Центр пропаганди інформує


За законами мужності

За вісім місяців 2005 року в Рівненській області виникло 699 пожеж під час яких загинуло 31 особа. Матеріальні збитки, завдані пожежами склали більше 1 мільйона 691 тисяч гривень. Зусиллями працівників пожежно-рятувальної служби Рівненської області з початку 2005 року врятовано від знищення вогнем матеріальних цінностей на суму понад 6 мільйонів 224 тисячі гривень. Із вогняного полону врятовано 26 громадян. Протягом 2005 року підрозділи Народної служби порятунку надавали допомогу населенню 159 разів, врятували на водних об'єктах області 87 людей. 14 разів підрозділи МНС області виїжджали ліквідовувати надзвичайні ситуації.

Одним із прикладів зразкового виконання своїх професійних обов'язків можна назвати дії вогнеборців під час пожежі 11 травня в місті Рівному по вулиці Степана Бандери 67-б. Мешканці п'ятиповерхівки опинились на межі життя і смерті. За вказаною адресою по сигналу тривога негайно виїхали чергові караули першої та дев'ятої пожежних частин обласного центру на чолі із оперативним черговим Головного управління МНС Сергієм Павловським. Прибувши до місця виклику рятувальники встановили, що внаслідок пожежі в підвалі виникло сильне задимлення сходових маршів житлового будинку. Майже з кожного вікна перелякані люди, що були відрізані від виходу благали про допомогу. Діяти рятувальникам треба було миттєво, адже чадний газ є небезпечним для людини - достатньо двох-трьох подихів щоб втратити свідомість. Відділення вогнеборців, одягнувши апарати захисту органів дихання розпочало евакуацію мешканців по задимленим сходовим маршам. Перед тим як вивести людей, рятувальники одягали їм резервні протигази. Тим часом друга частина бійців служби порятунку проводила евакуацію мешканців будинку за допомогою пожежних драбин. Під час рятувальної операції з цупких лап смерті було врятовано сім чоловік.

Не меншу небезпеку ніж пожежі у 2005 році для населення Рівненщини принесли значні снігові замети та хуртовини. На початку березня виникли затори на окремих ділянках автотрас та засипало снігом під'їзди до 144 сіл області. Головним управлінням МНС України в Рівненській області спільно з обласним управлінням автодоріг для очищення автошляхів від наслідків негоди було задіяно 123 одиниці техніки. Завдяки цьому рух на основних дорогах не припинявся. Також дякуючи нашим рятувальникам без трагічних наслідків закінчилася одна з пригод, що мала місце на території Рівненщини. 10 березня під ранок неподалік села Старий Корець потрапили в замети та засіли в снігу "намертво" два пасажирські автобуси марки "Неоплан" не доїхавши 5 кілометрів до автотраси Київ-Чоп. В автобусах знаходилися 35 іноземних туристів - громадян США. З незрозумілих причин водії автобусів відхилилися від встановленого маршруту та заїхали на територію Рівненської області по сільській дорозі. На щастя, горе-водії відразу зателефонували за номером "01" в пожежно-рятувальну службу Рівненської області та попросили про допомогу. Зважаючи на більш як метрові замети на допомогу районним рятувальникам з обласного центру було направлено "шнекоротор" та "авто - бульдозер". Загальне керівництво операцією порятунку американців здійснював начальник головного управління генерал-майор служби цивільного захисту Микола Костюк. Крок за кроком, незважаючи на сильний вітер та значний мороз, рятувальники все ближче підходили до засипаних снігом автобусів. Для "заручників" негоди за вказівкою генерала Костюка було організовано доставку теплого одягу та провіанту. Поки працювала снігоочищувальна техніка рятувальники МНС за допомогою пожежної автоцистерни, а подекуди і в ручну, звільняли від заметів інший автотранспорт. Після двогодинної боротьби з негодою ділянка дороги протяжністю понад 5 кілометрів була успішно очищена. Сердечно подякували рівненським рятувальникам іноземні гості. Завдяки чіткій взаємодії аварійних служб Рівненщини дана пригода мала щасливий "хепі-енд". Жоден з туристів не постраждав, а лише отримав на згадку незабутні емоції про справжню українську зиму та "справжніх" українських чоловіків.

Не дозволяє розслаблятись рівненським рятувальникам також не проста ситуація на обласних автошляхах. Тільки з початку 2005 року на ліквідацію наслідків ДТП було здійснено 43 виїзди. Однією із перевірок оперативності дій підрозділів МНС стала дорожньо-транспортна пригода за участю мікроавтобуса "ДАФ" та вантажного автомобіля, яка трапилась 11 липня на 303 кілометрі автотраси Київ-Чоп. На подію відразу виїхав аварійно-рятувальний автомобіль МНС. В наслідок зіткнення автомобілів у зім'ятій вщент кабіні мікроавтобусу шокованій жінці залізним каркасом "намертво" заблокувало нижню частину тіла. Діяти необхідно було миттєво, але водночас дуже обережно, щоб не завдати травмованій жінці додаткових пошкоджень. За допомогою спеціальних пневматичних ножиць рятувальники обережно приступили до вирізання здеформованих внаслідок сильного удару деталей кабіни які тримали потерпілу. В той же час заступник начальника головного управління Сергій Соломчук морально підтримував жінку. Завдяки професійним та злагодженим діям крок-за кроком "еменесники" звільнили 37-ми річну Еріку жительку міста Ужгород з "залізних" обіймів понівеченого автомобіля.

Рятувальна операція тривала не більше 5 хвилин і в черговий раз переможцями стали працівники народної служби порятунку.

Коли ми дізнаємося про черговий виїзд групи піротехнічних робіт на бойове завдання, щемить серце, а уява змальовує потужний вибух, що розриває смертоносний метал на шматки і розкидає їх разом із грудками землі на сотні метрів навколо. А потім тиша-... Страшна, гнітюча, яку лиш інколи сколихне переляканий вибухом крикливий ворон.

Іще одна маленька війна закінчилась для начальника групи Рівненських мінерів, Ярослава Киричка та його команди. Ще раз глянули вони смерті у пусті зіниці... І - знову перемогли її !

Значний та небезпечний шлях у цьому році пройшов підрозділ групи піротехнічних робіт МНС Рівненщини. На їх рахунку 37 виїздів під час яких успішно було знешкоджено 8 авіабомб, 14 артснарядів 12 гранат, 39 мінометних мін. На ряду з цим наші піротехники стали виконавцями унікальної операції по підриву льодових заторів.

20 березня цього року в селах Олександрово та Серники Зарічненського р-ну виникла загроза надзвичайної ситуації. Внаслідок льодових заторів на річці Стубла рівень води піднявся понад один метр і щогодини збільшувався. Виникло підтоплення 35 осель в яких проживало 104 чоловіка. На місце події виїхала мобільна оперативна група швидкого реагування та піротехніки з обласного центру.

Прибувши на місце події, рятувальники спільно з місцевими органами влади оцінивши обстановку, не зволікаючи приступили до ліквідації передумов надзвичайної ситуації.

Враховуючи те, що мілководна річку Стубла виступає в ролі водоприймача всіх меліоративних систем Володимирецького, Зарічненського та Дубровицького р-нів діяти необхідно було надзвичайно оперативно.

Для здійснення підривних робіт на льодових заторах загальною протяжністю біля двох кілометрів,було завезено з Волинської області 150 кг. вибухівки. Здійснивши підготовчі заходи Рівненські піротехніки МНС в надзвичайно складних умовах сильного вітру та морозу розпочали підривні роботи. В залежності від товщини льоду одноразово використовувались заряди від 400 грам до 2-ох кілограмів.Вибухи здійснювались в залежності від обставин на льоду, а також вибухівку закладували під кригу і здійснювали одночасно від 5-ти до 10-ти підривів. На протязі двох днів тривали роботи.

23 березня рятувальники звільнили від льодових заторів понад 1900 метрів русла річки та міст здійснивши більше 125 ти підривів. В наслідок проведених заходів ймовірного затоплення помешкань вдалось запобігти.

Таких прикладів, де бійці Народної служби порятунку демонструють зразки сміливості, стійкості та відваги, з честю виконуючи свій професійний обов'язок, можна наводити досить багато

Центр пропаганди ГУ МНС України в Рівненській області

  ЦП інформує  
  Акція "Герой року"  
  Програма уряду  
  Головна сторінка  
  Контакти  
-----------------
  Керівництво  
  Про Управління  
  Обласні підрозділи  
  Районні підрозділи  
  Історична довідка  
  Навчальні заклади  
  Телефонний довідник  
  Статистика  





Розробка та підтримка
= ЦТС та IТ м.Рівне =