Додому   |    Мiсiя   |    Дiяльнiсть   |    Партнери   |    Новини   |    Карта сайту   |    English Version    

  • День Європи-2004 у Бердянську

  • Чому святкується День Європи

    9 травня – це день заснування Європейського Союзу. Саме у цей день міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити Європейське об’єднання вугілля та сталі як засіб зміцнення миру та стабільності на континенті.
    Сьогодні 9 травня (День Європи) став днем-символом для громадян Європейського Союзу. Разом зі спільною валютою (євро), прапором і гімном, День Європи символізує Європейський Союз як політичну сутність. Однак День Європи – це також можливість повеселитися на заходах і фестивалях, які наближають Європу до її громадян, а народи країн ЄС – один до одного.
    День Європи став символом миру та єднання. Перша половина ХХ-го століття бачила Європу спустошеною та розділеною двома світовими війнами, у яких Франція та Німеччина були по різні боки, які принесли жахливі людські втрати та економічний занепад. Європейський Союз став результатом цих подій, і ми пишаємось тим, що у другій половині ХХ-го століття колишні вороги можуть не лише жити разом, але і творити спільну економічно-політичну громаду, яка сьогодні стала моделлю мирної та успішної регіональної інтеграції.


    Чому святкується День Європи в Україні

    День Європи дасть нам можливість зблизитися та краще пізнати один одного, як добрим сусідам. Він також дозволить нам дізнатися про те, скільки всього вже було зроблено Європейським Союзом і державами, що входять до нього, в Україні, та яким чином розвиватимуться наші дружні відносини у майбутньому.
    Цього року ми також святкуємо розширення ЄС. Після 1 травня, коли до ЄС приєдналися 10 нових членів, Україна стала безпосереднім сусідом Європейського Союзу.

    Які країни входять до Європейського Союзу?
    Європейський Союз має 15 членів. Відповідно до дати вступу до Союзу це такі країни:

    Дати вступуКраїни
    25/3/57 Франція, Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург
    1/1/73Данія, Ірландія, Великобританія
    1/1/81Греція
    1/1/86Іспанія, Португалія
    1/1/95Австрія, Фінляндія, Швеція


    Які країни подали заяви про вступ до Європейського Союзу?
    Існує 13 "країн-кандидатів". Відповідно до дати подання заяви це такі країни:

    Дати подання заявиКраїни
    14/4/87Туреччина
    3/7/90Кіпр
    16/7/90Мальта
    31/3/94Угорщина
    5/4/94Польща
    22/6/95Румунія
    5/4/94Словацька Республіка
    13/10/95Латвія
    24/11/95Естонія
    8/12/95Литва
    14/12/95Болгарія
    17/1/96Чеська Республіка
    10/6/96Словенія


    Які мови є державними мовами Європейського Союзу?
    Які державні мови Європейського Союзу? Вже перша постанова, прийнята Радою об'єднання, яке нині є Європейським Союзом, стосувалася питання мови.

    15 квітня 1958 року Рада постановила, що офіційні мови країн-членів повинні стати як офіційними мовами Співтовариства, так і робочими мовами установ Співтовариства.

    Офіційна мова кожної країни-члена є офіційною мовою ЄС. Оскільки кілька держав-членів мають ту саму офіційну мову, то це означає, що існує 11 офіційних мов.

    Ось вони: датська, голландська, англійська, фінська, французька, німецька, грецька, італійська, португальська, іспанська, шведська.

    Який з термінів правильно вживати: "Європейський Союз", "Європейське Співтовариство" чи "Європейська Комісія"?
        Усі терміни є правильними залежно від ситуації.
        Європейський Союз виник 11 листопада 1993 року, коли набула чинності Маастрихтська угода. Обговорюючи події, що передували цій даті, більш точним було би вживання терміну "Європейське Співтовариство" чи навіть його попередника "ЄЕС".
        З 1/11/93 року термін "Європейський Союз" витіснив із загального вжитку термін "Європейське Співтовариство", позначаючи в переважній більшості випадків групу країн-членів, що утворюють Європейський Союз.
        Європейська Комісія - це виконавчий орган, "публічне відомство" ЄС. ЄС сам по собі не має закордонних дипломатичних представництв. Власне Європейська Комісія репрезентована Представництвами за кордоном
        Від Європейського Співтовариства до Європейського Союзу.
        Угода про утворення Європейського Союзу, відома також як Маастрихтська угода, набула чинності 1 листопада 1993 року після ратифікації її дванадцятьма країнами-членами Європейських Співтовариств.
        В результаті назва утворення, знаного як Європейське Співтовариство (ЄС), набула загального вжитку як Європейський Союз (ЄС). Звичайно, Європейське Співтовариство продовжує існувати як перша і найважливіша організація Європейського Союзу.
        Тому вирази "ЄС", "Європейське Співтовариство" не виходитимуть із ужитку, особливо в певних документах юридичного характеру, таких як офіційні акти, прийняті на основі Угоди про утворення Європейського Співтовариства.
        Роль і обов'язки Європейського Союзу не зводяться, однак, до Європейського Співтовариства (включаючи етапи створення Економічного і монетарного (валютного) союзу, Європейського співтовариства вугілля і сталі та Євратому (Європейського співтовариства з атомної енергії), а стосуються також нових сфер за Маастрихтською угодою, таких як Угода про утворення Європейського Союзу, відома також як Маастрихтська угода, набула чинності 1 листопада 1993 року після ратифікації її дванадцятьма країнами-членами Європейських Співтовариств.
        В результаті назва утворення, знаного як Європейське Співтовариство (ЄС), набула загального вжитку як Європейський Союз (ЄС). Звичайно, Європейське Співтовариство продовжує існувати як перша і найважливіша організація Європейського Союзу.
        Тому вирази "ЄС", "Європейське Співтовариство" не виходитимуть із ужитку, особливо в певних документах юридичного характеру, таких як офіційні акти, прийняті на основі Угоди про утворення Європейського Співтовариства.
        Союз в сукупності обслуговується єдиною структурою інституцій. Колишня Рада Міністрів Європейського Співтовариства зараз називається Радою Європейського Союзу, чи Європейською Радою.
        Європейський Парламент та Суд Європейських Співтовариств зберегли свої початкові назви так само, як і Комісія Європейських Співтовариств, яку коротко можуть називати Європейською Комісією.
        Подібним чином рекомендується вживання термінів "Європейський Союз" чи "ЄС" для позначення території, яка раніше співвідносилась з Європейським Співтовариством, в таких виразах: "країни-члени ЄС", "населення ЄС", "ринок чи промисловість ЄС" тощо.


    ПІДТРИМКА:



    Про Нас   ||    Статут   ||    Діяльність   ||    Архів   ||    Контакти

    Copyright © Асоціація "Європейський Шлях", 2003р.