This version of the page http://abetka.ukrlife.org/sonzviriv.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-24. The original page over time could change.
Весела Абетка. Читанка Як сплять звірі, птахи, риби?

Коні — стоячи, риби — з розплющеними очима...
Як сплять звірі, птахи, риби?

Тварини сплять по-різному. Узяти хоча б лева, що живе в африканських саванах. Спить він так: влягається на спину — черевом догори і безтурботно піднімає вгору напівзігнуті лапи і спить аж 20 годин на добу.

Гепард, пантера, леопард сплять на деревах, обіймаючи товсті стовбури, мов подушку.

А як сплять не хижаки, а травоїдні? Їм черевом догори вкластися не можна. Заснеш так — з’їдять, і не зморгнеш. Тож багато копитних сплять по черзі. В Африці, наприклад, полохливі зебри та антилопи стережуть одне одного під час спочинку. Іноді дозволяють собі розлягтися всім стадом на землі, але голови тримають прямо. Потім кілька тварин перевернуться на бік, розтягнуться і міцно заснуть. (Щоб поповнити запас енергії, антилопам й зебрам достатньо поспати всього годину на добу). Далі настає черга інших.

Слони теж сплять стадами і теж по черзі, окрім слоненят, які можуть безтурботно дрімати цілими днями.

Лінивець спить донизу головою, міцно вчепившись за гілку. Він, як і цар звірів, спить до 20 годин на добу.

Мабуть, багато хто бачив, як спить кінь — стоячи.

Козулі та лосі в наших лісах влягаються поодинці. Сплять полохливо. Час від часу розплющують очі, нашорошують вуха: чи нема, бува, кого?

Уночі лісова миша виходить на полювання, вранці міцно засинає в нірці, згорнувшись клубочком. Так само сплять коти, їжаки, борсуки.

Мабуть, комусь доводилося бачити вдень, як сплять кажани. Вчепившись кігтями в гілку дерева, склепіння печери або горища, вони загортаються в крила, мов у ковдру, і засинають, повиснувши головою донизу.

Птахи сплять зазвичай уночі, присівши на гілках, у дуплах та гніздах. Проте сичів та сов, коли стемніє, не вкладеш спати, бо вони вночі полюють.

Є така пташка — морська темна крячка. Залишаючи батьківське гніздо, молода птаха летить у море і ширяє над його просторами без упину. На відміну від інших пернатих, вона не сідає на воду. Харчується на льоту, ловлячи з поверхні дрібну рибу. Коли спить? А так і спить — на крилі. Літає темна крячка над водою, аж поки інстинкт продовження роду не покличе її на морський берег для гніздування.

Стриж теж може місяцями літати, не сідаючи. Він нерідко спить у повітрі, але «упівока», тобто миттєво прокидається при небезпеці.

Чи сплять риби? Щось подібне до сну є й у них, але більшість риб очей узагалі не заплющує, бо не має повік. Деякі лускаті відпочивають на боці, інші — черевом догори чи вертикально. Камбала, наприклад, лаштуючись до сну, зависає над дном, а скати лягають на грунт. Риба-папуга (є й така!) перед сном одягає «нічну сорочку»: щоб не знайшли хижаки, усім тілом виділяє спеціальний їдкий жир. Після пробудження «нічна сорочка» сама собою змивається.

А ось як спить тюлень. Позіхаючи, він надуває гортань, як повітряну кульку. Тримаючись, як буйок, на плаву, тюлень спить у вертикальному положенні. Голова знаходиться над водою, й тварина спокійно дихає.

Таня БРИЖАТА, 11 років.
с. Осітна Христинівського району Черкаської області.

"Весела Абетка" - складова великого сайту "Українське життя в Севастополі".
Ідея та наповнення - Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ.