This version of the page http://www.ccf.org.ua/for-social-workers-article1 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-04. The original page over time could change.
Програми підтримки батьків і дітей раннього віку в Північній Ірландії - Християнський Дитячий Фонд


Українська English Русский
Для соціальних працівників // 1-10 //

Програми підтримки батьків і дітей раннього віку в Північній Ірландії

Л.М. Буніна

У світовій практиці набуває поширення нова етика відносин із дітьми, універсальне вираження якої оформлено в Конвенції про права дитини, прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН. У ній зазначаються основні права дитини на виживання, розвиток і захист, проголошено основні потреби дітей.

Це - важливий орієнтир для України, де нині розвивається соціально-виховна інфраструктура дитинства у сфері здоров'я, освіти, відпочинку, культури. Спосіб життя дітей, рівень їх розвитку стає найважливішим показником благополуччя країни. Державна національна програма "Освіта" (Україна ХХІ століття) одним із пріоритетних напрямів виховання ставить "розроблення теоретико-методологічних аспектів національної системи виховання з урахуванням вітчизняного та зарубіжного досвіду", "організацію родинного виховання та освіти як важливої ланки виховного процесу та забезпечення педагогічного всеобучу батьків". Відкритість сучасного українського суспільства, розширення діапазону його спілкування з іншими народами, обрання Україною міжнародного шляху розвитку дають можливість національній системі виховання збагатитися кращими здобутками світової культури.

Загальнолюдські цінності ніколи не втрачають своєї актуальності, варто лише вміло обрати і знайти методи їх застосування на національному ґрунті. Щодо цього особливої уваги заслуговує вивчення європейського досвіду, в якому впродовж багатовікової історії склалася добре сформована й перевірена життям система.

У межах концепції усвідомленого батьківства, раннього дитинства та підтримки молодих сімей цікавим є досвід Північної Ірландії. В цій країні існує і розвивається добре сформована система освіти батьків й функціонує ціла низка спеціально розроблених проектів і програм, спрямованих на підвищення освіти батьків, надання їм допомоги з питань виховання, навчання та розвитку дітей. На території Північної Ірландії діють 23 проекти, метою яких є впровадження якісних послуг у галузі раннього дитинства і батьківської освіти.

NIPPA - найбільша громадська організація, яка була заснована в 1965 році. Вона опікується проблемами раннього дитинства та надає послуги батькам у створенні найбільш сприятливих умов для повноцінного розвитку дитини на різних етапах її життєдіяльності.

Організація впроваджує свою діяльність, спираючись на такі принципи:

  • Раннє дитинство - основа для подальшого життя.
  • Усі діти мають рівні права.
  • Гра - основний принцип виховання та навчання дітей.
  • Батьки - найперші й найважливіші вихователі.
  • Підтримка батьків і сімей.
  • Рівні можливості для дітей та дорослих.
  • Висока якість послуг.
  • Розуміння потреб дитини.

Батьки розглядаються як люди, котрі найсильніше та найвагоміше впливають на дитину, тому основна діяльність спрямована на те, щоб підтримати батьків як перших вихователів, від яких залежить подальше життя та успіх кожної дитини. Дитина розглядається як активний член суспільства зі своїми потребами і правами. Вона пізнає навколишнє середовище завдяки соціальному досвіду, який отримує від дорослих.

Перші роки життя дитини розглядаються як перші кроки у навчанні, що триває протягом усього життя. Підвищення якості послуг і краща освіченість батьків у питаннях щодо раннього дитинства стали першочерговим завданням для суспільства Північної Ірландії.

Батьки особливо потребують знань і певних навичок у перші роки життя дитини, тому цю допомогу й підтримку необхідно надавати саме в цей період. Немає сумніву в тому, що необхідною умовою успішного розвитку дитини в сім'ї є відповідна підготовка батьків, засвоєння ними знань із педагогіки, психології, фізіології, а також умінь і навичок щодо використання цих знань у повсякденному житті.

NIPPA підтримує Конвенцію ООН з прав дитини та робить усе можливе, аби її діяльність ґрунтувалася на принципах, розроблених у цьому документі. З метою розв'язання проблем щодо підтримки батьків і дітей раннього віку у NIPPA створено штат висококваліфікованих працівників, організовано робочі групи для батьків; тут діють тренери і координатори, які пропонують кілька спеціалізованих навчальних курсів, фінансову та адміністративну підтримку, направлену на прийняття низки рішень, включаючи повне страхове забезпечення; існує служба інформації, яка забезпечує інформаційну підтримку; діє благодійний фонд, консультаційна служба, яка займається питаннями стратегії, а також служба, яка підтримує сільські райони.

На організацію покладена відповідальність за роботу з місцевими волонтерськими, державними й громадськими організаціями, що займаються питаннями по наданню послуг у галузі освіти та набуття знань і навичок по догляду за малюками в ранньому дитинстві.

У межах організації діють декілька глобальних проектів, спрямованих на поліпшення якості послуг, наданих службами з питань освіти, підтримки малюків у ранньому дитинстві. Один із них " Sure Start" (упевнений старт), мета якого - покращення здоров'я і добробуту сімей і дітей. Проект базується на таких принципах:

  • батьків необхідно підтримувати як перших і основних вихователів своїх дітей;
  • визнавати їх компетентність у розвитку своїх дітей;
  • програми підтримки повинні спиратися на позитивний потенціал, а не на принципи втручання в сім'ю.

У межах проекту "Sure Start" реалізується низка програм, що мають визначені цілі.

"Lifestart" - програма для батьків і дітей від народження до 5 років, розрахована на відвідування родини вдома і спрямована на підтримку батьків, їх поглядів на виховання. Програма забезпечує необхідною інформацією щодо фізичного, інтелектуального, емоційного й соціального розвитку дитини. Три професійно навчених консультанта з питань співпраці з сім'єю відвідують закріплені за ними сім'ї кожного місяця, забезпечують їх необхідною літературою і проводять консультації з усіх питань, що цікавлять батьків. Серед інформаційних джерел - щомісячна брошура "Підростаюча дитина", посібники й література з образотворчого мистецтва, розвиваючих ігор, аудиокасети з дитячим римуванням. Такий підхід мав великий успіх при залученні батьків до участі в проекті. У майбутніх планах програми - формування робочих груп, націлених на підвищення якості по оволодінню ними певними навичками. Для цього передбачається організація спеціальних курсів "Stay and Play" (зупинися і пограй) як можливість для батьків разом із дітьми проводити вільний час.

Гра розглядається як важливий критерій здорового, повноцінного дитинства та як один з основних джерел навчання маленьких дітей. Дітям необхідно грати: для них не існує різниці між грою і реальністю, що б малюки не робили (грали чи працювали), вони кожного разу чогось навчаються.

Гра може допомогти дитині одержати уяву про світ дорослих, чогось дізнатися про себе та інших людей, виявити свої здібності та нахили, навчитися розуміти причини, за яких відбуваються ті чи інші речі, виявляти проблеми і знаходити можливі шляхи їх розв'язання, розвивати фізичні навички.

Ігри допомагають дитині почувати себе комфортно, виражати свої почуття. Через гру вона одержує можливість відпрацьовувати вміння та набувати нові навички, формувати почуття власної гідності, розвивати позитивне ставлення до навчання, здатність концентруватися і виявляти наполегливість, справлятися з багатьма емоціями. Серед різних ігрових видів діяльності пропонується рольова гра, гра з кубиками, упорядкування картинок, малювання, гра з пластичним матеріалом (тісто, глина, пластилін).

