This version of the page http://abetka.ukrlife.org/vizh2.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-24. The original page over time could change.
Весела Абетка.УКРАЇНСЬКІ КАЗКИ Олександр Виженко ІСТОРІЯ ЗАПОРОЗЬКИХ КОЗАКІВ

Олександр Виженко
ІСТОРІЯ  ЗАПОРОЗЬКИХ КОЗАКІВ
ДЛЯ ВЕСЕЛИХ  ДІТЛАХІВ

ІСТОРІЯ  ДРУГА

Тією самою дорогою уздовж Дніпра йдуть наші герої: Влас та двоє старих козаків. Сонце переступило середину дня й уже не так пече.  Буйні степові трави стоять, мов до чогось прислухаються. Степова чайка здіймається над шляхом, трохи пролетить і знов сідає, чекає на подорожніх, щоб знов злетіти над землею.
Невгамовний дід Базікало чимчикує попереду й весело наспівує:

Пливе щука з Кременчука,
Наковталась горя;
Одвідати хоче щука
Солоного моря.

Дума щука: там чекає
Мя щастя, роздолля...
А рибалка сіть кидає:
"Ой, щуко, ти моя!"
(Народна пісня)

Між тим Улас та дід Кахикало трохи відстали від співця й ведуть собі серйозну розмову:
— Той здоровенний сом, що зустрівся нам на дні річки, — каже Влас,
— міг би нас легко проковтнути. Вам не страшно було, дідусю?
— А чого мені його боятися? Соми — то ж наші брати.
— Як це?
— А так, серце. Жили вони колись на Січі з нами, звали їх, як і нас, вільними козаками. А потім, чи то січове життя їм набридло, чи ще що, — але пішли вони собі у воду. У них вуса такі ж, як і у козаків.
— А де ж їхні оселедці?
— Запорожці пообривали, коли хотіли їх з річки повитягати. З тих пір живуть вони у Дніпрі, перетворившись на сомів; або сплять де-небудь у ямі глибокій, або ж, дивись, і діло добре зроблять: татар і турок на переправах топлять, щоб не пускалися нашу землю палити, сестер та братів у ясир забирати. Так... кхе, кхе... Отакечки воно все так і було. А то ще жив колись у Дніпрі Цар-Сом, так то не сом був — ціла гора, такий величезний. Чому він мені пригадався? Та якби не той самий Цар-Сом, не балакав би ти зараз з дідом Кахикалом. Ось послухай...

РОЗПОВІДЬ ДІДА КАХИКАЛА ПРО ЦАРЯ-СОМА

Одного разу наробили ми шелесту під самими турецькими берегами та й поверталися додому на чайках. Одна частина війська в обхід через Азовське море пішла, а ми з Сагайдачним (тоді за отамана саме він був) — на трьох чайках через  Дніпровський лиман. Одразу скажу: смілива це була витівка тією дорогою йти. Пролетіли Кизи-Кермен — турецьку фортецю — сторожа навіть не схаменулася. Летимо — вітер нам у поміч. Коли це дивимось — турки галеру вислали за нами, навздогін пустились. Галера по нас з гармати б'є. А ядра ті з добрячий кавун будуть, — летять зі свистом та в річку — бульк! — а потім я-я-як бахне! — що чайки наші, мов ті коники степові, на хвилях підстрибують. І так вже влучно б'є вражий турок, що ось-ось влучить у чайку. А до плавнів уже й рукою подати. А плавні — то ж рідний наш дім, у плавні як ввійдемо, там уже нас нікому не знайти. Тут ми недоступні ні татарину-бусурманину, ні ляхові поганому. Та ось ледве ми насіли на весла, ледве відірвалися від переслідувачів, як виринає раптом з води Цар-Сом; корона його, наче сонце, так і засяяла! Так-таки, так. Кхе, кхе. Роззявляє він свою пащу завбільшки з рівчак — і гам! — уже галеру проковтнув. Коли ж він пірнув разом з галерою — здійнялася здоровенна хвиля, така велетенська, що чайки наші, мов тріски, викинуло на берег. Сидимо на березі в чайках, як галушки в макітрі, нічого збагнути не можемо. А Цар-Сом над водоювдруге з'явився, поводив своїми чорними очима, причмокуючи губами, почав викидати через зябра на берег очманілих турків. Накидав їх цілу купу, підплив до самого берега, роззявив свого величезного рота, й звідти вийшли на берег наші брати, полонені козаки, що відбували нестерпну каторгу в бусурманів. Ми з нимиобнімаємось, цілуємось; сміємося, веселі, а де в кого сльоза гірка на щоках блищить. Такої зустрічі ніхто не чекав. А потім постягали ми чайки знов у Дніпро, подякували рибині за допомогу й попливли собі до Січі.
Отакий-то він був, Цар-Сом отой. Заїжджі купці розповідали, начебто бачили його далеко в океані і плив він між китами.
— А хто такі кити, дідуню?
— Кити — це найбільші в світі риби; на трьох китах земля наша тримається. Кхе, кхе... Видно, так почав рости наш сомик, що Дніпро йому тіснуватий став, подався він у море-океан, тепер гуляє там на вільній воді.

Частина перша

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12]

Частина друга

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12]

"Весела Абетка" - складова великого сайту "Українське життя в Севастополі".
Ідея та наповнення - Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ.