This version of the page http://www.ccf.org.ua/for-social-workers-article10 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-04. The original page over time could change.
З досвіду впровадження проекту християнського дитячого фонду: “сприяння першим крокам” - Християнський Дитячий Фонд


Українська English Русский
Для соціальних працівників // 1-10 //

З досвіду впровадження проекту християнського дитячого фонду: “сприяння першим крокам”

І.В. Братусь 

Із сучасних досліджень відомо, що ранній вік є основою для формування особистості, її фізичного, психічного, інтелектуального та соціального потенціалу. Унікальність цього періоду порівняно з подальшими віковими етапами становлення особистості полягає в тому, що він створює базу загального розвитку дитини. Зважаючи на це, Міжнародні організації, зокрема такі, як Всесвітня Організація Охорони Здоров'я (ВООЗ), Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ), ЮНЕСКО приділяють увагу впровадженню спеціалізованих програм для батьків, які виховують дітей раннього віку, та спеціалістів.
Розробка та впровадження даних програм позитивно впливають на формування суспільного здоров'я, сприяють попередженню економічних та соціальних негараздів.

Саме тому Християнський дитячий фонд у 2004 році впроваджував проект "Залучення членів місцевих громад до впровадження адаптованої програми розвитку дітей раннього віку партнерської організації NIPPA (Північна Ірландія): сприяння першим крокам" за підтримки Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Заплановано та здійснено було чимало.
Результати проекту
• Проаналізовано теоретико-методичні зарубіжні та вітчизняні матеріали щодо проблем розвитку дітей раннього віку, в тому числі програми розвитку дітей раннього віку партнерської організації NIPPA (Північна Ірландія).
• Розроблено програму підготовки фахівців для проведення просвітницької програми "Розвиток дитини раннього віку: разом до гармонії" у місцевих громадах, спрямовану на навчання спеціалістів та батьків.
• Розроблено інтегративну просвітницьку програму для батьків, які виховують дитину раннього віку (10 сесій по 2 години).
• Проведено навчання спеціалістів: педагогів, психологів, лікарів (24 спеціалісти - м. Львів, 15 спеціалістів - м. Сімферополь, 22 спеціалісти - м. Сарни).
• Сформовано групу кваліфікованих тренерів по роботі з батьками та фахівцями (9 осіб), які пройшли спеціалізоване навчання.
• Проведено 30 тренінгових сесій для батьків на 3-х пілотних майданчиках у Львові (Львівський обласний перинатальний центр, 4 Міська комунальна поліклініка м. Львів, Дошкільна установа № 41 "Ластівка"). У програмі взяли участь 59 чоловік.
• Проведено семінар з елементами тренінгу для представників громади, органів місцевого самоврядування, представників засобів масової інформації (26 осіб), що сприяв усвідомленню важливості й актуальності просування такого типу програм у громадах.Підготовлено публікацію методичного посібника інтегративної просвітницької програми для батьків та спеціалістів "Розвиток дитини раннього віку: разом до гармонії".
• Підготовлено навчальний фільм для спеціалістів та батьків.
• Підготовлено CD з інформаційними матеріалами та фільмом.
• Розроблено інформаційні матеріали для спеціалістів та батьків.
• Відпрацьовані механізми впровадження результатів проекту в громаді м. Львів після його завершення.

Провідним результатом проекту стало створення та апробування інтегративної просвітницької програми для батьків та спеціалістів "Розвиток дитини раннього віку: разом до гармонії". Програма рекомендована до впровадження спеціалістами Академії педагогічних наук України, складається з 10 сесій по 2 години кожна.
Теми сесій
Сесія 1. "Актуальність періоду раннього віку".
Сесія 2. "Розвиток дитини раннього віку".
Сесія 3. "Організація розвиваючого середовища".
Сесія 4. "Іграшка в житті дитини".
Сесія 5. "Ритм в житті дитини".
Сесія 6. "Світ народної гри в житті дитини".
Сесія 7. "Гра в життя дитини".
Сесія 8. "Спілкування в сім'ї".
Сесія 9 "Творимо разом".
Сесія 10 "Мистецтво створення дитячого свята".
Проект діяв у м. Львів, де було створено 3 тренінгових майданчики для батьків на базі Львівського обласного перинатального центру, 4-ої міської комунальної поліклініки, дитячої дошкільної установи № 41. В заняттях узяли участь 59 батьків; серед них: молоді мами і тата, вагітні жінки, бабусі та дідусі. Всі учасники відмітили, що отримали корисну інформацію й набули практичних навичок щодо розвитку дитини раннього віку.
В ході тренінгових занять батьки та спеціалісти:
• покращили свої знання щодо розвитку дітей раннього віку;
• отримали практичні навички створення розвиваючого середовища для дитини, використовуючи природні матеріали;
• отримали навички створення кошика-скарбнички для дитини та альбому дитини;
• дізнались про критерії підбору іграшки для малюка;
• навчились впроваджувати ефективну сесію евристичної гри для дітей, які починають ходити;
• оволоділи навичками проведення народних та пальчикових ігор для малюків;
• навчились проводити стимулюючу гру на основі повсякденних предметів з дітьми віком до трьох років;
• отримали навички створення ритму в житті дитини, використовуючи пісні, вірші, рими
• навчились створювати свято для дітей раннього віку.

