ELECTRIC VIRTUAL WORLD http://electric.org.ua Discoveries Of My Mind Wed, 29 Nov 2006 06:51:01 +0000 http://wordpress.org/?v=2.0.4 en Туман http://electric.org.ua/my-mind/tuman.html http://electric.org.ua/my-mind/tuman.html#comments Wed, 29 Nov 2006 06:48:48 +0000 electric My Mind To All WorldWideWeb Корисне http://electric.org.ua/my-mind/tuman.html

Туман — скопичення продуктів конденсації, звішених в повітрі безпосередньо над земною поверхнею. Виникає внаслідок охолодження повітря від земної поверхні чи випаровування з теплої води.
(с) тут

З вчорашнього вечора і дотепер у Львові туман. Він за цей час набирав різних виглядів. Був густий як манна каша, був як дим і розвіювався містом, а зараз він мокрий і відчутний на дотик.
З туманом можна порівняти і людську душу, переживання, сподівання, надії. Інколи Тебе охоплює і поглинає цей туман цілком і повністю і Ти блукаєш в своїх думках. Інколи всередині туман стає стіною. Ти товчеш головою в цю стіну, раз, другий, десятий і туман перетворюється в дим. Ти ідеш далі але напомацки, падаєш, вдаряєшся, губишся але йдеш далі. І з кожним кроком дим перетворюється в мряку. Тобі слизько але пробираєшся все далі і далі. А коли починає світити сонце і Ти відчуваєш його тепло, значить Ти досягаєш цілі, Ти вирішуєш свої проблеми, зникають турботи і печалі.

Бажаю всім лише тепла і сонця в душі, серці, розумі.

]]>
http://electric.org.ua/my-mind/tuman.html/feed/
ШИЗОФРЕНІЯ http://electric.org.ua/rizne/shyzofreniya.html http://electric.org.ua/rizne/shyzofreniya.html#comments Tue, 28 Nov 2006 13:03:31 +0000 electric Різне WorldWideWeb http://electric.org.ua/rizne/shyzofreniya.html Я не один - нас цілих п’ять
В душі живуть однак:
Один поет. Один мудак.
Один мудрець. Один дурак
І похітлива блядь.

І кожний з нас бажає буть
Верховним у душі
І кожний взявшись за кермо
Привносить міражі:

Мудак із жабою живе.
Поет - в своїх віршах.
Мовчить у роздумах мудрець.
Балакає дурак.
Всіх роздяга у мріях блядь
В кім є жіноча стать.

Отак живу я не один,
А цілих навіть п’ять:
Поет, мудак, мудрець, дурак
І похітлива блядь.

(с) Гнат Рузвий

]]>
http://electric.org.ua/rizne/shyzofreniya.html/feed/
Пологи http://electric.org.ua/rizne/polohy.html http://electric.org.ua/rizne/polohy.html#comments Tue, 28 Nov 2006 12:12:44 +0000 electric Різне WorldWideWeb http://electric.org.ua/rizne/polohy.html Відділення патології вагітності

Дорота Масловська, Краків

КІНЕЦЬ БРЕХНІ, кінець цинізму, мусиш нарешті признати, це страшний конфуз – чоловіком бути, чоловіком бути – це значить не мати що реально робити в житті, лиш стягати з інтернету про дупу й цицьки без сюжету жодного фільми і без титрів, без людської екзистенції спроб пізнати таємницю, на полях газет малювати гітлерів, якісь свастики хворі, розпізнавати жидів між знайомих, секретних китайців і негрів під маскою білої раси. Але я сьогодні тобі скажу крізь дитини народження призму, що страшний конфуз – чоловіком бути, це мій девіз, кінець брехні, кінець цинізму, остання річ, яку хотіла б я мати – це пеніс, нізащо в світі, сьогодні над містом я бачу великий правди неон: як хуйово бути тобою, як добре бути мною, чоловік весь час лиш марнує воду і струм, hello.


ХОЧЕШ ПРАВДУ почути, я тобі правду скажу, не будеш мені тут пиздіти, не хочу сьогодні я знати, як політику і зв’язки господарські оздоровити в Польщі, хворі системи суспільні, мене не цікавлять твої до танків військових зальоти і майстра джедая чесноти, sorry, я не балакаю з тим, хто вважає, що він ого-го, а сам і дурної дитини не вміє вродити. Оце моя думка, оце в композиції рамковій оповідь, як чоловік єдине що робить в житті – лише струм споживає і воду в крані марнує, хочеш правду почути, я тобі правду скажу, що це є за людина, яка не вміє й дурної дитини вродити.

ЦЕ НЕ придуманий світ, представлений на потреби “Обцасів Високих”*, це не книжки моєї нової фраґмент, хоч я знаю, що ти вже знаєш, що вона погана, о Боже, чи ти думаєш, що мене це обходить, іди, складай собі свої літачки, відрізняй китайців від негрів і, думаючи про те, який ти крутий, дивися в дзеркало і за статевий себе мацай член. Знаєш добре, хто за алюміній і целюлозу Польщу продав, знаєш, які треба ввести реформи, а президентом і сил збройних головнокомандувачем лише тому ти не став, що був завжди радше скромним. А це події реальні з реальної дійсності, жовтень, рік четвертий дві тисячі, шпиталь на Бубновій, відділення вагітності патології, місто Варшава, держава Польща, дієта 300 калорій, я там лежу з очевидних причин відомих, яких здогадайся, але не знаю, чи знаєш ти, як це бути вагітною, мовби великий пес жив у тобі, мовби їв тебе і на прогулянки тілом твоїм ходив, як це, подумай, коли живе в тобі інша людина і замість поспати, посидіти спокійно, безугавно кінцівками рухає, тягне тебе за внутрішні органи і намагається їх від’єднати, комусь тіло своє позич, впусти когось усередину і нехай він їсть твоїми вустами і крізь очі твої визирає і тоді побачиш, що складання літачків – це життєва настільки захоплива функція, наскільки ж безплідна, а при нагоді спробуй собі здійнятися сходами.

ЕКЗИСТЕНЦІЇ характер конфузний твоєї, але я не збираюсь про це полемізувати з тобою, якби ж ти хоча б марнував щось краще, ніж воду і струм, патику в колесі світу. Hello, про Ізу тобі коротку розкажу пологову сцену, котра в шпиталю лежала в ліжку поруч зі мною, місто Варшава, держава Польща, дієта 300 калорій, імена змінені, а всі подібності неподібні. Ботаке – полювати на одинадцятиліток до Таїланду їде якийсь депутат, ботаке – саме якийсь депутат їде по газети до кіоску коштовним конем, замість проти такої розумової патології фундацію захисту заснувати, він вікна затемнені до коня купити воліє, ну певно, не буде сонце дурне світити в морду такій елеґантній особі, а Іза навіть “так” або “ні” найпростіших виразів собі пригадати не може і щоб щось подумати, мусить спочатку сказати це голосно, щоби почути, і тільки тоді подумати знову, щоб іще раз переконатись, чи напевно було воно тим, що мала сказати бажання й охоту, хоч і так вже не пам’ятає, про що їй ішлося спочатку, ну, але це не біда, це їй не заважає говорити весь час, мовби тішилася невимовно, що знає вона таку мову, таку інтересну й цікаву, як польська. В ліжку собі сидить, як королева, в ореолі осіннього сонця, якби святою можна було від дурості стати, то я буду за Ізу голосувати, бо стражденно невинна це була особа, бо що зло, що добро – забагатоскладові для неї слова, а крім того вона надає виразам тим перевагу, що речі якісь представляють або предмети, вона надає перевагу плетінню, в чому їй під стіною лежача допомагає дружина солдата, з котрою вони все вирішують пекучу проблему, який колір твій кращий, блакитний чи, може, рожевий.

І ЩЕ безперестанку хвалиться, що десь по радіо чула, ніби в її віці вона вишкрібатися леґально могла, клацаючи колодками на підборі кривому, а її колєжанка з палати поряд в піжамі розміру недостатнього як на ступінь вагітності каже: то дупа чиясь чи твоя, дупу треба було пильнувати.

НУ Я ВЗАГАЛІ не вважаю, що я особливо розумна, ясно, і попит не відрізняю від пропозиції, світла від струму і газу і навпаки, але Іза має більші інтелектуальні проблеми, крім того, сімнадцять років їй виповнилося якраз два тижні тому і до шпиталю пішки прийшла з Мокотова, щоб дитину раз-два народити, здихатися і бурси на першому курсі на Селянській пропусків без поважних причин не робити й хвостів, а якщо про дітей говорити, то вже одне мала вдома в запасі, але не втрачає гумору й настрою, якраз навпаки, сміхом страшним вибухає раз-по-раз ні сіло ні впало і так сміється, не вимагаючи жодних об’єктивних причин, в бильце ліжка гупаючи головою і рвучи волосся на собі, оточення вганяючи весь час у здивування тривожне, акушерки й роділлі, і ті, що клізми собі щойно вставляють, і ті, по пологах, що в плутанині бинтів під душ шкутильгають, чуючи сміх, який їх підганяє, озиратися перелякано починають, чи за ними не тягнуться, з тіла їм випавши, якісь розхитані органи. А між першим та другим нападом безпричинної радості, ще без упину хвалиться, що десь по радіо чула, ніби в її віці вона вишкрібатися леґально могла, а її колєжанка в піжамі довжини недостатньої каже раз-по-раз: то дупа чиясь чи твоя, дупу, дівчино, могла б пильнувати.

ДЛЯ ЧОГО ця з мого боку про Ізу дурну промова? Для того: ще бачу її, як в палату іде післяпологову в шкарах своїх дискотечних, останках поставарійних на косооких підборах, стікаючи кров’ю, печатки крап-крап залишає по собі, і лише в очах, на щодень мертвотою льодяниковою зяючих, має мудрість якусь, раптову і самоздивовану, і це не екзистенціальної меандрів знання філософії, це прірва кричуща, земля і море, таємниці всесвіту, загадки космосу, як у тварин або якихось коней меланхолія, а ти ніколи не довідаєшся, як це – коли не можеш сидіти, не можеш лежати, не можеш ходити, тільки стоїш стоїш стоїш, стоїш стоїш стоїш, бо є лише одне місце на світі, це твоє тіло, і воно болить, болить, болить, розпадаючись на дві частини, і дуже хотів би вже йти додому, але є лише твоє тіло, але є лише воно, без дверей і без вікон. А ти хоч і вмієш вимовляти навіть чотирискладові слова, китайця від негра прекрасно відрізняєш і масона від ґея, але все це – лише як різновид кубиків для забавки, даних хлопчикові, хай чимось займеться, нехай заткнеться, хай щось собі робить, літачок йому дайте, хай заткнеться і клеїть собі літачки.
___________________________________________________

БО ЗАТЯМ, пологи – це не забаганки, це не симуляція косоокості на комісії у військкоматі, це смерті дивної різновид, після якої далі живеш, і то мовби значно сильніше, з космосу таємниці печаттю, це особиста участь у сотні нараз аваріях автомобільних, уламки шиб і кузовів різних вбиті в самісінький меридіан її нульовий, тисячі поранених і тисячі жертв, і уяви собі дитячу голову в своєму сечовивідному каналі, бо інакше не зрозумієш, як людині щось може боліти. Зрадам кінець твоїм, брехні твоїй, життя руйнуванню кінець, вересень рік четвертий дві тисячі, шпиталь на Бубновій, відділення вагітності патології, порівняно з пологами на людину лише власна смерть може порівнянне враження справити, до такої ж довести її меланхолії, так воно, коли твоє тіло від тебе відходить, як напівживий пес кладеться в ногах твоїх і болить болить болить, а ти стоїш стоїш стоїш і раптом не знаєш уже всіх тих виразів еґоїстичних “я”, “мені”, “себе”, “собі”, але ти ніколи не зрозумієш, яке це щастя їх раптом забути, яке це полегшення раптом довідатися, що є якийсь інший суб’єкт.

СЬОГОДНІ ПРАПОР вивішую через своє вікно, не хочу вусів ані бороди, хочу мати піхву й цицьки, хочеш, зготую тобі обід, можу навіть тобі пожувати, можу навіть тобі проковтнути, бо це, зрештою, не твоя вина, що ти мусиш бути собою, sorry. Але ти про це ніколи довідаєшся, гарно склеювати літачки, всюди повно китайців і негрів таємних, всіх їх викрити треба, отож до роботи, мої слова – це мертвий послід, слів моїх горох у горохонепробивну стіну, ти весь час від життя хочеш брати, хочеш, щоб кожне речення починалося з “я”, те, що любиш найбільше – від особи першої оповідь, я, ніхто інший ніколи, “для” різновиду свободи не відрізняєш від “від”, і не кажу я цього, щоб похвалитись обізнаністю в еріх фромм. Вересень, Польща, дві тисячі четвертий рік, ніколи ти не зрозумієш, що це значить народити іншу особу, патології вагітності відділення, коридору темрява, як хуйово бути тобою, як добре бути мною, hello.

*Вперше текст опубліковано в додатку до “Ґазети виборчої” “Високє обцаси”.

Переклад Олександра Бойченка

]]>
http://electric.org.ua/rizne/polohy.html/feed/
Психічні стани людини http://electric.org.ua/to-all/psyhichni-stany-lyudyny.html http://electric.org.ua/to-all/psyhichni-stany-lyudyny.html#comments Mon, 27 Nov 2006 21:45:21 +0000 electric To All WorldWideWeb Корисне http://electric.org.ua/rizne/psyhichni-stany-lyudyny.html Кожного дня молода людина зустрічається з різними життєвими ситуаціями, які мають певний вплив на її настрій, поведінку, діяльність. Це може бути якась стресова ситуація (як наприклад: непорозуміння з коханою людиною, конфлікт з викладачем або батьками, пережита аварія тощо), відчуття тривоги, стан афекту, коли людині важко себе контролювати, або стан депресії. І кожен стан певною мірою формує поведінку людини. Такі стани називаються психічними.

Психічний стан – сукупність ознак психічної діяльності людини, які характеризують її стан у певний момент. Розрізняють стан розумової діяльності, стан настрою, стан мобілізації або розслаблення волі, стан поведінки і дій людини, наприклад, спокій, роздратування, тривога, радість тощо.

Психічні стани енергетично мобілізують і активізують людину до дій, які відповідають цим станам. Найбільше на поведінку людини впливає стан, який діє на свідомість, почуття і волю людини одночасно. Це може бути, наприклад, депресія.

Будь-який психічний стан – це складний комплекс. Він включає настрій – відносно стійкий стан помірної або слабкої інтенсивності, який надає на деякий період певного емоційного забарвлення психічному життю людини. Значний вплив на настрій має задоволеність чи незадоволеність життям, відносинами з друзями чи рідними, станом здоров’я.

На події різного характеру, які викликають емоції, переживання, організм людини реагує певною комплексною реакцією. Те, який психічний стан буде викликаний через ту чи іншу ситуацію, залежить від складності ситуації і від того, як реагує людина на неї.

Під дією стресу в організмі людини виробляються певні гормони, які змінють режим роботи серця, підвищують тиск, частоту пульсу, послаблюють захисні сили організму. Якщо навіть у важкій стресовій ситуації людина контролює свої дії, здатність її пристосування до нових умов знижується, і внаслідок цього підвищується ймовірність захворювання.

Є такі види стресів:
1. фізіологічний – викликаний надмірним фізичним навантаженням;
2. психологічний – зумовлений складними відносинами з оточуючими;
2.1. інформаційний – породжений надмірністю або недостатністю, безсистемністю життєво важливої інформації;
2.2. управлінський – зумовлений великою відповідальністю за прийняті рішення;
2.3. емоційний – проявляється в ситуаціях загрози чи небезпеки.

Сельє виділяє такі фази розвитку стресу:
1. фаза тривоги – для неї характерні зміни в організмі (блідість чи почервоніння, холодний піт, тремтіння), які готують організм до нової ситуації. Якщо ця фаза затягується, то складається враження, що організм повертається до свого нормального стану.
2. фаза опору – організм, щоб не змінюватись зовнішньо, використовує залишки ресурсів. Вони не є безмежні, і якщо стрес продовжується, то їх кількість катастрофічно зменшується. Це 3-тя фаза розвитку стресу.
3. фаза виснаження – веде до нервових зривів або й до смерті.

Наприклад, студент, який вчиться навідмінно, на екзамені отримує оцінку „3”. Для нього - це стресова ситуація. Далі організм реагує на отриману оцінку тривогою: „що буде?”, „як це змінити?” (1-а фаза). Потім студент думає: „за що?”, „не може бути, я ж все відповів”, „викладач мене завалив” (фаза опору). Далі може бути нервовий зрив (фаза виснаження).

При аналізі психологічного стресу потрібно враховувати такі моменти як: важливість ситуації для людини, інтелектуальні процеси і особливості людини. Ці психологічні фактори зумовлюють реакції у відповідь. На відміну від фізіологічного стресу, при психологічному стресі реакції є індивідуальними і не завжди можуть бути передбаченими. Наприклад, на погрозу одна людина реагує гнівом, а інша – страхом.

Розглянемо такі психічні стани як фрустрація, афект і депресія.

Фрустрація – це психічний стан людини, який виникає внаслідок неможливості задоволення потреб через наявність перешкод (реальних чи уявних). Наприклад, студент підготував доповідь на заняття, а викладач приходить і каже, що пари сьогодні не буде. Студент є фрустрованим через те, що він підготувався, але не може задовільнити своє бажання виступити.

Фрустрація виявляється у депресії, спробах зняти напруження за допомогою куріння, алкоголю, відмови від активної діяльності. Фрустрація може супроводжуватись агресією, спрямованою на інших людей; агресією, спрямованою на себе або агресією, спрямованою на предмет досягнення.

Людина може попередити виникнення фрустрації. Основною умовою є спокійна і адекватна оцінка того, що відбувається, стримання емоцій, а іноді і навмисна байдужість.

Афект – сильний, відносно недовготривалий стан, пов’язаний з різкою зміною важливих для людини життєвих обставин.

У стані афекту людина концентрує увагу на своїх почуттях. Її свідомість не сприймає чогось іншого, навіть того, що має важливе життєве значення. При афекті спостерігається порушення координації рухів, крик, плач, сміх, надмірне жестикулювання. Контролювати афект є дуже важко, тому важливо уникати ситуацій, які його породжують, використовувати різні відволікаючі методи, прогнозувати негативні наслідки.

Наприклад, образа близької людини. Людина злиться і кидається у бійку, не контролюючи свої дії, вчинки, слова, і зупинитись їй самій є дуже важко. Буває, що потім особа не пам’ятає деяких моментів зі сварки чи бійки, – короткотривала втрата пам’яті.

Депресія – психічний розлад, що характеризується патологічним погіршенням настрою з негативною, песимістичною оцінкою самого себе, свого майбутнього і часто минулого, що супроводжується спотворенням мисленнєвих процесів, руховим гальмуванням. Вона порушує нормальне „функціонування” організму людини.

Характерними ознаками депресії є відчуття внутрішньої порожнечі; низький рівень енергії та відчуття апатії; втрата апетиту, почуття гумору, відчуття жалю до самого себе; негативна думка про себе, про інших і про майбутнє; втрата інтересу до життя, соціальні проблеми, прагнення до самоти; втрата інтересу до власної зовнішності, низька самооцінка.

Існують ще такі, властиві людині, психічні стани як відчай, сум, розгубленість, натхнення, дисциплінованість та інші. І залежно від сили подразника, тобто від того, що впливає на людину, організм відповідно реагує. Дуже важливо навчитися керувати своїми діями, словами. Часто в стані емоційної напруги ми не контролюємо себе. У стані депресії часто виникають думки про самогубство. Але якщо ми навчимося передбачати можливі наслідки ситуації і можливі варіанти вирішення певних конфліктів, то ми зможемо володіти собою. Отже, у будь-яких ситуаціях людина залишається собою.
(с) Оля Крукеницька

]]>
http://electric.org.ua/to-all/psyhichni-stany-lyudyny.html/feed/
Давайте познайомимося http://electric.org.ua/rizne/davajte-poznajomymosya.html http://electric.org.ua/rizne/davajte-poznajomymosya.html#comments Mon, 27 Nov 2006 18:24:13 +0000 electric Різне To All WorldWideWeb http://electric.org.ua/rizne/davajte-poznajomymosya.html Із дитинства нас навчають, що знайомитися на вулиці, щонайменше, непристойно. І добропорядна панянка, почувши десь у метро або серед проспекту з інтенсивним рухом: «Дівчино, можна з вами познайомитися?», — повинна гордо пересмикнути плечиком і прискорити крок, не удостоївши прохача навіть поглядом. Однак сучасні психологи вважають таку точку зору сильно застарілою. Свідомо обмеживши своє коло спілкування, уникаючи, здавалося б, «випадкових» зустрічей і знайомств, ми позбавляємо себе багатьох захопливих можливостей.

На думку фахівців, жителі великих міст дедалі частіше потерпають від душевної самоти. Психологи нерідко чують нарікання на те, як важко знайти друзів, коханих. І це при тому, що навколо сила-силенна людей. Парадоксально, але в селах і невеликих селищах самотність відчувається менше: тут знають усі одне одного, живуть відкритіше — і з’являється відчуття близькості.

У мегаполісах — інші закони. Коло спілкування кожного городянина найширше, як правило, у юнацькому віці. Воно може охоплювати до 100—150 чоловік, а то й більше, і має дуже строкатий та різномастий вигляд: тут і друзі дитинства, сусіди, однокурсники, однокласники. Крім того, це коло розімкнуте і постійно поповнюється новими особами. Вечірки, турпоходи, студентські посиденьки зводять разом абсолютно різних — за соціальним походженням, інтересами, національністю, характером і навіть віком — людей. Саме тоді вибір дуже великий і зростає можливість зустріти підходящого супутника життя.

Як правило, скінчивши навчання, потрапивши в стійкий колектив, людина втрачає велику частину колишніх знайомих: хтось просто від’їжджає, в інших з’являються нові обов’язки і, відповідно, нове коло спілкування. У нього все складніше «вписуються» новачки. Добре, коли у вас є цікаве хобі — спортивна секція, туристичний клуб тощо. Якщо ж усе обмежується роботою і домом, то коло спілкування поступово звужується, інколи до 3—5 чоловік, стаючи однобоким (як правило, родичі та колеги), а то й одностатевим (особливо якщо ви працюєте на традиційно «жіночому» чи «чоловічому» підприємстві). А заводити нових друзів із роками дедалі складніше.

— Дуже часто до мене приходять гарні, розумні, благополучні люди, які потерпають від самотності, — говорить психолог Ірина Онищенко. — Загалом навіть найбільш товариська і контактна людина хоч раз у житті почувалася самотньою і неприкаяною. Нічого страшного в цьому немає, а інколи самотність навіть корисна — допомагає зосередитися, переосмислити стосунки з оточуючими, вчинки. Але затягнувшись, самотність починає обтяжувати, а то й призводить до тяжкої депресії. Дуже багато хто хотів би розширити коло спілкування, знайти нових друзів, та не знає, де і як. І це серйозна проблема. Місць, де можна зустрітися і познайомитися зі своєю майбутньою «половиною», не так уже й багато. Дискотеки призначені в основному для тинейджерів, нічні клуби і бари збирають занадто специфічну аудиторію. Тому найбільш доступним і зручним варіантом я вважаю вуличні знайомства. Адже саме в громадському транспорті і на міських вулицях — дорогою на роботу і додому — ми щодня проводимо велику частину часу. Як правило, відвернувшись до вікна або читаючи газету. А тим часом це чудовий шанс розімкнути звичне коло спілкування і позбутися самоти. Адже в години пік у тому ж таки метро чи салоні автобуса можна зустріти людей будь-якого віку і стану. Чому б не зав’язати розмову із симпатичним попутником?

До речі, побудову нових стосунків гальмує ще один стереотип. У нашому суспільстві міцно вкоренилася думка, що дівчині непристойно знайомитися першою, слід скромно чекати, поки тебе помітять. На думку психологів, сьогодні ситуація змінилася, і дівчатам навіть рекомендується виявляти ініціативу. Чоловіки значно вразливіші, їх легше скривдити, тож їм дуже тяжко почути відмову, тому вони часто і не ризикують робити знаки уваги незнайомкам. Жінки легше переживають, коли їм кажуть «ні». Отож байдуже, хто зробить перший крок. Головне — подолати власну сором’язливість, почати спілкуватися. Якщо нічого не робити, можна так і залишитися самотнім.

Вміння знаходити спільну мову з іншими людьми, легко зав’язувати контакти, закладається ще в ранньому дитинстві. У давні часи, коли жили великими сім’ями, діти спостерігали за поведінкою тітоньок, дядечків, старших братів та сестер, переймали в них навички кокетства, залицяння, легкого флірту. Без цього «арсеналу» у дорослому житті не обійтися. Зараз багато хто росте у неповних або невеликих сім’ях із постійно зайнятими батьками і просто не знає, як поводитися в тій чи тій «інтимній ситуації». Ось цю прогалину у вихованні інколи і доводиться заповнювати психологам.

— Існують досить прості прийоми, які допомагають зменшити хвилювання, подолати скутість при спілкуванні з малознайомою чи незнайомою людиною, — продовжує Ірина Онищенко. — Щоб якось применшити для себе значимість того чи іншого знайомства, спробуйте уявити, що перед вами не симпатичний хлопець або дівчина, яким дуже хочеться сподобатися, а неживий предмет. Скажімо, стілець чи телефонна будка. І хвилювання відразу пройде. А ще можна уявити, що ви набагато старші і мудріші за співрозмовника. І поведінка одразу стане спокійнішою, м’якшою, впевненішою. Він поводиться непередбачувано? Цілком нормально для примхливої, безпосередньої дитини. Не варто ображатися, краще спробувати зрозуміти співрозмовника. Ось побачите, такий настрій допоможе вам налагодити стосунки. Але слід мати на увазі: перелічені прийоми годяться лише для першої стадії знайомства, а потім негайно виходьте з ролі. Якщо ви й далі сприйматимете партнера як сина або, чого доброго, ліхтарний стовп, — то у вас напевно нічого не вийде.

Дуже ефективний і такий метод: перш ніж розпочати розмову, придивіться до супутника. Спробуйте втрапити у ритм його подиху, можливо, навіть скопіювати позу чи ходу. Одне слово, налаштуйтеся на його хвилю. А потім промовте якусь дуже просту фразу. Наприклад: «Яка довга дорога, може, поговоримо про щось?» Як правило, після цього зав’язується розмова. Адже багато людей лише вдають неприступних і мовчазних, а насправді раді поспілкуватися. Особливо коли бачать, що їх слухають з інтересом. Звісно, далеко не завжди випадкові знайомства мають продовження, але це й не так важливо. Навчившись виявляти цікавість до оточуючих, люди поступово позбуваються комплексів, опановують мистецтво спілкування і нарешті знаходять справжніх друзів.

До речі, безстороння статистика також свідчить на користь вуличних знайомств. Не менше 20% городян саме так — у метро, автобусах і навіть (уявіть собі!) у підземних переходах — знаходять свою «половину».
(с) Лариса НІКОНОВА

]]>
http://electric.org.ua/rizne/davajte-poznajomymosya.html/feed/
Хвилювання за близьких http://electric.org.ua/my-mind/hvylyuvannya-za-blyzkyh.html http://electric.org.ua/my-mind/hvylyuvannya-za-blyzkyh.html#comments Mon, 27 Nov 2006 18:17:38 +0000 electric My Mind To All http://electric.org.ua/my-mind/hvylyuvannya-za-blyzkyh.html Чи хтось хвилюється за близьких? Чи переживаєте Ви за людей, котрих любите? Особисто я дуже. Особливо хвилююсь за людину, котру кохаю.
А як сприймають Ваше хвилювання? Дуже часто їх не сприймають взагалі. Кажуть чого ти дістаєш, чому видзвонюєш, чому не даєш жити? Якщо Ви належите до таких людей котрі нервуються через турботу близьких, хочу Вам показати іншу сторону медалі.
Чи важко попередити людину, що ви десь підете, десь затримаєтесь, що ви працюєте, що йдете з друзями на пиво? Цеж так просто. Взяти телефон і набрати декілька цифр. І все. І вас ніхто не дістає, ніхто не видзвонює. За вас спокійні.
Чому одні думають за всіх, а інші думають за себе? Так не має бути. Люди дбайте одне про одного. все в світі вертається. Все має подяку. Невже так важко це зрозуміти?

]]>
http://electric.org.ua/my-mind/hvylyuvannya-za-blyzkyh.html/feed/
Жертвам голодомору. http://electric.org.ua/to-all/zhertvam-holodomoru.html http://electric.org.ua/to-all/zhertvam-holodomoru.html#comments Sat, 25 Nov 2006 10:56:57 +0000 electric To All WorldWideWeb http://electric.org.ua/to-all/zhertvam-holodomoru.html

Голодомор 1932-33 рр.: мільйони жертв за 500 днів

“Який голод, питаєте, був? Те, що собак та котів виїли - те дрібниця. Те, що дохлятину із скототомогильника, щоб власті не бачили, тягали, - теж ніщо. Серед зими почали мертвяків одривать і їсти, а тоді й за живих взялися. Чегринець, той вкрав у Сахнихи хлопця, зарізав та й з’їв. Гарне таке хлоп’ятко було, Панасиком звали, тільки рученята мати в зарізяки отняла, під порогом лежали…”

(Із спогадів Михайла Миколайовича Котенка, с. Дзюбівка, Сумська обл.)

Що таке голодомор 1932-33 рр.?

Коли дослідники говорять про голодомор 1932-33 рр., мається на увазі період з квітня 1932 по листопад 1933 рр. Саме за ці 17 місяців, тобто, приблизно за 500 днів, в Україні загинули мільйони людей. Пік голодомору прийшовся на весну 1933 року. В Україні тоді від голоду вмирало 17 людей щохвилини, 1000 - щогодини, майже 25 тисяч - щодня…

Найбільш постраждали від голоду колишні Харківська і Київська області (теперішні Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська, Житомирська). На них припадає 52,8% загиблих. Смертність населення тут перевищувала середній рівень у 8-9 і більше разів.

У Вінницькій, Одеській, Дніпропетровській рівень смертності був вищій у 5-6 разів. У Донбасі - у 3-4 рази. Фактично, голод охопив весь Центр, Південь, Північ та Схід сучасної України. В таких же масштабах голод спостерігався у тих районах Кубані, Північного Кавказу та Поволжя, де жили українці.

Дослідники називають різні цифри загиблих під час голодомору: 5, 7, 9 та 10 мільйонів. Але, в будь-якому випадку, мова йде про МІЛЬОЙНИ безневинних жертв. З урахуванням непрямих жертв, за приблизними підрахунками, голодомор забрав життя 14 мільйонів людей.

Причиною голодомору стала ПОЛІТИКА сталінського режиму щодо українців як нації і, зокрема, щодо селян як класу. Головною метою організації штучного голоду був підрив соціальної бази опору українців проти комуністичної влади та забезпечення тотального контролю з боку держави за всіма верствами населення.

У 1988 році Конгрес США, а у 1989 р. Міжнародна комісія юристів офіційно визнали голодомор 1932-33 рр. актом геноциду проти української нації. На вересень 2003 р. офіційні документи з приводу голодомору прийняли у Бельгії, США, Канаді, Аргентині і Країні Басків (Іспанія).

Проблема визнання голодомору 1932-33 рр. в Україні злочином проти людства розглядається на 58-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

15 травня 2003 р. Верховна Рада України в офіційному зверненні до народу України визнала голодомор 1932-33 рр. актом геноциду.

День Жалоби

25 листопада 2006 р. – День Жалоби за жертвами голодомору 1932-33 рр.

У 2006 році виповнюється 73 роки з того часу, як голодна смерть у мирний період, на найродючішій землі у світі обірвала мільйони людських доль. Ще живі люди, які пам’ятають голодомор і які можуть розповісти про нього. Ще зберігається шанс засвоїти урок історії не заочно, за підручниками, а через безпосередній контакт з нею. Але з кожним роком така можливість зменшується. Голодомор віддаляється у часі і здається менш актуальним.

Проте, його страшний спадок продовжує тиснути. Щоб його позбутися, необхідно залучити до процесу переосмислення голодомору весь народ України. Через п’ять, десять років зробити це буде надзвичайно важко. Тому, треба це робити сьогодні. Зокрема, слід організувати масове розповсюдження знань про голодомор серед усіх верств населення, у всіх без винятку регіонах. Через ЗМІ, через книжки та публічні заходи необхідно донести людям інформацію про ту трагедію і пояснити її значення.

Восени 2006 року відбудеться чергова серія заходів на державному і регіональному рівні з вшанування пам’яті жертв голодомору 1932-33 рр. Зокрема, запланований розгляд у Верховній Раді України проекту закону про надання голодомору 1932-33 рр. політико-правової оцінки як акту геноциду проти української нації.

Вже затверджений проект меморіалу, який буде створений у Києві на схилах Дніпра біля парку Слави.

Це, так би мовити, необхідний мінімум, який ми, сучасні українці, маємо зробити не стільки для мільйонів загиблих під час тієї страшної трагедії, а, скоріше, для наших нащадків, які повинні завжди пам’ятати про голодомор і робити все, щоб подібна трагедія ніколи не повторилася у будь-якій формі.

Міжнародний Фонд „Україна 3000” у рамках програми „Уроки історії: Голодомор 1932-33 рр.” намагається зробити свій внесок у цю благородну справу. Зокрема, у 2006 році Фонд розпочав проект, у рамках якого будуть видані або перевидані знакові дослідження цієї болючої теми.

Але, для досягнення максимального ефекту, ми запрошуємо українців у всьому світі та друзів нашого народу взяти участь у поминальній акції „Запали свічку”, яка відбудеться 25 листопада 2006 року. Ми закликаємо всіх небайдужих людей в цей день на кілька хвилин залишити усі свої справи і запалити свічку на знак пам’яті про тих, хто загинув страшною смертю у 1932-33 рр. Якщо ви хочете зробити це разом з однодумцями, приходьте на Михайлівський майдан.

Ми впевнені, що в цій акції візьме участь весь український народ, бо голодомор 1932-33 рр. торкнувся кожної родини. Ми постраждали всі, бо кожен втратив частку свого коріння. Тож давайте разом звернемося до нашої історії і вийдемо після цього духовно чистішими, мудрішими, сильнішими, досконалішими. Нехай у мільйонах маленьких вогників згорить страшний спадок голодомору.

(с)http://www.golodomor.org.ua

]]>
http://electric.org.ua/to-all/zhertvam-holodomoru.html/feed/
18.11.2006.Львів http://electric.org.ua/my-mind/18112006lviv.html http://electric.org.ua/my-mind/18112006lviv.html#comments Tue, 21 Nov 2006 21:17:35 +0000 electric My Mind Photos http://electric.org.ua/my-mind/18112006lviv.html
Від Винниківського Лісу До Оперного Театру







]]>
http://electric.org.ua/my-mind/18112006lviv.html/feed/
Страждання як такі http://electric.org.ua/my-mind/strazhdannya-yak-taki.html http://electric.org.ua/my-mind/strazhdannya-yak-taki.html#comments Tue, 21 Nov 2006 19:54:11 +0000 electric My Mind To All http://electric.org.ua/my-mind/strazhdannya-yak-taki.html Людина маючи проблеми завжди відчуває страждання. Постійно думає, що оце найгірше… Психологія людини цікава. Але варто незабувати спостерігати і порівнювати.
Ось наприклад. У Вас проблеми на роботі і нічого не виходить. Ви вже себе замучуєте тим що Ви - невдаха. Правда? Але подивитися варто і з іншого боку. У Вас все прекрасно в особистому і це Ваш позитив, можливо це те, що ставить Вас на перше місце у порівнянні з іншими людьми.
Або. У Вас проблеми з сім’єю. Жінка чи чоловік, кохана чи коханий має з Вами постійний конфлікт і повне непорозуміння. Це погано. Але у Вас всі здорові, всі забезпечені. Це плюс.
І прикладів є море, порівнянь океан.
Ви завидуєте людині котра забезпечена, щаслива. Вам образливо за себе, що Вам важко це досягнути. Але в тієї забезпеченої і щасливої людини помирає хтось з рідних. І тепер Ваші страждання і навіювання, у порівнянні з цією людиною це пусте…
До чого я веду. Все відносне. Все можна пояснити. Але кожен має особисте, кожен завжди буде вважати, що те, що має погане - воно найгірше в світі і ніхто так сильно не страждає як Ви.
Вартує більше придивлятися до навколишнього світу. І позитиву більше додавати до власного життя. Не здавайтеся. Прорвемось!!!

]]>
http://electric.org.ua/my-mind/strazhdannya-yak-taki.html/feed/
Олені http://electric.org.ua/my-mind/oleni.html http://electric.org.ua/my-mind/oleni.html#comments Mon, 20 Nov 2006 21:12:21 +0000 electric My Mind To All WorldWideWeb http://electric.org.ua/my-mind/oleni.html Олені - це такі тваринки.
Легка, не нав’язлива музика. Музика під яку хочеться розслабитись, побути в гарній компанії, послухати ці прості незаморочені слова. Слова дуже прості і заставляють посміхнутися.
“Олені, олені небриті і неголені” - це про мене?:) Але чому я пишу лише рядок? Ось:

Я хочу втікти в дрімучі ліси,
Я втомився від міської, асфальтної краси.
Мене задовбали трамваї і колії.
Кондуктори , дебіли і профілакторії.
В мене на канапі лежали дівчата,
Вони хотіли кохання у мене забрати.
А на столі лежить старенький килимок,
Я проглядаю його крізь сигаретний димок.

А там олені, олені не бриті і не голені
Дивні створіння в них з мозгів стирчать коріння.
Олені, олені не бриті і не голені,- олені …..

Я вчора розмовляв з директором Чукотки,
Він просив , а я налив йому в стаканчик водки.
Ми дивились в мікроскоп строєніє генів
Я дивився на дівчат, а думав про оленів.

Там дівчата, де олені красиві не голені
Дивні створіння без мозгів і без коріння.
Олені, олені не бриті і не голені,- олені …..

Я хочу втікти в дрімучі ліси,
Я втомився від міської, асфальтної краси.
Мене задовбали трамваї і колії .
Кондуктори, дебіли і ……

Олені, олені не бриті і не голені
Дивні створіння в них з мозгів стирчать коріння
Олені, олені не бриті і не голені ,- олені…..
(с) Гурт “ТІК” та «Ляпіс Трубєцкой»

А прослухати пісню можна ось ТУТ - раджу всім це зробити
11 ночі, а в колонках в мене ОЛЕНІ. БЕЗ ЗУПИНКИ.

Також читайте лінк по темі.

]]>
http://electric.org.ua/my-mind/oleni.html/feed/
МETRO http://electric.org.ua/my-mind/metro.html http://electric.org.ua/my-mind/metro.html#comments Mon, 20 Nov 2006 20:21:51 +0000 electric My Mind Photos http://electric.org.ua/my-mind/metro.html
Заходите Ви собі в КЕШ&КЕРІ. Йдете між тими полицями до неба і тут чуєте дзвіночок чудо-техніки - автокара. Вас це зацікавлює і… І Ви бачите наступне дійство:) Мулатка штучна, типу манекен, керує цим зубатим монстром:) Фото це все ілюструє:)



Отакі люди є “перлинами” різних закладів, котрі замають клієнтів ще і ще:))))

]]>
http://electric.org.ua/my-mind/metro.html/feed/
Думки http://electric.org.ua/my-mind/dumky.html http://electric.org.ua/my-mind/dumky.html#comments Sun, 19 Nov 2006 14:45:13 +0000 electric My Mind http://electric.org.ua/my-mind/dumky.html В час, коли в душі суцільна рана залишатися на одинці з думками - смертіподібне. Бути на самоті важко але, здається, і в компанії важко. Ти не розумієш і тебе не розуміють.
Парадокс ще і в тому, що хочеться бути там де тобі ще гірше може стати. Ти це знаєш, розумієш але тягне дуже дуже. Напевно сподіваєшся на щось позитивне…

]]>
http://electric.org.ua/my-mind/dumky.html/feed/
Поїздка в Стару Сіль http://electric.org.ua/my-mind/pojizdka-v-staru-sil.html http://electric.org.ua/my-mind/pojizdka-v-staru-sil.html#comments Sun, 19 Nov 2006 14:31:38 +0000 electric My Mind Photos http://electric.org.ua/my-mind/pojizdka-v-staru-sil.html
Минулого тижня був в гостях в бабці з дідом і от зробив трошки фото але часу викласти не було. Тому роблю це зараз. Дивіться:) Критикуйте:)



]]>
http://electric.org.ua/my-mind/pojizdka-v-staru-sil.html/feed/
Позитив http://electric.org.ua/worldwideweb/pozytyv.html http://electric.org.ua/worldwideweb/pozytyv.html#comments Fri, 17 Nov 2006 14:10:19 +0000 electric WorldWideWeb Photos http://electric.org.ua/worldwideweb/pozytyv.html

]]> http://electric.org.ua/worldwideweb/pozytyv.html/feed/ Чому? http://electric.org.ua/my-mind/chomu.html http://electric.org.ua/my-mind/chomu.html#comments Fri, 17 Nov 2006 11:35:41 +0000 electric My Mind To All http://electric.org.ua/my-mind/chomu.html Чому люди не розуміють одне одного?
Чому знаючи, що роблять погано продовжують робити так само?
Чому люди егоїсти?
Чому не відповідають на sms, email і т.д.?
Чому кохання не існує вічно?
Чому люди шокають невідомо що і де маючи все поряд?
Чому в житті так багато чому?

…продовження буде.

]]>
http://electric.org.ua/my-mind/chomu.html/feed/
Про кохання http://electric.org.ua/to-all/ukrajinski-narodni-pryslivya-ta-prykazky-pro-kohannya.html http://electric.org.ua/to-all/ukrajinski-narodni-pryslivya-ta-prykazky-pro-kohannya.html#comments Fri, 17 Nov 2006 09:53:43 +0000 electric To All WorldWideWeb Корисне http://electric.org.ua/to-all/ukrajinski-narodni-pryslivya-ta-prykazky-pro-kohannya.html
Українські народні прислів’я та приказки про кохання
Любов сильніше смерті.
* * *
Любов - не пожежа, займеться - не потушиш.
* * *
Любов, як перстень, не має кінця.
* * *

Кохання не запобіжиш зарання.
* * *
Нужда в вікно, а любов у двері.
* * *
Не вповала на худобу, а вповала на уроду.
* * *
Хоч у курені, аби до серця мені.
* * *
Хоч борщ без сала, аби душа пристала.
* * *
Сухар з водою, аби, серце, з тобою.
* * *
Різні по вдачі - міцні на любов.
* * *
Старої любові й іржа не їсть.
* * *
Куди серце летить, туди й око глядить.
* * *
До любої небоги нема далекої дороги.
* * *
Душа душу чує, а серце серцю вість подає.
* * *
Нехай мене той займає, хто кохання в серці має!
* * *
Нехай мене той голубить, а хто вірно мене любить!
* * *
Хто любить, той того й голубить.
* * *
Люблю свою любку, як голуб голубку!
* * *
Як гляне - серце в’яне.
* * *
В неї брови до любові, а устоньки до розмови.
* * *
Хто любить ревне, жаліє певне!
* * *
Кого кохає, за тим і зітхає.
* * *
Болить серденько, та плакать стидненько!
* * *
Люби мене в будень, а в неділю, як приберуся, то й на тебе не подивлюся.
* * *
Полюби нас так, а з грішми - то в’язне й дяк.
* * *
Не втаїться кохання, як у мішку шило.
* * *
Любиш - люби, а не любиш - не води.
* * *
Коли любиш - люби дуже, а не любиш - не жартуй же!
* * *
Коли любиш - так женись, а не любиш - відступись!
* * *
Волос сивіє, а голова шаліє.
* * *
Якби літа вернулися, то б ще хлопці горнулися!
* * *
Старого любить - тільки дні губить.
* * *
Хто п’яницю полюбить, той вік собі згубить.
* * *
У кого чорний вусок, тому риби шматок; в кого сива борода, тому й юшки шкода.
* * *
Їж з голоду, а люби змолоду.
* * *
Полюбиться сатана краще від ясного сокола.
* * *
На любов і смак товариш не всяк.
* * *
Кому - як мара, йому - як зоря.
* * *
З перцем чи не з перцем, аби з добрим серцем.
* * *
Не кожна ж Ганна й гарна!
* * *
Силою не буть милою.
* * *
Не поможуть і чари, як хто кому не до пари.
* * *
Невесело в світі жити, як нема кого любити.
* * *
У дівчини стільки ласки, як на тихім ставку ряски.
* * *
Хороша, хоч води з лиця напийся.
* * *
Краснеє личко - серцю непокій.
* * *
Гарна дівка, як маківка.
* * *
Дівчина - як у лузі калина.
* * *
Дівчина, як берізонька, сережками завішана.
* * *
Дівчина, як квіточка, - з нею рай, а чужої молодиці не займай!
* * *
Хоч ти і люба, а не добирайся до мого чуба!
* * *
Серце ні на що не вважає - свою волю має.
* * *
Дай серцю волю - заведе в неволю.
* * *
Кров не вода, а серце не камінь.
* * *
Дівчина, як тінь: ти за нею - вона від тебе, ти від неї - вона за тобою.
* * *
Гонить дівка парубка, а сама від нього не йде.
* * *
Рукавом сльози втирає, а очима на парубків зиркає.
* * *
Казала дівка: “Семене, не притуляйся до мене!” А сама тільки того й хоче!
* * *
Так тебе люблю, що як не ваджу, то вдень спати не можу!
* * *
Закохався, як чорт в суху вербу.
* * *
Хороший, як Микитина свита навиворіт.
* * *
Як не бачу - душа мре, а побачу - з душі пре.
* * *
Я його так люблю, як сіль в оці, а кольку в боці!
* * *
Так любить, як порох у оці.
* * *
Вона за ним сохне, а він і не охне.
* * *
Так мене, мамо, хлопці люблять, що за кулаками світу не бачу.
* * *
Така гарна пика, що як виглянула із вікна, то три дні собаки гвалтували.
* * *
Як вигляне у вікно, то три дні собаки брешуть, а одна, як придивилась, то й сказилась!
* * *
Така ладна, що як на двір вийде, то всі пси брешуть.
* * *

(с) тут

]]>
http://electric.org.ua/to-all/ukrajinski-narodni-pryslivya-ta-prykazky-pro-kohannya.html/feed/
Серце http://electric.org.ua/my-mind/sertse.html http://electric.org.ua/my-mind/sertse.html#comments Fri, 17 Nov 2006 09:43:14 +0000 electric My Mind Photos http://electric.org.ua/my-mind/sertse.html

Так стається, що інколи щось розбивається. І якщо це щось дуже дороге його реставрують, склеюють і відновлюють. Це займає багато часу і потребує багато праці.
От і я… Роботи багато але впертості ще більше. Все складеться і вірю, що навіть сліду не буде видно. Сподіваюся, що заміни найдорожчих почуттів не буде… Вірю в нас.

]]>
http://electric.org.ua/my-mind/sertse.html/feed/
День працівників радіо, телебачення та зв’язку http://electric.org.ua/my-mind/den-pratsivnykiv-radio-telebachennya-ta-zvyazku.html http://electric.org.ua/my-mind/den-pratsivnykiv-radio-telebachennya-ta-zvyazku.html#comments Thu, 16 Nov 2006 06:55:25 +0000 electric My Mind To All http://electric.org.ua/my-mind/den-pratsivnykiv-radio-telebachennya-ta-zvyazku.html Вітаю всіх людей, котрі працюють в цих галузях Бажаю задоволення від роботи і гарної винагороди за працю. Всім гарного свята і вдалого відпочинку.

]]>
http://electric.org.ua/my-mind/den-pratsivnykiv-radio-telebachennya-ta-zvyazku.html/feed/
Кохання з першого степлера http://electric.org.ua/worldwideweb/kohannya-z-pershoho-steplera.html http://electric.org.ua/worldwideweb/kohannya-z-pershoho-steplera.html#comments Mon, 13 Nov 2006 22:28:17 +0000 electric WorldWideWeb Корисне http://electric.org.ua/worldwideweb/kohannya-z-pershoho-steplera.html Трохи більше половини з 1100 опитаних стикалися з ситуаціями, коли флірт на роботі виходив з-під контролю й призводив до звільнення

«Роблячи начальнику комплімент, я щоразу ретельно добираю слова. Проте навіть такий рафінований флірт мені просто необхідний. Без нього робочий день здавався б довшим». Економіст відділу активних і пасивних операцій банку ТММ Євгенія Коровкіна не може не фліртувати в робочий час.

«У молодості я до безпам’ятства закохалася в керівника. Почуття жило близько чотирьох років. І весь цей час я прагнула стати гідною начальника, багато читала, дедалі краще працювала, мене навіть просунули по службі». Озираючись на минуле, керівник відділу реклами і маркетингу роздрібної мережі «Секунда» Оксана Картавцева стверджує, що легкий флірт (з якого все почалося) допоміг їй стати професіоналом.


ЧИ Фліртуєте ви у робочий час?

«Бізнес передбачає цілковите зосередження на роботі. Якщо ж людина зациклюється на флірті, з бізнесом можна попрощатися». Директор туристичної фірми «Екоплан» Віктор Богатир переконаний, що фліртувати треба або тонко відчуваючи межі дозволеного, або не фліртувати зовсім. Мовляв, спробуй потім розберися, що саме спровокувала неадекватна поведінка підлеглих.

Уперта цифірь
За даними дослідження петербурзької філії Інституту соціології РАН (опитано 1100 осіб), 63,8% респондентів стикалися із ситуаціями, коли флірт виходив з-під контролю і призводив до звільнення одного з працівників. Найчастіше подібні проблеми виникали у взаєминах керівника і підлеглого (про такі випадки повідомили 69,8% опитаних). 51,6% респондентів розповіли про некоректну поведінку начальниць відносно підлеглих, більш ніж 62% — безпосередньо брали участь у конфліктах, підгрунтям яких був флірт. На думку 83,5% опитаних, дами гірше відчувають межі дозволеного і провокують чоловіків на диверсійні дії.

Науковий співробітник Інституту психології ім. Г. С. Костюка АПН України Володимир Івкін визначив кілька зон ризику у стосунках між начальниками та підлеглими. Перша — керівник, сам того не помічаючи, нав’язує підлеглим певну модель поведінки, а вони, своєю чергою, вважають, що повинні в цю модель вписатися. Згодом ситуація загострюється, спілкування стає дедалі напруженішим, у результаті виникає конфлікт.

Друга зона ризику — фаворитизм. Опитування, проведене CareerJournal і об’єднанням Society for Human Resource (www. shrm. org) серед HR-директорів і топ-менеджерів компаній, засвідчило, що 64% кадровиків і 70% керівників не схвалюють флірт між начальником і підлеглим. Причина — працівники, які безкарно кокетують з керівництвом, дозволяють собі те, що не дозволено іншим: запізнюватися на роботу, вчасно не виконувати доручення і т. ін. А більшість опитаних стверджують, що флірт начальника з підлеглим неминуче провокує колектив на розмови про необ’єктивність керівництва. Заохочення працівника-обранця, нехай навіть і обгрунтоване, колегами розцінюється як блат.

Утім, флірт, що не виходить за межі залицяння, може послужити мотиваційним стимулом. Начальник відділу корпоративних тренінгів компанії «Бізнес-системи» Вадим Шепелєв навіть переконаний, що керівники-екстраверти є успішнішими, оскільки вміють надихнути колектив. За словами експерта, підлеглий, на якого звертають увагу (зокрема, фліртуючи), відчуває свою значущість.

«Приміром, у мене спочатку не складалися стосунки із секретарем-референтом, — розповідає Шепелєв. — До роботи вона ставилася сугубо формально. На грунті її низької ініціативності у нас зав’язалася тиха війна. Назрівав конфлікт, аж поки одного разу не дізнався, що дівчина цікавиться елітною парфумерією, на якій я добре знаюся. При нагоді сказав, що їй дуже пасує такий-то запах, і порекомендував кілька марок парфумів. У нас зав’язалася тепла бесіда. Після розмови її ставлення до роботи змінилося».

Такі ось ендорфіни
Заборонити флірт на роботі — все одно що накласти табу на погану погоду. Багато людей (які проводять в офісі третину життя) підсвідомо намагаються привернути увагу протилежної статі навіть у випадку, якщо в них немає проблем в особистому житті. Причина — горезвісні ендорфіни, яких вічно не вистачає в крові для задоволення потреби у визнанні.

Тим часом, на думку завідувача відділу соціально-психологічних проблем здоров’я Інституту соціальної та політичної психології Бориса Лазоренка, незадоволення цієї потреби негативно позначається на загальному самопочутті людини — з’являються апатія, нудьга, неуважність, втома. Як наслідок — знижується мотивація і зникає інтерес до роботи.

Згідно з дослідженнями Американської асоціації менеджменту (www. amanet. org), що більше часу люди проводять на роботі, то частіше вони фліртують і закохуються в колег. До речі, за підрахунками фірми Volt consulting, у 2003 році любовно-трудові стосунки склалися у 46% зайнятих жителів США, у 2005-му — у 58%. Задоволення потреби в ендорфінах здебільшого сприятливо позначається на працездатності.

«Перед фліртуючою парою можна сміливо ставити завдання, виконання яких потребує понаднормової роботи», — наголошує Шепелєв. А науковий співробітник Інституту психології ім. Г. С. Костюка АПН України Ганна Федосова підрахувала, що період позитивного впливу флірту на продуктивність праці зазвичай не перевищує двох місяців. Потім, якщо захоплення заходить надто далеко, починаються труднощі.

За результатами опитування петербурзької філії Інституту соціології РАН, 25% тих, хто фліртує, постійно намагаються перекласти свою роботу на плечі колег. А дані дослідження CareerJournal і Society for Human Resource свідчать про те, що 31% кадровиків і 49% керівників негативно ставляться до флірту між працівниками одного відділу.

На думку фахівців, такі працівники стають некерованими, забувають про свої безпосередні обов’язки і проводять робочий час у бесідах тет-а-тет. Причому покарати їх за це буває украй складно — не можна ж бути безсердечним. «У моїй практиці було три випадки, коли керівництво компанії негативно поставилося до флірту між працівниками, — розповідає Оксана Картавцева. — Хоча, як на мене, нестатутні стосунки абсолютно не заважали роботі. Зазвичай спершу звільняли жінку. Услід за нею йшов ображений чоловік. Через табу на службові романи компанія втратила кількох професійних менеджерів».

