This version of the page http://abetka.ukrlife.org/babyne.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-23. The original page over time could change.
Весела Абетка. Читанка Бабине літо

Бабине літо

Календарне літо добігло кінця. Осінь обережно прокладає свої стежки. Спадає спека, коротшають дні, похмурішають ночі. Часом плаче небо холодним дощем. Вересневі світанки імлисті, прохолодні, інколи з білуватими кучмами туманів у низинах.

Відлітають у вирій перелітні птахи, забираючи з собою на крилах тепло. Журавлі прощальним «курли-курли» розливають сум. Похмурий «двірник» осені — холодний вітер-листобій прибирає померклі барви природи.

Однак літо ще не забуває нагадувати про себе. Наприкінці серпня — на початку вересня, інколи в жовтні на два-три тижні встановлюється суха й сонячна, тиха й тепла погода. Здається, що повернулося літо.

У народі потепління осінньої пори, що триває часом два тижні, зветься «бабине літо». У піснях і поезії вислів цей є символом приємного, трохи лірично-сумного періоду другої молодості жінки.

Ця назва пов’язана з життям жінок-селянок. У цей час закінчуються польові роботи, і жінка трохи вивільняється від важкої праці. Збіг такого періоду відносно теплої і приємної погоди схожий на період, коли вік узяв своє, але старість ще не прийшла. Жінка після сорока років — пора бабиного літа.

В інших народів є свої назви. Так, у Північній Америці цей період називають «індіанським літом», бо забарвлення дерев стає схожим на яскравий одяг індіанців. «Літо бабусь» — кажуть німці, «баб’є лєто» росіяни, а французи називають — «літо святого Мартиніка».

У повітрі літає павутиння. Легенда з Поділля розповідає: сонце взяло до себе дівчину, зробило її такою, що вона так само, як сонце, жила не ївши. Дівчина сидить і пряде без відпочинку, а восени видно, як у повітрі пливуть довгі нитки павутиння. Це від того, що дівчина пряде і нитки падають додолу. За легендою з Бойківщини, павутиння з’єднує небо й землю. Душа, яка прилетіла до прірви, має пройти по кладці, як павук по павутинні. Є й казка про дурня, який спускався з неба на тонкій мотузці-павутинці.

Снують павутиння молоденькі павучки, які єдиний раз у житті вирушають у мандрівку. Вилізе павучок на високу рослину і починає випускати павутиння. А воно підхоплюється вітерцем, і крихітна комашка вже летить над землею, щоб оселитися на новому місці. Буває, через кілька кілометрів від рідних місць приземлюються переселенці. Висхідні потоки часом піднімають їх високо, і це забезпечує далеку мандрівку.

Часом транспорт від пасажира відривається, і тому чимало порожнього павутиння носиться у повітрі. Сріблясті шовковисті нитки пливуть над річками й озерами, чіпляються за дерева, кущі, високі бур’яни, гойдаються на гілках, травах, осідають на ріллю і воду. У гарні сонячні дні особливо багато цих сріблястих струн.

Павутиння це має цілющі властивості. Якщо його прикласти до рани, кровотеча зупиниться, і рана швидко загоїться.

Багато павутиння віщує сніжну зиму.

Успіння Богородиці (28 серпня), або третій Спас (хлібний, горіховий), — це початок першого, «молодого» бабиного літа, яке закінчується 11 вересня. Цієї пори збираються до відльоту у вирій пташині гурти «другої черги». Якщо в цей час гарна погода, то «старе» бабине літо (13-21 вересня) буде негожим. Погідне бабине літо — на суху осінь.

Семенів день (14 вересня) — перший день «старого» бабиного літа. Яка погода цього дня — така подальша осінь.

Є й третє бабине літо. Припадає на Михайлівські дні — кінець другої декади листопада. Після чого встановлюється зимовий режим погоди, бо Михайло зазвичай приїздить білим конем — випадає сніг.

І — на закінчення. Осінь — пора чоловічої сексуальної активності, на противагу жіночому спалаху в час весняного квітування. Розпалена золотом кленів чоловіча енергія знаходить вихід у коханні. Вона сильніша, ніж весняна.

Медики пояснюють статистичний факт найбільшої кількості зачать, які припадають на осінь, ще й тим, що організм жінки за літо зміцнів і став більш підготовленим до материнства. Цьому ще сприяли релігійні регламенти, які між постами залишили «вікна» для весіль і безгрішної любові. Настає певний відпочинок селянок від польових робіт, певний спад трудової активності. Та й продукти нового врожаю сприяють частим весіллям.

Михайло КУРДЮК.

"Весела Абетка" - складова великого сайту "Українське життя в Севастополі".
Ідея та наповнення - Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ.