This version of the page http://www.yataukraine.org.ua/zah.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-07. The original page over time could change.
Заходи ---YATA Ukraine---

 

Сайт створено

за підтримки :

 

-Фонду сприяння демократії

Посольства США в Україні

 

-Центру інформації та документації НАТО в Україні

НАЙВАЖЛИВІШІ ЗАХОДИ

Молодіжного центру Атлантичної Ради України

Проблеми Чорноморського регіону очами молоді

З 7 по 10 листопада у Єревані, столиці Вірменії, відбувся міжнародний семінар “Виклики та можливості для молоді щодо сприяння стабільності в Чорноморському регіоні: розвиток чорноморської молодіжної мережі”. У заході, який було організовано за ініціативою “ААА” (Armenian Atlantic Association), брали участь окрім вірменської ще делегації з Молдови, Румунії, Болгарії, України, Росії, Грузії Туреччини, Греції, Норвегії, Німеччини. Активну участь в цьому семінарі взяли представники нашої організації.

Дводенна конференція завершилася ініціативою молоді створити організацію, мережу Чорноморського регіону, яка сприятиме взаєморозумінню представників країн Чорноморського регіону, його ідентифікації, забезпечення зв’язку, обмін інформацією між членами організації, заохочення міжнародних організацій та інституцій до співпраці.

Завершився Всеукраїнський конкурс “Аліанте 2005 – Україна”

24 жовтня 2005 року в залі Вченої ради Інституту міжнародних відносин відбулася підсумкова коференція за результатами Всеукраїнського конкурсу “Аліанте 2005 – Україна” на тему: “Чи обізнані ви з питань міжнародної безпеки та діяльності НАТО?” за участю учасників конкурсу, громадських організацій, представників держструктур, посольств, закладів освіти, медіа та інших зацікавлених установ та організацій.

В рамках конференції було продемонстровано фільм про проект „Аліанте”.

Під час конференції обговорювались наступні питання:

- Проблема інформування громадського населення України про діяльність НАТО. - Чи справдилися сподівання прибічників євроатлантичної інтеграції на швидке просування України на цьому шляху.

- Чи відбулися зміни в ставленні НАТО до України та України до НАТО за нової влади.

- Як покращити форми співробітництва з питань міжнародної безпеки за участю державних структур, ЗМІ, науково-освітніх закладів та громадських організацій.

- Роль молоді в євроінтеграційних процесах.

На конференції було прийнято рішення про створення осередків “Аліанте”, так званих „Атлантичних клубів” по регіонах України, де учні та студенти змогли би більше дізнаватись про НАТО та обговорювати актуальні питання українського суспільства. Створення таких осередків чи подібних до них дасть змогу залучити до євроінтеграційних процесів якомога більше молоді, яка є рушійною силою громадянського суспільства та відіграє основну роль при вступі України до НАТО.

Пізнавальна подорож переможців

ІІ Всеукраїнського конкурсу “Аліанте 2005 – Україна”

22-31 серпня 2005 року 15 команд-переможців, які продемонстрували найкращі знання та вміння здійснили десятиденну захоплюючу подорож на військові бази НАТО Республіки Польщі (Щецін) та Чеської Республіки. Переможці взяли активну участь в брифінгу, який для них влаштували в Штаб-квартирі Багатонаціонального корпусу Північно-Східної Європи у Щеціні, де показали свої знання та вміння з тематики міжнародної безпеки та НАТО. Учасники відвідали Міністерство закордонних справ Чехії, де мали нагоду взяти участь у брифінгу з Послом Чеської Республіки в Україні Карелом Штіндлом. Переможці змогли побачити та оцінити рівень життя демократичних Європейських країн, про що написали в своїх спогадах. Учасники конкурсу створили Інтернет-форум, де обговорюють як конкурс „Аліанте”, так і актуальні проблеми українського суспільства.

“Автобус миру, свободи і демократії”

Підчас роботи Генасамблеї ATA члени Молодіжної Асоціації Атлантичного Договору (YATA) вирішили підтримати рух української молоді в боротьбі за демократичні цінності та організувати “Автобус миру, свободи і демократії в Україну”.

