This version of the page http://ukrpress.bol.bg/dia-061106EKU-Zagreb.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-11-16. The original page over time could change.
УКРАИНСКИ ВЕСТИ/БОЛГАРСЬКІ ВІСТІ
Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
ЦЪРКОВНА УТВАР
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА
АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ НИНI
БIЗНЕС-BG
БИЗНЕС-UKR
КОМЕНТАР-UKR
КОМЕНТАР-BG
ИНТЕРВЮ-UKR
IНТЕРВ'Ю-BG
ДАЙДЖЕСT-UKR
ДАЙДЖЕСT-BG

НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-UKR
ДОВIДКА-BG
ИСТОРИЯ-UKR
IСТОРIЯ-BG
БАЛКАНИ
АРХIВ
КОНТАКТИ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

У ЗАГРЕБІ ВІДБУЛАСЯ РІЧНА НАРАДА ЄВРОПЕЙСЬКОГО КОНГРЕСУ УКРАЇНЦІВ
Софія, 6 листопада 2006.- У хорватській столиці Загребі відбулася (3-5 листопада) чергова Річна нарада голів організацій - членів Європейського конгресу українців (ЄКУ). З 30 учасників, які брали участь в нараді, 19 - країни-члени ЄКУ, решта - асоційовані члени.
Болгарію на форумі представляла виконавчий директор фундації "Мати-Україна" Олена Коцева. У відповідності до існуючої в ЄКУ практики, проживання та харчування учасників наради здійснюється за рахунок господарів заходу, а транспортні та візові видатки – за рахунок учасників.
Програма нинішньої зустрічі українців Європи вмістила багато важливих і цікавих подій. 3 листопада відбулася зустріч членів Президії ЄКУ з Президентом Хорватії паном Стипе Месичем, а наступного дня – з представниками хорватського парламенту, уряду та місцевої влади, українськими дипломатами.
Левову частку своїх виступів учасники наради присвятили актуальному стану українців за кордоном, їхнім досягненням та проблемам. Не лишилися поза увагою важливі для закордонного українства такі питання, як стан українського шкільництва у Європі; "четверта хвиля" еміграції та її проблеми; заходи до відзначення 75-річчя Великого Голодомору; друковані видання українською мовою за кордоном та їх поширення; сучасна політична ситуація в Україні; стан української мови на батьківщині тощо.
Під час нинішньої наради група країн-членів ЄКУ не лише гостро поставила питання про необхідність піднесення діяльності ЄКУ на справді європейський рівень співпраці між українськими організаціями, а й запропонувала ряд цікавих спільних проектів, які дадуть змогу вийти за межі дво- або тристороннього співробітництва, що, в свою чергу, дозволить набагато ефективніше вести роботу, спрямовану на пропагування позитивного іміджу України та її євроатлантичних прагнень, надасть реальну допомогу організаціям українців за кордоном. До таких проектів, зокрема, належить пропозиція Празького приватного видавництва "РУТА" (очолює Ленка Кнап), яке видає інформаційний культурно-політичний щомісячний часопис для українців "Український журнал”. Це видання існує вже другий рік, його редакція активно співпрацює з декількома країнами Європи. Журнал поширюється не лише на Старому Континенті – в Греції, Польщі, Чехії, Словаччині, але й у Канаді та США.
Другим спільним проектом європейської співпраці стала пропозиція Віктора Чернишука (Литва) про здійснення автопоходу (на зразок Каравану „Разом в Європі” у 2002 р., в якому наша громада брала безпосередню участь) за маршрутом, який відтворював би перехід „Від варягів у греки” з останньою зупинкою у Брюсселі та відвіданням Ради Європи. Проте ця ідея, яка зародилась під час наради у Загребі, потребує детального опрацювання та відповідного фінансування.
З організаційних питань, які було обговорено під час наради (усі матеріали наради та резолюції будуть згодом розміщені на сайті ЄКУ - http://www.eukrainians.net), – це питання членського внеску. На прохання болгарського учасника, у зв'язку з труднощами, які зараз переживає громада в Софії, фундацію "Мати Україна" тимчасово (на 2006 р.) звільнили від сплати членського внеску (50,00 євро). Проте заборгованість за 2005 р. за фундацією залишається (50,00 євро).
Наступне організаційне питання стосувалося виборів членів Президії ЄКУ. У 2005 р. на з'їзді у Пряшево була обрана Президія у складі 7 осіб. Один з них – Мирон Кертичак – голова громади Польщі, передчасно помер. Учасники запропонувала ввести до складу Президії іншого представника Польщі - Петра Тиму.
З української сторони участь у нараді ЄКУ взяв голова Української Всесвітньої координаційної ради Дмитро Павличко та представник МЗС України Василь Боєчко. Світовий Конгрес Українців представляв генеральний секретар Віктор Педенко, повідомила "УБВістям" Олена Коцева.(УБВісті)
До речі, до відома зацікавлених: передплата "Українського журналу" на рік з поштовими видатками становить 30 євро за 11 книжок + тематичне або спеціалізоване видання. За довідками телефонуйте пані Олені Коцеві - GSM 0887601072 або (02) 8329121 (після 20.00). Журнал також запрошує до співпраці авторів з Болгарії.

 


ІV ВСЕСВІТНІЙ ФОРУМ УКРАЇНЦІВ - репортаж, виступи, інтерв'ю, огляд мас-медіа, фоторепортаж, враження>>>

УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

ОЛЕНА КОЦЕВА: УКРАЇНА Є ТАМ, ДЕ Є БОДАЙ ОДИН УКРАЇНЕЦЬ>>>