This version of the page http://www.dfp.gov.ua/753.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-18. The original page over time could change.
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України: Співробітництво з органами регулювання та нагляду за фінансовими ринками інших країн
Мапа сайтуПідпискаЗапитання-відповідіНадіслати запитанняКонтактна інформація
Головна сторінка»Діяльність Держфінпослуг»Управління розвитку ринків фінансових послуг та європейської і євроатлантичної інтеграції»Міжнародне співробітництво»Співробітництво з органами регулювання та нагляду за фінансовими ринками інших країн

Опитування

Оцініть роботу Комісії з розвитку ринків фінансових послуг як державного регулятора

добре
задовільно
незадовільно
важко визначитися

Перегляд результатів

 

Співробітництво з органами регулювання та нагляду за фінансовими ринками інших країн

Співробітництво з міжнародними організаціями, державними органами і неурядовими організаціями іноземних держав

У 2004 році з метою адаптації до світових стандартів Держфінпослуг активно налагоджувала міжнародні зв’язки.

Для розробки ефективних механізмів регулювання ринків фінансових послуг, зокрема тих, що надаються небанківськими фінансовими установами, Держфінпослуг отримувалася міжнародна технічна допомога від міжнародних донорських організацій. Відбувалося також активне встановлення та налагодження міжнародних контактів із міжнародними організаціями, сфера діяльності яких стосується розвитку фінансових ринків, із регуляторами ринків небанківських фінансових послуг інших країн та з учасниками ринків фінансових послуг.

Представники Держфінпослуг брали участь у семінарах, форумах, конференціях, стажуваннях, програмах обміну досвідом,  „круглих столах”, пов’язаних із питаннями регулювання ринків фінансових послуг, які проводилися за підтримки міжнародних організацій в Україні та за її межами, отримувала консультації від іноземних експертів з питань боротьби з відмиванням „брудних” грошей від FATF та регуляторів інших країн.

І.  Співпраця  з органами регулювання та нагляду іноземних країн

Протягом року відбувалася активна співпраця  Держфінпослуг з органами регулювання та нагляду  за ринками фінансових послуг іноземних країн.

Суперінтендант з питань фінансових установ Канади (OSFI):

З 1 до 4 березня 2004 року відбувся ознайомчий візит місії OSFI до Держфінпослуг. Під час візиту було проведено ряд круглих столів, семінарів з питань обміну досвідом регулювання ринків фінансових послуг Канади та України, обговорення питань співпраці між регуляторами, ведення консолідованого нагляду та обміну інформацією. В заходах, що відбувалися в рамках візиту місії OSFI взяли участь представники Національного банку України, представники Верховної Ради України, Світового банку та Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України.

В період 14 - 24 травня 2004р. відбулася  навчально-ознайомлювальна поїздка представників Держфінпослуг до OSFI – Офісу Суперінтенданта з питань  фінансових установ Канади (м. Монреаль, м. Оттава). Під час навчальної поїздки представники Держфінпослуг ознайомилися  з організацією діяльності канадського регулятора ринків фінансових послуг, взяли участь у семінарах, що були організовані  в Офісі Суперінтенданта з питань фінансових установ Канади та зустрілися з представниками  інших урядових та неурядових фінансових установ в Оттаві.

Набуті знання застосовуються як для реформування діяльності фінансових установ України, основних правил їх регулювання на законодавчому і процедурному рівнях, так і для  удосконалення структури та організаційно-штатної структури  Держфінпослуг.

З 20-24 вересня 2004року в Києві було організовано тренінг OSFI для співробітників Держфінпослуг з питань страхового нагляду та проведення інспекцій страхових компаній. Після закінчення тренінгу учасники склали іспит та отримали відповідні свідоцтва.

        Федеральна установа нагляду за фінансовими послугами Німеччини (BaFin)

У червні 2004 року відбувся робочий візит Голови Держфінпослуг до Німеччини, в ході якого було проведено ряд зустрічей з керівництвом  BaFin та з представниками Асоціації німецьких страховиків GDV, найбільших інтернаціональних страхових компаній у Німеччині (Munich Re Group, Allianz Group) з питань налагодження співробітництва та отримання консультативної та експертної допомоги.

За результатами службового відрядження Голова Держфінпослуг ознайомився з німецькою системою регулювання та нагляду за ринком страхових послуг у Німеччині, зі структурою, діяльністю Німецького Федерального органу нагляду BaFin, порядком та практикою розгляду скарг споживачів страхових послуг через інститут Омбусмена тощо.

Досягнуто домовленостей щодо розробки та підписання двосторонньої міжвідомчої угоди про співпрацю між  BaFin  та Держфінпослуг, яка передбачає обмін досвідом регулювання та нагляду за ринками фінансових послуг, зокрема, за  страховим ринком, вивчення досвіду створення єдиного інтегрованого наглядового органу в Німеччині, фінансування та особливості діяльності протягом перших двох років існування, проведення кадрової політики органу нагляду, розвиток співробітництва в сфері навчання та підвищення кваліфікації співробітників Держфінпослуг та  проведення спільних навчальних програм. На даний час проект Угоди розроблено та погоджено з німецькою стороною.

      Ірландська установа з регулювання фінансових послуг (Irish Financial Services Regulatory Authority – IFSR)

У жовтні 2004 року в рамках перебування Заступника Голови Держфінпослуг Мосійчук Т.К. в Ірландії (участь у Міжнародному форумі „Фінансові послуги”) відбулася  робоча зустріч із представниками IFSR, під час якої відбулося представлення ірландської системи інтегрованого нагляду за ринками фінансових послуг. Особливу зацікавленість викликав ірландський досвід здійснення регулювання та нагляду за кредитними спілками та система захисту прав споживачів фінансових послуг.

Досягнуто домовленостей щодо налагодження та розвитку співробітництва з питань обміну досвідом регулювання та нагляду за ринками фінансових послуг у майбутньому.

Польська комісія нагляду за страхуванням та пенсійними фондами

У березні 2004 року  відбувся робочий візит Голови Держфінпослуг Суслова В.І. до Республіки Польща з  метою започаткування  співпраці з  Польською  комісією нагляду за страхуванням та пенсійними фондами.

Під час візиту відбулося ознайомлення з польською системою регулювання та нагляду за страхуванням та пенсійними фондами,  вивчення функціонування  інституту Омбусмена з питань захисту прав споживачів страхових послуг.

Досягнуто домовленостей щодо налагодження та розвитку співробітництва з питань обміну досвідом регулювання та нагляду за ринками страхування обох країн і підготовки Меморандуму про співробітництво між Держфінпослуг та Польською Комісією нагляду за страхуванням та пенсійними фондами.

Згаданий вище Меморандум був підписаний у вересні 2004 року під час роботи Міжнародного Ялтинського Форуму учасників страхового ринку.

      Федеральна служба страхового нагляду Російської Федерації,  Агентство Республіки Казахстан з регулювання та нагляду фінансового ринку і фінансових організацій та Комісія страхового нагляду Республіки Литва

Відбувається  постійний обмін інформацією щодо законодавчого регулювання страхування та щодо діяльності окремих страхових компаній.  Також під час роботи міжнародних  конференцій, форумів, семінарів у згаданій сфері  з представниками регуляторів проводяться робочі зустрічі, під час яких  відбувається обмін досвідом.

       Співпраця з Польською  Кооперативною Ощадно-Кредитною Касою  (Крайова Каса)

З метою розвитку співробітництва та обміну досвідом у сфері здійснення державного регулювання і нагляду за кредитними спілками між  Держфінпослуг та Кооперативною Ощадно-Кредитною Касою (Крайова Каса) налагоджено активну співпрацю, яка успішно відбувалася протягом  всього поточного року.

Перший візит делегації Держфінпослуг до Крайової Каси відбувся в лютому 2004 року (за підтримки Міжнародного Фонду Соціальної  Адаптації), в результаті якого було досягнуто домовленостей щодо надання польською стороною допомоги в розвитку системи кредитних установ в Україні та підготовки  Угоди про співробітництво між Польською Крайовою Кооперативною Ощадно-Кредитною Касою і Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України з чітко визначеними конкретними напрямами та формами співробітництва.

У червні 2004 року, в м. Сопот відбулося підписання згаданої вище Угоди,  досягнуто домовленостей щодо реалізації спільних пілотних проектів та проведення узгодженої політики в міжнародних організаціях, які об'єднують кредитні спілки і їхніх регуляторів на європейському та світовому рівні.

