This version of the page http://w3.lg.ua/ldpu.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-03. The original page over time could change.
Виртуальный Луганск - Образование - ЛДПУ iменi Тараса Шевченко

  ИНФОРМАЦИЯ:
- О проекте
- О городе
- Фотогалерея Луганска
- Карта Луганска
- Публикации
- Ссылки от Free Painter
- Новости Луганска
--->>> Поиск по сайту
- Справочная
- Прогноз погоды
- Вакансии
- Расписание движения транспорта
- Доска объявлений
- Список рассылки
- Наше зеркало в США
- English Version
- В помощь начинающим

  ПРЕДПРИЯТИЯ:
- Органы власти
- Политические партии
- Общественные организации
- Религиозные организации
- Культура
- Досуг, отдых, туризм
- Производство
- Торговля
- Услуги
- Транспорт
- Спорт
- Провайдеры ISP
- Образование
- Пресса - СМИ

  ОБРАТНАЯ СВЯЗЬ:
- Гостевая книга
- Луганский чат
- E-Mail

Виртуальный Луганск - Образование - ЛДПУ iменi Тараса Шевченко

 

Луганський державний педагогічний університет ім. Тараса Шевченка

 

Луганський державний педагогічний університет імені Тараса Шевченка – перший у Донбасі вищий навчальний заклад, який засновано у 1923 році у місті Луганську під назвою Донецький інститут народної освіти. У 1934 році перетворений у Луганський педагогічний інститут, з 1939 року носить ім’я Тараса Шевченка. Рішенням Державної акредитаційної комісії України від 7 квітня 1998 року навчальний заклад визнано акредитованим у повному обсязі за IV рівнем акредитації. Постановою Кабінету Міністрів України №1481 від 21 вересня 1998 року на базі Луганського педагогічного інституту створено Луганський державний педагогічний університет імені Тараса Шевченка.

За роки свого існування в навчальному закладі підготовлено понад 60 тисяч висококваліфікованих кадрів для системи освіти. Серед них видатні вчені, державні діячі, письменники, поети, журналісти, дипломати. Колектив університету пишається своїми випускниками – академіком НАН України К.М.Ситником, лауреатами Державних премій колишнього СРСР М.С.Свинтицьким, А.І.Ширшовим, Г.В.Кисуньком. Серед його вихованців понад 300 докторів наук, професорів, доцентів і кандидатів наук, які працюють в Україні та за її межами, зокрема – академік Академії психологічних наук (Москва) А.О.Деркач, професор Московського педагогічного університету Ю.Д.Железняк, директор Центру гуманітарних досліджень інституту філософії Російської Академії наук С.А.Нікольський, професор Московського державного університету Є.В.Долженко, професор Київського національного університету Л.Ф.Гайдуков, завідувач кафедри зоології Донецького університету М.М.Ярошенко, професори Луганського педагогічного університету – Г.М.Максименко, З.С.Сікорська, Л.М.Синельникова, Г.П.Шевченко та багато інших. Дипломатами стали М.І.Чоломбитько, В.І.Остапчук, О.Г.Півень; державними службовцями – помічник Президента України О.В.Баранов, заступники голови Луганської облдержадміністрації В.М.Іванов і В.І.Надрага та інші; письменниками і журналістами – Микола Упеник, Тарас Рибас, Дмитро Боярчук, Павло Євтеєв, Євген Волошко, Сергій Кривоніс, Володимир Михайличенко, Григорій Половинко, Сергій Чирков, Олесь Шевченко та багато інших. 6 випускників університету – депутати Верховної Ради України останнього скликання.

Університет виховав 12 олімпійських чемпіонів, численних переможців та призерів Всесвітніх універсіад, чемпіонів світу, Європи, України. Серед них: легкоатлети Віктор і Ольга Бризгіна, гімнасти І.Коробчинський та Г.Мисютін, борець О.Кучеренко, футболісти А.Куксов, В.Семенов, С.Юран, О.Заваров та інші.

Навчальний заклад у різні роки очолювали П.Ф.Єфремов, С.В.Пеньков, Ф.М.Бадаєв, П.А.Ляшенко, О.А.Стрельцов, Ф.К.Гужва, Г.Н.Гончарук, Г.Я.Ямченко, В.Г.Пічугін, Д.О.Жданов, Н.Ф.Щербина, О.А.Климов, В.С.Курило, кожний з яких вніс свою частку у справу становлення та розвитку університету.

На сьогодні Луганський педагогічний університет – це великий навчально-науково-виробничий комплекс, до складу якого входять ліцей, Стахановський та Лисичанський педагогічні коледжі, 12 факультетів (в тому числі й 2 відокремлених у містах Старобільську та Ровеньках), 33 кафедри. Підготовка фахівців ведеться за освітньо-кваліфікаційними рівнями “молодший спеціаліст”, “бакалавр”, “спеціаліст”, “магістр” із таких напрямків та спеціальностей:

Педагогічна освіта

- дошкільне виховання, початкове навчання, педагогіка і методика середньої освіти (трудове навчання), соціальна педагогіка.

Філологія

- українська мова та література, мова та література (російська, англійська, німецька, французька), літературна творчість, переклад (англійська, українська, російська).

Історія

- історія.

Біологія

- біологія.

Хімія

- хімія.

Географія

- географія.

Мистецтво

- музичне мистецтво (вокал, фортепіано, народні інструменти, диригування), музична педагогіка та виховання.

Математика

- математика, статистика.

Фізика

- фізика.

Фізичне виховання і спорт

- фізичне виховання, фізична реабілітація.

Психологія

- психологія.

Соціологія

- соціологія, соціальна робота.

Специфічні категорії

- педагогіка вищої школи.

Менеджмент

- менеджмент організацій.

Прикладна математика

- інформатика

Культура

- культурологія.

Хоча університет і зберігає свій педагогічний профіль, однак 25 відсотків спеціальностей пов’язані не лише з педагогічною освітою (соціологія, соціальна робота, психологія, інформатика, фізична реабілітація, літературна творчість, переклад, статистика, культурологія, менеджмент).

Навчання здійснюється за денною, заочною та екстернатною формами. Майже з усіх спеціальностей функціонує магістратура та аспірантура, є докторантура з педагогіки. Діє спеціалізована рада із захисту кандидатських дисертацій зі спеціальності “Теорія та історія педагогіки”.

На різних формах навчання в університеті зараз навчається понад 9 тисяч студентів.

Навчально-виховний процес забезпечують 33 кафедри (з яких 25 випускаючих). На цих кафедрах працюють 336 викладачів, у тому числі 33 доктори, професори та 215 кандидатів наук, доцентів. Якісний показник кадрового забезпечення складає 73,8%.

В університеті створена система довузівської підготовки молоді, успішно функціонує навчально-науковий комплекс “Освіта”, до якого входять 20 різнопрофільних навчальних закладів міста Луганська та Луганської області. Координацію професійної орієнтації молоді в усіх структурних підрозділах університету здійснює факультет довузівської підготовки. Всього на факультеті довузівської підготовки навчається близько 700 учнів 10 – 11-х класів, з якими працюють провідні викладачі університету. Довузівська підготовка здійснюється з таких спеціальностей: українська мова і література, іноземна мова (англійська, німецька, французька), математика, фізика, трудове навчання, історія, хімія, біологія, географія та інші. Здійснюється підготовка іноземних студентів з країн Близького Сходу, СНД, Індії тощо.

Основними напрямками професійної орієнтації молоді є: проведення Днів відкритих дверей на факультетах; участь викладачів університету у роботі Малої академії наук, у проведенні учнівських олімпіад, проведення ними занять у середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладах; виступи представників університету у засобах масової інформації (преса, радіо, телебачення) та перед учнівською молоддю з метою ознайомлення її зі структурою університету, його навчальним, науковим та громадським життям; випуск номерів університетської багатотиражки "Трибуна студента", присвячених набору до навчального закладу, проведення студентами роботи щодо залучення випускників шкіл на навчання в університеті під час проходження ними виробничої та навчальних практик, спеціальні дослідження професійних нахилів абітурієнтів тощо. Щорічно перед вступними іспитами організуються зустрічі з абітурієнтами та їх батьками, на яких надається вичерпна інформація про умови прийому до університету.

Значну роль у професійній орієнтації молоді відіграють педагогічні класи та відділення на факультеті довузівської підготовки, обласний ліцей у складі університету та ліцеї допрофесійної підготовки Стахановського та Лисичанського педагогічних коледжів.

У процесі організації навчально-виховного процесу професійно орієнтованої молоді використовуються нові технології навчання, різноманітні форми самостійної роботи, найбільш обдаровані учні залучаються до науково-дослідницької роботи. Кожного року слухачі факультету стають призерами районних, міських, обласних та державних олімпіад із загальноосвітніх дисциплін, обласних та державних конкурсів науково-дослідних робіт Малої Академії наук. До 90% слухачів вступають до Луганського педагогічного університету та інших вищих навчальних закладів.

На факультеті післядипломної освіти здійснюється підготовка, перепідготовка, короткострокове навчання, підвищення кваліфікації та стажування фахівців з усіх спеціальностей, за якими ведеться навчання в університеті (з правом підготовки іноземних громадян).

В університеті зосереджено керівництво Донецьким відділом Українського палеонтологічного товариства та Луганським відділом географічного товариства при НАН України, працюють 28 наукових лабораторій, інститут Грінченкознавства, українсько-канадський центр “Відродження”.

Провідними напрямками наукових досліджень університету є: формування духовної культури учнівської молоді; психолого-педагогічні аспекти підготовки майбутнього вчителя; лінгвометодична підготовка учителя української мови; регіональна складова шкільних та інститутських курсів; адаптивні комп’ютерні системи навчання; кореляція вугленосних формацій; синтез, властивості гетероциклічних сполук і взаємозв’язок між їхньою будовою та біологічною активністю; роль лізосомальних ферментів нейтрофільних лейкоцитів у формуванні стрес-синдрому; теплофізичні властивості полімерних композиційних матеріалів.

