This version of the page http://rrmu.dn.ua/reg_sogl1.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-13. The original page over time could change.
Донецкий областной комитет профсоюза "Радиоэлектронмаш"

 

Регіональна угода

між Донецькою облдержадміністрацією, профспілковими об’єднаннями Донецької області та Донецькою обласною організацією роботодавців

на 2005-2006 роки

 

 

Изменения и дополнения в Региональное соглашение

 

 Зареєстровано Міністерством праці та соціальної  політики  України
 21
квітня
2006 року, реєстраційний номер 32


Зміни
та доповнення, узгоджені сторонами переговорного процесу,

до діючої Регіональної угоди на 2005-2006 р.


I.
У
СФЕРІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ І ВИРОБНИЧНИХ ВІДНОСИН
1.1.        
Сприяння економічному і соціальному розвитку регіону
Сторони домовилися:
У пункті 1.1.2:
– змінити слова «у 2005 році» на слова «у 2006 році»;
– змінити цифрові показники «2,8 відс.» на «6,6 відс.»;
– після слів: «– машинобудування;» додати слова «– агропромисловий комплекс;».
Пункт 1.1.11:
доповнити абзацом 2 наступного змісту:
«В програмах обласного значення по направленням розвитку регіону враховувати вимоги Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків».
Зобов’язання обласної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування:
1.2.         Підвищення ефективності виробництва. Створення умов і економічної основи для процесів відтворення
Сторони домовилися:
Пункт 1.2.1 доповнити абзацом 2 наступного змісту:

«Вивчити стан зайнятості підприємницької діяльністю жінок та молоді, розробити пропозиції щодо створення для цих категорій більш сприятливих умов підприємницької діяльності».
Зобов’язання обласної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування:
         Пункт 1.2.5 викласти в наступній редакції:
         «Внести до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України пропозиції щодо вдосконалення законодавства, яким регулюється підприємницька діяльність, з метою встановлення чітких гарантій та механізмів захисту економічних, правових, соціальних і трудових прав та інтересів як підприємців, так і найманих працівників».
         Пункт 1.2.8 викласти в наступній редакції:
         «Забезпечити включення до умов конкурсу з продажу державних пакетів акцій акціонерних товариств, які створені в процесі корпоратизації і знаходяться в управлінні облдержадміністрації, вимог щодо здійснення у межах корпоративних прав:
         – освоєння нових та підвищення якості наявних видів продукції таабо послуг;
         – впровадження прогресивних технологій, вдосконалення виробництва, праці та управління;
         – економії матеріалів, палива та енергії, раціонального використання всіх ресурсів;
         – збереження й створення нових робочих місць;
         – зниження частки виробництва з небезпечними та шкідливими умовами праці і зменшення їх впливу на працюючих».
                  Після пункту 1.2.9 додати новий пункт 1.2.9 „а” наступного змісту:
         «З метою забезпечення якості обслуговування пасажирів, у тому числі пільгової категорії, а також забезпечення зайнятості робітників базових автотранспортних підприємств рекомендувати органам виконавчої влади (місцевого самоврядування) провести разом з представниками Донецької обласної організації профспілки працівників автомобільного транспорту у першому кварталі 2006 року обстеження маршрутної мережі міста (району) та визначити необхідну кількість транспорту для перевезення пасажирів».
1.3.         Захист прав працівників у процесі реструктуризації, змін в управлінні і формах власності
Зобов’язання обласної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування:
         У пункті 1.3.1 абзац 2 викласти у наступній редакції:
«З метою своєчасного захисту соціальних прав та інтересів робітників:
         – Донецькому обласному управлінню з питань банкрутства по окремих запитах інформувати Донецьку облпрофраду та обласну організацію роботодавців про підприємства, які знаходяться на різних стадіях банкрутства;
         – регіональному відділенню Фонду держмайна України щокварталу надавати Донецькій обласній раді профспілок інформацію про об’єкти соціальної інфраструктури підприємств області, які включаються в плани приватизації або передачі у комунальну власність».
Зобов’язання обласної організації роботодавців:
         Пункт 1.3.6 викласти у наступній редакції:
         «Рекомендувати роботодавцям залучати представників найманих робітників до участі в процесах приватизації і реструктуризації підприємств, у тому числі до роботи:
         – комісій з приватизації, реструктуризації, реорганізації, санації та ліквідації суб’єктів господарювання;
         – комісій щодо списання та відчуження майна державних підприємств та акціонерних товариств з часткою державного майна 50 і більше відсотків;
         – комісій з передачі об’єктів права державної власності у комунальну».
ІІ. У СФЕРІ СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВИХ ВІДНОСИН
2.1. Забезпечення продуктивної зайнятості. Підвищення якості робочої сили
Сторони домовилися:
         У пункті 2.1.1 абзац 2 викласти у наступній редакції:
«Забезпечити в 2006 році зниження в області рівня безробіття з 7,3 відс. до 6,0 відс. (за методологією МОП) та середньої тривалості незайнятості на повному ринку праці».
         Додати абзац 3 наступного змісту:
«Проаналізувати обстеження кількості спеціалістів з вищою, середньою та робітничою освітою, які є безробітними. На основі цього обстеження та фактичної потреби підприємств у підготовці кваліфікованих кадрів збалансувати регіональну замову на підготовку та перепідготовку відповідних спеціалістів».
Зобов’язання обласної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування:
         У пункті 2.1.7:
Після слів «ярмарків вакансій» додати слова «ярмарків професій, Днів центрів зайнятості, презентацій робітничих професій у кожному місті та районі не рідше одного разу на квартал».
         У пункті 2.1.8:
«після слів «інвестиційний клімат» додати слова «забезпечити загальний обсяг іноземних інвестицій у відповідності з Програмою соціально-економічного розвитку Донецької області на 2006 рік».
         У пункті 2.1.9:
у абзаці 2 пункту 2.1.9
після слів «зазначених об’єктів» додати слова «забезпечити створення та збереження робочих місць у відповідності з Програмою соціально-економічного розвитку Донецької області на 2006 рік».
         Пункт 2.1.12 викласти в наступній редакції:
«Забезпечити організацію громадських робіт в 2006 р. не менш ніж для 42,0 тис. безробітних громадян за направленнями служби зайнятості з урахуванням фінансових можливостей Фонду загальнообов’язкового соціального страхування України на випадок безробіття».
         У пункті 2.1.15:
у абзаці 2 пункту 2.1.15 змінити цифри
«102,0» на «60,0» та «180,0» на «300,0».
         Зобов’язання обласної організації роботодавців:
         У пункті 2.1.18:
замінити слова
«в 2005 році не менш ніж 71,9 тисяч» словами «в 2006 році не менш ніж 109 тисяч».
         До пункту 2.1.19 додати абзац 2 наступного змісту:
«Працевлаштовувати робітників, які вивільняються в результаті реорганізації підприємству відповідності з вимогами трудового законодавства».
Пункт 2.1.22 доповнити абзацами 2, 3 наступного змісту:
        
«Підбір кадрів на посади керівників, їх заступників, керівників структурних підрозділів, професіоналів, фахівців здійснювати з урахуванням принципу гендерної рівності. Створити умови для просування по роботі, службі, кар’єрного росту, призначення на керівні посади жінкам, а також особам до 35 років.
         Не вказувати в оголошеннях про вакансії і пропозиціях роботи стать та вік кандидатів, за винятком професій та робіт, які можуть виконуватися виключно особами певної статі або віку».
        
2.2. Політика оплати праці і підвищення доходів населення
Сторони домовилися:
         Пункт 2.2.3 доповнити новим абзацом другим після першого:

         «Вивчити питання про забезпечення рівної оплати за однакову працю жінок і чоловіків в окремих галузях економіки. В разі виявлення порушень розглянути питання на сумісному засіданні представників сторін Угоди».
         Пункт 2.2.3 доповнити абзацом 4 наступного змісту:
        
«Територіальній державній інспекції праці у Донецькій області спільно з профспілками організовувати проведення спільних перевірок додержання на підприємствах, установах, організаціях вимог трудового законодавства, в тому числі фактів порушень, викладених у скаргах профспілок до Міжнародної організації праці».
         У пункті 2.2.6 викласти абзаци 1, 2, 3 пункту 2.2.6 у наступній редакції:
         «Продовжити роботу по відновленню тарифної системи, як основи формування міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті різних кваліфікаційних груп робітників. При цьому:
         – забезпечити встановлення місячних тарифних ставок (окладів) некваліфікованих робітників не нижче розміру мінімальної заробітної плати, яка встановлюється законодавством України;
         – забезпечити виконання Генеральної угоди в частині встановлення тарифної ставки кваліфікованих робітників першого розряду не нижче 120 відс. затвердженої законодавством мінімальної заробітної плати (окрім установ, організацій і закладів окремих галузей бюджетної сфери, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 № 1298);
         – застосовувати при використанні вище вказаних норм регіональний коефіцієнт в розмірі 1,08, враховуючий перевищення прожиткового мінімуму в Донецькій області над середнім прожитковим мінімумом по Україні».
         Пункт 2.2.8 викласти у новій редакції:
        
«Домагатися введення в дію ІІ і ІІІ етапів Єдиної тарифної сітки в оплаті праці робітників бюджетної сфери згідно постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2005 р. № 790 „Про внесення змін та визначення такими, що втратили чинність деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань оплати працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери”, в т.ч.:
         ІІ етапу – не пізніше 01.07.2006 р.;
         ІІІ етапу – з 01.01.2007 р.».
Зобов’язання обласної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування:
         Пункт 2.2.11 викласти у новій редакції:
        
«Рекомендувати місцевим радам передбачити в бюджетах місцевого самоврядування на 2006 рік кошти:
         – для погашення заборгованості по заробітній платі працівникам підприємств житлово-комунального господарства, які належать до комунальної власності та не здійснюють господарську діяльність та не можуть виплатити її самостійно з подальшою реорганізацією або ліквідацією зазначених підприємств;
         – для погашення заборгованості по заробітній платі працівникам підприємств житлово-комунального господарства, які прийняті від підприємств вугільної промисловості до комунальної власності з боргами по заробітній платі;
– на фінансову підтримку підприємствам транспорту, які належать до комунальної власності, у зв’язку з недостатністю коштів субвенції з державного бюджету на надання компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян».
Доповнити п.2.2.12. абзацом 6 наступного змісту:
«– на погашення боргів робітникам освіти згідно Закону України „Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України „Про освіту” педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників учбових закладів” в межах обсягів субвенції з державного бюджету на відповідні цілі».
Після пункту 2.2.14 додати новий пункт 2.2.14 «а» наступного змісту: «Рекомендувати встановити з 01.01.2006 р. для робітників організацій та установ бюджетної сфери, які входять в обласну комунальну власність, надбавку до посадового окладу у розмірі не менш 30 відс.
Рекомендувати органам місцевого самоврядування передбачити в бюджетах міст та районів кошти на застосування аналогічної надбавки до посадового окладу робітників бюджетних установ, які входять в місцеву комунальну власність».
2.3.Охорона праці і здоров’я трудящих
Зобов’язання обласної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування:
         Пункт 2.3.2 викласти у наступній редакції:
        
«Розробити Регіональну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища у Донецькій області на період до 2010 року після затвердження відповідної загальнодержавної програми».
Пункт 2.3.3 викласти у наступній редакції:
«Органам місцевого самоврядування при формуванні місцевих бюджетів передбачити кошти на охорону праці у розмірах, передбачених Генеральною угодою».
Пункт 2.3.5:
виключити.
Зобов’язання обласної організації роботодавців:
         У пункті 2.3.12 додати абзац 2 наступного змісту:
        
«Не допускати прийняття жінок та дітей віком до 16 років на заборонені роботи».
У пункті 2.3.13:
замінити цифрові показники:
         «0,5 відс. » на «0,6 відс.» та «2 відс.» на «3 відс.» та виключити слова «відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10.12.98 №1939».
Після пункту 2.3.16 додати новий пункт 2.3.16 „а” наступного змісту:
«Здійснити заходи щодо забезпечення безпечної і надійної експлуатації аварійно небезпечних об’єктів або виведення їх з експлуатації».
Зобов’язання профспілкових об’єднань:
Пункт 2.3.22 доповнити абзацом 2 наступного змісту:
«Збільшити роль технічних інспекторів праці і їх представників у підвищенні вимог до роботодавців щодо створення належних умов праці на робочих місцях з використанням жіночої праці».
Після пункту 2.3.22 додати новий пункт 2.3.22.”а” наступного змісту:
«Проводити навчання голів комісій з охорони праці виборних органів первинних профспілкових організацій на базі Учбового центру профспілок».
ІІІ. У СФЕРІ ЖИТТЄЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
3.1. Забезпечення соціальних гарантій і соціального захисту
Сторони домовилися:
Пункт 3.1.4:
виключити як виконаний.
Зобов’язання обласної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування:
Пункт 3.1.22 доповнити новим абзацом 11 наступного змісту:
«– на оздоровлення медичних працівників закладів охорони здоров’я у розмірі посадового окладу у межах фонду заробітної плати».
Пункт 3.1.23:
викласти у наступній редакції:
«Передбачити виділення з обласного бюджету:
– фінансової підтримки обласних театрально-видовищних організацій, підприємств кіновідеопрокату, підтримку преси;
– коштів для відрахування профспілковим організаціям бюджетних установ обласної комунальної власності у розмірі не менш 0,3 відс. фонду оплати праці на проведення культурно-масової, фізичної і оздоровчої роботи відповідно до діючого законодавства».
У пункті 3.1.24 абзац 11викласти у наступній редакції:
«- передбачити кошти для відрахування профспілковим організаціям бюджетних установ на проведення культурно-масової, фізкультурної і оздоровчої роботи у розмірі не менше 0,3 відс. фонду оплати праці відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».
Зобов’язання обласної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування:
Пункт 3.2.4 викласти у новій редакції:
«Провести необхідну роботу по забезпеченню літнього оздоровлення дітей і підлітків у дитячих оздоровчих установах, що знаходяться в веденні профспілкових організацій Донецької області за рахунок спів фінансування з обласного бюджету у розмірі не нижче 2,5 млн. грн.
Передбачити виділення коштів з обласного бюджету на заробітну плату працівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл облпрофради в сумі 1679,8 тис. грн.
В процесі виконання обласного бюджету за 9 місяців 2006 року внести на розгляд сесії обласної ради питання про виділення коштів на 2006 рік на зміцнення матеріальної бази дитячо-юнацьких спортивних шкіл – 126 тис. грн.».
Виключити із зазначеного пункту абзац 7 (у зв’язку із закінченням терміну реалізації завдань обласної комплексної програми «Фізичне виховання – здоров’я нації» в 2005 році.).
У пункті 3.2.5:
виключити слова:
«згідно пропозицій Центру підготовки олімпійського резерву дитячо-юнацьких спортивних шкіл профспілок».
У пункті 3.2.7:
виключити слова:
«(згідно до додатку 3)»
Після пункту 3.2.7 додати новий пункт 3.2.7 „а” наступного змісту:
«Винести на розгляд сесії обласної ради проект Програми „Молодь Донеччини”».
Зобов’язання профспілкової сторони:
У пункті 3.2.18:
після слів
«трудових колективів» додати слова «у Всеукраїнському конкурсі на кращого профспілкового лідера – жінку»; слова «у IV» замінити «у V».
IV. ФОРМУВАННЯ УМОВ ДЛЯ ВИКОНАННЯ УГОД
4.1. Соціальне партнерство
Сторони домовилися:
Додати Пункт 4.1.9 „а” у наступній редакції:
««Рекомендувати органам місцевої виконавчої влади та органам місцевого самоврядування:
– приймати на повідомну реєстрацію колективні договори тільки із заключенням про результати попередньої їх експертизи у галузевих комітетах (радах, теркомах) або міських та районних радах профспілок перед повідомною реєстрацією та внесення сторонами договорів відповідних змін, висловлених профспілковими органами при проведенні експертизи;
– внести пропозиції до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Положення про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів стосовно передбачення попередньої експертизи у галузевих профспілкових комітетах (радах, теркомах) перед повідомної реєстрацією колективних договорів;
– вимагати від сторін колективного договору обов’язкового внесення в його зміст зауважень реєструючого органу в 10-ти денний термін, у разі порушень цього положення – ініціювати проведення перевірок дотримання трудового законодавства на даному підприємстві.».
У пункті 4.1.12:
після слів
«її Сторін» додати слова: «а також про роботу обласної ради соціального партнерства».
Дані зміни та доповнення є невід’ємною частиною Регіональної Угоди між Донецькою облдержадміністрацією, профспілковими об’єднаннями Донецької області та Донецькою обласною організацією роботодавців
на 2005-2006 роки
ПРОТОКОЛ ПІДПИСАЛИ:

 

УГОДУ ПІДПИСАЛИ:

 

Від облдержадміністрації

Голова облдержадміністрації В.М. ЧУПРУН

 

Від профспілкових об’єднань

 

Голова обласної ради профспілок

 

 

В.Г. Хара

 

Від організації роботодавців

 

Голова правління Донецької обласної організації роботодавців В.М. ІШКОВ

 

 

 

 

Голова Конфедерації профспілок Донецької області

 

 

О.І. Крамаренко

 

 Оглавление