Угодою про співпрацю передбачено побудову ефективної системи регулювання і нагляду за кредитними спілками в Україні з врахуванням досвіду Польщі та європейських стандартів, вироблення та проведення  цілісної моделі розвитку кредитних спілок в Україні з врахуванням досвіду Польщі та вироблення і налагодження узгодженої політики сторін у взаємовідносинах з органами, які регулюють діяльність кредитних спілок інших країн, та зі Світовою Радою Кредитних Спілок (WOCCU).

У рамках реалізації положень Угоди було організовано 3 навчальних поїздки (дві з них у рамках проекту Світового банку „Фінансування розвитку села”, одна  - за підтримки Міжнародного Фонду Соціальної  Адаптації) співробітників Держфінпослуг до Крайової Каси, під час яких  відбулося вивчення польського досвіду здійснення регулювання та нагляду за діяльністю кооперативних ощадно-кредитних кас, правозастосування щодо кредитних спілок,  ознайомлення з програмним забезпеченням для обслуговування фінансових операцій, обробки фінансової звітності та моніторингу фінансового стану кредитних спілок;  системою гарантування вкладів членів кредитних спілок та механізмами підтримки фінансової стабільності кредитних спілок.

Польською стороною було надано інформаційні матеріали щодо функціонування системи кооперативних ощадно-кредитних кас у Польщі та  пакет нормативно-правових актів Крайової Каси, що регулюють діяльність кас.

З метою підбиття підсумків роботи за поточний рік та для обговорення планів співпраці в наступному  році  в грудні  2004 року в Києві перебували  представники Крайової Каси. Також у рамках візиту відбувся „круглий стіл” на тему  «Система діяльності кооперативних ощадно-кредитних кас у Польщі та діяльність кредитних спілок в Україні”, в засіданні якого взяли участь Член комісії - Директор департаменту нагляду за кредитними установами Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України А.Оленчик,  Віце-президент Крайової Каси В. Камінський, Голова Фонду з питань польських кредитних зв’язків Я. Бієрецькі,  представники  міжнародних організацій та представники близько 30 кредитних спілок.

Досвід польських колег протягом року уважно вивчався  фахівцями Держфінпослуг та враховувався ними при розробці нових та вдосконаленні існуючих  нормативно-правових актів.

Cпівпраця з Центральною Кредитною Спілкою Литви

З метою вивчення  литовського досвіду діяльності кредитних спілок у   вересні 2004 року відбувся візит представників Держфінпослуг до Центральної Кредитної Спілки Литви  (в рамках проекту Світового банку „Фінансування розвитку села”). 

Метою відрядження було ознайомлення із системою діяльності кредитних спілок у Республіці Литва, з основними етапами їх становлення та розвитку, обмін досвідом регулювання та нагляду за кредитними спілками.

Членом Комісії - Директором департаменту нагляду за кредитними установами А. Оленчиком було зроблено презентацію на тему „Кредитні спілки в Україні”, де була представлена система державного регулювання і нагляду за кредитними спілками та стан розвитку кредитних спілок в Україні.

Також під час візиту відбулися  робочі зустрічі з представниками Центрального Банку Литви та Парламенту, в ході яких сторони обмінялися досвідом здійснення регулювання та нагляду за кредитними спілками.

З литовською стороною досягнуто домовленості щодо розвитку подальшого співробітництва, організації взаємних візитів у майбутньому.

Світова Рада Кредитних Спілок (WOCCU)

В липні 2004 року  відбулася зустріч керівництва  Держфінпослуг із делегацією WOCCU. Під час зустрічі було представлено діяльність Комісії в частині здійснення регулювання і нагляду за кредитними спілками та діяльність Світової Ради Кредитних Спілок, обговорено питання налагодження робочих стосунків для обміну досвідом у сфері розвитку кредитних спілок та вивчення можливостей організації навчальних поїздок до США  представників Держфінпослуг та кредитних спілок, залучення представників Держфінпослуг до участі в міжнародних заходах, що організовуються  WOCCU.

 

Розробник АТЗТ «Атлас» © 2005 Держфінпослуг