Міжнародним визнанням користуються результати досліджень науковців університету із сходознавства та міжнародних відносин, археології, палеонтології і стратиграфії, філологічних і педагогічних наук, хімії і біології (синтез нових антиракових та антиснідових сполук), фізкультурно-оздоровчої та реабілітаційної діяльності; соціологічна лабораторія отримала грант Конгресу США “Євразія”, лабораторією ігрового та навчального моделювання створена серія навчальних посібників, виконаних зі світовим пріоритетом і запатентованих у багатьох країнах світу.

За результатами наукових досліджень лише за останні 5 років викладачами та співробітниками університету опубліковано понад 2 тисячі наукових праць, серед яких 28 монографій та 196 підручників.

В університеті створена власна поліграфічно-видавнича база, видається науковий фаховий збірник "Вісник Луганського державного педагогічного університету імені Тараса Шевченка", ліцензований ВАК України за п’ятьма напрямками (історичні, філологічні, географічні, педагогічні та психологічні науки).

Значна роль у забезпеченні студентів навчальною літературою належить бібліотеці університету, яка має у своєму розпорядженні книжковий фонд близько 600 тис. примірників, до 50% яких складають підручники та навчальні посібники. Книгозабезпеченість в цілому складає 78 примірників на кожного читача. Обслуговування читачів ведеться чотирма абонементами й трьома читальними залами. Крім того, при кафедрах організовано 26 кабінетів із фондом навчально-методичної літератури від 500 до 15000 примірників.

Комп’ютерна база університету включає інформаційно-обчислювальний центр, 6 комп’ютерних класів на 130 дисплейних місць, оснащених сучасними ПЕОМ. Проведена комп'ютеризація роботи навчального відділу, бухгалтерії, відділу кадрів, ректорату та окремих деканатів. Створено єдину локальну комп’ютерну мережу університету та підключено її до системи Internet.

Університет здійснює міжнародні наукові зв’язки: з Інститутом славістики у Грайсвальді, Німеччина (В.Д.Ужченко), Гарвардським університетом США (В.Ф.Семистяга), Амстердамським університетом (Л.М.Синельникова), Інститутом здоров’я США (В.Д.Дяченко), Будапештським інститутом фізичної культури (Г.М.Максименко), Кубанським університетом, Ростовським-на-Дону педагогічним університетом та іншими закладами освіти країн світу. Загалом сьогодні наукові контакти налагоджені із вченими США, Німеччини, Франції, Англії, Данії, Бельгії, Китаю, Угорщини, Болгарії, Іспанії, Італії, Польщі, Росії, Литви та інших країн. Університет бере участь у міжнародному русі "Педагоги за мир та взаєморозуміння"; був основним експериментальним майданчиком із виконання спільного українсько-американського біологічного проекту "Вчителі та учні досліджують рослини у космосі" під час польоту першого українського космонавта Леоніда Каденюка на борту космічного корабля "Колумбія" (науковий керівник Т.М.Косогова).

Навчально-матеріальна база університету це – 3 навчальні корпуси, спортивний корпус, навчально-виробничі майстерні, віварій, навчально-польовий табір та біостанція у мальовничому куточку долини р.Деркул. Ведеться будівництво нового навчально-лабораторного корпусу. Функціонують зоологічний, геологічний, анатомічний та історико-археологічний музеї, астрономічна обсерваторія, зимовий ботанічний сад, парк-музей кам’яних скульптур.

До послуг студентів, викладачів та співробітників 2 актових зали на 900 місць, концертний зал, спортивні зали, центр побутового обслуговування та дозвілля молоді. В спортивних залах та корпусі працюють 30 секцій, тренуються команди гравців з 11 видів спортивних дисциплін. Гандбольна команда "Буревісник" виступає у чемпіонаті України.

Далеко за межами навчального закладу відомі університетські творчі колективи – народний театр-студія "Первоцвіт", народний танцювальний ансамбль "Кобзар", команда КВВ та інші. На базі університету неодноразово проводилися міжнародні та всеукраїнські фестивалі й конкурси музичних виконавців та солістів-вокалістів.

У 5 гуртожитках університету можуть проживати всі студенти, які навчаються в університеті та потребують житла. Для відпочинку та лікування студентів і співробітників є санаторій-профілакторій на 100 місць з повним набором сучасних медичних кабінетів теплолікування, фізіотерапії, інгаляції, аутогенного тренування, ЛФК, масажу, стоматології, голкорефлексотерапії, УЗІ, водолікувальним відділенням з гідромасажем тощо. Функціонує медичний пункт, працюють їдальня на 150 посадкових місць, 2 кафе, буфети.

Студенти та співробітники щорічно мають можливість для відпочинку й лікування в спортивно-оздоровчих таборах, будинках відпочинку та санаторіях.

Ректор ЛДПУ
B.С.Курило