This version of the page http://www.ccf.org.ua/for-social-workers-article7 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-04. The original page over time could change.
Конструктивне вирішення конфліктів у сімейних взаємостосунках - Християнський Дитячий Фонд


Українська English Русский
Для соціальних працівників // 1-10 //

Конструктивне вирішення конфліктів у сімейних взаємостосунках

Конфлікти - дуже давнє явище суспільства взагалі й кожної людини зокрема. І-сторія людства - не що інше, як відображення різноманітних конфліктів, шляхів їх розв'язання та результатів наслідків, що є складовими частинами кожної епохи. Пробле-ма конфліктних відносин була актуальною завжди, в різні віки. З впевненістю можна сказати, що перші внутрішньоособистісні конфлікти виникли з появою перших людей. Але в ті часи на теоретичну сторону конфлікту не зверталась особлива увага. Лише в нашу добу були написані праці, які детально, по-науковому дають нам поняття суті конфлікту, його ролі в житті людини, вказують шляхи розв'язання.
У наш складний час проблема конфліктних взаємовідносин набула особливо важ-ливого значення. Та це і зрозуміло. Адже у всіх сферах суспільного життя - економічній, політичній, культурній і т.п. - постійно тримається висока напруга. Вона має об'єктивні причини. «Завдяки» їм ми можемо спостерігати різноманітні суперечки і сутички в суспільстві. Ґрунтом, основою для виникнення конфлікту може бути навіть дрібниця, що стала останньою краплею і переповнила вінця терпіння людей. Як наслідок маємо і суб'єктивні причини: незадоволення собою та іншими сприяє виникненню конфліктів, викликає негативні емоції, роздратування, нестриманість. Людина знаходиться у стані переборювання труднощів, тобто внутрішнього конфлікту.


Наше суспільство є дуже конфліктним. Люди знервовані, втомлені й роздратовані нестабільністю, невпевненістю у завтрашньому дні. В їхньому житті постійно відбуваються різні за типами конфлікти, що не тільки виснажують, а й «програмують» долю на майбутнє. В такій ситуації є необхідність вивчення не тільки причин, що викликають конфлікти, але також їх перебігу та наслідків. Особливу увагу необхідно звернути на способи запобігання, в одних випадках, та шляхи конструктивного розв'язання кон-фліктів - в інших.

Актуальність даної теми пов'язана із вирішенням практичних потреб суспільства стосовно проблем, конфліктів молоді. Ми маємо страшну статистику, яка свідчить: смерт-ність (15%) перевищує народжуваність (11%) [61, с. 5]. Інститут сім'ї, на який покладено функцію відновлення населення, занепадає. З 10 середньостатистичних подружніх пар розлучаються 6 (7) [61, с. 6]. Це свідчить про невміння вирішувати свої, як внутрішньоособистісні, так і міжособистісні конфлікти. І це невміння передається підростаючому поколінню, молоді, програмуючи її на невдачі в житті.
Звичайно, є об'єктивні причини конфліктів: фінансово-економічні, житлово-побутові та інші проблеми; також особливості, ускладнення конфліктної ситуації і т. п. Та частіше справа в людині, в її баченні проблеми: «Важливо не те, на «що» я дивлюсь, а, як я «це» бачу. Подібною є думка В. Франкла: «Якщо знаєш «для чого» (ти живеш, смисл буття), то можна винести будь-яке «як»» [50]. Окрім того, обсяг даного тренінгу та його мета не потребують дослідження об'єктивних причин конфліктів. Автор основний акцент робить на вузько-спеціалізованому вивченні суб'єктивних чинників конфлікту. Адже, ми можемо впливати саме на останні фактори, змінювати себе, прагнути особистісного розвитку. Вплинути ж на політико-економічну нестабільність ми неспроможні. Підтвердженням тому - слова Р. Нейборо: «Господь, дай мені терпіння прийняти те, що я не силах змінити; дай мені сили змінити те, що я можу; і дай мені мудрість навчитися відрізняти одне від іншого» [4, с. 37].
Потрібно зазначити, що вищевказаному вмінню конструктивно розв'язувати кон-флікти, яке є основою соціального життя людини, ніде не вчать.