А ось до флірту між працівниками різних підрозділів компанії (що контактують нечасто) експерти рекомендують ставитися однозначно позитивно. Консалтери Volt, опитавши працівників 600 компаній, з’ясували, що такий флірт не заважає повноцінній роботі і не провокує зайвих пліток. Проте навіть з цього правила є винятки. «Кілька років тому я був свідком конфлікту між дівчиною з відділу логістики і менеджером з продажу, — розповідає Шепелєв. — Хлопець подавав заявки, а панночка, ображена обірваним фліртом, відкладала їх у довгий ящик. У результаті замовлення клієнтів виконувалися несвоєчасно. Керівництву довелося навіть провести службове розслідування з цього приводу».

Життя відкритих дверей
Неспроста деякі українські фірми, розробляючи корпоративні кодекси, чітко регламентують неприпустимість неслужбових стосунків у робочий час. «Для мене є очевидною неефективність проведення локальних роз’яснювальних робіт, тому в екстрених випадках ми вдаємося до заборон, прописаних у посадових інструкціях і корпоративному кодексі», — ділиться досвідом вирішення проблем на грунті флірту керівник одного із спільних підприємств. Утім, до такого абсурду, як у низці компаній США, доходить украй рідко.

Більшість топ-менеджерів, опитаних Контрактами, не без іронії дивляться на «правила безпечної поведінки працівників на роботі», які, дотримуючись інструкцій Мінпраці США, виписують американські працедавці. В Україні судовий позов людини, якій зробили комплімент (навіть якщо він видався образливим або, за висновком психолога, викликав психічний розлад), навряд чи буде прийнятий до розгляду. На щастя, нам далеко до Дикого Заходу, де начальник зобов’язаний розмовляти з підлеглими при відкритих дверях, щоб уникнути обвинувачень у сексуальному домаганні.

«Якщо на роботі є флірт, це означає, що працівники все ще подають ознаки життя», — пожартував один знайомий банкір. І він має рацію. Робота передбачає чіткість і впорядкованість, а спілкування — емоції та імпульсивність. Ось і доводиться обирати між тим, що треба, і тим, що хочеться. Без цього, погодьтесь, життя було б банальнішим.

Отелло звільнився
Заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапивін розповів про те, як ненав’язливий флірт переріс у щось більше, що закінчилося звільненням за власним бажанням:

— Начальник одного з банківських відділів закохався в секретаря. Роман почався, як це часто буває, з ненав’язливого флірту. Спочатку пара здійснювала трудові подвиги, але коли захоплення трансформувалося в щось серйозне, як гриби після дощу почали виникати проблеми. Виявилося, що чоловік ревнивий. Дівчина була змушена змінити стиль спілкування з клієнтами, на неї стали скаржитися, і в результаті вона втратила інтерес до роботи. Ревнивець, своєю чергою, дедалі більше робочого часу витрачав на те, щоб убезпечити секретаря від надмірно люб’язних відвідувачів. Колектив, який спостерігав за розвитком подій, розколовся на два табори. Начальник відділу був змушений перейти до іншого банку».

Бізнес на плаху

Керівник відділу корпоративних тренінгів компанії «Бізнес-системи» Вадим Шепельов розповів про те, як флірт між співвласницею і рядовим працівником компанії спровокував розвал цілого бізнесу:

— Усе почалося з банального флірту. Ніщо не віщувало небезпеки, аж доки пані (одна з власників компанії) не захопилася молодим підлеглим настільки, що занедбала роботу і спрямувала всі свої зусилля на завоювання коханого. Домігшись взаємності, бізнес-леді не зупинилася і взялася просувати пасію по службі. У підсумку зробила його одним з керівників вищої ланки. Більш професійний і досвідчений претендент на вакансію звільнився. Під керівництвом молодого кар’єриста компанія стала втрачати позиції на ринку. Між співвласниками виник конфлікт, частина з них вийшли зі справи. Пара досі живе разом, але компанія так і не повернула колишні обороти.

Вельми серйозний залицяльник
Керівник відділу реклами і маркетингу роздрібної мережі «Секунда» Оксана Картавцева поділилася історією про те, як вічно фліртуючий працівник відлякує неофітів:

— У нашій компанії працює старий холостяк. Не людина, а пісня. Чоловік вважає себе дуже чарівним. Фліртує, як танк, напористо й агресивно заграє з усіма панночками. Старожили компанії ставляться до його залицянь, як до гри. Хоча насправді холостяк налаштований вельми серйозно — каже, що шукає свою половинку, все ніяк знайти не може. Ми до цього вже звикли, а ось новенькі працівниці часто лякаються. Наприклад, у молоденької офіс-менеджера ледве не відібрало річ, коли наш корпоративний лицар спробував її обійняти. Потім, коли холостяк закидав даму серця любовними листами, квітами, шоколадом і віршами, секретар навіть хотіла звільнитися. Насилу відрадили.

(с) Євгенія ПІДГАЙНА, Мирослава МЕЛЬНИЧЕНКО

]]>
http://electric.org.ua/worldwideweb/kohannya-z-pershoho-steplera.html/feed/
Втома http://electric.org.ua/my-mind/vtoma.html http://electric.org.ua/my-mind/vtoma.html#comments Mon, 13 Nov 2006 22:17:11 +0000 electric My Mind To All WorldWideWeb http://electric.org.ua/my-mind/vtoma.html Вона завжди існує поряд з нами. Ми втомлюємось з багатьох причин. І є безліч способів релаксації. Але ми ніяк не навчимось відновлюватись від втоми, що спричинена коханням. Цю втому викликає як надмірна увага до когось, так і до тебе. Цю втому викликає і брак уваги в обох напрямках. Цю втому викликає те, що ми вивчаємо повністю своїх половинок і що нас чи їх вже важко здивувати чимось. Ми хочемо щось нове, щось цікаве але не помічаємо, що все це маємо, ми не навчилися цінувати багатьох речей. Втома знецінює все. Як відпочити? Як дати енергію своїй половині? Ніяк. Життя - боротьба. І якщо є пара, вони боряться разом… Хтось втомлюється раніше, тоді боротьбу продовжує одна людина але і її сили вичерпуються… Але якщо скласти до одного дві маленькі сили - вийде одна повноцінна, котра зможе дотягнути тандем кохання до джерела поновлення чи правільніше оновлення сил. Кохання воскресає. І таке загартоване кохання існує вічно. Бажаю всім загартуватися і будьте щасливі!!!

P.S. До теми.

Втома від кохання

Чи перестане колись людство оспівувати кохання? Чи настане у далекому майбутньому такий момент, коли це почуття стане нецікавим для митців і про нього більше не будуть складати віршів та пісень, не будуть його зображувати у полотнах та скульптурах? Чи перестане колись любов бути джерелом натхнення для всього людства? Напевно, якщо таке колись станеться, це і буде кінець світу.

Коли вмирає кохання окремо взятої людини, усе навколишнє втрачає для неї сенс, зникає смак до життя. Тоді у маленькомі мікрокосмі однієї людини настає кінець світу. Біль від втраченого почуття заповнює по вінця усе єство і твоє серце видається тобі вичавленим лимоном, що вже ні на що не здатне.

Але тут згадуються рядки з твору однієї української письменниці: «Кохання – це боляче. Коли воно минає – залишається пам’ять тіла й вона унеможливлює інші, нові стосунки. Але страх, ілюзії, які навіяні вихованням, звичками, всім тим, що притаманне роду людському, женуть нас один до одного, як хвилі океану. І нема на те ради…»

Кохання народжує нове життя, але, певно, ще частіше, воно його забирає. Чи це самогубство закоханих, чи це вбивство через ревність.

Кохання – це не лише біле. Це обов’язково біле і чорне, але ажніяк не сіре. Кохання – це не лише радість і щастя, це – обов’язково біль і страждання.

І хоч про це почуття написано сотні тисяч книжок - і, здавалось би, що можна сказати нового? - але будь-яка людина відчувши раптове стискання серця і нестачу повітря при зустрічі з іншою, від тої миті стає автором власної, нової історії кохання, яка для неї буде унікальна. Сподіваюся, людство ніколи не втомиться говорити про любов.
(с) Тетяна Узун

]]>
http://electric.org.ua/my-mind/vtoma.html/feed/