Центр пропаганди інформує


Трагедії є наслідком байдужості

У Рівненській області пожежну статистику можна кваліфікувати як таку, що повинна викликати занепокоєння не лише у співробітників пожежно-рятувальної служби МНС. Принаймні, є досить серйозні підстави задуматись керівникам усіх рівнів, і детально проаналізувати свою поведінку пересічним громадянам, з вини яких здебільшого й починає нахабніти "червоний півень". Адже лише протягом першого півріччя 2005 року на Рівненщині виникло 499 пожеж, які забрали життя 26 осіб.

Найбільш тривожна ситуація із загибеллю у вогні склалась у Рівненському, Корецькому, Гощанському, Млинівському районах та м.Рівне.

Чи не надто дорогою ціною доводиться платити за необачність, необережне поводження з вогнем, елементарне нехтування правилами пожежної безпеки? І йдеться не лише про знищені і пошкоджені 298 будівель різного призначення, 29 одиниць автотехніки, 70 тонн грубих кормів. Усе це можна відновити, відбудувати, виростити, купити... Але ніхто і ніколи не поверне людського життя!

Іноді закрадається підступна думка: може все це не тільки від нашого незнання, невміння, неповоротності, а й від небажання думати і ступити зайвий крок, врешті, байдужості. Люди звикають до певних обставин. Один раз вдалося день прожити абияк, вдруге... А на якомусь витоку й підводить людину сподівання, що "якось воно буде". І найстрашніше те, що часто-густо доля жорстоко карає за необачність, але, схоже, не каємося, не робимо належних висновків, не стаємо обережнішими навіть перед лицем трагедії. А через кілька днів та ж сама історія повторюється у протилежному кінці області. І з тим же плачевним фіналом. Візьмемо для прикладу хоча б оте злощасне паління у ліжку в стані алкогольного сп'яніння. Це зловживання забирає найбільше людських життів на пожежах. Саме злощасний недопалок став причиною загибелі 15 осіб. То що це: впертість, фатальна приреченість чи байдужість до свого життя?

4 липня відкрило лік загибелі людей на пожежах вже в другому півріччі. Трагедія сталася в селі Лев'ятин Радивилівського району. Близько 21 години селяни помітили, що з вікон житлового одноповерхового будинку, де мешкала самотня Зінаїда виходять клуби диму. Коли вогнеборці з райцентру дісталися місця виклику в одній з кімнат оселі вони виявили бездиханне тіло 58-річної господарки. Нажаль, медична допомога їй вже не знадобилася - жінка померла від отруєння продуктами згоряння. Як встановили експерти МНС трагедія сталася внаслідок необережності господарки при палінні в нетверезому стані.

Не менше біди приносять пожежі, що виникають з причини порушення правил монтажу та експлуатації електрообладнання, електроустановок і пічного опалення. У загальнолюдському розумінні за цим криється та ж байдужість, безалаберність. Адже й справді на так уже й рідко, наприклад, монтаж електропроводки роблять люди, які мають дуже слабке уявлення про електрику. Одним словом, невігласи. Коли їх вчили у школі - проспали, а в дорослому віці не зуміли наздогнати, але вміють давати поради і підсобляти в усіх життєвих випадках. Тому не дивно, що через деякий час така халтура спалахує синім полум'ям у прямому розумінні цього слова...

Але, схоже, гіркий і до сліз печальний досвід нікого нічому не вчить. І вже через декілька днів після переполоху, що спричинив "червоний півень", знову продовжуємо гнати халтуру навіть для себе особисто, ігнорувати всі застереження і правила, нахабно робити все навпростець, аби швидше.

І на завершення ще один нюанс. Якби людина на землі почувалася повнокровним господарем, впевнений, що пожеж і жертв від них було б набагато менше. Тимчасовий хазяїн ніколи ні про що не думав, не дбав і дбати не збирається...

Віктор КОЗАК

  ЦП інформує  
  Акція "Герой року"  
  Програма уряду  
  Головна сторінка  
  Контакти  
-----------------
  Керівництво  
  Про Управління  
  Обласні підрозділи  
  Районні підрозділи  
  Історична довідка  
  Навчальні заклади  
  Телефонний довідник  
  Статистика  





Розробка та підтримка
= ЦТС та IТ м.Рівне =