This version of the page http://uman.kiev.ua/history.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-23. The original page over time could change.
Офіційний сайт міста Умані
 
Умань
     
               
  На першу сторінку                
МІСЬКА ВЛАДА
    Міська рада  
    Новини  
    Міжнародні зв'язки  
    Умань сьогодні  
    Економіка міста  
    Підприємництво  
    Інвестиційна діяльність  
    Органи самоврядування  
    Нормативно-правові та інші акти міської ради та виконкому  
МІСТО
    Історія  
    Фотогалерея  
    Міста побратими  
    Карта  
    Державні установи  
    Дендропарк "Софіївка"  
    Умань туристична  
КОНТАКТИ
    Наша адреса  
    Гостьова книга  
    Web-ресурси Умані  


Історія




 


Найперша сторінка історії міста губиться в глибині віків світової цивілізації і поки що не прочитана...

Як свідчать результати археологічних досліджень, на території сучасного міста та його околиць виявлено залишки поселень пізнього палеоліту, трипільської культури, доби пізньої бронзи, черняхівської культури та доби Київської Русі... Поблизу Умані є Кургани скіфського часу.. У XII ст.. всю Уманщину заполонили монголо-татарські орди, а в ХІV ст.. вона, як і більшість українських земель, перейшла під зверхність Литовсько-Руської держави. Наприкінці XVI ст.. Уманщина зазнала польської колонізації. 1609 року спільна комісія сейму Речі Посполитої описала так звану „пустиню” Умань і ці землі згодом були названі Уманщиною та подаровані польським урядом у володіння польському магнату Валенті Олександру Калиновському.. Назва міста очевидно походить від назви річки Уманки, яка вперше згадується у Супрасльському літописі 1497 року..

Сама назва Умань у відомих нам досі документах зустрічається в 1616 році. В XVII ст. місто стало форпостом у боротьбі з татарами. Був створений Уманський Козацький полк – один з найбільших полків України, що налічував близько 3000 козаків і займав східну частину нинішніх Черкаської, Кіровоградської та південну частину Вінницької областей. Цей полк вписав багато героїчних сторінок у визвольну боротьбу українського народу.

У 1670-1674 роках Умань була резиденцією правобережного гетьмана Михайла Ханенка, тобто тимчасовою столицею правобережної України. В 1768 році Умань стала центром антифеодального та національно-визвольного повстання під назвою Коліївщина.

В 1793 році за другим поділом Польщі, правобережна Україна була приєднана до Російської Імперії. Умань також стала частиною Російської держави, повітовим містом Київської губернії.

З 1796 року почалося будівництво шедевру садово-паркового мистецтва парку „Софіївка”. Автором і керівником будівництва був польський інженер Людовик Метцель.

В 1839 році Умань стала центром військових поселень. В цей час почалася забудова аристократичної частини міста, яка була добре впорядкована, з забрукованими вулицями.

На початку ХХ ст. наше місто було одним з великих осередків по збуту сільськогосподарської продукції. Далі...

 
 
© 2005 TO XpresSion