Сучасне підростаюче покоління навчають у дитячих садочках, школах і вищих нав-чальних закладах різним дисциплінам, наукам. Молоді люди опановують ті чи інші спеціальності, але найголовніша професія залишилась поза увагою підготовчих інституцій - це професія матері та батька, або свідомих батьків. В ідеалі результатом їхньої діяльності повинна бути гармонійно розвинена здорова особистість.
Ключовими елементами поняття усвідомленого батьківства є вміння бути позитив-ним, оптимістичним та здібність конструктивно розв'язувати конфлікти різних типів. Як показує досвід, щоб набути вищеозначених вмінь, потрібне не теоретичне студіювання літератури, а конкретне практичне вправляння, яке забезпечується специфікою тренінгової роботи. Саме даний вид діяльності, як зазначають науковці [64], є найбільш ефективною формою навчальної роботи з молоддю.
У даній публікації тренінг розрахований на 10 годин. У ньому не ставиться на меті висвітлити всі аспекти, пов'язані з вирішенням конфліктів різних типів. Матеріал тренінгу відповідає на основні питання, що стосуються методів розв'язання конфліктів.

Враховуючи високий рівень зайнятості молоді, яка у переважній більшості і вчить-ся, і працює, тренінг розрахований на невелику кількість годин. Дані зайняття, що пода-ються у компактній формі, є початком та базисом для подальшої внутрішньої роботи учасників тренінгу. На шляху особистісного зростання до гармонійності власного «Я» молоді люди пройдуть ще низку тренінгів відповідного ґатунку. Адже, проблеми, що накопичились протягом життя, неможливо і взагалі абсурдно вирішити за допомогою тільки одного тренінгу. Окрім того, матеріали сесій, які містяться у додатках, передбача-ють поглиблену самостійну роботу вищеозначеної категорії населення та можливості творчого пошуку для тренера, зважаючи на специфіку групи.
Даний тренінг, за внутрішньою логікою побудови першої сесії, націлений на погли-блене вивчення властивостей особистості, пізнання її внутрішнього світу та його проявів у конфліктах. Друга сесія містить інформаційні матеріали про специфіку особистісного життя іншої людини. Третя сесія пропонує ефективні шляхи вирішення конфліктів. Під час четвертої основний акцент ставиться на конструктивному спілкуванні, в якості загального методу розв'язання конфліктів, який забезпечує результати п'ятої сесії - формування гар-монійних, конструктивно-конфліктних стосунків із соціумом.

Даний тренінг був успішно апробований у вищих навчальних закладах м. Києва.
В ньому брали участь 130 студентів. Результативність даного тренінгу можна відслідкувати за вхідним та вихідним анкетуванням, тестуванням та віддаленим у часі показником використання знань, умінь, навичок, отриманих у процесі тренінгу в практичній діяль-ності, у буденному житті.

Тренінг є результатом співпраці Київської міської організації «Екологія сім'ї», Християнського дитячого фонду та Київського педагогічного коледжу при університеті імені Тараса Шевченка.

Мета тренінгу:

формувати в учасників навички конструктивного розв'язання міжособистісних конфліктів у сімейних взаємостосунках.

Завдання тренінгу:

• обгрунтувати важливість конструктивного розв'язання міжособистісних конфліктів;
• розкрити сутність прояву психічних властивостей особистості під час розв'язання конфліктів;
• поінформувати про специфіку чоловічого та жіночого сприйняття явища конфлікту і відповідну поведінку в ньому;
• проаналізувати ефективні прийоми, форми, моделі спілкування в конфлікті;
• подати рекомендації молодому подружжю щодо поведінки в конфлікті;
• допомогти учасникам обмінятися досвідом і знаннями з вирішення конфліктних ситуацій.

Для замовлення цього тренінгу просимо звертатися до Християнського дитячого фонду.

КонтактиЗворотній зв'язок
© Християнський дитячий фонд