This version of the page http://www.dfp.gov.ua/752.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-18. The original page over time could change.
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України: Взаємодія з іноземними учасниками фінансових ринків
Мапа сайтуПідпискаЗапитання-відповідіНадіслати запитанняКонтактна інформація
Головна сторінка»Діяльність Держфінпослуг»Управління розвитку ринків фінансових послуг та європейської і євроатлантичної інтеграції»Міжнародне співробітництво»Взаємодія з іноземними учасниками фінансових ринків

Опитування

Оцініть роботу Комісії з розвитку ринків фінансових послуг як державного регулятора

добре
задовільно
незадовільно
важко визначитися

Перегляд результатів

 

Взаємодія з іноземними учасниками фінансових ринків

Членство в міжнародних організаціях

Членство Держфінпослуг у  Міжнародній Асоціації органів страхового нагляду

    Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг набула членства в Міжнародній асоціації органів нагляду за страховою діяльністю (далі IAIS) у 2003 році. Основною метою IAIS є розробка стандартів регулювання страхової діяльності. Держфінпослуг при розробці будь-якого нормативного акта в сфері страхування використовуються згадані стандарти. Зокрема, було використано стандарти щодо капіталу страховиків, корпоративного управління, перестрахування, режиму боротьби з відмиванням грошей тощо. 

    В грудні місяці Держфінпослуг було здійснено оцінку законодавства України на відповідність „Основним принципам нагляду за страховою діяльністю”, які були розроблені IAIS. Дана оцінка була направлена в офіс з метою проведення відповідних семінарів експертів IAIS для співробітників Держфінпослуг. На підставі модельного меморандуму про співробітництво між органами страхового нагляду, який розроблений IAIS, підготовлено та підписано Меморандум про взаєморозуміння між Держфінпослуг та Польською Комісією нагляду за страхуванням та пенсійними фондами. 

    Завдяки членству в IAIS Держфінпослуг отримано доступ до бази даних страхових компаній, які зареєстровані регуляторами -  членами IAIS. База даних IAIS містить також основні положення страхового законодавства країн-членів IAIS.

Крім того,  представники Держфінпослуг отримали можливість брати участь у семінарах з питань страхового нагляду. Представники Держфінпослуг у травні 2004 року відвідали семінар у Канаді, Швейцарії, конференцію в Йорданії.

    Також членство в  IAIS надало можливість Держфінпослуг налагодити тісні контакти з іноземними регуляторами та менеджерами відомих страхових компаній. При розробці більшості документів у сфері страхової діяльності фахівці Держфінпослуг зверталися до міжнародних експертів, співробітників страхових компаній, працівників іноземних регуляторів з метою вивчення кращого світового досвіду та отримання експертної оцінки проектів нормативно-правових актів. 

    В майбутньому після розробки власної системи пруденційного нагляду за страховим сектором Держфінпослуг планується брати активну участь у розробці міжнародних стандартів у рамках IAIS.

Членство Держфінпослуг у Міжнародній організації органів пенсійного нагляду (IOPS)

    Міжнародна організація органів пенсійного нагляду (IOPS) була створена в липні 2004 року як правонаступник мережі органів пенсійного нагляду (INPRS). До Виконавчого комітету IOPS входять Італія, Китай, Великобританія, Мексика, Австралія, Нідерланди, Південна Африка, Пакистан, Ямайка, Угорщина та Йорданія. 

   Основним призначенням  нової організації є встановлення і запровадження в міжнародну практику загальних стандартів нагляду та регулювання в сфері пенсійного забезпечення, сприяння міжнародному співробітництву з питань пенсійного нагляду, зміцнення міжнародних зв’язків між органами пенсійного регулювання та нагляду з іншими зацікавленими сторонами, в тому числі органами, особами, які займаються розробкою політичних заходів, дослідницькою роботою, а також суб’єктами приватного сектора, зацікавленими в розвитку пенсійного нагляду. 

    Співробітництво Держфінпослуг з IOPS розпочалось і триває з моменту утворення Міжнародної організації органів пенсійного нагляду. Зокрема, представники Держфінпослуг взяли участь у Міжнародному форумі з питань пенсійної реформи в країнах із перехідною економікою, організованому Організацією економічного співробітництва та розвитку (OECD) у м. Париж, Франція, 12 - 13 липня 2004 року. Під час форуму українська делегація взяла участь у різноманітних презентаціях із тематики реформування систем недержавного пенсійного забезпечення в країнах OECD та їх створення в країнах, що розвиваються. 

    Представниками української сторони були встановлені особисті контакти з представниками наглядових органів інших країн (більшість із цих організацій є інтегрованими регуляторами), з представниками Міжнародного валютного фонду, Міжнародної асоціації органів соціального забезпечення та з представниками різних комітетів OECD. Всі вони позитивно ставляться до можливості співробітництва з Україною не тільки в рамках участі в IOPS, а також шляхом проведення двосторонніх зустрічей і переговорів, та готові надавати допомогу Держфінпослуг у сфері обміну інформацією та досвідом.

     Крім того, було налагоджено ділові контакти з відділом фінансової освіти OECD, який висловив готовність співпрацювати та, за необхідності, надавати допомогу Україні в сфері розробки фінансових освітніх програм для населення.

    Взаємодія  з учасниками ринку та їх асоціаціями на міжнародному рівні:

    Інститут економічних досліджень та політичних консультацій в Україні, Німецька консультативна група з питань економічних реформ

   Тривала активна співпраця з Німецькою консультативною групою, зокрема, представники Держфінпослуг брали участь у „круглих столах”, що організовувалися німецькою стороною, зокрема на тему „Удосконалення процедури вирішення суперечок у страховому секторі України”, також фахівцями Німецької консультативної групи були надані пропозиції щодо створення інституту страхового Омбудсмана в Україні.

Німецький Союз Страховиків (GDV)

     Співпраця була започаткована у 2003 році і продовжувалася протягом 2004 року.

Зокрема, Гельмутом Мюллером, президентом федеральної страхової академії (BAV), експертом та консультантом Світового Банку, головою Комітету GDV з питань страхових ринків країн Центральної та Східної Європи та Фолькером Хенке, директором з міжнародних питань та з питань країн Центральної та Східної Європи, заступником голови департаменту з питань політики та міжнародних відносин Німецької Асоціації Страховиків для співробітників Держфінпослуг та представників страхового ринку було організовано  та проведено семінари щодо обговорення  директив Європейського Союзу з питань страхування та впровадження рекомендацій IAIS.

Також у рамках візиту Голови Держфінпослуг до Німеччини (червень 2004 р.)  відбулися  робочі зустрічі з керівництвом GDV, під час яких досягнуто домовленостей щодо подальшого розвитку співпраці.

Мюніх Ре

    Налагоджено співпрацю з Представництвом Мюнхенського Перестрахувального Товариства в Москві та з Головним офісом Мюніх Ре в Мюнхені. Відбувався постійний обмін інформацією, зокрема,  фахівцями Мюніх Ре надавалась експертна оцінка проекту Методики формування резервів страхування життя та в рамках проведення численних міжнародних конференцій, форумів відбувалися робочі зустрічі Голови Держфінпослуг із представниками  Мюніх Ре.

AIG Group

    Налагоджено активну співпрацю зі страховими компаніями ALICO AIG Life та AIG. Зокрема, фахівцями компаній надавалися експертні консультації з питань актуарних розрахунків, страхування життя та ризикових видів страхування.

Крім того, з метою поглиблення співпраці Держфінпослуг з іноземними партнерами і з метою впровадження передової міжнародної практики Головний представник, Президент AIG в Центральній Європі та країнах СНД  пан Вестергрен є позаштатним радником Голови Держфінпослуг.

AXCO

     Компанія AXCO має 30-річний досвід випуску Звітів про страховий ринок 145 країн світу, яка останнім часом розміщується на веб-сайті компанії  у режимі он-лайн. 

    Зокрема, Держфінпослуг надано  коментарі щодо Звіту про страховий ринок України, який був підготовлений компанією AXCO.

 

 

Розробник АТЗТ «Атлас» © 2005 Держфінпослуг