This version of the page http://korsun.ic.ck.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2005-05-28. The original page over time could change.
Корсунь-Шевченківський державний історико-культурний заповідник
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

    Місто Корсунь-Шевченківський


    Корсунь-Шевченківський (до 1944 р. - Корсунь) - місто, центр Корсунь-Шевченківського р-ну Черкаської обл. Населення - 20 тис. осіб. Розташоване на північному заході області за 76 км від Черкас і за 146 км на південь від Києва по обидва боки р. Росі. Має залізничну станцію Корсунь. Місто перетинає автотраса Київ - Дніпропетровськ. З Києва до Корсуня-Шевченківського ходять автобуси з автостанції "Видубичі", а з Черкас - з центрального автовокзалу.

    Корсунь засновано 1032 р. великим кн. Київським Ярославом Мудрим для захисту південних кордонів Київської Русі від набігів тюркських кочівників. З 1195 по 40-і рр. ХІІІ ст. Корсунь - центр удільного князівства, яким правили представники роду Мономаховичів. У 40-х рр. ХІІІ ст., вірогідно, був зруйнований монголо-татарами. 1320 р. перейшов під владу Великого князівства Литовського, а 1569 р. - до Польського королівства, складової частини Речі Посполитої. 1580 р. князі брати Вишневецькі одержали привілей на відновлення та володіння містом. Воно стало центром Корсунського староства. 1584 р. Корсуню надано Магдебурзьке право. Корсунці брали активну участь у козацьких повстаннях кінця ХVІ - першої половини ХVІІ ст. У 1625 р. у місті був створений козацький реєстровий полк. 1648 р. полк перетворився на військово-адміністративну одиницю і був одним з найбільших в Україні. 26.05.1648 р. поблизу Корсуня військо Б.Хмельницького розгромило польські війська. У роки Руїни Корсунь неодноразово руйнувався. Наприкінці ХVІІ - на початку ХVІІІ ст. Корсунь був одним із центрів визвольної боротьби на Правобережжі, у т.ч. гайдамацького руху. З 1780 р. Корсунь став власністю князя С. Понятовського. З 1793 р. місто входило до Богуславського повіту Київського намісництва (з 1797 р. - губернії). У 1799 р. Корсунь перейшов у власність до найяснішого князя П.В. Лопухіна. З 1846 р. місто входило до Канівського повіту Київської губернії. У Корсуні неодноразово бував Т.Г. Шевченко, зокрема, у 1859 р. під час приїзду до свого троюрідного брата і свояка Варфоломія Шевченка. З 1861 р. Корсунь центр Корсунської волості. Зі встановленням радянської влади, місто стало 1923 р. центром Корсунського р-ну, а пізніше - Шевченківського округу. 1625 р. округ був розформований і Корсунь був приєднаний до Черкаського округу. 1930 р. до Корсунського р-ну був приєднаний Стеблівський. Район входив до Київської обл., а з 1954 р. - до Черкаської обл. Під час ІІ Світової війни в районі міста відбулася одна із найбільших операцій по оточенню і знищенню ворожого угруповання - Корсунь-Шевченківська битва (24.01 - 17.02.1944 р.).

    Окрасою Корсуня-Шевченківського є палацово-парковий ансамбль. У місті похований художник І.М. Сошенко. Скелясті береги та водоспади на річці Росі дають можливість гарно відпочити влітку.



   
   
  Визначні корсунці

  Заповідник











   
      Copyright 2004 by Styler
Хостінг надано компанією "Інфоком"
Будь-яке використання матеріалів цього сайту можливе тільки після отримання згоди адміністрації заповідника