавних організацій і підприємств Украіни.

  10. Методика картографування екологічного стану поверхневих вод України за якістю води / Л.Г. Руденко. В.П. Разов. В.М. Жукинський та ін.,. — К.: СИМВОЛ-Т, 1998. — 48 с.
           Висвітлені основні положення методики створення карт екологічноі оцінки якості поверхневих вод. Рекомендовано масштаби карт, географічні основи, способи розрахунків блокових і узагальнюючого екологічного індексів, зміст карт та етапи іх складання. Наведено фрагменти карт та іх легенди.
           Методика розрахована на фахівців проектних і наукових установ, що займаються створенням карт екологічного стану природного середовища, міністерств і відомств, викладачів і студентів.

  11. Методика встановлення і використання екологічних нормативів якості поверхневих вод суші та естуаріїв України / В.Д. Романенко, В.М. Жукин-ський, О.П. Оксіюк. А.В. Яцик, А.П. Чернявська та ін. — К.: ВІПОЛ, 2001. — 48с.
           Представлений проект методики встановлення і використання екологічних нор-мативів (ЕН) якості води щодо різнотипних водних об'єктів України: річок, водосховищ озер, естуаріїв, каналів.
           Дана характеристика ЕН як кілъкісних значень репрезеюативних показників якості води, котрі відображаютъ природний або типовий екологічний стан водних об'єктів та цілі водоохоронної діяльності по покращенню їх екологічного стану чи збереженню екологічного благололуччя. ЕН фактично є цільовими значеннями найважливіших показнтків об'єктивно найвищих кондицій поверхневих вод.
           Описані порядок і особливості встановлення значень ЕН якості поверхневих вод, зокрема щодо виконання екологічної оцінки якості поверхневих вод в ретроспективі, без чого неможливе встановлення значень ЕН та порівняння цих значень з реальними значеннями показників якості води в сучасний період.
           Охарактеризовані способи і форми подання результатів екологічної оцінки якості поверхневих вод в ретроспективі та встановлених значень ЕН.
           Викладені зміст та способи використання значень ЕН для водоохоронної діялъності, зокрема особливості їх поетапного досягнення.
           Наведена система екологічних класифікацій якості поверхневих вод суші та естуаріїв України (додатки 1-4), котра становить спільну критеріальну базу як для екологічної оцінки, так і для встановлення значень ЕН якості поверхневих вод. Крім того, представлені додатки 5-7, котрі необхідні для більш обгрутованого встановлення і використання ЕН.
           Для спеціалістів організацій Мінекоресурсів і Держводгоспу України, а також інших організацій, установ і підприємств різних форм власності, котрі будуть використовувати встановлені значення ЕН для планування і здійснення водоохоронних заходів.

  12. Методика розрахунків збитків та заходів по їх запобіганню в галузях економіки України внаслідок дефіциту водних ресурсів в період маловодних років в басейні Дніпра. — К.: Знання, 1999. — 163 с.

  13. Законодавчо-правове та науково-технічне забезпечення реалізації Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води. — К.: Мінекобезпеки України, 1999. — 36 с.

  14. Методика визначення екологічно допустимих рівнів відбору води з річок України з метою забезпечення сталого функціонування їх екосистем / А.В. Яцик, Л.Б. Бишовець, С.М. Кириченко та ін. — К.: Оріяни, 2002. — 48 с.
           Методика грунтується на системному підході до пошуку та визначення основних чинників і розрахункових критеріїв, які лімітують функціонування (збереження) річкових екосистем у різні фази їх водногo режиму. Викладено систему екологo-гідрологічних критеріїв, описано розрахункові моделі і порядок виконання розрахунків за ними для річок різних природних зон України.
           У методичних рекомендаціях наведено результати аналізу забезпечення екологічно допустимих мінімальних витрат води, що обмежують відповідні рівні відбору стоку з річок у різні за водністю роки.
           Розрахована на спеціалістів екологічних і водогосподарських установ, проектних та науково-дослідннх інститутів, підприємств і організацій-водоспоживачів і водокористувачів.

