This version of the page http://www.dfp.gov.ua/748.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-18. The original page over time could change.
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України: Всесвітня торгівельна організація (ВТО)
Мапа сайтуПідпискаЗапитання-відповідіНадіслати запитанняКонтактна інформація
Головна сторінка»Діяльність Держфінпослуг»Управління розвитку ринків фінансових послуг та європейської і євроатлантичної інтеграції»Європейська та євроатлантична інтеграція»Всесвітня торгівельна організація (ВТО)

Опитування

Оцініть роботу Комісії з розвитку ринків фінансових послуг як державного регулятора

добре
задовільно
незадовільно
важко визначитися

Перегляд результатів

 

Всесвітня торгівельна організація (ВТО)

Світова організація торгівлі

     Світова організація торгівлі була створена на основі Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) згідно з рішенням Уругвайського раунду багатосторонніх торговельних переговорів і почала діяти з 1995 року як об`єднання держав, спрямоване на створення і підтримку системи юридичних норм міжнародної торгівлі. Членами СОТ є 148 держав та окремих митних територій, на які припадає приблизно 95% обсягу світової торгівлі. 

     Головним завданням СОТ є лібералізація міжнародної торгівлі, забезпечення її справедливості та передбачуваності,  сприяння економічному зростанню та підвищенню економічного добробуту людей. 

     Україна веде активні переговори щодо вступу до СОТ. У процесі переговорів від 2 серпня 2004 року було прийнято Рішення Генеральної ради СОТ у вигляді рамкового тексту зобов’язань, який включає, в тому числі, і торгівлю послугами.

     Сьогодні досягнуто згоди щодо рекомендацій із завершення переговорного процесу у сфері торгівлі послугами та визначені конкретні напрямки та графіки подальшого переговорного процесу України в рамках вступу до СОТ. 

     Вступ України до СОТ матиме значні наслідки для небанківського фінансового сектора економіки. 

     Держфінпослуг бере участь в узгодженні Графіка специфічних зобов’язань України в секторі «Фінансові послуги», підсекторі «Послуги страхування та послуги, що мають відношення до страхування». 

     На сьогоднішній день Законом України “Про страхування” передбачається, що страхова діяльність в Україні здійснюється виключно страховиками-резидентами України. В ході переговорного процесу щодо вступу України до СОТ у межах зазначеного підсектора узгоджується питання щодо можливості надання страхових послуг прямими філіями іноземних страхових компаній з визначенням  перехідного періоду, протягом якого діяльність прямих філій іноземних страхових компаній буде заборонена.

     Слід зазначити, що допуск на страховий ринок України філій іноземних страхових компаній одразу після вступу України до СОТ негативно вплине на стабільність розвитку вітчизняного страхового ринку. Насамперед це призведе до загострення ситуації з легалізацією (відмиванням) доходів і фінансування тероризму в фінансовому секторі та створення перепон для держави в боротьбі з ними, що значно ускладнить виведення України з процесу активного моніторингу FATF.

     Оскільки відповідальність філії страховика-нерезидента за її зобов’язаннями перед страхувальниками несе страхова компанія, яка відкрила таку філію, то при виникненні непередбачених обставин, наприклад, закриття головною компанією своєї філії в Україні або неповне виконання зобов'язань перед страхувальниками-резидентами України, можуть виникати проблеми стосовно визнання та виконання на території іноземної держави рішень судів України про стягнення з страховика-нерезидента страхового відшкодування на користь страхувальників України. Це відповідним чином відобразиться на рівні захисту інтересів клієнтів та довіри населення до страхового сектора.

     Запровадження ефективного нагляду за філіями іноземних страховиків потребує певного часу, в тому числі щодо нормативного врегулювання діяльності філій, налагодження двосторонніх зв’язків з іноземними регуляторами тощо.

     Верховною Радою України прийнятий Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про страхування» від 7 липня 2005 року  за  N 2774-IV, положення якого регулюють діяльність філій іноземних страхових компаній в Україні та наберуть чинності через п'ять років після вступу України до Світової організації торгівлі.

     Відповідно до положень вищевказаного Закону до страховиків, які мають право здійснювати страхову діяльність на території України, віднесені зареєстровані Держфінпослуг відповідно до Закону України «Про страхування» та законодавства України постійні представництва у формі філій іноземних страхових компаній, які також одержали у встановленому порядку ліцензію на здійснення страхової діяльності (далі - філії страховиків-нерезидентів).

     Також Законом визначені такі умови відкриття в Україні філій страховиків-нерезидентів:

1) держава, в якій зареєстрований страховик-нерезидент, не належить до держав, які не беруть участі в міжнародному співробітництві у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму, а також співпрацює із Групою з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF);

2) між уповноваженим органом із здійснення нагляду за страховими компаніями країни, в якій зареєстрований страховик-нерезидент, та Держфінпослуг підписано меморандум (укладено угоду) про обмін інформацією;

3) за страховою діяльністю відповідно до законодавства країни реєстрації страховика-нерезидента здійснюється державний нагляд;

4) між Україною та країною, в якій зареєстрований страховик-нерезидент, укладено міжнародний договір про запобігання податковим ухиленням та уникнення подвійного оподаткування;

5) страховик-нерезидент розташований на території країн або окремих територій, які згідно з рішенням Організації економічного співробітництва та розвитку ООН не мають офшорного статусу, або на території інших країн, якщо неофшорний статус такого страховика підтверджений висновком відповідної торгово-економічної місії;

6) рейтинг фінансової надійності (стійкості) страховика-нерезидента відповідає вимогам, встановленим Держфінпослуг;

7) мінімальний розмір гарантійного депозиту на рахунках уповноважених банків-резидентів, які мають ліцензію на здійснення операцій на усій території України та не перебувають на момент розміщення такого депозиту у процедурі санації, фінансового оздоровлення чи банкрутства, на момент реєстрації філії є не меншим за мінімальний розмір статутного фонду страховика-резидента, встановлений у статті 30 Закону України «Про страхування». Зокрема, мінімальний розмір статутного фонду (гарантійного депозиту) страховика, який займається видами страхування іншими, ніж страхування життя, встановлюється у сумі, еквівалентній 1 млн. євро, а страховика, який займається страхуванням життя, - 10 млн. євро за валютним обмінним курсом валюти України;

8) наявність письмового безвідкличного зобов'язання страховика-нерезидента про безумовне виконання ним зобов'язань, які виникли у зв'язку з діяльністю його філії на території України;

9) страховикам України надане право відкривати свої філії на території іноземної держави, в якій створений і діє страховик-нерезидент. 

     Визначені вимоги відкриття філій страхових компаній-нерезидентів сприятимуть:

  • належному захисту прав споживачів
  • створенню конкурентного страхового ринку в Україні
  • налагодженню двосторонніх зв’язків з іноземними регуляторами
  • неможливості здійснення діяльності, спрямованої на відмивання коштів та нелегальний вивіз капіталу з України.

     Такий підхід відповідає міжнародній практиці.

 

Розробник АТЗТ «Атлас» © 2005 Держфінпослуг