This version of the page http://www.netherlands-embassy.com.ua/history_ua.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-05. The original page over time could change.
Royal Netherlands Embassy Kiev - Історія

Embassy of the Kingdom of the Netherlands to Ukraine and Moldova
Головна / Про Голландію / Вступ / Історія
Історія
  1. Від римських підданих до борців за свободу
  2. Золоте Століття
  3. Королівство Нідерландів
  4. Світові війни


1. ВІД РИМСЬКИХ ПІДДАНИХ ДО БОРЦІВ ЗА СВОБОДУ

До початку християнського відліку часу на території сьогоденних Нідерландів жили германські та кельтські племена. До 400-го року територія на північ від Рейну входила до складу Римської Імперії. В середньовіччя Нідерланди були розділені на автономні області зі своїми феодальними власниками. При Габсбурзькому монархові Карлові V (1500 - 1558) ці області були об’єднані з теперішньою Бельгією та Люксембургом в одне ціле під назвою “Низькі Землі” та включені до великої Бургундсько-Габсбурзької держави.

У 1568 році декілька північно-нідерландських областей повстали під керівництвом принца Віллема Оранського проти Філіпа II, сина Карла V. Причиною на те були обмежені свободи віросповідання та абсолютистські погляди Філіпа II. Це було початком періоду, який в Нідерландах називають “Восьмидесятилітньою війною”. Мюнстерський мир 1648 року признав Республіку Семи Об’єднаних Нідерландських провінцій незалежною державою. Республіка складалась з семи суверенних областей: Голландії, Зеландії, Утрехта, Фрісландії, Гронінгена, Оверайсела та Гелдерланда. Республіканська форма правління зберігала феодальний характер завдяки статхаудерам – посадовим особам з владними повноваженнями з числа спадкоємців Віллема Оранського.


2. ЗОЛОТЕ СТОЛІТТЯ

Сімнадцяте століття, що називається також “Золотим століттям”, стало для Республіки періодом кращого благополуччя. Це пов’язано, більшою частиною, з діяльністю Об’єднаної Західно-Індійської компанії (VOC). VOC, яка була заснована у 1602  році з метою координації судноплавства та торгівлі з Південно-східною Азією, довгий час була найкрупнішим торговим підприємством в світі. У певному розумінні VOC стала першим у світі мультинаціональним концерном. Її діяльність простягалася на азіатське та африканське узбережжя. Її відділи діяли в Індонезії, Японії, Тайвані, Шрі-Ланці та у Південній Африці. Поряд з цим існувала також Західно-Індійська компанія (WIC), яка займалась торгівлею із Західною Африкою та Америкою. З 1625 по 1664 роки WIC забезпечувала управління Новим Амстердамом - теперішнім Нью-Йорком. Необхідність захищати свої торгові позиції була причиною декількох війн  з Англією. Тим не менше, зв’язки між Нідерландами та Англією були дуже тісними. Жінками статхаудера Віллема II та його сина, статхаудера Віллема III, були англійські принцеси. У 1689 році англійський парламент звернувся до Віллема III з проханням зайняти англійський престол.


3. КОРОЛІВСТВО НІДЕРЛАНДІВ

Французька революція означала кінець Республіки Семи Об’єднаних Нідерландських провінцій. У 1795 році Республіка була окупована французькими революційними військами. Французи перетворили її в васальну державу, “Батавську Республіку”. У 1806 році Наполеон призначив свого брата Людовика Наполеона королем “Королівства Голландії”, а ще чотири роки потому Нідерланди цілком увійшли до складу Франції. При королі Людовику Наполеоне Амстердам був проголошений столицею.

У 1813 році, після розпаду Французької імперії, в Нідерландах, що знову набули незалежності, розгорнулась боротьба між “роялістами” та “республіканцями”, яка була вирішена на користь перших. Віллем Фредерік, принц Оранський Нассау, що був сином останнього статхаудера, повернувся з Англії в Нідерланди. Уряд знову переїхав до Гааги, в той час як офіційною столицею залишався Амстердам. Нідерланди залишились єдиною державою, оскільки не відбулося повернення до колишньої системи з незалежними провінціями. Коли у 1815 році Північні та Південні Нідерланди були об’єднані у Королівство Нідерландів, Віллем Фредерік був проголошений Королем. Тим самим було встановлено передачу престолу у спадок.

Після радикального перегляду конституції у 1848 році міністри зобов’язувались нести відповідальність вже не перед королем, а перед народним представництвом. Ця нова конституція створила базис сьогоденній конституційній монархії на основі парламентської системи. У 1830 році Південні Нідерланди відділились та утворили державу Бельгія. У 1839 році Віллем I примирився з цим відділенням. У тому ж році він відмовився від престолу. З відокремленням Бельгії Нідерланди набули форми, яку вони мають і тепер. Спадкоємцем Віллема I був Віллем II. Після смерті у 1890 році його сина Віллема III зупинилось наслідування престолу по чоловічій лінії і перервався персональний союз з Люксембургом, де до цього король Нідерландів був одночасно Великим Герцогом. Під регентством своєї матері, королеви Емми, до правління прийшла королева Вілхелміна (1880 - 1962). У 1898 році, коли Вілхелміні виповнилось 18 років, регентство закінчилось і вона взяла виконання  королівських функцій у свої руки.


4. СВІТОВІ ВІЙНИ

Під час Першої Світової війни Нідерланди дотримувались нейтралітету. Хоча аж до самого початку Другої Світової війни Нідерланди проводили політику суворого нейтралітету, в травні 1940 року вони зазнали нападу Німеччини, після чого слідували п’ять років окупації. Королева Вілхелміна провела ці роки в Англії, де вона продовжувала виконувати важливу роль в якості символу опору окупантам. Після періоду правління тривалістю у п’ятдесят років вона у 1948 році відмовилась від престолу на користь своєї дочки Юліани. У 1980 році Юліана передала трон своїй старшій дочці, теперішній королеві Беатрікс.

До Другої Світової війни Нідерланди були великою колоніальною державою. Але невдовзі після закінчення війни колонії стали самостійними: Індонезія повністю відділилась від
Нідерландів; Сурінам та Нідерландські Антильські острова, що розташовані у Карибському басейні, перетворились, після прийняття Статуту Королівства у 1954 році, у рівноправних партнерів Нідерландів. В Статуті було визначено, що уряд Королівства забезпечує виконання функцій по відношенню до міжнародних стосунків та оборони заморських територій. 25 листопада 1975 року Сурінам став незалежною республікою. 1 січня 1986 року острів Аруба, який до того разом з островами Кюрасао, Бонер, Св. Євстатій, Саба та Св. Маартен входив до складу Нідерландських Антильських островів, отримав “особливий статус” в рамках Королівства, що означає, що Аруба стала повноправним партнером в рамках Королівства поряд з Нідерландськими Антильськими островами та Нідерландами.

Якщо ви хочете знати більше про історію Нідерландів, звертайтесь на сайт Міністерства закордонних справ (адреса вказана в кінці книги).

© 2005 Royal Netherlands Embassy Kiev    Privacy Statement     Disclaimer
Powered by Negeso ®