This version of the page http://abetka.ukrlife.org/vizh211.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-24. The original page over time could change.
Весела Абетка.УКРАЇНСЬКІ КАЗКИ Олександр Виженко ІСТОРІЯ ЗАПОРОЗЬКИХ КОЗАКІВ

Олександр Виженко
ІСТОРІЯ  ЗАПОРОЗЬКИХ КОЗАКІВ
ДЛЯ ВЕСЕЛИХ  ДІТЛАХІВ

ДРУГА ЧАСТИНА

ІСТОРІЯ ОДИНАДЦЯТА

Золотився теплий ранок. Червоний диск сонця помалу підіймався над Дніпром, а внизу все ревів перший поріг - Кодацький. Уласа розбудили звуки тужної мелодії. Це дід Кахикало грав на кобзі і співав:
Ой не сам я іду слободою, -
Ведуть мене громадою,
Називають бурлакою,
Мого брата - розбишакою,
А мого коня - пробіякою.
Горе ж мені на чужині,
Що не вмісті брати мої;
Що один в Січі отаманом,
А другий десь ще й ватагом.
Сам я молод понад Дніпром ходжу,
Дев'ятеро коней воджу,
На десятому, вороному, роз'їжджаю,
Дніпра братом називаю.
"Скажи мені усю правду:
Скажи броди бурлацькії,
Ще й переводи козацькії!"
З устя моря до вершини
Сімсот річок, ще й чотири,
Та всі вони в Дніпр упали,
Дніпра правди питали;
Одна річка Синявочка
Дніпра правди не питала,
Рідним батьком називала:
"Ой ти, Дніпре, чим ти ясен, Чим ти ясен, чим ти красен:
Чи своєю довжиною,
Глибиною, шириною,
Чи крутими берегами,
Чи жовтими все пісками,
А чи темними лугами?"
"Ой ясен я козаками,
Козаками..."
(Народна пісня)

Обірвалася пісня і по щоці діда Данила скотилася сльоза.
- Що з вами, дідусю Даниле? - обережно і разом з тим ласкаво, запитав Улас.
- Нічого, серце, нічого, - відповів дід, трохи заспокоївшись, - іди до Дніпра, вмийся, а там вирішимо, що далі робити будемо.
- А де дідусь Іван?
- Теж до річки пішов. Іди, серце, іди і хутчіш повертайтесь.
Сидячи колом, мов на козацькій раді, вирішили мандрівники вчинити ось що: дід Кахикало мав піти вздовж Дніпра трохи вище порога до місця, що навпроти каменя Сідлач, і приготувати для проходження через пороги старий байдак, ним же колись потоплений коло берега, а дід Іван і Влас... Вони тим часом мали піднятися в небо і з висоти пташиного польоту обдивитися всі пороги.
- Як же ми полетимо? - здивувався Влас.
- А я ось зараз перекинусь на орла, - сказав дід Іван, та так, що Влас не зрозумів: жартував він чи говорив серйозно.
- Навіщо на орла? - заперечив йому дід Данило. - Беріть мою люльку і летіть.
- Як же ти без люльки своєї обійдешся?
- Довга штука облетіти пороги, - відповів старий характерник. - Поки я байдак з-під води підніму, ви й повернетесь. На тому й порішили.
Дід Кахикало дістав свою люльку, потер її об шапку, щось промовив пошепки і люлька, випурхнувши з шорстких долонь діда, декілька разів перевернулась у повітрі і плавно приземлилась. І, о чудо! Вона стала такою величезною, що з неї міг би вже запалити не козак, а який-небудь велетень.
- Ну, що дивитеся, - сказав дід Кахикало, - сідайте в люльку і летіть з Богом.
Козацька люлька злетіла аж до хмар. Від такої височини у Власа мимоволі захопило подих. Унизу звивистою стрічкою голубів старий Дніпро, а ліворуч і праворуч нього розкинувся смарагдовий степ. Славна і могутня ріка сягала обрію, єдналась з небом, аніскільки не поступаючись йому в синяві і величі. З пташиної високості було добре видно всі дев'ять порогів. Гострі камені, наче ікла страшенного звіра, хижо вгризалися в живе тіло ріки, рвали і шматували воду, здіймаючи вгору білі піняві хвилі.
- Ось вони, Власику, всі дев'ять, - голосно сказав дід Базікало. - Що за краса, тринди-ринди! Ондечки там ми ночували... Замкові вали бачиш?.. Ось він, поріг Кодацький... А далі... Це Сурський... А це Лоханський... Ось Дзвонецький. Між Дзвонецьким і Вовніговським найстарший поріг - Ненаситецький. А назвали його так тому, що має ненаситну утробу. Це найгрізніший і найнебезпечніший від усіх порогів. Багато сміливців знайшли тут смерть свою. А йому все мало й мало! Ніяк не може насититися: все реве й реве голодний, просить їсти.
- Дідусю, як же він може "їсти", він же поріг, а не людина! - дивувався Влас.
- Ненаситний він у тому розумінні, що людей багато губить.
Зрозумів? - Влас кивнув головою. - Ото ж то й воно. За Вовніговським ідуть один за одним пороги Будильський, Лишній і, нарешті, Вільний. Тобі, я гадаю, не завадить знати звідкіля пішли пороги... Цієї миті невідомо звідки набігла хмарина, зависла над порогами і лину?в дощ.
- Давай-но провідаємо Чортову Хату, - запропонував дід Базікало, - пересидимо дощ і я розповім тобі давню-давню легенду про пороги.
- А що таке "чортова хата"? - запитав Улас.
- Печера така. Вона знаходиться нижче Лантухівського острова, в балці Вільній. Тримайся!..
Люлька швидко полетіла вниз. Перед самою землею вона припинила своє стрімке падіння і граціозно, немов пташине перо, приземлилася біля печери, що знаходилася на вищому березі балки. Ввійшли у печеру; це була навіть і не печера, а заглиблення, зроблене самою природою в скелястому боці балки. Чимось вона нагадувала просту українську піч. Стояти тут можна було тільки зігнувшись, от тому Влас і дід Іван сіли.

РОЗПОВІДЬ ДІДА БАЗІКАЛА ПРО ТЕ, ЗВІДКИ ПІШЛИ ДНІПРОВІ ПОРОГИ

З давніх-давен стояла в цих місцях недалеко від берега Дніпра величезна кам'яна гора. Жив у тій горі старий богатир на ім'я Роксолан, і було в нього восьмеро синів-близнюків. День у день, рік у рік, не бачачи сонця, ні білого світу, щось палили вони у вогняній печі. А що саме палили, того брати не відали, один тільки батько знав. От виросли сини, стали справжніми орлами. І так вже їм остогидла одноманітна ця робота, що вирішили вони викрасти у батька ключ від залізних дверей і вийти, нарешті, на волю. Одного разу, коли батько спав, брати зняли з його шиї заповітний ключ. Але тільки-но вони спробували відімкнути ним двері, щось зі страшенною силою загуркотіло, здригнулася земля, і, коли б брати не встигли відскочити углиб печери, на їхні голови впала б величезна кам'яна брила, вихід із печери був остаточно зачинений.
- Що ж ви наробили, сини мої! - у відчаї вигукнув розбуджений гуркотом батько. - Лише три дні і три ночі зосталося нам бути у цій горі, щоб до останньої порошинки спалити те, що звелів нам Господь. Ви не витримали іспиту, і тепер нам не уникнути Божої кари. Наперед вийшов один із синів.
- Скажи, батьку, що палили ми всі ці довгі роки у печі?
- Добре, - промовив Роксолан, - все розповім вам.
І сивий богатир розказав синам сумну історію свого життя.
- Був у мене старший брат на ім'я Полун, - почав він свою розповідь. - Наша хатина стояла на галявині дрімучого лісу. Ліс нас годував, одягав; ми були молодими, повносилими, шанували Бога і раділи життю.
Одного разу, на полюванні, ми зустріли чарівної краси золотоволосу дівчину. Їй загрожувала смертельна небезпека. Дівчина задкувала до річки, а на неї, грізно ревучи і ставши на задні лапища, сунув величезний ведмідь. Ми з братом блискавично кинулись на лютого звіра; два удари мечем - і він упав бездиханий до ніг переляканої дівчини.
- Хто ти? - запитав брат, коли минула небезпека.
- Я дочка царя Дадая, у володінні якого знаходиться вся околишня земля, - відповіла вона. - Сьогодні вранці я пішла до лісу за грибами і заблукала. І коли б не ви... - дівчина стихла.
- Як тебе звуть?
- Веселина.
Вона була така ж світла й гарна, як і її ім'я. Неважко здогадатися, діти мої, що ми обидва закохалися в неї.
- Веселина - наша мати? - раптом запитав молодший син.
- Так, - спокійно сказав батько і трохи згодом продовжив свою оповідь синам. - Коли ми освідчилися їй в своїх почуттях, Веселина сказала, що їй більше до серця Полун і що вона згодна стати його дружиною. Наступного дня ми виїхіли до замку Дадая. Старий цар дуже зрадів, довідавшись, що ми врятували життя його дочці і без зайвих вагань дав згоду на шлюб Полуна і Веселини. Незабаром зіграли весілля. Я зажадав знову повернутися до лісу, але цар запропонував мені лишитися в замку і стати його тіуном- (- тіун - княжий охоронець). Я погодився. Але з тої пори втратив спокій і сон, а в моєму серці оселилися таємна образа і заздрість. Я не міг бачити сяючі від щастя обличчя закоханих, і незабаром твердо вирішив викрасти Веселину. Одної ночі мені вдалося здійснити задумане; за вечерею підсипав у келихи з вином сон-зілля і, коли у замку всі поснули, я викрав красуню. Завіз її в далеку степову країну, щоб брат не зміг нас віднайти. Веселина довго лила сльози, сумуючи за чоловіком, та з часом змирилася з долею і подарувала мені восьмеро синів... Вас, діти мої. О ту пору я був щасливий як ніколи в житті. Але щастя моє тривало недовго. Зла чаклунка Явдоха підказала Полуну шлях до мого житла. Він прийшов як воїн, щоб убити мене і повернути собі Веселину. Бачить Бог, я не хотів битися з братом! Та що було діяти? Ми вийшли в дике поле.
Наш бій тривав довго: з ранку і до ранку наступного дня. Але щастя
було на моєму боці. Я спромігся нанести йому декілька тяжких ран. Брат
стікав кров'ю, але битися не припиняв. Вранці, коли зоря сповістила
про наближення нового дня, я завдав йому останнього смертельного
удару. Ледь я присів, щоб обітерти закривавлений меч об траву, коли
раптом побачив серед зеленого листя черв!
оні ягоди. Їх було дуже багато, і з'являлися вони на тому місці, де
пролилася кров брата мого - Полуна...
- Так з'явилися на землі полуниці... - додав від себе дід Іван.
- Що було далі? - нетерпляче запитав Улас.
- Не поспішай. Слухай. Веселина, довідавшись про смерть Полуна, вибігла в поле. Та тільки вона доторкнулась до мертвого тіла богатиря, як два невидимих ангела взяли її під руки, підняли високо в небо, і перетворилася вона на барвисту веселку.
Всевидячий Господь у гніві Своїм звернувся до Роксолана:
- Двічі, Роксолане, ти порушив Мої заповіді. Спочатку ти забажав дружину брата свого, а потім убив однокровника. Я міг би покарати тебе вогнем. Але якщо я це зроблю, твої сини залишаться сиротами і загинуть.
- Дозволь мені, Господи, спокутувати мій гріх! - став благати Роксолан.
- Хай буде так, - сказав Творець.
- Великий Боже, що я маю зробити?
- Ти повинен зібрати все зло землі, зачинитися з синами в кам'яній горі біля Дніпра і тридцять три роки палити те зло у вогняній печі. Жоден з синів не повинен знати про це. Виконаєш Мою Волю - позбудешся своїх гріхів. А ні - не минути тобі і синам твоїм Моєї лютої кари! Сердешні брати гірко заплакали, коли дізналися, якого лиха вони заподіяли своєю квапливістю. Але вже ніхто не міг їх врятувати. Декілька блискавок разом улучили в кам'яну гору. Величезні каменюки, наче пір'я, розлетілися по степу. А старий богатир і восьмеро його синів повітряною хвилею були підкинуті вгору, з висоти один за одним попадали в Дніпро і в ту ж мить перетворилися на грізні кам'яні пороги. Від їх стогону й ревіння закипала вода. Та найстрашніше від усіх ревів і скаженів старий Роксолан, бо не виконав він Божої волі і зло, лукаве зло, знову розповзлося по землі.

...Коли дід Базікало і Влас вийшли з-під кам'яного склепіння Чортової Хати, дощу вже не було. Знову сяяло ясне сонечко, а над Дніпром різнокольоровою дугою стояла веселка.
- Вітаю тебе, Веселино! - криконув дід Іван. А потім сказав Уласу:
- З того часу, Власику, кожного разу після дощу вона з'являється над Дніпром, щоб тужним поглядом приголубити своїх синів.

Частина перша

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12]

Частина друга

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12]

"Весела Абетка" - складова великого сайту "Українське життя в Севастополі".
Ідея та наповнення - Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ.