This version of the page http://www.zustrich.lviv.ua/word_zislannia.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-27. The original page over time could change.
Християнський молодіжний сайт. Боже Слово


Зіслання Святого Духа
Євангелія
Апостол
Роздуми
Архів
  • Роздуми.

        Кожна людина в житті часто відчуває спрагу, їй завжди чогось хочеться. Прагне чогось нового, подібно, як щодня води, хоче загасити внутрішню посуху, чується неспокійною. Це, напевно, не є тілесна спрага, як нас часто стараються переконати: "Відчуй спрагу і пий Spritе!" але потреба душі, яка теж є живою і тому потребує чогось "напитися".
        У свято Зіслання Святого Духа в Євангелію від Івана Ісус, який знає серце кожної людини промовляє: "Коли спраглий хтось, нехай прийде до мене і нехай п'є! Хто вірує в мене, як Писання каже, то ріки води живої з нутра його потечуть!" (Ів 7,37) Вистачає тільки підійти до Нього і сказати: "Господи, я вірю, що Ти мій Бог, що Ти мене любиш!" І спрага вгамується. Євангелист Іван дає нам зрозуміти, що Ісус, говорячи про напій, має на увазі Святого Духа. Це Він, правдивий напій, без якого гине все живе. Хто його скуштує - житиме покіки…
        Пустеля, на якій окрім бемежних піщаних просторів немає нічого, жодного деревця, є типовим прикладом, що означає: нестача води… Це те саме, що немає життя. Якщо вода десь проб'ється з-під піску, то відразу з'являться навколо оазис. Наша душа без Святого Духа подібна до пустелі. В часі сотворення Бог нам вдихнув Свого Духа… Завдяки Йому ми живемо і це життя має сенс. Без Нього воно чорно-біле, монотонне.
        У духовному житті без Святого Духа, Бог Отець є далеким, Христос є тільки історичною особою, Євангелія є мертвою літерою, Церква - світською організацією, літургічні обряди - непотрібною формальністю, християнство "немодним" і нудним. І ще багато чого є неясне і незрозуміле.
        Ісус свідомий цього, що людині тяжко і посилає Утішителя, щоби відновити її, щоби кожен християнин міг розпізнати Його обличчя, щоби міг промовити "Авва Отче!" Утішитель - це Дух Правди, який відкриває нам очі на присутність Господа між нами. Піднімає занавісу і дозволяє нам бачити світ таким, яким насправді він є, його добро і красу. Але вибір завжди був і належить людині: прийняти Святого Духа чи ні…

    бр. Анатолій Живчак