This version of the page http://www.netherlands-embassy.com.ua/environment_ua.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-05. The original page over time could change.
Royal Netherlands Embassy Kiev - Природа та довкілля

Embassy of the Kingdom of the Netherlands to Ukraine and Moldova
Головна / Про Голландію / Економіка / Природа та довкілля
Природа та довкілля
  1. Як на національному, так і на планетарному рівні
  2. Забезпечувати достатню охорону природи
  3. Турбота про якість довкілля
  4. Альтернативні джерела енергії


1. ЯК НА НАЦІОНАЛЬНОМУ, ТАК І НА ПЛАНЕТАРНОМУ РІВНІ

Зацікавленість населення Нідерландів в природі та довкіллі почала проявлятися у сімдесятих роках. Свідоме ставлення до довкілля отримало сильний спонукальний імпульс після опублікування звіту Римського клубу під заголовком “Кордони росту”. В ньому, зокрема, провіщалось виснаження ресурсів нафти та газу. Цей звіт справив великий вплив на те, яким чином ми сьогодні обходимось з нашими енергетичними потребами, як ставимось до збереження балансу між людською діяльністю та довкіллям.


2. ЗАБЕЗПЕЧУВАТИ ДОСТАТНЮ ОХОРОНУ ПРИРОДИ

В такій густонаселеній країні, як Нідерланди, дуже важливо забезпечувати охорону особливих природних зон. Тому держава купує та керує особливо цінними природними зонами. Крім того, вона надає фінансову допомогу приватним інстанціям для придбання подібних зон та управління ними. Все більше фермерів поодинці та групами заключають договори з державою. Вони беруть на себе зобов’язання з охорони природи на власній землі або на землі, що знаходиться у власності будь-якої організації з захисту природи. Прийнявши у 1990 році план природокористування Міністерства сільського господарства, природокористування та контролю за якістю продуктів харчування, держава продемонструвала свою рішучість повернути природі в Нідерландах те місце, яке їй має належати. Наразі в Нідерландах 19 різних національних парків - від багатого водними просторами Бісбоса (Biesbosch) до піщаних барханів в дюнах Лоон та Дрюнен (Loonse en Drunense duinen). Особливе місце серед національних парків займає один з Західно-Фризьких островів, Схірмоннікоох (Schiermonnikoog). Найстаріші національні парки – Хохе Велюве (Hoge Veluwe) та Велювезоом (Veluwezoom).


3. ТУРБОТА ПРО ЯКІСТЬ ДОВКІЛЛЯ

Беручи до уваги зростання густоти населення, сильну індустріалізацію, ріст числа автомобілів та інтенсифікацію ведення сільського господарства, включаючи плодоовочівництво, проблеми охорони довкілля стоять в Нідерландах гостріше, ніж в інших європейських країнах. Велика частина цих проблем вирішується технічними засобами, використання яких знаходиться на більш високому рівні, ніж в середньому по Європейському Союзу (ЄС). Завдяки політиці захисту довкілля навантаження на екологічну сферу або знижується (це стосується забруднення повітря, води та ґрунту) або стабілізується (по відношенню до парникового ефекту та рівня шумів).


4. АЛЬТЕРНАТИВНІ ДЖЕРЕЛА ЕНЕРГІЇ

Визначення пріоритетних проблем за останні тридцять років постійно узгоджувалось з поточною зміною ситуації, однак основним напрямком було пересування центру ваги від заходів, що вживаються після тих або інших подій, до превентивних та регулюючих заходів. Прийнятий у 2001 році четвертий Національний екологічний план характеризується подальшим розвитком політики, направленої на довготривале покращення екологічного  становища в умовах росту економіки, причому важливою точкою відліку вважається процес змін в суспільстві.

Більш детальну інформацію з питань, порушених у цій главі, можна отримати в Міністерстві житлового забезпечення, планування простору та довкілля (VROM) та в Міністерстві сільського господарства, природокористування та якості продуктів харчування (LNV). Адресні дані міністерств вказані в кінці книги.

© 2005 Royal Netherlands Embassy Kiev    Privacy Statement     Disclaimer
Powered by Negeso ®