Першим в Україну прибув автобус з Литви та Данії, 20 грудня 2004 року. Ввечері студентська делегація відвідала Наметове містечко, Адміністрацію Президента України, поспілкувалась з студентами Київського політехнічного інституту та активістами „Пори”, поділилась своїми враженнями про Україну та мала змогу спостерігати за дебатами між кандидатами у Президенти.

З цієї нагоди 21 грудня 2004 року за ініціативою Молодіжного центру Атлантичної Ради України та підтримкою Міжнародного центру перспективних досліджень було організовано молодіжну акцію “Євроатлантична молодь за свободу та демократію в Україні”. Активісти молодіжних рухів з Литви та Данії надали підтримку активістам українського молодіжного руху. Вони представляють потужні організації, які відігравали значну роль у формуванні громадської думки у Балтійських країнах щодо Європейського Союзу та НАТО. Зараз вони приїхали в Україну, щоб від безпосередніх учасників помаранчевої революції дізнатися про те, що відбувається в Україні, запропонувати свою допомогу та зав'язати партнерство зі своїми колегами в Україні. За круглим молодь Литви, Данії та України обговорювала питання президентських виборів та розвитку демократії в Україні, обмінювалась досвідом в цьому напрямку. В акції взяли участь також представники YATA Франції, Грузії, Азербайджану, Естонії та Латвії.

50-та Генеральна Асамблея ATA

З 1 по 5 грудня 2004 року у Римі відбулась ювілейна 50-та Генеральна Асамблея Асоціації Атлантичного Договору (GA ATA) на тему “Майбутнє Євро-Атлантичної Безпеки” за участю Генерального Секретаря НАТО Яапа де Хоопа Схеффера, Президентів Албанії, Хорватії та Македонії, Верховного головнокомандувача об’єднаних збройних сил НАТО в Європі (SACEUR) та інших відомих політиків, експертів та військових.

Україну на Асамблеї представляли: АРУ, Молодіжний центр АРУ та Громадська Ліга Україна-НАТО. Ключовим моментом Асамблеї було обговорення ситуації, яка склалася в Україні, так званої „Помаранчевої революції”. Більш ніж 40 країн “Євро-Атлантичного регіону висловили свою підтримку щодо встановлення демократії в Україні. Було прийнято відповідну резолюцію.

За тиждень до Асамблеї, Молодіжна Асоціація Атлантичного Договору (YATA) висловила свою підтримку щодо боротьби за свободу і демократію в України, за створення демократичного громадянського суспільства. Молодь Євро-Атлантичного регіону абсолютно солідарна з українською і підтримує “Помаранчеву революцію” в Україні. На молодіжній сесії Асамблеї активно обговорювались питання президентських виборів в Україні. Близько 80 представників молоді були одягнені в помаранчеві стрічки і разом з українською молоддю співали “Нас багато, і нас не подолати”. Молодіжна АТА вирішила організувати візит до України перед початком третього туру виборів, так званий “Автобус миру, свободи і демократії”, щоб пліч-о-пліч стояти з української молоддю на Майдані Незалежності.

Датський Атлантичний Молодіжний Семінар:

6-12 липня 2004 року на військово-повітряній базі м. Алборг відбувся щорічний 19 Датський Атлантичний Молодіжний Семінар: “Конфлікти і демократизація: наслідки та виклики”, в якому взяли участь біля 50 учасників віком 20-26 років з 20 країн євроатлантичного регіону, в тому числі і представники Молодіжного центру АРУ. Лекції та семінари для студентів читали офіційні особи та провідні вчені з Датських та іноземних установ і організацій. Семінар створив чудові можливості для творчого спілкування та відпочинку.

З нагоди Саміту НАТО в Стамбулі

26-30 червня 2004 року відбувся Стамбульський Пан-Атлантичний Студентський Саміт (I-PASS), паралельно офіційному Саміту НАТО, організатором якого виступає Асоціація Атлантичного Договору.

Україна мала унікальну можливість репрезентувати 5 найкращих молодих лідерів на Стамбульському ПАСС, який проходив у формі рольової гри “Модель НАТО”. Порядок денний Студентського Саміту аналогічний Саміту НАТО. На заході обговорювались майбутні трансатлантичні зв’язки, прийнято відповідні рішення, котрі дадуть можливість порівняти бачення підходів з боку діючих політичних лідерів та молоді до вирішення поставлених завдань.

