This version of the page http://kcws.kharkov.ua/kihtenko.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-12-04. The original page over time could change.
ЖІНКА В ПОЛІТИЦІ - НЕ ВИКЛИК СТЕРЕОТИПАМ, А ЗАКОНОМІРНЕ ЯВИЩЕ
  

  
Меню 
Новости
Статьи
Проекты
О нас
Ссылки
Правовая база
Гостевая книга
Текущие проекты
"Підвищення ефективності діяльності соціальних агенцій в галузі захисту жінок та дітей від сімейного насильства"
"Захист прав людини та забезпечення гендерної рівності в Україні через вдосконалення судової практики"
"Забезпечення прав жінок та гендерної рівності через застосування Конвенції з ліквідації всіх форм дискримінації стосовно жінок в Україні"
"Підтримка жіночого підприємництва"
Конкурс "Дівочий Світ"
Информация 
Харьковский центр женских исследований (ХЦЖИ) является экспертной организацией и занимается социально - правовыми исследованиями статуса женщин в Украине, разрабатывает стратегии, направленные на защиту прав женщин, социально-правовые исследования положения женщин в Украине, развитие молодёжного женского лидерства, и др.

ЖІНКА В ПОЛІТИЦІ - НЕ ВИКЛИК СТЕРЕОТИПАМ, А ЗАКОНОМІРНЕ ЯВИЩЕ
Оксана Кіхтенко
м.Харків