  15. Методика упорядкування водоохоронних зон річок України / А.В. Яцик, А.І. Томільцева, Р.П. Філімоненко та ін. — К.: Оріяни, 2004. — 128 с.
           У Мeтoдиці висвітлено принципи та мeтoди встановлення розмірів водоохоронних зон і прибережних захисних смуг річок. Викладено мeтoдологічні основи пpoектування водоохоронних заходів і вимоги до ведення господарської діяльності у водоохоронних зонах, організації рекреації, економічного обгрунтування й оцінки ефективності інженерно-біотехнічних заходів упорядкування водоохоронних зон річок. Розрахована на фахівців усіх галузей економіки Украіни, які займаються природоохоронною діяльністю.

  16. Методика еколого-економічної оцінки заходів щодо усунення шкідливої дії вод внаслідок підтоплення дніпровськими водосховищами / А.В. Яцик, А.І. Томільцева, М.В. Яцик та ін. — К.: Генеза, 2001. — 46 с.
           Методика еколого-економічної оцінки заходів щодо усунення шкідливої дії вод внаслідок підтоплення дніпровськими водосховищами висвітлює основні принципи та методи багатофакторної економічної оцінки збитків, завданих підтопленням територій у зоні впливу водосховищ, а також визначення економічної ефективності здійснення запобіжних та захисних заходів. Вона передбачає: облік прямих і непрямих, економічних та соціально-економічних збитків, завданих народному господарству України підтопленням прилеглих до водосховищ територій; визначення величини відвернутих збитків, що має найважливіше значення для підрахунку економічної ефективності здійснення запобіжних і захисних заходів від підтоплення.
           Методичні рекомендації призначено для використання науковими та проектними організаціями під час обґрунтування вибору найефективніших варіантів запобіжних і захисних заходів при підтопленні на територіях у зоні впливу водосховищ.
           Наведено основні методи еколого-економічної оцінки заходів щодо усунення шкідливої дії вод внаслідок підтоплення дніпровськими водосховищами. Зокрема: вхідні дані для розрахунків; методичні підходи до визначення стану підтоплених територій у зоні впливу водосховищ; методи визначення збитків, завданих підтопленням; інженерні та біотехнічні заходи усунення шкідливої дії вод внаслідок підтоплення.

  17. Матеріали до тренінгу "Забезпечення сталого функціонування та дотримання природно-екологічної рівноваги дніпровських водосховищ". 22-24 грудня 2003 року. — К.: Оріяни, 2003. — 116 с.
           У збірнику наведено тези лекцій до тренінгу із забезпечення сталого функціонування та дотримання природно-екологічної рівноваги на дніпровських водосховищах, що здійснюється Українським науково-дослідним інститутом водогосподарсько-екологічних проблем (УНДІВЕП) на замовлення Держводгоспу України.
           Тренінг організовано з метою впровадження "Правил експлуатації водосховищ Дніпровського каскаду" водокористувачами, водоспоживачами за основними напрямами діяльності водогосподарського комплексу.
           Для фахівців водокористувачів, водоспоживачів водних та біологічних ресурсів дніпровських водосховищ та зацікавленої громадськості.

  18. Матеріали до регіонального тренінгу "Забезпечення сталого функціонування та дотримання природно-екологічної рівноваги дніпровських водосховищ". 7-9 липня 2004 року. — К.: Оріяни, 2004. — 120 с.
           У збірнику наведено тези лекцій до тренінгу із забезпечення сталого функціонування та дотримання природно-екологічної рівноваги на дніпровських водосховищах, що здійснюється Українським науково-дослідним інститутом водогосподарсько-екологічних проблем (УНДІВЕП) на замовлення Держводгоспу України.
           Тренінг організовано з метою впровадження "Правил експлуатації водосховищ Дніпровського каскаду" водокористувачами, водоспоживачами за основними напрямами діяльності водогосподарського комплексу.
           Розрахований на фахівців галузей економіки, які в процесі своєї господарської діяльності використовують природоресурсний потенціал дніпровських водосховищ.

© Український науково-дослідний інститут водогосподарсько-екологічних проблем, 2005