This version of the page http://abetka.ukrlife.org/vizh28.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-24. The original page over time could change.
Весела Абетка.УКРАЇНСЬКІ КАЗКИ Олександр Виженко ІСТОРІЯ ЗАПОРОЗЬКИХ КОЗАКІВ

Олександр Виженко
ІСТОРІЯ  ЗАПОРОЗЬКИХ КОЗАКІВ
ДЛЯ ВЕСЕЛИХ  ДІТЛАХІВ

ДРУГА ЧАСТИНА

ІСТОРІЯ ВОСЬМА

Повернулися на подвір'я корчми, де й досі панувала тиша й спокій, де все знаходилося ще під владою сну, де нікому не було діла до того, що трапилося цієї ночі з трьома мандрівниками у степу. Деякий час знадобиться їм, щоб прийти до тями.
- Ну й нічка, - мурмотів у свої сиві вуса дід Кахикало, марно намагаючись підпалити люльку. - Ось тобі і лукавий. Так зробив, проклятущий, що люльці моїй три дні не куритися тютюном. Що ж тепер робити? Тьфу ти! - сплюнув спересердя.
- І слава Богу, - усміхнувся дід Базікало. - Уявити тільки - цілісіньких три доби я не побачу в зубах у Данила його люльку. Кумедія, та й годі!
- А ти й радий-радесенький!
- А хіба що?
- Е... - вусатий характерник сховав люльку за околицю шапки. - Давайте ж хоч часинку заснемо перед зорею. Скоро вже розвиднятиметься, а там знову в дорогу.
Дід Базікало потягнувся.
- Тут я з тобою, брате Даниле, згоден. На в'ялі ноги не в радість дорога. Спати, спати, спати...
- А ти чого? - дід Кахикало звернувся до Зерна, який, здавалося, і гадки не мав вкладатися, - мало того, що ніч нам таку влаштував, так ще й теє... як його? Кхе, кхе... Знову за Мамаєм в степ побіжиш?
- Ні, ні, дідусю Даниле, - відповів Улас, - просто мені зовсім не хочеться спати.
- Не дивно, - позіхаючи зауважив дід Іван. - Після такої пригоди сон не приходить.
- А що буде з тим скарбом, що в могилі залишився? - спитав раптом Улас.
- Слухай, серденько, не зараз... кхе, кхе...
- Ну що?! - наполягав хлопчина.
- От ти горе! Що за дитина! Здається мені, брате Іване, нам і цієї ночі не спати.
- Мабуть, що так, брате Даниле. Чи нам до цього звикати, а от він... Ну, то хай. - Дід Базікало підсів до Власа, пригорнув до себе. - Ти питаєш, що буде зі скарбом? А чув ти як загуло, загуркотіло в могилі?
- Чув.
- А що це означає, знаєш?
- Ні.
- У-у! Отож-то воно і є, що пірнув той скарб глибоко під землю.
- Аж у самісіньке пекло! Так-таки, так, - уточнив дід Кахикало. - І вже не взяти його жодній живій душі!
- Мені б лише один золотий!
- Ге-ге! Це ж для чого?
- Повернувся б у Київ, мамі корову купив. Ось для чого.
- Молоко любиш?
- Ще б пак. І я, і матуся.
Діди перезирнулися.
- Яким же таким промислом ви з ненею на хліб собі заробляєте? - спитав дід Кахикало.
- Я за те, що нагодують, сусідських корів пас, а матуся вишиванкою гроші заробляє.
- Важко траплялося?
- Так. Саме через це я і на Січ подався. Чув я на базарі начебто козаки від походів великі гроші мають.
- Тіпун тому на язик, хто так каже, - ще більше пожвавившись, відказав дід Кахикало. - Не від грошей козак щастя має, ні. Чи є ще де на землі такий порядок, який був у запорожців, які не розмінювали правду, братство і волю на золото! Ієх! Летимо, було, на чайках через Чорне море до чужих берегів визволяти братів та сестер із турецької неволі. Темної ночі вихором наскочимо на місто, поб'ємо-посічемо ворогів. Повідчиняємо всі темниці, порвемо всі кайдани: "Радійте, брати та сестри, вільній воленці! Не збиткуватиметься більше над вами турецька нагайка!" Полонених, теє, визволимо, та ще й обшукаємо всі скарбниці. Було, багато золота наберемо, бо добряче-таки наживалися тамтешні багатії на кривавій праці та сльозах невільників. А потім раді та веселі поспішали хутчіш додому.
