This version of the page http://www.dfp.gov.ua/667.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-18. The original page over time could change.
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України: Міжнародне співробітництво
Мапа сайтуПідпискаЗапитання-відповідіНадіслати запитанняКонтактна інформація
Головна сторінка»Діяльність Держфінпослуг»Управління розвитку ринків фінансових послуг та європейської і євроатлантичної інтеграції»Міжнародне співробітництво

Опитування

Оцініть роботу Комісії з розвитку ринків фінансових послуг як державного регулятора

добре
задовільно
незадовільно
важко визначитися

Перегляд результатів

 

Міжнародне співробітництво

Співробітництво з органами регулювання та нагляду за фінансовими ринками інших країн

Взаємодія з іноземними учасниками фінансових ринків

Програми міжнародної технічної допомоги

  1. Участь у міжнародних організаціях:

 

членство з вересня 2003 року у Міжнародній асоціації органів нагляду за страховою діяльністю (International Association of Insurance Supervisors - IAIS)
членство з липня 2003 року у Міжнародній мережі органів пенсійного регулювання та нагляду (International Network of Pension Regulators and Supervisors - INPRS)

Налагодження співпраці з регуляторами інших країн:

  • в рамках проекту PADCO (Planning and Development Collaborative International - Організація планування та розвитку співпраці) - з регулятором Угорщини;
  • рамках проекту CIDA (Canadian International Development Agency - Канадська міжнародна агенція розвитку- з регулятором Канади;
  • рамках проекту First Initiative - з регуляторами Великобританії, Прибалтики.
  • рамках проекту OSI - з регуляторами Польщі та Ірландії.


  1. Участь у реалізації проектів Світового Банку (СБ):
    • Програмна системна позика
    • Програма оцінки фінансового сектору
    • Програма фінансування розвитку села
    • Проект впровадження пенсійної реформи в Україні
    • Проект по дослідженню небанківських фінансових установ

  2. Залучення технічної допомоги для розвитку інституційної спроможності Комісії:
    • First Initiative - експертна допомога від "Bankworld Inc.";
    • Європейська Комісія: програми ТACIS (пілотні проекти в сфері страхування у 2003 році та включення в Національну програму допомоги Україні у 2004 році; Українсько-європейський консультативний центр з питань законодавства UEPLAC - імплементація законодавства України до законодавства ЄС)
    • Агенція Міжнародного Розвитку США (USAID) - пенсійна реформа
    • CIDA - налагодження регулювання і нагляду за кредитними спілками, співпраця з Управлінням головного інтенданта з питань фінансових установ Канади,
    • Технічна Допомога з боку Німеччини: плануються проекти
      • з Міністерством юстиції Німеччини - пенсійні фонди;
      • з Міністерством фінансів Німеччини - розвиток регулятора;
      • проект Reifeisen - розвиток регулятора;
      • KFW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau - Кредитна Установа для Відбудови) - координаційне бюро з питань економічних консультацій;
      • консультативна група німецьких експертів при Міністерстві економіки та з питань європейської інтеграції України;
      • GDV ( асоціація німецьких страховиків) - консультативна та тренінгова допомога в сфері страхування;
      • IFC - Міжнародна Фінансова корпорація - Проект "Корпоративний розвиток в Україні " - розробка законодавства щодо недержавного пенсійного забезпечення.

  3. Співпраця з іноземними консультативними фірмами та фінансовими установами: Munich Re, KPMG, Ernst&Young, Backer&McKenzie, ING, Граве - Україна та ін.

  4. Співпраця з Міжнародною Фінансовою Корпорацією (МФК) - розвиток страхування в аграрному секторі та розвиток лізингу.

  5. Участь у підготовчій роботі по вступу до Світової Організації Торгівлі (СОТ), приєднанні України до Конвенції про міжнародний факторингу та Конвенції про міжнародний фінансовий лізинг.


 

Звіт
про міжнародну діяльність Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України 2003 року.

