This version of the page http://abetka.ukrlife.org/k_horse.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-24. The original page over time could change.
Весела Абетка.УКРАЇНСЬКІ КАЗКИ МОРСЬКИЙ КІНЬ

МОРСЬКИЙ КІНЬ
Кримськотатарська народна казка

Жив собі на світі бідний чоловік. Жив він на березі моря, рибу ловив. Та одного року вся риба пішла далеко в море і залишився рибалка без шматка хліба. Багато днів просидів він на березі моря, сподіваючись, що Бог змилується і направить рибу ближче до берега, але марно. Якось знесилений, він заснув, і серед ночі його розбудив шум прибою. Прокинувся рибалка і бачить, як з морської піни вибігає чудесний кінь з довгою голубою гривою. Кінь пробіг по берегу, і там, де його копита торкались землі, залишились лежати камінці, схожі на маленькі зірочки. Бідний чоловік подумав, що коли він збере ці камінчики - то стане багатим. Та даремно він тішив себе цією надією: повертаючись назад, кінь ступав копитами туди, де лежали зірочки, і вони зникали, а кінь знову розтанув у морі.

Три ночі підряд не спав рибалка, три ночі чекав, коли кінь знову з'явиться на березі моря і залишить хоч один камінчик, але все марно. І тоді ось що він придумав: прийшов рибалка на святковий базар, ходить по базару і голосно вигукує: "Розуму мішок, а грошей ні копійки! Розуму мішок, а грошей ні копійки!"

Того дня на святковий базар приїхав з почетом сам султан. Почув він, як рибалка вигукував, і наказав варті:

- А приведіть-но до мене того крикуна!

Рибалку привели, поставили перед султаном. Султан запитує:

- Чому ти ходиш по базару і кричиш, що в тебе розуму мішок? Чим ти це можеш довести?

- Для того, щоб це довести, - відповідає рибалка, - мені потрібно три підводи і щоб у кожну було запряжено по двоє коней.

- Гаразд, - відповідає султан, - я накажу дати тобі три підводи і якщо ти доведеш, що ти справді розумний, я дам тобі винагороду.

Узяв рибалка три підводи, виїхав за місто, де лежала купа попелу, завантажив нею вози, привіз на берег і розсипав там, де ходив морський кінь. Тричі їздив рибалка за попелом і лише коли в небі з'явились зірки, відвів коней додому, а сам заліг на березі.

Рівно опівночі вийшов на берег морський кінь, пробігся по попелу, а коли повертався назад, то не помітив жодного камінчика. З тим і пішов у воду.

До ранку копирсався у попелі рибалка і вигріб цілий мішок ізумрудів. Наступного дня замісив глину, виготовив сотню цеглин і в кожну з них поклав по камінчику. Коли цегла висохла, рибалка повантажив її на підводи і повіз до палацу.
Побачив султан підводи, вантажені цеглою і розгнівався:

- І це все, на що здатний твій хвалений розум?!

- Це не цегла, ваша султанська світлість, - спокійно відповідає рибалка, - це алмази. Кожна цеглина - це коштовний камінь.

Розгнівався султан і наказав відрубати рибалці голову. І коли кат приготувався виконати наказ султана, рибалка запитав:

- О світлий султане! Чи можеш ти виконати моє останнє прохання? Накажи візиру взяти з воза будь-яку цеглину і розламати її навпіл.

Султан кивнув візиру на знак згоди, і той, взявши з воза цеглину, розламав її і на великий подив султана та його придворних із цеглин випав сяючий, як повний місяць, камінець. Султан зрадів і наказав розвантажити цеглу і розламати її. А коли перед ним поклали повне блюдо коштовного каміння, наказав звільнити рибалку, зодягнути його в дорогий одяг. Почувши розповідь рибалки про
морського коня, султан наказав дати рибалці стільки золота, скільки той зможе донести:

- Я даю тобі винагороду не за цеглу, яку ти мені подарував, а за те, що ти справді маєш мішок розуму.

Повернувся рибалка до своєї сім'ї і зажив безбідно. До кінця свого життя він ловив рибу, інколи ночував на березі, але морського коня не бачив більше ніколи. "Велика удача посміхається людині раз в житті, - міркував він, - і потрібною
нею скористатися з розумом".

Переклад українською
Данила КОНОНЕНКА

"Весела Абетка" - складова великого сайту "Українське життя в Севастополі".
Ідея та наповнення - Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ.