This version of the page http://abetka.ukrlife.org/ch_nina.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-24. The original page over time could change.
Весела Абетка.УКРАЇНСЬКІ КАЗКИ Ганна ЧЕРІНЬ КАЗКИ МОЛОДОЇ БАБУСІ БАБУСЯ НІНА

Ганна ЧЕРІНЬ
КАЗКИ МОЛОДОЇ БАБУСІ

БАБУСЯ НІНА

Петрусева мама каже, що колись бабусі були старі, а тепер молоді. От хоч би взяти й Петрусеву бабусю Ніну. Їй сорок вісім літ. Петрусь це знає, бо нещодавно святкували бабусин день народження. І їй поставили на торт тільки вісім свічок - стільки, як і Петрусеві, коли святкували його день народження. Але до тих восьми свічок для бабусі ще треба додати чотири десятки, тільки вони зайняли би ввесь торт, і бабуся не змогла б їх усі погасити одним духом.
- Сорок вісім літ - це страшенно багато... - замислився Петрусь. - Ти, бабусю, таки дуже стара...
- Ні, я ще не стара! - задерикувато відповіла бабуся. - Он як ми йдемо на прогулянку, ти за мною не встигаєш. То ти старий!
Петрусь добре знав, що він не старий, але не знав, що відповісти бабусі, і тому запитав з цікавістю:
- А коли ти, бабусю, будеш стара?
- Я ніколи не буду стара! - засміялася бабуся. І Петрусь їй вірив. Бабуся Ніна виглядає майже так, як мама, - струнка, худенька, щоранку робить руханку й маму до того підганяє, а в школі навчає гімнастики в старших клясах. Одна з її учениць їде на Олімпійські змагання.
З допомогою калькулятора Петрусь вирахував, що бабуся Ніна вшестеро старша від нього. Але коли він це сказав бабусі, вона, як завжди, знайшла чим відповісти:
- А скільки тобі буде літ через чотири роки?
- Дванадцять. А тобі, бабусю, аж 52.
- Добре, добре. Ану, вирахуй, у скільки разів я буду старша від тебе тоді? Петрусь поділив 52 на 12 і одержав чотири з чимось.
- Бачиш - ми вже ближче одне до одного. А скільки тобі буде літ через вісім років?
- Шістнадцять, а тобі - 56. Бабусю, невже мені буде шістнадцять літ? Тоді вже я кінчатиму гімназію, і ти будеш мене навчати гімнастики...
- Не знаю, чи я ще тоді буду вчити, але можливо... І от як ти поміркуєш над цифрами, то пересвідчишся, що через вісім літ я буду тільки в три з половиною рази старша від тебе.
- А через 10 літ? Тоді, як я ітиму в університет?
- Тоді тільки в три рази... А через двадцять літ тобі буде 28, а мені, як Бог дасть, - 68. І тоді я буду тільки, може, в два з половиною рази старша від тебе...
- То, може, ми, бабусю, зовсім порівняємося?
- Ніколи! - засміялася бабуся. - Ти завжди будеш на 40 літ молодший від мене, а я на стільки саме літ старша. Через двадцять літ ти будеш вусатий, бородатий і одружений...
- Одружений? Я зовсім не хочу одружуватися!
- Побачимо, що ти скажеш через двадцять літ. А поки що рости й учися й поменше сиди при телевізорі.
- О, якщо так, то розкажи мені, бабусю, якусь нову казку. Бабуся ввімкнула звукозаписувач, щоб казка не пропала, і почала...

"Весела Абетка" - складова великого сайту "Українське життя в Севастополі".
Ідея та наповнення - Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ.