This version of the page http://www.kievrealty.org/pub17.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-02. The original page over time could change.
Союз специалистов по недвижимости г.Киева


































"СОЮЗНИК"

ГОРИ, ПОЛОНИНИ, ЯРУГИ…
кількісний аналіз угод у київській агенції нерухомості (1995-2005 рр.)

 

Січень
Перший зимовий місяць, що відкриває календарний рік, - найскладніший для ріелторів. Насправді починається він не першого числа, як звичайний місяць, а чотирнадцятого – після закінчення усіх можливих та неможливих «народних гулянь». Крім того, даються взнаки млявість, спустошеність споживачів ринку нерухомості, причому як матеріальна, так і психологічна. В цей період практично відсутні периферійні покупці, а продавці відзначаються особливою нерішучістю й, як правило, вичікують кращих часів. Довершують свою «чорну справу» морози та хуртовини, а також масові епідемії грипу, характерні для цього зимового місяця. Січень має найнижчу статистичну позначку – 30%, що, образно кажучи, є глибокою яругою на шляху до ріелторської вершини.
Лютий
Невелике пожвавлення на ринку нерухомості, «місяць завдатків». Проте, ріелторський лютий продовжує низку негативних традицій січня – «день радянської армії» та «проводи зими», негоди і хвороби, а на завершення ще й найкоротший календарний місяць. Статистична позначка – 45% угод, важкий початок сходження.
Березень-квітень
Довгоочікувана відлига – й у природі, й на ринку нерухомості. Об’єкти дешевшають, підвищується активність споживачів, особливо продавців, стабілізується співвідношення попиту та пропозиції. Свят майже немає, банки охоче видають кредити, заїжджі «екскурсанти» придивляються до столичного житла. Наприкінці квітня, щоправда, багато хто «відпрацьовує» на сільгоспроботах, сповна віддаючись висаджуванню такої необхідної картоплі. Середня статистична позначка цих весняних місяців коливається на рівні 55-60% - ну чим не широка родюча полонина?!
Травень
Цей місяць чимось схожий на січень – «травневі свята» та «травнева картопля» затьмарюють для наших громадян усі інші життєві проблеми – як наслідок лише 10 числа вони повертаються до нормального життя. Така затримка у часі не може не позначитись на статистиці ріелторської практики. Спостерігається повернення до лютневих позицій – лише 45% угод.
Червень-липень
Літня пора відпусток аж ніяк не заважає людям, налаштованим по-діловому розв’язувати своє квартирне питання. Сприяють цьому й найнижчі ціни на житло протягом календарного року, а також приплив до столиці регіонального капіталу Статистична позначка угод з нерухомістю досягає рівня 70%.
Серпень
В останній літній місяць завжди спостерігається падіння споживчого інтересу до нерухомості. Давалися взнаки відпускний сезон, підготовка до нового навчального року батьків студентів і школярів, а також масове збирання все тієї ж картоплі. Статистична позначка ріелторської діяльності не перевищувала 60%.
Вересень-жовтень
Ці місяці сміливо можна вважати «середнячками». Починається некваплива робоча пора, без суєти та стресів. Об’єктів замало, ціни на них поступово зростають, але попит на початку осені – невисокий, тож паніки на ринку немає. Початок навчання й завершення сільгоспробіт нівелюють нестачу відповідних квартир. Середня статистична позначка угод з нерухомістю – 70%.
Листопад
У черговий раз спостерігається порушення стабільності ринку, класична «революційна ситуація». Продавці прагнуть продати свої об’єкти за новими цінами, а покупці – придбати за старими. Це протиріччя боляче б’є по ріелторській діяльності. Й справа тут не лише в низькій статистичній позначці угод з нерухомістю (55%). Як ніколи складно і болісно в цей момент пояснювати, умовляти, доводити…
Грудень
Перший зимовий та останній календарний місяць у році – найурожайніший в ріелторській практиці. 100% - такою є статистична позначка угод з нерухомістю, справжня творча вершина у непростому трикутнику «продавець – посередник – покупець». Це дуже показовий місяць – час підбиття підсумків усіх фінансових, ділових та життєвих проектів, одним з яких безумовно є одвічне «квартирне питання».


Игор Однопозов


 


главная  

назад  

вверх