У групі "Parent&Toddler" (батьки і діти, що починають ходити) робота здійснюється під керівництвом медпрацівника й спеціаліста в галузі дитячого здоров'я за підтримки співробітників із програм "Lifestart" (життєвий старт) і "Family Support" (підтримка сім'ї). Група збирається раз на тиждень у встановлений батьками час. Наявність двох або трьох спеціалістів дозволяє працювати індивідуально з кожним із батьків і здійснювати належне спостереження за дітьми. Заняття також включають спільні (батьки і діти) прогулянки, відвідування парків, розважальних центрів, ігрових майданчиків. Групу було створено в листопаді 2001 року.

Група "Play and Development" (гра і розвиток) збирається два рази на тиждень, заняття триває дві години. Ця група користується величезною популярністю. Головним методом роботи є індивідуальний підхід до кожної дитини з метою з'ясовування рівня її можливостей і специфічних потреб. Через те, що маленька дитина повільно інтегрується в товариство, на початковому етапі її включають у невелику групу, що складається з 6-8 осіб. Усі заняття з дитиною проводяться у вигляді групової ігрової діяльності. Через маленький вік дітей (1,5-3 роки) батьки зацікавлені в тому, щоб спочатку залишатися разом зі своїми дітьми й тільки після адаптації малюків вони залишають їх із персоналом.

"Family Support" (підтримка сім'ї) - програма з відвідування сім'ї вдома, за якою пропонується практична допомога та емоційна підтримка родинам. Співробітники служби відвідують сім'ї щотижня і надають допомогу за такими напрямами: догляд за дитиною, здоров'я та гігієна, ведення домашнього господарства; вони також консультують із питань щодо розподілу бюджету, купівель, готування їжі й харчування - взагалі дбають про підтримку здоров'я і добробут сім'ї. Кожний візит триває приблизно 1,5-2 години, а допомога надається протягом періоду, що необхідний кожній окремій сім'ї. Співробітники служби працюють 18,5 годин на тиждень.

Downpatrick - один із 23 проектів, що діють на території Північної Ірландії. Ключові позиції даного проекту:

  • координація існуючих служб підтримки молодої сім'ї в регіонах;
  • уважне ставлення до конкретних потреб сім'ї;
  • участь сімей у вирішенні проблем дітей у межах своєї громади.

Сюди також входять консультації, моніторинг та оцінювання результатів, для того щоб переконатися, що запропонована програма ефективна і відповідає потребам сімей даного регіону.

Послуги в межах цього проекту надаються на основі базових позицій і містять у собі всі основні елементи, характерні для будь-якої програми в межах проекту "Sure Start":

  • групові заняття і відвідування сімей вдома;
  • соціальна підтримка сімей й надання інформації з батьківства;
  • основна інформація і поради щодо здорового способу життя;
  • підтримка дітей з особливими потребами;
  • фахове навчання, догляд, ігри для дітей спеціальної групи, а також для тих дітей, що перебувають удома.

Ці курси доступні для всіх батьків, що мають дітей віком до 4 років, котрі мешкають у регіоні, на території якого здійснюється проект "Sure Start". Метою проекту "Downpatrick" є надання реальних послуг у галузі здоров'я і добробуту сімей, де є малі діти, їх підтримка і співробітництво.

DELTA (Developing Everyone's Learning and Thinking Abilities) - програма для дітей від народження до 16 років, а також для батьків. Програма спрямована на допомогу батькам із розвитку розумових і творчих здібностей дітей і поділяється на три рівні:

  • перші роки життя DELTA;
  • дошкільний період DELTA;
  • шкільний період DELTA.

Спілкування посідає центральне місце серед усіх аспектів навчання. Під цим розуміється розвиток комунікативних навичок, як вербальних так і невербальних. Усе це сприяє ранньому розвитку навичок з читання й письма. Дитина повинна мати можливість через гру розвивати ці навички, спілкуючись з іншими дітьми й дорослими. Щоб зацікавити дітей у цьому в програмі пропонуються такі дії: опиши, обговори, уяви, постав запитання й дай відповідь на нього, використай нове слово, послухай і скажи, що ти думаєш про це, доповни римою вірші, пісеньки.