На мою думку, лідер - це людина, котра має особливі організаторські та керівні здібності, вміє завойовувати повагу інших і згуртовувати людей навколо себе. Тобто лідер - це не просто людина, а особистість.
Щодо поняття "особистість", то воно охоплює сукупність усіх соціальних ролей людини, всіх суспільних відносин, найважливішим з яких є ставлення до суспільного обов'язку, моральних норм. Це не просто носій конкретних історичних відносин, а людина, котра активно впливає на ці відносини відповідно до своїх індивідуальних здібностей та організованості, трудової та суспільної активності.
Жінки мають таке ж право називатися "особистостями", як і чоловіки; не менше і не більше. Тобто повинні мати такі ж права у суспільстві.
Бути справжнім лідером не так легко, як здається на перший погляд. Адже, щоб бути лідером у повному значенні цього слова, не можна ніколи забувати про інтереси інших і ставити на перше місце не свої власні інтереси, а інтереси будь-то організації, установи, партії, тощо.
Досі я не можу вважати себе справжнім лідером, але у майбутньому все може змінитися. Адже навіть зараз я маю певну мету - у майбутньому я хотіла би стати юристом. Тому я спробую успішно скласти вступні іспити на юридичний факультет.
За останні десятиріччя у нашому суспільстві відбулися значні зміни. Ще недавно на наших вулицях висіли червоні комуністичні прапори і звідусіль лунало слово "СРСР", а вже зараз Україна отримала незалежність і пішла шляхом демократичних перетворень. Це був рішучий крок, і для його здійснення нашій державі знадобиться багато часу та сил. Але все ж таки вибір було зроблено і не можна звертати з обраного шляху.
Я вважаю, що це був правильний крок, бо завдяки демократії жінки можуть одержати рівні з чоловіками можливості. Саме тому я впевнена, що дівчата нашого покоління більш перспективні, ніж попереднього. І це насамперед тому, що ще на початку цього десятиріччя умови для жінки-лідера були несприятливими.
Вибір на користь демократії - це велика можливість для жінки-лідера стати повноправними громадянами у повному сенсі цього слова.
І взагалі, чи є різниця між жінками-лідерами та чоловіками-лідерами? На мою думку, різниця є. І полягає вона перш за все у психологічних відмінностях між представниками різних статей. Жінки краще за чоловіків знають, що потрібно для благополуччя сім'ї, дітей, молоді, суспільства. Жінки за своєю природою дипломатичніші, ніж чоловіки. Жінка ніколи не полізе в бійку через незгоду, а буде намагатися вирішити її іншим шляхом.
Виникає питання: чи повинні жінки йти до політики, брати участь у соціально-політичному житті держави? І взагалі, що означає соціально-політитичне життя і політика? Соціально-політичне життя - важлива, хоча й суперечлива сфера людського буття, в якій вирішуються кардинальні проблеми життя народу. Найголовнішою з них є творіння власної, нової, по-справжньому гуманістичної політичної культури. А це необхідно веде до зростання ролі політики, науки про політику та політичні засади людського співіснування. Взагалі, поняття "політика" означає "місто", "держава". Відомий німецький вчений М.Вебер, коли відповідав на питання "Що таке політика?", говорив, що політика означає прагнення людини до участі у владі або до здійснення впливу на розподіл влади ,чи то між державами, чи то в середені держави між групами людей або окремими людьми.
Хто займається політикою, той прагне до влади. Або до влади як засобу, як можливості, що підпорядкована іншим цілям, ідеальним чи егоїстичним, або до влади "заради неї самої, щоб насолоджуватися почуттям престижу, яке вона дає". Якою потрібно бути людиною, щоб завжди тримати руку на пульсі історії і вирішувати долі інших людей? Мені здається, що ця людина повинна мати такі якості: почуття відповідальності, самовідданість справі, зібраність і здатність сприймати реальність у правильному ракурсі. А такими рисами можуть бути наділені представники обох статей.
Необхідно зазначити, що роль жінки є неоціненою, особливо при прийнятті парламентом соціальних законів. Адже жінка чудово уявляє, яким чином той чи інший пункт закону вплине на сім'ю, на життя кожного її члена. Наші жінки-депутати вчасно вносять необхідні поправки, що забезпечують стабільність у суспільстві в цілому та у сім'ї окремо.
Поняття "жінка і політика" (бути чи не бути?) краще розглядати на прикладі. Таким прикладом може слугувати Швеція. Ця країна, де перемогла соціал-демократія, є однією з найрозвиненіших держав світу. У парламенті підтримується пропорція: 50% депутатів-жінок на 50% депутатів-чоловіків. Шведи переконані: "жіночий" спосіб прийняття рішень - найдемократичніший з усіх можливих. Крім того, жінки набагато краще здатні забезпечити вирішення соціальних питань і тим самим підтримувати стабільність суспільства. Але щоб отримати таку пропорцію та такі результати, необхідно пройти крізь руйнування застарілих стереотипів.
Швеція пройшла складний шлях визначення необхідності соціального та суспільного рівноправства жінок та чоловіків.
В Україні, де це питання лише починають піднімати, ситуація значно гірше. Жінка, що формально має ті ж права, що і чоловік, фактично відокремлена від суспільства під паранжою соціальних установ.
Жінки працюють нарівні з чоловіками і при цьому виконують ще більше обов'язків. Але заробітна платня у чоловіків вище. І керівничі посади віддають переважно чоловікам. Повернувшись додому після робочого дня, чоловік займає місце перед телевізором. А жінка виховує дітей, вирішує безліч домашніх проблем, куховарить, прибирає та таке інше. І все це лише тому, що так "прийнято".
Але ким і коли?
Дуже малій кількості жінок удається пробитися на керівні посади, не кажучи вже про політичну кар'єру. Але навіть тих жінок, хто зміг пробитися у Парламент, намагаються "зігнати" у так звані "жіночі" комітети з питань освіти, соціальної політики, охорони здоров'я. Але ж хіба питання армії, наприклад, не стосуються інтересів дружин і матерів?
Ситуація ускладнюється ще тим фактом, що більшість газет віддає перевагу чоловікам. Опитування, листи читачів, коментарії фахівців - все це прерогативи чоловіків.
Навіть відомих жінок часто зображують виключно у контексті "зв'язків з чоловіками". Тобто жінка сама по собі, без сім'ї, чоловіків і дітей - не прикрита паранжою своєї соціальної ролі - ніхто. Вона не цікава для ЗМІ.
На думку Єви Кайзер, в Україні ситуація може змінитися після того, як засоби масової інформації почнуть дивитися на новини "крізь скло соціального рівноправства". Коли жінкам-фахівцям буде надано можливість давати коментарі і власні оцінки подіям, а статус "жіночих" тем (дитинство, освіта, сім'я) буде підвищений і їм почнуть відводити не менше місця, ніж "чоловічим" темам: економіці, політиці, законодавству і т.ін.
Шведський досвід мене дуже зацікавив, адже в його основу покладено демократичні принципи європейського суспільства. Шведам вдалося активізувати творчий людський потенціал як чоловіків, так і жінок. Як результат маємо квітучу державу. Нам необхідно досягти того ж. Тим більше, що боротьба за рівні права чоловіків і жінок припинила бути вузькою правовою проблемою.
Я вважаю, що усі люди повинні бути оцінені виключно завдяки їх особистим якостям та здібностям незалежно від статі. І хочеться сподіватися, що колись так і буде. І досягнення цього стане одним з найбільших досягнень людства.
Список використаної літератури
  1. Арцишевський Р.А. "Особа і суспільство"
  2. Бондарчук С. "Людина в сучасному світі"
  3. Губерський Л.В. "Людина і світ"
  4. Стаховська Ю. "Місце жінки у сучасному суспільстві"
  5. Фоменко І. "Людина як структурна одиниця суспільства"
------------------------------------------------------------------------------
| Новости | Статьи | Проекты | О нас | Ссылки | Гостевая книга |
------------------------------------------------------------------------------
Наш адрес: Украина 61108, г Харьков, бульвар Мира 4, кв.51
тел/ф: (+38 057) 731-42-59
E-mail: kcws@vk.kharkov.ua,   webmaster