На заняттях батьки пізнавали світ дітей раннього віку завдяки підібраним темам, вправам, інформаційним матеріалам.
А самі учасники пишуть про свої враження наступне.
Ганна Хомочко
У своєму відгуку я хочу торкнутися таких аспектів: зміст програми та його користь; внутрішня атмосфера та особисті контакти; майбутня перспектива. Програма зосереджувалася на тому, як батьки, чи навіть майбутні батьки, можуть досягти кращого взаєморозуміння зі своєю дитиною, сприяти її всебічному розвиткові, допомагати адаптуватися до різних природних, психічних, соціальних умов. Щоб досягти цього, ми обговорювали і проробляли особливості розвитку дитини від народження до 3-х років, виготовляли іграшки, що сприятимуть її розвитку, вивчали пісеньки, віршики, приказки, які неодмінно сподобаються дітям. Заняття були надзвичайно корисними в плані стимулювання творчості батьків і дітей. Багато чого, що батьки вже забули від часів свого дитинства, вони пригадали на тренінгу й значно збагатили свої знання і навички.
Цікавою та ефективною була форма проведення курсу, яка включала багато рольових ігор з елементами наочності, діалогів, обмінів досвідом, що сприяло кращому практичному засвоєнню інформації.
Варто відзначити, що сесії програми зосереджувалися на розвитку дитини як члена сім'ї та суспільства, а тому велика увага приділялась не тільки ролі матері, а й усіх членів родини, особливо батька. У тренінгу брали участь подружні пари, а це є свідченням того, що поступово змінюється ставлення чоловіків до ролі батька; вони стають більш активними й свідомими.
З першого ж заняття між учасниками склалась тепла, дружня атмосфера. Дуже важливим є те, що в групі були матері дітей різного віку; і вони охоче ділилися досвідом, який для них був ще зовсім недавнім. Деколи спостереження матерів відрізнялися; і це свідчило про те, що усі діти різні, а тому і до їх розвитку слід підходити індивідуально. Цей досвід матерів особисто для мене був дуже важливим; я певною мірою змінила своє ставлення до ролі матері. Зараз я тільки очікую дитину; і для мене це зовсім нові відчуття. Спершу я навіть відчувала деяку тривогу через велику відповідальність, яка на мене чекає. Проте досвід і настрій матерів показали мені, що не треба занадто мучити себе запитанням «А чи я зможу?», а просто сприймати появу дитини як велику радість, і тоді все буде чудово. Хочу сказати, що наші тренери дуже ретельно готувалися до занять, творчо підходили до завдань, і завдяки їм тренінг був таким успішним.
Хотілося б, щоб контакти, що склалися між учасниками, не послаблялися, а й надалі підтримувались через проведення зустрічей, обговорень і т. п. Чудово було б знову взяти участь у подібній програмі, але вже з іншої тематики.

Тетяна та Мирон Пронишини
Час занять програми "Розвиток дитини раннього віку: разом до гармонії" пригадуємо з вдячністю, натхненням, енергією. Несподівано для себе занурилися у світ дитини і спробували сприймати навколишнє її очима. Зв'язок із сином став ще тіснішім після того, як впевнилися, що методи, які ми інтуїтивно застосовували, є відомими і рекомендованими психологами, педагогами та досвідченими батьками. Внутрішній спокій та водночас бажання досліджувати, вивчати, експериментувати зі світом є тепер у кожного члена нашої родини. Тепер ми розуміємо психоемоційні та соціальні потреби дитини і знаємо, як їх задовольнити.
Ми дуже вдячні організаторам і тренерам програми, а також учасникам нашої групи. Серед них були активні батьки із цінним досвідом та цікавими ідеями. Після знайомства з ними ми й надалі підтримуємо стосунки і плануємо створити нашим дітям спільне розвиваюче середовище, використовуючи для цього різноманітні свята і просто спільні зустрічі.

Наталя та Роман Шуляри
Завдяки кваліфікованим спеціалістам програми та спілкуванню у групі батьків ми змогли якнайкраще пізнати нові правильні підходи до виховання та розвитку нашої дитини.
Протягом занять було розглянуто багато цікавих тем, що стосувались гармонійного розвитку дитини у віці від народження до трьох років. Теми сесій та виклад матеріалу сприяли жвавим дискусіям, обміну думками, надихали на творчість та самовдосконалення.
Ми шкодуємо лише про те, що не відвідували таких курсів ще до народження малюка, і будемо раді брати участь у подібних програмах.