Багато українських студентів виявило бажання зустрітись з лідерами НАТО, відчути себе Міністром закордонних справ чи Міністром оборони та представити нашу країну на міжнародному рівні. Визначення учасників делегації відбулося на студентському форумі з нагоди I-PASS, що проходив в Україні. Відбір проводився за результатами конкурсу студентських робіт-есе на тему: “Чому Україна потребує членство в НАТО, а НАТО членства України”.

Науковий Форум Об’єднаної Європи 19-25 квітня 2004 року в Бухаресті відбувся Науковий Форум Об’єднаної Європи, головною темою якого було питання безпеки і стабільності в євроатлантичному просторі. Форум ініціюється Румунською студентською Бізнес-Асоціацією за участю громадського об’єднання CASA-NATO, яке є партнером Атлантичної Ради України. Учасники презентували робочі доповіді на тему: НАТО – Альянс 21-го століття, Європейський союз та майбутнє Європи, відносини НАТО – Європейський Союз.

Міжнародний конкурс “Аліанте 2004 – Україна”

10 лютого 2004 року вперше в Україні розпочався Міжнародний конкурс “Аліанте 2004 – Україна”, який ініційовано Молодіжним центром Атлантичної Ради України для учнів загальноосвітніх шкіл, коледжів, училищ та вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації на тему: “Чи обізнані ви з питань міжнародної безпеки та діяльності НАТО?”.

Проект є продовженням міжнародного конкурсу “Аліанте”, який проводиться з 2000 року товариством “Ягелло 2000” (Чехія) спільно з національними партнерами у Польщі, Чехії, Словенії, Румунії, Литві та Латвії.

Метою проведення конкурсу в Україні є:

• сприяння поширенню інформації і розумінню процесів інтеграції України до Євроатлантичних структур безпеки;

• сприяння розумінню сучасних проблем міжнародної безпеки та діяльності НАТО з використанням сучасних інформаційних технологій, командної форми гри та змагання.

Конкурс діє в напрямку реалізації завдань Цільового Плану Україна-НАТО 2004 та формуванню поінформованої громадської думки напередодні Самміту НАТО в Стамбулі.

Веб-сайт конкурсу: www.projeсt-aliante.org

49 Генеральна Асамблея АТА

4-8 листопада 2003 року українська делегація брала участь в 49-й Генеральній Асамблеї Асоціації Атлантичного Договору (АТА), яка проходила в Единбурзі та була присвячена обговоренню ролі НАТО після іракської кризи.

Невід’ємною частиною Генеральної Асамблеї АТА є засідання молодіжних організацій, асоційованих з АТА – Молодіжної АТА (YATA) та Атлантичної асоціації молодих політичних лідерів (AAYPL). Отож Молодіжний центр АРУ має унікальну можливість репрезентувати Україну на міжнародному рівні, просувати свої цілі та посилювати співробітництво з зацікавленими атлантичними організаціями та університетами інших країн.

Генеральний секретар НАТО Лорд Робертсон, завжди допомагає та залюбки приймає участь у заходах ATA. З особливим задоволення він виступав у Шотландії, оскільки це його рідна країна. Для нього також важливі зустрічі з молодими лідерами, з новою генерацією. Лорд Робертсон звертається до молоді з словами: “Сьогодні ми задаємо курс Альянсу, але кожен з вас повинен пам’ятати, що 21-ше століття – це ваше століття. Ви є завтрашніми лідерами.”

Одним з основних аспектів Генеральних Асамблей є засідання воєнного комітету за участю представників військового комітету НАТО. Цікавою доповідь презентував Верховний Головнокомандувач об’єднаними збройними силами НАТО в Європі (SACEUR) Генерал Джеймс Л. Джонс стосовно Військової трансформації НАТО.

Единбурзьку Асамблею називають королівським прийомом. Окрім робочих засідань були заплановані також зустрічі із знатними особами: з членам Палати Лордів та з Її Королівською Висотністю Принцесою Анною. Ми мали честь відвідати Королівську яхту Британія, Королівський палац та Собор Стерлінгів.