У процесі становлення та розвитку щодо приведення системи регулювання ринків фінансових послуг до світових стандартів Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України активно налагоджувалися міжнародні зв’язки з метою вивчення міжнародного практичного досвіду у зазначеній сфері та впровадження його кращих сторін в Україні.
Для розробки ефективних механізмів регулювання ринків фінансових послуг, зокрема тих, що надаються небанківськими фінансовими установами, Держфінпослуг отримувала міжнародну технічну допомогу від міжнародних донорських організацій.
Відбувалося активне встановлення та налагодження міжнародних контактів з міжнародними організаціями, сфера діяльності яких стосується розвитку фінансових ринків, з регуляторами ринків небанківських фінансових послуг інших країн та з учасниками ринків фінансових послуг.
Держфінпослуг брала участь у різних міжнародних заходах, зокрема, у семінарах, форумах, конференціях, стажуваннях, програмах обміну досвідом, круглих столах з питань регулювання ринків фінансових послуг. Ці заходи проводилися за підтримки міжнародних організацій в Україні та поза її межами.
Держфінпослуг зроблено вагомий внесок у розвиток відносин між Україною та ФАТФ у протидії і запобіганні легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом та вилучення України з „чорного переліку” ФАТФ.
Із зазначених питань проводяться консультації з міжнародними експертами та вивчається досвід з питань боротьби з відмиванням грошей регуляторів іноземних країн.


Співробітництво з міжнародними організаціями та залучення міжнародної технічної допомоги.

1. Світовий Банк.

У створенні та становленні Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України як незалежного регулятивного органу вагому підтримку надав Світовий банк.
Чимало уваги приділялося питанням реформування та розвитку ринків фінансових послуг України у процесі проведення переговорів щодо Програмної системної позики – ІІ, що підтверджується напрямами кредитної діяльності Світового банку.
Особливо важливими та актуальними для розвитку фінансового сектору України є Проект фінансування розвитку села та Проект запровадження пенсійної реформи в Україні, реалізація яких передбачається у рамках Стратегії допомоги Україні на 2004 – 2007 роки.
За результатами переговорів, що проводилися між представниками Світового банку та Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, вирішено питання залучення Комісії до реалізації зазначених проектів.
Крім того, для аналізу оцінки стану розвитку ринків фінансових послуг важливим є проведення досліджень в рамках FSAP та експертна допомога пана Альберто Монті (аналіз страхового ринку України).

2. Європейська Комісія.

Держфінпослуг налагоджено співробітництво з представництвом Європейської Комісії в Україні.
У рамках програми Тасіс реалізується проект „Діагностика страхового ринку”, під час якого експертом Європейської Комісії з питань страхування - професором Університету Paris – Dauphine Франсуа-Ксав”єр Албуі здійснювалася оцінка стану ринку страхування в Україні та підготовка технічного завдання для великого проекту щодо розвитку страхової діяльності в Україні, реалізація якого передбачається Національною програмою дій програми Тасіс на 2004-2007 роки. Партнерами зазначених проектів є Держфінпослуг та Ліга страхових організацій України.

Окрім цього, співпраця з Європейською Комісією здійснювалася у рамках проекту Українсько-європейського консультативного центру з питань законодавства (UEPLAC), під час якої отримувалася консультативна, тренінгова, експертна допомога щодо здійснення оцінки відповідності проектів нормативно-правових актів, що розробляються фахівцями Комісії, законодавству Європейського Союзу.

Також у рамках програми Тасіс реалізується навчальна програма з права Європейського Союзу для державних службовців України „Правничі студії в Україні: Київ та окремі регіони”, в навчальних курсах якої працівники Держфінпослуг були учасниками.

3. Американське агентство міжнародного розвитку (USAID).

Співпраця з Агентством відбувалася в рамках проекту „Впровадження пенсійної реформи в Україні”, виконавцем якого є компанія PADCO.
У рамках проекту відбулася навчально - ознайомча поїздка представників Держфінпослуг до Установи з фінансового нагляду Угорщини. Відбулося ознайомлення з діяльністю органу нагляду, з системою моніторингу суб’єктів ринку фінансових послуг, системою захисту прав інвесторів, системою ліцензування фінансових установ, комп’ютерними та інформаційними системами Установи.
Також за сприяння ПАДКО проведено семінари та конференції з питань впровадження пенсійної реформи в Україні та світі, до роботи яких залучалися фахівці Держфінпослуг, зокрема, це конференції у Москві, Києві, Празі.

Програма донорського фонду „First Initiative” – підтримка країн з перехідною економікою, консалтингова компанія Bankworld (Сполучені Штати Америки).

Експертами Bankworld надавалась консультативна допомога та здійснено оцінку потреб Комісії, розроблено Стратегічний план і Матрицю побудови інституційної спроможності Держфінпослуг, яка визначає стратегічні напрями розвитку Комісії та розбудови її інституційної спроможності у якомога найкоротші строки для забезпечення дотримання найкращих підходів міжнародної практики у регулюванні ринків фінансових послуг, корпоративного управління і здійснення нагляду у цій сфері з одночасним врахуванням особливостей інституційного середовища і законодавчої бази України.

5. Канадське агентство з міжнародного розвитку (CIDA).

У рамках Проекту „Радники з державної політики на підтримку реформ в Україні”, виконавцем якого є Канадське бюро міжнародної освіти, досягнуто домовленості щодо надання підтримки Держфінпослуг у процесі становлення та розвитку щодо приведення системи регулювання ринків фінансових послуг до світових стандартів через вивчення міжнародного практичного досвіду у зазначеній сфері та впровадження його кращих сторін в Україні через ознайомлення з досвідом діяльності канадських регулятивних та наглядових установ, які контролюють сектор фінансових послуг, зокрема Управління головного інтенданта з питань фінансових установ та Канадської корпорації страхування вкладів, Асоціації банкірів Канади, Асоціації страхових брокерів, дилерів з інвестиційних цінних паперів Канади та ін.
У 2004 році Планується організація навчальної поїздки для персоналу Держкомісії до Канади з метою вивчення канадського досвіду у сфері регулювання ринку фінансових послуг.

6. Налагоджено контакти з представниками Кредитної Установи для відбудови KFW (Німеччина), Німецьким товариством з технічної допомоги (GTZ) та досягнуто домовленостей щодо започаткування проектів технічної допомоги та надання експертної допомоги.

Німецький союз страховиків (GDV) – надає консультативну та експертну допомогу, досягнуто домовленості щодо започаткування проекту технічної допомоги з Міністерством фінансів Німеччини, у рамках якого передбачається надання експертної допомоги при розробці нормативно-правових актів, проведення семінарів та тренінгів.

Участь у роботі міжнародних організацій.

1. Міжнародна асоціація органів нагляду за страховою діяльністю IAIS.

З метою забезпечення кращого контролю за сферою страхування та створення сприятливих умов для розвитку страхової діяльності Держфінпослуг було ухвалено рішення щодо отримання повноправного членства Міжнародної асоціації органів нагляду за страховою діяльністю IAIS, що було здійснено у жовтні 2003 року за підтримки Ліги страхових організацій України.
До IAIS входять понад 100 органів нагляду за страховою діяльністю з усього світу та понад 60 спостерігачів, серед яких страхові та перестрахові компанії, професійні асоціації, міжнародні фінансові інститути тощо.
Членство в Асоціації забезпечує значно серйозніший рівень представництва України на міжнародній арені, інформування світової громадськості про стан реформування страхового сектору України та розширює можливості залучення міжнародних інвесторів до українського ринку, відкриває повний доступ до бази даних IAIS, надає можливість налагодження тісної співпраці з іншими членами асоціації, брати участь у розробці нових міжнародних стандартів, принципів та документів з питань страхування.
Крім того, Асоціація підтримує контакти з органами, що здійснюють регулювання та нагляд за іншими, ніж страхування, ринками фінансових послуг.
Завдяки членству в ІАІS, Держфінпослуг отримала доступ до бази даних, яка містить інформацію про законодавство країн-членів ІАІS. Ця інформація викладена у таблицях, що дає можливість порівняти страхове законодавство декількох країн в певних сферах. При розробці нормативно-правових документів Держфінпослуг враховує стандарти та принципи, що розробляються ІАІS.
Також база даних містить інформацію про перестраховиків (350 компаній), що зареєстровані в країнах-членах ІАІS.
ІАІS організовує семінари, які є актуальними для Держфінпослуг і брати участь в яких планується в 2004 році.

2. Міжнародна мережа органів пенсійного нагляду INPRS.

Держфінпослуг стала членом INPRS у липні 2003 року. Членство в INPRS надає можливість користування базою даних норм пенсійного регулювання (більше 130 країн), базою даних по країнах (системи пенсійного страхування), участь у електронних форумах, обмін досвідом, інформацією, налагодження прямих відносин з іноземними пенсійними регуляторами.

3. Суспільна рада з страхової діяльності при Виконавчому комітеті СНД.

22 грудня 2003 р., Головою Комісії взято участь у черговому засіданні Суспільної ради, під час якого відбувся обмін досвідом між керівниками органів нагляду за страховою діяльністю країн-учасниць СНД.
Ухвалено рішення про створення Координаційної ради керівників страхових наглядів держав – учасниць СНД, Головою якої запропоновано обрати Голову Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України Суслова В.І.

Співробітництво з регуляторами ринків фінансових послуг інших країн.

Держфінпослуг встановлено контакти з такими регуляторами інших країн:

FSA - Орган нагляду за фінансовими установами Великобританії.

Під час перебування у Лондоні (участь в Міжнародній Конференції „Страхування в Росії та СНД. Гарантії фінансового росту”, 16-21 листопада 2003 року) відбулася робоча зустріч делегації Держфінпослуг з керівництвом FSA, під час якого відбулося вивчення механізму діяльності ОНФУ Британії з "перших рук", зокрема, питання його становлення, розвитку, набуття досвіду, нормотворчості та самофінансування.
Досягнуто домовленості щодо подальшої участі представників Держфінпослуг у щорічних семінарах з обміну досвідом між регуляторами ринків фінансових послуг, що відбуваються за ініціативи FSA.

2. Міністерство фінансів Російської Федерації (Департамент страхового нагляду).

Відбувається обмін досвідом регулювання та нагляду за страховою діяльністю та триває обговорення питання підписання міжвідомчої угоди у формі Протоколу про наміри про співробітництво в сфері нагляду за страховою діяльністю між Держфінпослуг та Міністерством фінансів РФ після проведення у Російській Федерації адміністративної реформи, внаслідок чого можливе відокремлення Департаменту страхового нагляду від Міністерства Фінансів РФ у окрему структуру.

3. Також були встановлені офіційні контакти та досягнуті домовленості про укладення в 2004 році міжвідомчих угод про співробітництво в сфері регулювання ринків фінансових послуг з Національним банком Республіки Казахстан (Департамент фінансового нагляду), Державною установою страхового нагляду Литовської Республіки, Установою з фінансового нагляду Угорщини, Болгарії, Туреччини, Польщі, Естонії.

Співробітництво з іноземними компаніями та їх об’єднаннями – учасниками ринку фінансових послуг.

Встановлені контакти та відбувається обмін інформацією з страховими компаніями та об’єднаннями учасників ринків фінансових послуг, що мають досвід найкращої світової практики та високий світовий імідж: Представництвом Мюнхенського перестрахувального бюро (Munich Re); Swiss Re, Marsh, Lloyds, BMS, Harris and Dixon Brokers, рейтинговим агентством Moody’s Investors Service, консалтинговими компаніями Ernst and Young, KPMG, AIG, BIPAR, Міжнародний Союз авіаційних страховиків (International Union of Aviation Insurers), Директорату з міжнародних стандартів бухгалтерської звітності (International Accounting Standards Board), Британським ядерним пулом (Board British Nuclear Pool), Британською асоціацією страхових брокерів (British Insurance Brokers Association).

Також налагоджено контакти з Національною Асоціацією кооперативних збережень та кредитних спілок Республіки Польща, досягнуто домовленостей щодо організації в майбутньому ознайомчих поїздок з метою вивчення досвіду Польщі у розвитку діяльності кредитних спілок та кредитних кооперативів.
Таке співробітництво дозволить представникам Держфінпослуг ознайомитися зі специфікою роботи іноземних компаній, що надають фінансові послуги, досвідом регулювання ринків фінансових послуг, практикою корпоративного управління у фінансових компаніях, застосування міжнародних стандартів бухгалтерського обліку страховими компаніями та іншими фінансовими компаніями, роллю рейтингових агентств у секторі фінансових послуг та обмінятися думками щодо створення сприятливих умов розвитку відповідних ринків в Україні.


Розробник АТЗТ «Атлас» © 2005 Держфінпослуг