Зі скарбом обходилися так: одна частина йшла на розбудову зруйнованих храмів та на монастині, друга - на поповнення зброї та провізії, третя ділилася поміж куренями на їх потреби. Коли залишалася остання, четверта частина, отаман, за звичаєм, звертався до нас з такими словами:
- А з цією частиною що робити будемо? Може, поділемо між собою?
А хто-небудь зі старих козаків візьме та й вилає його за таку пропозицію.
- Що ж це ти, батько-отамане, нам, запорозьким козакам, таке пропонуєш? Золото ділити - душу козацьку згубити. Чи вірно я кажу, брати-товариші?
- Вірно! вірно! - вигукував гурт.
Потому, останню частину скарбу ховали до Військової Скарбниці, місцезнаходження якої знали лише отаман та ще декілька вірних людей. Брехати не буду, інколи знаходилися і такі, що казали: "Віддайте нам нашу частину". Їм відраховували по тридцять срібляників, як тим іудам, що душу козацьку продали, і гнали їх геть з очей.
Тут заговорив дід Кахикало:
- Вірно говориш, брате Іване, так і було. А все чому? Під Богом ходили, Бога боялися, заповіді шанували. Господь Іісус Христос чому нас через апостолів, учнів своїх, навчав? Він казав: "Не складайте скарбів собі на землі, де нищить їх міль та іржа, і де злодії підкопуються й викрадають. Складайте ж собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить і де злодії до них не підкопуються та не крадуть. Бо де скарб твій, - там буде і серце твоє!" І ще: "Добра людина з доброго добре виносить, а лукава людина з скарбу лихого виносить лихе". Добрий скарб, серце, це - Бог, а злий скарб - багатство. Одного разу багатий юнак наблизився до Іісуса і сказав Йому: "Учителю Добрий, - що робити мені, щоб вічне життя вспадкувати?" Іісус же йому відказав: "Знаєш заповіді: "Не вбивай, не чини перелюбу, не кради, не свідчи неправдиво, не кривди, шануй свого батька та матір".А він відказав Йому: "Учителю, - це все виконав я ще змалку". Іісус же поглянув на нього з любов'ю і промовив йому: "О! дного бракує тобі: іди розпродай, що маєш, та вбогим роздай, - і матимеш скарб ти на небі! Потому приходь та і йди вслід за мною..." А він засмутився тим словом, і пішов, зажурившись, - бо великі маєткі він мав! І поглянув Іісус, та й сказав Своїм учням: "Як тяжко отим, хто має багатство, увійти в Царство Боже!" Бачиш, як воно, серце... "Як тяжко отим, хто має багатство, увійти в Царство Боже!" Сказано:
"Дружба й братство - дорожчі всякого багатства. Тіло в золоті, а душа в мерзоті". Так-таки, так і є. Кхе, кхе. Як гадаєш?
- Правда, правда, дідусю Даниле! - теплотою засвітилися оченята Власика. - Одного разу я зустрівся з вами і полюбив вас, як своїх дідусів. І дружбу нашу не зміняю ні на яке багатство. Дід Базікало за козацьким звичаєм, тричі поцілував Уласа.
- От орел! О!..
А дід Кахикало, приховуючи своє хвилювання, тільки й сказав:
- Кепсько, що люлечка моя не димить... Кхе, кхе...
- Розкажіть мені, будь ласка, ще щось про скарби, - попрохав Улас.
- То слухай, - сказав дід Кахикало.


ДРУГА РОЗПОВІДЬ ДІДА КАХИКАЛА ПРО СКАРБИ

Був колись на Запорожжі бідний козак Голяк. Тільки й багатства в нього було, що кінь, кресало та люлька. І такий він був сміливий чоловік, що завжди, було, блукає то степами, то лісами: день чи ніч, літо чи зима - йому все одно.
От одного разу, взимку, виїхав він уночі із Запорожжя у
Гетьманщину. Коли виїжджав, погода була гарна, а потім піднялася така
хуртеча, що Боже мій! І світу Божого не видно! Одно курить, одно
курить та чим далі, то все дужче, дужче... А козак усе їде. Їхав-їхав
та й збився з дороги. Сюди-туди, сюди-туди - нема дороги! Прийшлося
так, що хоч Богові душу віддавай...
- Ну, що ж тепер робити? Пущу коня, нехай він сам їде, куди знає.
Пустив коня і знову їде. Їхав-їхав, аж раптом кінь - тиць! - і став. Що теке? Дивиться козак: огорожа, а за огорожею церква.
- А, слава Богу! Мабуть, тут же десь і оселя.
Прив'язав козак коня до огорожі, а сам пішов шукати хутір. Шукав-шукав - немає, та й годі! Хотів було повернутися до коня, але й тут біда: слід загубив.
- Ось коли вже моя смерть! Що ж його тепер робити?.. А дай покличу коня.
Покликав ступачка - кінь заіржав десь далеко. Козак і пішов на іржання та якось уже й добрався до коня.
- Ні, тепер я ось що зроблю: коня заведу під дзвіницю, сам сяду під церковними дверима, запалю люльку та й буду сидіти до ранку. Хоч гріх палити під церквою, а все ж нехай Бог простить: не буду палити - засну, а засну - замерзну... От завів він коня під дзвіницю, сам сів спиною до церковних дверей та й палить люлечку. Сидить собі, сидить, із люльки попихкує. Аж раптом чує: в церкві ніби щось упало із стіни і вдарилося об підлогу.
Так по всій церкві й загуло...
Козак здригнувся і став прислухатися. Не чути нічого: все тихо.
- Це я, мабуть, задрімав, то в дрімоті й почувся якийсь грюк... Поправив козак на голові шапку, помацав чуприну, підіклав тютюн в люльку, придавив його пальцем, накрив кришечкою та й знову сидить і попихкує. Але раптом здається йому, що ніби хтось по церкві ходить...
Тихо так іде, не поспішає: шам-шам-шам...
- Що ж це таке? Ні, це вже не уві сні...
Козак схопився з місця і став оглядати церковні двері. Бачить: у дверях стирчить ключ.
- Еге, тут щось негаразд!
Зараз же дістав із чобота солом'яну устілку, викресав вогню, приклав трут до устілки, помахав нею, щоб запалити, кілька разів у руці, потім одчинив двері, ввійшов у церкву, намацав там свічку, засвітив її і став оглядати церкву. Бачить: посеред церкви стоїть домовина, а біля неї на підлозі лежить кришка. Козак підійшов до труни, загялнув у неї. У труні лежить мрець, лежить так, як і треба йому лежати.
- Так то, бач, не він стукав... Хто це воно такий?..
Узявся козак обдивлятися церкву. Пішов по кутках - нема нікого. На одному криласі - нікого немає, на другому - теж немає. Пішов у вівтар, заглянув під жертовник - анікогісінько.
Підняв одіяння на престолі, дивиться під престол - а там сидить якась жінка!
- Чого ти сюди залізла? А вилазь та скажи, хто ти така і чого чи зайшла вночі до церкви?
Вилізла та жінка з-під престола і - бух у ноги козакові:
- Голубчику, не губи мене! Я тобі все розкажу... Я прийшла сюди, щоб вирвати у мерця зуб, бо мерцевим зубом можна одмикати замки, діставати із землі скарби, привертати дівчат. То я вкрала в попа ключі, пробралася в церкву, де лежав покійник, і вже все було приготувала, щоб вирвати в нього зуб, як тут раптом почула, ніби хтось іде в церкву. Я побігла у вівтар і сховалася там під престолом. Тепер, якщо хочеш, я дістану для тебе зуб - будеш ти багатирем на цілий світ: чого хочеш, того й попросиш...
- Бог з тобою і з твоїм зубом! Був я сіромахою та й помру таким, а ти виходь із церкви. Я тобі покажу, як займатись подібним ремеслом!.. Тут Голяк вивів із церкви жінку. А то і не жінка була зовсім, а тамтешня відьма! Перекинулася вона на руду лисицю, вирвалася із його рук і тільки - чух! - по кучугурах. Кинувся було козак, щоб порубати її на дрібні шматочки, та куди там - від відьми вже й сліду не лишилося. Замкнув він тоді церкву, сам сів на коня і поїхав на Гетьманщину. Цю історію він мені потім і розказав. Так-таки, так. Кхе, кхе.
От чим добували скарби з землі! Не схотів козак покористатися, а був би й багатим, і щасливим. А чому не покористався? Боявся, мабуть, закляття. Як закопували люди скарби, то клали на них вогонь, а на вогонь - баранчика, зв'язаного дротом. Смажили того баранчика і приказували:
- Отак, як цьому баранцю, зв'язаному дротом, тяжко та нудно лежати на вогні, так нехай буде тяжко й нудно тому, хто неасмілиться взяти з-під нього закопані гроші.
- А я не втримаюсь, - почав дід Базікало, - щоб не розповісти ще одну, тільки вже веселу, історію, пов'язану зі скарбами...

ДРУГА РОЗПОВІДЬ ДІДА БАЗІКАЛА ПРО СКАРБИ

Коли я ще був на Січі джурою, старий козак-дуб Володимир Пожар розказав мені одну історію, яка трапилася з ним, коли він був ще молодим та бідним козаком-сіромою. Так от, жив о ту пору в Самарській паланці старий, одинокий і дуже багатий козак Василь Загрібайко. І такий вже він був жаднюга, той дід Василь, що й передати не можна; проси в нього снігу взимку - не дасть, ще й ломакою по спині огріє. Одного разу задумав той дід Василь помирати, бо дуже вже був старий. Помер і годі, а що з багатством робити, коли рідні немає? Звісно що - неси гроші закопувати, або у Великий Луг, або десь у степ. Закопав він гроші та й заклинає: "Хто положить тридев'ять голів, то й візьме гроші!" Пожар сидить у кущах, луною озивається: "Положу, та часникові!" Загрібайло крикнув тричі, а той тричі одізвався й перекричав діда. Дід Василь подумав, що то мара з'явилася йому, і каже: "Цур тобі, пек: хай буде по-твоєму!", - і пішов собі додому. А козак Пожар, не гаячи часу, приніс тридев'ять голівок часнику, поклав їх у яму, а гроші забрав та й розбагатів собі на здоров'я. Не зроби він цього, до самого судного дня пролежав би той скарб у землі. От як. Кумедія, та й годі!
Воно здебільшого так і буває: хто про багатство печеться, той у дурнях зостається.

Частина перша

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12]

Частина друга

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12]

"Весела Абетка" - складова великого сайту "Українське життя в Севастополі".
Ідея та наповнення - Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ.