This version of the page http://www.dfp.gov.ua/747.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-18. The original page over time could change.
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України: Європейський Союз (ЄС)
Мапа сайтуПідпискаЗапитання-відповідіНадіслати запитанняКонтактна інформація
Головна сторінка»Діяльність Держфінпослуг»Управління розвитку ринків фінансових послуг та європейської і євроатлантичної інтеграції»Європейська та євроатлантична інтеграція»Європейський Союз (ЄС)

Опитування

Оцініть роботу Комісії з розвитку ринків фінансових послуг як державного регулятора

добре
задовільно
незадовільно
важко визначитися

Перегляд результатів

 

Європейський Союз (ЄС)

Україна - Європейський Союз 

Основним напрямом державної політики – як внутрішньої, так і зовнішньої - Україна обрала європейський вибір, кінцевою метою якої має бути повноправне членство в Європейському Союзі. Для України євроінтеграція - це шлях модернізації економіки, залучення іноземних інвестицій і новітніх технологій, підвищення конкурентоспроможності вітчизняного товаровиробника, вихід на світові ринки, в тому числі і на ринок фінансових послуг.

Слід наголосити, що концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на найближчі роки визначені у Програмі діяльності Кабінету Міністрів України «Назустріч людям», де Європейська інтеграція є пріоритетом міжнародної діяльності Уряду. Європейський вибір означає, насамперед, економічні та соціальні перетворення. Цілями та завданнями України при цьому є глибокі та якісні перетворення у всіх сферах суспільного життя. Це збігається з критеріями вступу до ЄС (Копенгагськими критеріями), за якими право країни стати членом ЄС визнається лише за умови відповідності цим критеріям: в економічній, політичній, законодавчій сферах.

Комплекс відносин Україна – ЄС виводиться на нову площину практичної реалізації завдань, пов’язаних зі вступом в ЄС. Передбачено до кінця 2007 року створення реальних передумов для вступу України в ЄС.

Слід зазначити, що Держфінпослуг як орган центральної виконавчої влади України здійснює активну діяльність для прискорення вступу України до ЄС. Перш за все, слід зазначити, що діяльність Держфінпослуг у напрямку Україна – ЄС базується на:

  • Стратегії інтеграції України до Європейського Союзу (далі – Стратегія);
  • Угоді про партнерство та співробітництво між Європейськими Співтовариствами i Україною (далі – УПС);
  • Законі України «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу» від 18 березня 2004 року N 1629-IV;
  • Програмі діяльності Кабінету Міністрів України «Назустріч людям»;
  • План дій Україна-Європейський Союз. Європейська політика сусідства;
  • Постанові Кабінету Міністрів України від 31 березня 2004 р. N 417 «Про додаткові заходи щодо посилення роботи з адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу»;
  • Розпорядженні Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2003 р. N 540-р "Про заходи щодо використання Україною нових можливостей розширення Європейського Союзу та запобігання його можливим негативним наслідкам для України";
  • Розпорядженні Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 р. N 111-р "Про заходи щодо реалізації пріоритетних положень Програми інтеграції України до Європейського Союзу в 2004 році".

13-14 червня 2006 року начальник Управління розвитку ринків фінансових послуг, європейської та євроатлантичної інтеграції Коротка Т.А. взяла участь у другому спільному засіданні підкомітетів № 1 «Торгівля та інвестиції» та №3 «Політика у сфері підприємництва, конкуренції та співробітництва у регуляторній сфері» Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС, що проходили в м. Брюссель, Бельгія.

    У ході проведення переговорів стосовно прогресу у виконанні заходів Плану дій Україна – Європейський Союз, українською стороною було зроблено доповідь щодо розвитку ринків фінансових послуг, включаючи сектор цінних паперів та банківський сектор. Після презентації відбулася дискусія стосовно окремих аспектів розвитку страхування, готовності України до виконання взятих на себе в ході переговорного процесу зобов’язань при вступі в СОТ. Необхідно відзначити великий інтерес до українського фінансового сектора з боку європейських експертів. Особлива увага приділялась ступеню розвитку пруденційного нагляду в Україні.    

    Обидві сторони погодилися активізувати діалог з цих питань та визначити пріоритетні сфери для поглиблення співробітництва. Україна погодилася інформувати ЄС про нові заходи, що вживатимуться для подальшого удосконалення сфери банківських та інших фінансових послуг. ЄСівська сторона наголосила, що це питання буде одним із пріоритетних під час наступного засідання Підкомітету.

План дій Україна - ЄС

Відповідно до Плану заходів щодо виконання у 2006 році Плану дій Україна-ЄС, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2006 р. № 243-р „Про затвердження заходів щодо виконання у 2006 році Плану дій Україна - ЄС”, Держфінпослуг визначена відповідальною за два заходи: „Внесення змін до ліцензійних умов провадження діяльності кредитних спілок з надання фінансових послуг щодо особливості ліцензування у процесі реорганізації кредитних спілок” та „Розроблення проекту Закону України „Про страхування” (нова редакція)”, строком виконання яких визначено червень та листопад 2006 року відповідно. За результатами І півріччя 2006 року Держфінпослуг було розроблено та прийнято розпорядження „Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження діяльності кредитних спілок з надання фінансових послуг” від 21 лютого 2006 року, зареєстроване в Міністерстві юстиції України від 07.03.06 № 242/12116. На даний момент фахівцями Держфінпослуг спільно з залученими іноземними та місцевими експертами ведеться розробка нової редакції Закону України „Про страхування”.

Страхове законодавство в Європейському Союзі

 

Розробник АТЗТ «Атлас» © 2005 Держфінпослуг