І Всеукраїнська Асамблея Громадської Ліги Україна – НАТО

20 жовтня 2003 року в Києві відбулась І Всеукраїнська Асамблея Громадської Ліги Україна – НАТО, одним з засновників якої є і Молодіжний центр АРУ. На запрошення Атлантичної Ради України, Генеральний секретар НАТО Лорд Робертсон став почесним делегатом новоствореного всеукраїнського об'єднання "Громадська ліга Україна – НАТО". В Единбурзі на Генасамблеї АТА ми мали змогу вручити Лорду Робертсону сертифікат Почесного делегата Ліги. Від України Генеральний секретар НАТО чекає більш рішучих кроків щодо набуття Українською державою повноцінного членства в Північноатлантичному Альянсі.

Празький Атлантичний Студентський Самміт (PASS)

21-23 листопада 2002 року Молодіжний центр АРУ взяв участь у Празькому Атлантичному Студентському Саміті, що проходив паралельно офіційному Саміту Альянсу. Молодь Євро-Атлантичного регіону мала змогу спілкуватись з 19 президентами країн НАТО та країн-партнерів та відігравати роль керівництва своєї держави та НАТО.

В наданні інформації та безпосередній консультації студентів вузів та представників громадських організацій, що представляли Україну на Саміті, брали участь такі високопоставлені особи, як Секретар РНБО України, Міністр оборони, представники Міністерства закордонних справ. Такі спілкування дуже допомогли молодим людям, оскільки в цей час була дуже напружена ситуація (період скандалу з кольчугами) і ніхто не знав, чи буде Україна приймати участь у Саміті. Дуже важливо було в останні дні перед Самітом з перших вуст отримати інформацію, яка ще ніде не прозвучала. Перед презентацією національної стратегії в Празі, було проведено акцію громадських організацій та студентства “Україна в НАТО” на підтримку Євроатлантичного вибору України, на якій представники державних структур, посольств та політичних партій допомогли скорегувати ідеї молодих лідерів, для достойного представлення України. На Саміті українська молодь мала змогу представити свою національну ідею на Студентській Північноатлантичній раді та відчути себе в ролі представників Альянсу (за умовами рольової гри). Після напружених дебатів вся молодь Євро-Атлантичного регіону дійшла консенсусу та прийняла фінальне Комюніке, яке було представлене Генеральному секретарю НАТО.

48-й Генеральній Асамблеї АТА

Міжнародні молодіжні організації залюбки діляться необхідною інформацією та досвідом щодо НАТО та Європейського Союзу. На засіданні YАТА на 48-й Генеральній Асамблеї АТА, що відбувалась у Стамбулі 9-12 жовтня 2002 року було обрано Правління із п’яти чоловік, які повинні зробити YATA більш ефективною в трансатлантичній області. Щоб полегшити зв’язок між національними асоціаціями різних країн, щоб збільшити рівень поширення інформації в діях молоді в різних країнах проводяться систематичні семінари та конференції. Для українських делегатів участь в цих заходах має велике значення. Всі зустрічі відбуваються на високому рівні, тому дуже важливо співробітничати з державними структурами, щоб презентувати наші узгоджені національні ідеї.

І Всеукраїнський молодіжний форум

“За Європейський та Євроатлантичний вибір України

Важливим етапом вираження ідей української молоді став І Всеукраїнський молодіжний форум “За Європейський та Євроатлантичний вибір України, який відбувся 16-17 червня 2002 року на базі НТУУ «КПІ» за участю представників 22 регіонів України та керівництва АТА. На форумі відбулась політична маніфестація, яка продемонструвала підтримку українською молоддю інтеграції України у європейські структури, було прийнято змістовні документи: резолюцію Молодіжного Форуму “За Європейський та Євроатлантичний вибір України!”, звернення до Верховної Ради України, Президента України Л.Д.Кучми, Генерального секретаря НАТО Лорда Робертсона. Головні ідеї звернень – підтримка молоддю України європейської інтеграції, намір розгорнути роботу по формування громадської думки, сприятливої євроінтеграції, прохання допомогти громадським організаціям у цьому. Молодь показала, що готова долати перешкоди на шляху України до НАТО і ЄС.

 

Дизан Студія MG "Portal" www.mg-portal.com