Центр пропаганди інформує


Самі собі пожежники

6 квітня близько 11 години ранку на центральний пункт зв'язку Народної служби порятунку "01" надійшло повідомлення, що в селі Білів Рівненського району горить житловий будинок та господарчі прибудови і є загроза розповсюдженню вогню на сусідні будівлі. На місце пожежі негайно виїхали підрозділи пожежно-рятувальної служби міста Рівне на чолі з оперативним черговим Головного управління МНС області майором Володимиром Кирилюком.

Допоки рівненські рятувальники долали відстань до села в понад 35 кілометрів селяни за допомогою підручних засобів розпочали боротьбу з вогнем. Однак, через сильний вітер пожежа з палаючого будинку швидко перекинулася на сусідню дерев"яну хату та хлів. На час прибуття вогнеборців господарча будівля та деревяна хата, з якої і почалася пожежа практично були знищені полум'ям. Визначивши напрямок бойових дій пожежники вступили у боротьбу з вогнем. Найпершим завданням було не допустити розповсюдження вогню далі на розташовані поруч житлові будинки. Крім вітру, за допомогою якого полум"я розліталося на 20-30 метрів, ще однією перешкодою для рятувальників стало відсутність поруч водоймища. Для заправки пожежних машин водою доводилося іздити по розбитим дорогам майже за кілометр. Місцеві жителі допомагали вогнебоцям як могли - хтось з селян підігнав трактор з бочкою води, якою поливали сусідні будівлі. Інші допомагали тягати пожежні рукави та спорядження. А одна старенька місцева жителька простояла біля свого деревяного будиночку з іконою на руках аж до моменту остаточної ліквідації пожежі.

Тільки за три години напруженої роботи завдяки чітким та скоординованим діям бійців МНС вдалося приборкати вогняну стихію та врятувати сусідні будинки і господарчі прибудови.

Хоча зараз можна з упевненістю сказати, що наслідки цієї пожежі могли б бути набагато менші, якби місцеві органи самоврядування, на вимогу постанови Кабміну та відповідного розпорядження голови облдержадміністрації, створили в Рівненському районі місцеві пожежні команди для оперативного реагування на пожежі і рятування своїх односельчан від вогню. А так, на сьоголнішній день в районі не створено жодної команди для боротьби з пожежами на селі і до приїзду пожежно-рятувальної служби МНС погорільці мусять бути самі собі пожежниками. Ефективність такого гасіння, як видно зовсім не відповідає очікуваному.

Микола Прокопчук

  ЦП інформує  
  Акція "Герой року"  
  Програма уряду  
  Головна сторінка  
  Контакти  
-----------------
  Керівництво  
  Про Управління  
  Обласні підрозділи  
  Районні підрозділи  
  Історична довідка  
  Навчальні заклади  
  Телефонний довідник  
  Статистика  
  Оперативні дані  





Розробка та підтримка
= ЦТС та IТ м.Рівне =