This version of the page http://www.zustrich.lviv.ua/zustrich_04_sviatkuvaty.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-27. The original page over time could change.
Бібліотека. Вміти добре святкувати

 


Вміти добре святкувати

бр. Роман Лагіш

    Напевне кожна людина з настанням Нового року сподівається на те, що принесе він зміни на краще в порівнянні з минулим. Звісно, надіятись треба, але водночас слід теж пам'ятати, що більшість успіхів чи невдач, залежить у більшій мірі від кожного з нас. На даремне прислів'я каже: "щоб світ став гіршим, вистачить того, щоб одна добра людина нічого не зробила". Відомо, що вінцем діла є кінець, однак напередодні новоріччя не менш важливим є також і початок.
    З уст молоді нерідко можна почути, що Церква завжди критикує різноманітного роду святкування: вечірки, дискотеки, гучні бенкети, натомість закликає до суворого способу життя, посту, молитви та покути. Чи справді так є? Видається, що спершу, ніж робити поспішні висновки, слід заглянути до Св. Письма, котре є підручником віри і моралі цілої церковної науки. Коли Ісуса одного разу запитали, чому Він та його учні не постять, у відповідь почули такі слова: "Чи ж можуть постити весільні гості, доки молодий з ними?" (Мр 2,18). А це означає, що у справжнього християнина має бути на все свій час, "час збирати каміння, і час його розкидати". Вже у суворих перших віках християнства послідовники Христа, відслуживши св. Літургію, збирались на спільні святкування, де їжа і напої служили тому, щоб поділитись спільною радістю з тієї події, що Спаситель воскрес і перебуває між ними. Та й сьогодні Синод єпископів УГКЦ кілька років тому офіційно скасував піст у день Нового року, адже це свято стало всенародним і для загалу була б дивною поведінка християн, котрі б зустрічали його з "порожнім шлунком". Однак увага: це не означає, що у новорічну ніч дозволено чинити гріх. Нікому з людей не дано уповноважень звільняти від Закону Божого, мовчати, коли хтось "потопає" у ріці спиртних напоїв чи влаштовує петардовий феєрверк на пальті незнайомої особи.
    Якщо у тебе і твоїх друзів є звичай складати побажання у новорічну ніч, коли годинник відбиває 12-ту годину, а за вікном не гасне світло салютів та бенгальських вогнів, то дозволь мені прилучитися до цих вітань. Пам'ятай: новорічна радість, розділена з твоїми друзями, батьками чи рідними є без порівняння більшою, ніж задоволення, котре ти подаруєш виключно собі, власним забаганкам. Не бійся почати цей рік з думкою про інших, а тоді інші піклуватимуться тобою протягом усього року.
    Щасти тобі!