Дуже важливо, щоб батьки приділяли увагу грі з дитиною, допомагаючи тим самим розвивати її навички і здібності, що так необхідні.

Проект DELTA приділяє також велику увагу ролі батьківства в розвитку дитини. Традиційно виховання дітей лягає на плечі матері. Але вчені доводять, що там, де батько спілкується з дитиною, читає їй книжки, обговорює різні ситуації, грає разом із нею, результат просто приголомшливий. Низка спостережень і досліджень показують, що в сім'ях, де батьки займають активну позицію у вихованні, діти більш честолюбні, менше піддаються тиску однолітків, більш спроможні до засвоєння нових знань, здатні до самозахисту й упевнені в успіху, із повагою ставляться до протилежної статі, тобто такі діти наділені великим потенціалом для успішної соціалізації.

"Серце батьківства - це батьківство від серця" - ці слова належать Віллі Гленнону, автору книги про батьківство. Він цілком справедливо зауважив, що справжній батько - той, хто може завжди підтримати свою дитину й витримати іспит часом, зберігши емоційний зв'язок з нею. "Батько виконує роль людини, що забезпечує комфорт для своєї сім'ї та є її годувальником. Він часто відсутній удома, а, отже, менше спілкується зі своїми дітьми, але це - фізична відсутність. Криза наступає тоді, коли мова йде про емоційну відсутність", - сказав Гленнон. Він вважає, що "батьківство" повинно почати асоціюватися з тим самим комфортом, що і "материнство", оскільки "батьківство" може пробудити силу, безпеку й непохитне почуття любові.

Проект High/Scope Ireland бере свій початок у США в 1962 році у межах проекту Perry Pre-School. Він був спрямований на дітей, що живуть у соціально неблагополучних умовах. У Північній Ірландії проект почав діяти в 1999 році. Сюди входять представники волонтерського, державного, недержавного й громадського секторів, що головним своїм завданням ставить підвищення якості послуг, наданих службами з питань раннього дитинства, а також надання можливості дітям і дорослим взаємодіяти й підтримувати одне одного через активні форми навчання.

Підхід до навчання формується й розвивається завдяки науковим дослідженням і практичному досвіду. Основна робота сфокусована на якості послуг, наданих дітям, і розробці педагогічної бази для маленьких дітей, тому що всі діти потребують рівних умов розвитку й допомоги в ранньому дитячому віці. Зроблено також акцент на партнерських відносинах між дітьми й дорослими, тому що саме батьки і найсильніше впливають на свою дитину. Навчальні плани й програми складаються з урахуванням конкретних потреб і віку дітей і базуються на принципах природного розвитку дитини. Дітей розглядають як активних учасників, що навчаються через ту діяльність, яку вони самі планують, здійснюють та оцінюють. Програми спираються на ідеї Жана Піаже, згідно з якими на ранньому етапі розвитку дитині необхідні не академічні знання, її важливо навчити жити повноцінним життям й бути впевненою у своїх силах. Гай Кланстон веде мову, про так звані "know zone" і "grow zone" (зона знань і зона росту). Спочатку необхідно створити зону росту, де можна розвиватися та одержувати необхідні знання.

У Північній Ірландії 33% - громадські організації, що не фінансуються державою. Членами цих організацій найчастіше є самі батьки, котрі закінчили спеціальні курси в робочих групах. У державі не існує системи дитячих садків, є поняття "play group", де діти проводять час під контролем професіоналів і батьків.

Результати програм підтримки батьків та їх дітей раннього віку, які впроваджуються в Північній Ірландії протягом кількох років, переконливо показали ефективність роботи з розвитку дітей раннього віку в системі "сім'ї- діти-професіонали".

КонтактиЗворотній зв'язок
© Християнський дитячий фонд