Петро Пелікан
Мені, як майбутньому батькові, є важливим мати потрібні знання для автентичного виховання і розвитку дитини. Я вперше побував на такому заході. Проведений тренінг виявився надзвичайно цікавим і корисним. Часто у буденному житті ми навіть не замислюємося, наскільки важливими є спілкування з дітьми, вибір корисних, якісних іграшок ... Тому під час занять ми усвідомили, яку велику роль відіграє гра в житті дитини, як організувати розвиваюче середовище. Значна увага приділялася розвитку візуальної поінформованості, моторних умінь і навичок, надбанню певних соціальних навичок, українським народним іграм і забавлянкам. Заняття проводились в ігровій формі, кожен намагався творчо підійти до теми; і все це давало змогу знову повернутися в дитинство, відчути себе дитиною, подивитися на світ очима малюка. Незабутньою стала для мене остання сесія „Мистецтво створення свята для дитини". Звичайно, без професійного та наполегливого підходу тренерів ми не змогли б набути стільки знань, необхідних для розвитку наших дітей.

Батьки та спеціалісти пізнавали світ дитини раннього віку завдяки підібраним вправам, пригадували свої спогади з раннього дитинства, уявляли себе в ролі малих дітей, отримували практичні навички й теоретичні знання, якими починали ділитися з іншими батьками.
Сьогодні на сторінках журналу ми пропонуємо вам познайомитись з матеріалами публікації методичного посібника "Розвиток дитини раннього віку: разом до гармонії", які, сподіваємось, стануть корисними для батьків та спеціалістів.

Чому потрібні пальчикові ігри?

Перша іграшка дитини - її ручки та пальці. Настає час, коли мама помічає, що її малюк, якому вже 3-4 місяці, розглядає свої пальчики, руки, подовгу рухає ними, бавиться. Він пізнає навколишній світ через своє тіло. Чим більше дитина рухає пальчиками, тим краще розвиваються мозкові структури.
Ще у ІІ тисячолітті до нашої ери китайські мудреці знали, що існує взаємозв'язок між рухами пальців, кисті та розвитком мислення. Це підтверджують дослідження фізіологів. У роботах В.М.Бехтерева є висновки про те, що маніпуляції рук впливають на функціонування центральної нервової системи, розвиток мовлення. Прості рухи кистей допомагають зняти загальну напругу, а також власне з рук, розслаблюють губи, що сприяє покращенню вимови звуків, розвитку мовлення дитини.
Дослідження М.М. Кольцової свідчать, що кожен з пальців руки має своє представництво у корі великих півкуль головного мозку. Розвиток рухів пальців передує появі артикуляції складів. Таким чином, мовлення перебуває у прямій залежності від розвитку дрібної моторики руки.
Народна мудрість здавна зберігає знання про доцільність використання ігор з пальчиками. У різних культурах зустрічаються народні ігри для малюків, у яких активно задіяні руки та пальці. "Пальчикові" ігри являють собою віршовані рядки, що ілюструються за допомогою ритмічних рухів рук, пальчиків. Ігри з пальцями допомагають батькам не тільки розвивати мовлення та інтелектуальні здібності дитини, а й приносять задоволення від проведеного разом з нею часу, допомагають припинити плач, стають у пригоді для створення ритму впродовж дня. Пропонуючи малюкові таку гру, важливо відразу створити її настрій, правильно вимовляти кожен звук, заздалегідь продумати всі рухи і поступово їх повторювати. Особливу радість приносить дитині ситуація, коли всі члени сім'ї разом відтворюють гру. Спершу дитина може тільки спостерігати за тим, як батьки грають у пальчикову гру. Невдовзі вона включається у гру окремими звуками та рухами. Важливо, щоб відповідна гра повторювалась упродовж певного проміжку часу. Наприклад, гра, присвячена весні, протягом 2-х перших весняних тижнів. Потім на зміну приходить нова пальчикова гра, пов'язана із певною подією, святом, періодом року. Можна спеціально призначити час для пальчикової гри. Наприклад, перед сніданком. Коли лунають слова з гри, гортань дитини вібрує, повторюючи всі звуки, спершу беззвучно, а через деякий час з'являться відтворені склади і слова із запропонованої гри. Настає і той момент, коли малюк разом з вами показує гру з пальчиками. Світ "пальчикових ігор" дарує радість і малятам, і батькам.Результати впровадження інтегративного просвітницького курсу „Розвиток дитини раннього віку: разом до гармонії" в дошкільних закладах м. Львова переконливо підтверджують, що використання батьками запропонованих в програмі різноманітних вправ для дітей є базисом для їх подальшого фізичного, розумового, естетичного розвитку.


Література
1. Розвиток дитини раннього віку: з батьками до гармонії: Метод. посіб. / Авт.-упоряд.: І.В.Братусь, Н.В.Кошечко, О.Л.Нагула; За заг. ред. І.Д. Звєрєвої. - К.: Кобза , 2004. - 158 с.
2. Савіна Л.П. Пальчикова гімнастика для розвитку мовлення дошкільнят: Посіб. для батьків і педагогів. - К.: Школа, 2001. - 47 с.

 

КонтактиЗворотній зв'язок
© Християнський дитячий фонд