This version of the page http://www.tpg.ua/ua/country-gretsiia (172.67.150.101) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2024-03-25. The original page over time could change.
Все про Грецію. Мова, валюта, транспорт, кухня, ціни | TPG Україна
Мова
  • Українська
  • Російська
+38 (044) 545 44 44
  • +38 (068) 545 44 44

Греція

Країна міфів і пригод

від 21 996 ₴ на 24.09.2024 • на 8 нч • Автобус из Києва
  • Транспорт
  • Регіони
  • Міста
  • Курорти
  • Пам'ятки
  • Візи
  • Корисна інформація
  • Готелі
  • Екскурсії
  • Тури
Прямий переліт:
є

На жаль, авіарейсів з України на даний момент немає. Можемо запропонувати вам зручні вильоти з різних міст Європи. З більш детальною інформацією ви можете ознайомитися на сайті туроператора, в підборі тура країни, або зверніться, будь ласка, до нашого менеджера.

Валюта:
1 EUR Euro
41.983 UAH Українська гривня
Мова

Офіційною мовою є грецька. У туристичних місцях поширена англійська.

Віза:
Не потрібна віза

Громадянам України, які мають біометричний паспорт, для відвідування Греції віза не потрібна. Протягом півроку максимальний термін перебування на території Євросоюзу обмежений трьома місяцями (90 днів).

Сезонність:

Цілорічний напрямок. Високий сезон ділиться на пляжний (з травня по жовтень) і різдвяний (середина грудня − січень), а також період карнавалів (січень-лютий). Весна і осінь ідеальні для екскурсійних турів по країні.

Часовий пояс:
UTC +2/UTC + 3

Різниці в часі з Україною немає.

Країна, яка подарувала світу Олімпійські ігри, театр і філософію − Греція. Це колиска античної цивілізації і одна з найпопулярніших туристичних країн. Греція багатогранна і тут ви знайдете безліч варіантів для відпочинку на будь-який смак. Надаєте перевагу спокійному відпочинку в тіні сосен − вам на Халкідікі, де практично кожен пляж нагороджений знаком якості − блакитним прапором ЄС. Любите шопінг і не уявляєте відпочинку без походу в нічний клуб − вирушайте в Афіни або Салоніки. За безтурботним пляжним відпочинком слід їхати на острови, яких в Греції понад 1400. Найпопулярніші − Крит, Родос, Санторіні, Міконос, Кос, Тасос − обирайте, адже можливостей для відпочинку в цій країні вдосталь. Греція доступна для мандрівників в будь-яку пору року. Насолоджуйтеся кожним днем, проведеним на цій чудовій землі.

Відкрийте чарівну Грецію разом з TPG.

Більше інформаціїЗгорнути

Особливості країни

  • Вітається
  • Не рекомендується

Чек туриста

Літр бензину - від 1,4 євро
Середній чек в кафе - від 10 євро
Середній чек в ресторані - від 25 євро
Філіжанка кави - від 2 євро
Мед - від 8 євро
Морепродукти-від 7 євро
Оливкова олія - від 5 євро
Кухоль пива - від 1 євро за 0,5 л
Міцний алкоголь - від 6 євро
Громадський транспорт - від 1 євро
Таксі по місту - від 5 євро
Таксі з / в аеропорт - від 30 євро
Оренда авто - від 35 євро
Більше про ціни

Національна кухня

Традиційна грецька кухня - це свіжі, високоякісні і здорові продукти, ароматні спеції, прянощі і простота приготування страв. Основні продукти: м'ясо, овочі, фрукти, риба і морепродукти. Особливою популярністю користується кава - її п'ють скрізь і в будь-який час доби. Важливу роль в кухні і культурі країни має оливкову олію, яке присутнє практично у всіх блюдах. Також греки дуже люблять різні види сирів, мед з нектару цитрусових, фруктових, соснових дерев і звичайно солодощі з горіхами. Грецькі страви характеризуються частим використанням м'яти, лимона, мускатного горіха, орегано, кропу, часнику, цибулі, лаврового листя, кориці, гвоздики, кмину, перцю, базиліка.

Найбільш популярні страви: мусака, тзадзикі, долма, саганакі, суп какава, традиційний грецький салат, гіроса, пастіціо, сувлаки, Ципурія, лукумадес.

Яка ж страва без вина? Так ось, в Греції до кожної страви подається смачне вино. І тут Греція не розчарує своїх гостей. Історія традиційного виноробства налічується понад п'ять тисяч років. Варто спробувати такі сорт як «Каберне Совіньон», «Мускат», «Мерло», «Манділарі», «Афірі», «Аморгіано». Але греки люблять напої і міцніше: узо, Ципору і метаксу на основі виноградного соку і макухи. Міцність напоїв 38-50 градусів.

Приїжджайте до Греції і покуштуйте неповторну, унікальну, вишукану, смачну і таку різноманітну грецьку кухню.

ДокладнішеЗгорнути

Транспорт

  • Трансфер
  • Оренда
  • Громадський транспорт

Регіони

Материкова Греція Острови Егейського моря Півострів Пелопоннес

Підрегіони

Аттика Епір і Західна Македонія Іонічні острови Македонія і Фракія Острів Крит Південні Егейські острови Північні Егейські острови
Півострів Пелопоннес Фессалія і Центральна Греція

Міста

о. Закінтос Іракліон, о. Крит Каламата, п-ів Пелопоннес о. Корфу о. Кос о. Міконос Пелопоннес

Курорти

Аделе Афанду Агії-Апостолі Агіос-Гордіос Агія-Марина Агія-Пелагія Агіос-Ніколаос

Пам'ятки

Родоська фортеця
Місто Ліндос
Сім джерел
Камірос
Селище Ембона
Церква Успіння Богородиці
Замок Критінія (фортеця Кастелло)
Замок Моноліт

Вас також можуть зацікавити

Тип відпочинку
Переліт
Віза
Іспанія
від 31 528 ₴
Італія
Кіпр
Мальта
Португалія
від 56 198 ₴
Туреччина
від 28 466 ₴
Чорногорія
від 16 864 ₴

Корисна інформація

Додаткові оплати - Греція
Графік руху автобуса - Греція
Вартість індивідуальних трансферів - Греція

Більше інформації

Топ готелі

10
King Minos Retreat Resort & Spa
39 723 за тур
10
Petroto Villas
48 996 за тур
10
Muses Villas
64 350 за тур
10
Alisahni Beachfront Villas
66 679 за тур
10
S&O Villas
94 240 за тур
10
Sani Asterias Suites
307 561 за тур

Тематичні тури

Класична Греція
Греція
20 056 за 2 осіб
Класична Греція
25.03.2024 - 29.03.2024 • 4 ночі
20 056 за 2 осіб
Дитячий табір на Халкідіках – дитячий рай (щовівторка на 8 або 10 ночей у таборі)
Греція
32 909 за 2 осіб
Дитячий табір на Халкідіках – дитячий рай (щовівторка на 8 або 10 ночей у таборі)
11.06.2024 - 21.08.2024 • 8 - 10 ночей
32 909 за 2 осіб

Популярні екскурсії

Салоніки
Салоніки вечірні
Метеори з півострова Халкідіки
Олімп – Вергіна

Блоги та новини

На пляжах Греції почнуть діяти суворі правила щодо розміщення шезлонгів
Влада Греції запроваджує низку суворих пляжних обмежень, які, зокрема, стосуватимуться розміщення платних шезлонгів і парасоль. Нові правила, що діятимуть впродовж туристичного сезону, серед іншого мають на меті відкрити доступ громадськості до тамтешніх узбереж, зменшити переповненість на пляжах і підвищити комфорт для відпочиваючих. Влада попередила, що обмеження будуть «суворо дотримуватися». Про це пише Daily Express. Одне із нововведень, що почне діяти цієї весни, вимагає, щоби 70% грецьких пляжів були звільнені від шезлонгів. Це дозволить уникнути переповнення та створити більш комфортні умови для приймання сонячних ванн. На природоохоронних територіях цей показник зросте до 85%. Між шезлонгами та береговою лінією також буде встановлено мінімальну відстань у чотири метри, щоби відкрити доступ до води. Крім того, в екологічно чутливих регіонах будуть створені так звані «недоторканні пляжі», де лежаки взагалі будуть заборонені. Оскільки останніми роками на пляжах Греції стає дедалі більше пляжних барів й орендованих лежаків, які заважають людям вільно пересуватися та відпочивати, ще одне правило вимагатиме, щоби не менше 50% пляжів залишалися відкритими. Щоб уникнути будь-яких маніпуляцій і підвищити прозорість, відтепер усі домовленості щодо оренди пляжів відбуватимуться через онлайн-аукціони. Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс попередив, що всі порушники будуть жорстоко каратися. Зокрема, біля пляжів встановлять електронні системи звітності, щоб люди могли повідомляти про будь-які порушення з боку прибережних підприємств. Також будуть проводитися інспекції з використанням дронів.
20.03.24
Весняні канікули в Греції: топ-10 найкрасивіших міст країни
Греція – колиска цивілізації, батьківщина міфів і точних наук, казково прекрасна середземноморська країна, що вражає не тільки великою кількістю унікальних історичних пам'яток, але й краєвидами, які тут напрочуд різноманітні та неймовірно красиві! Лазурне узбережжя, автентичні білі будинки, старовинні порти, витончені венеціанські вежі, мальовничі вулички та затишні таверни – грецькі міста, безперечно, таять у собі щось, через що їх не хочеться залишати, а поїхавши, неодмінно хочеться повернутися знову. Якщо ви збираєтеся на відпочинок до Греції навесні, ми розповімо, які грецькі міста неодмінно підкорять вас своєю красою та незвичайною атмосферою. Місто Ія на острові Санторіні Острів Санторіні славиться чарівними заходами сонця, романтичною атмосферою та безліччю історичних пам'яток. Ошатні білі будиночки, яскраво-блакитні куполи храмів та пляжі з чорним вулканічним піском є невід'ємними складовими краєвиду цього острова. Ія – найкрасивіше та найбільш елітне місто на Санторіні. Це курортне містечко, що ніби зійшло з листівки, є раєм для молодят, які приїжджають сюди з усього світу за найкрасивішими весільними фотосесіями. До того ж, однією з родзинок міста є чарівний вид на кальдеру згаслого вулкана. Місто Касторія у Західній Македонії Касторія, на думку греків, одне з найкрасивіших міст регіону Македонія. Містечко, що оточене горами й розташоване на березі мальовничого озера Орестіада, сповнене стародавніми храмами та старовинними особняками. Озеро Орестіада та його панорамна набережна особливо гарні навесні та восени – це найкращий період для знайомства з містом. Уздовж узбережжя тут розташовані автентичні таверни, кав'ярні та сувенірні лавки, що надає міському пейзажу особливої чарівності. Місто Нафпліон на півострові Пелопоннес Нафпліон – одне з найстаріших міст Пелопоннесу. Це стародавнє і водночас живе та сучасне містечко, чисте, спокійне та затишне. Нафпліон відомий крутими вузькими вуличками, що раптово йдуть у гору, малоповерховими будинками, оповитими квітучими чагарниками та прикрашеними крихітними різьбленими балкончиками, а також численними вуличними кафе та ресторанами. Серед визначних пам'яток Нафпліона можна відзначити унікальну морську фортифікаційну споруду Бурдзі, руїни фортеці-замку Паламіді та природне цілюще джерело. Місто Сімі на острові Сімі Серед десятків грецьких островів Сімі вирізняється своєю незвичайною архітектурою. Столиця острова – невелике однойменне містечко – є чарівним місцем з барвистими «іграшковими» будинками та затишними вузькими вуличками. Над містом велично височіють руїни фортеці Кастро, побудованої в XIV столітті на місці стародавнього акрополя та візантійського замку. З висоти фортеці відкриваються захоплюючі краєвиди на порт і море – те, заради чого безперечно варто тут побувати. Місто Міконос на острові Міконос Міконос – це один із островів Кікладського архіпелагу, популярний курорт, який має репутацію центру нічного життя. Його столиця, Міконос, є винятково красивим містом і тому має велику популярність серед туристів. Лабіринт з вузьких мальовничих вулиць, що веде повз традиційні колоритні будинки з геранню на вікнах, та прекрасні пейзажі пробуджують бажання заблукати тут і гуляти якомога довше! А галасливий порт містечка з його рибальськими будиночками, тавернами, церквами та гаванню з розкішними яхтами є одним із найбільш фотографованих місць у всій Греції. Місто Ліндос на острові Родос Ліндос – прекрасне стародавнє місто, відоме своєю прекрасною гаванню, чистими пляжами та безліччю історичних пам'яток, які обов'язково варто побачити. Воно розташоване на вершині крутого пагорба, звідки відкривається чудовий краєвид на Егейське море. Тут знаходиться другий за величиною в Греції Акрополь та кілька античних храмів. Тротуари на вулицях Ліндоса вимощені білим камінням, крім того, білий колір, що красиво контрастує з оповитими виноградною лозою стінами, характерний для більшості тутешніх будівель. Місто Ассос на острові Кефалон Прекрасна архітектура і спокійна атмосфера – головні переваги Ассоса, що перетворюють його на райський куточок. Прогулюючись заплутаними вуличками міста ви побачите безліч різнокольорових будинків, традиційних таверн та сувенірних лавок, які торгують виробами місцевих ремесел. Над містом височіють руїни венеціанської фортеці, а мальовничі краєвиди захоплюють усіх, хто відвідує це дивовижне місто. Місто Ретимно на острові Крит Ретимно – одне з наймальовничіших міст Криту. Багато хто вважає його не лише найкрасивішим містом на острові, а й у всій країні. Чудовий та яскравий портрет Ретимно складається з вишуканої середньовічної християнської архітектури, розкішних османських мечетей, вулиць, ретельно прикрашених зеленню та квітами, приголомшливих фонтанів з венеціанськими порталами, захоплюючих гірських пейзажів та інших пам'яток. Місто Ханья на острові Крит Історична частина портового міста Ханья вважається найкрасивішою на острові, а венеціанська гавань – наймальовничішою у всій Греції. У Ханьї турецька спадщина химерно змішалася з венеціанською, грецькою та візантійською. З давніх-давен тут збереглося багато всього цікавого, наприклад, один із найстаріших у світі маяків, мечеть Кючук Хасан, а також фортеця та бастіони, палаци та розкішні особняки, витончені фонтани та вишукані старовинні квартали. Місто Парга у материковій Греції Парга, що омивається водами Іонічного моря, сховалася у мальовничій бухті, оточеній лісистими схилами масиву Піндос. Місто має дуже багату історію, яка сягає античності. Зараз Парга – це невелике автентичне грецьке містечко, збудоване каскадом, знамените венеціанським замком на горі, дуже красивими заходами сонця та яскраво-червоними черепичними дахами, що потопають у зелені.
13.03.24
Які країни у 2024 році запроваджують нові туристичні податки?
Останнім часом дедалі більше країн запроваджують додаткові податки для туристів, часто додаючи їх до рахунків у готелях або стягуючи після прибуття. Це робиться з метою боротьби з надмірним напливом людей, оскільки велика кількість приїжджих згубно впливає на екологію та збереження унікальних туристичних об'єктів. Як правило, розмір збору віаріюється залежно від категорії розміщення, кількості днів перебування, популярності локації, сезону та інших нюансів. Якщо цього року ви плануєте подорож, варто підготуватися до додаткових витрат, адже багато європейських (і не тільки) країн підвищують податки для іноземців. З нашого матеріалу ви дізнаєтесь, у яких країнах запровадили новий туристичний збір у 2024 році, а де його вартість зросла. Греція З січня 2024 року Греція запровадила кліматичний податок для туристів. Кошти, залучені за допомогою цього збору, спрямовуватимуть на фінансування проектів, метою яких є відновлення регіонів, що постраждали  внаслідок повеней та пожеж. Податок не включається у вартість житла під час бронювання та сплачується туристами на місці в готелі. Нововведення буде сезонним – плата стягуватиметься лише у пік туристичного сезону – з березня по жовтень. Також ставка кліматичного податку відрізняється залежно від категорії готелю – сума коливається від 1,5 до 10 євро за ніч. Литва На початку 2024 року зросли суми туристичних зборів у двох литовських містах – Вільнюсі та Паланзі. Тепер у готелях, хостелах та апартаментах замість 1 євро стягують 2 євро за ніч. З червня 2024 року туристичний податок у розмірі 2 євро за добу з'явиться і в Клайпеді. Як запевняє влада, зазначені збори підуть на підвищення туристичної привабливості міст у них оновлять інфраструктуру та підвищать якість послуг у сфері туризму та культури. Ісландія З січня цього року в Ісландії повернули раніше скасований у зв'язку з пандемією коронавірусу туристичний податок на готелі та альтернативні види розміщення. Розмір податку коливається в межах 2-4 євро – вартість залежить від місця ночівлі: готель, кемпінг або хостел. Із цього року податок поширили і на пасажирів круїзних лайнерів. Для круїзів суми набагато вищі – близько 7 євро за особу. Італія З весни 2024 року у Венеції запровадять плату за в'їзд до міста у розмірі 5 євро. Торкнеться це лише так званих «одноденних» туристів – мандрівників, які не залишаються у Венеції на ніч. Мета впровадження податку полягає в тому, щоб зменшити потік туристів у певні періоди року, наприклад, під час довгих весняних та літніх канікул, коли кількість приїжджих б'є всі рекорди. Іспанія Починаючи з 2022 року влада Барселони поступово реалізує план підвищення туристичних зборів. З 1 квітня 2024 року ставка знову збільшиться – до 5,5 євро. Податок буде включено у вартість офіційного житла, заброньованого на найпопулярніших онлайн-платформах. Крім того, туристичний збір з'явиться у Валенсії. І хоча з точною датою введення нового податку влада міста поки не визначилася, відомо, що його розмір варіюватиметься від 0,5 до 2 євро за ніч залежно від обраного житла. Нідерланди Амстердам, який вже має найвищий туристичний податок у Європі, знову піднімає тарифи у 2024 році – з 7% до 12,5%. Також зросте збір з пасажирів круїзних лайнерів – з 8 до 11 євро. Португалія У другій половині 2024 року туристичний податок з'явиться і на португальському острові Мадейра. Точна дата поки що невідома – на даний момент не всі муніципалітети офіційно схвалили рішення. Однак те, що податок таки з'явиться, практично не викликає сумнівів. Коли це станеться, туристам доведеться платити по 2 євро за ніч. Частину зібраних у такий спосіб коштів отримають власники житла, а частину – місцеві муніципалітети, які витратять їх на реалізацію громадських проектів, покликаних підвищувати екологічність подорожей та розвивати туристичну інфраструктуру. Франція Найбільш суттєве підвищення туристичного податку відбудеться в Парижі – розмір збору збільшиться на цілих 200% і складатиме близько 11 євро за ніч. Це пов'язано з тим, що місто готується приймати Олімпійські ігри з 26 липня по 11 серпня 2024 року – за прогнозами це спричинить безпрецедентний наплив туристів. Індонезія Не відстає від країн Європи і Південно-Східна Азія – Індонезія також запроваджує туристичні збори. Так, з 14 лютого влада Балі ввела плату за в'їзд на острів у розмірі 8,8 євро. Крім того, з лютого 2024 року податок для іноземців з'явився в інших популярних туристичних локаціях: озеро Тоба (провінція Північна Суматра), храм Боробудур (Центральна Ява), узбережжя Мандалика (провінція Західна Нуса-Тенгара), містечко Лабуан-Баджо (Східна Нус- Тенггара) та місто Лікупанг (Північне Сулавесі).
20.02.24
У Греції запровадили новий податок для туристів
З 2024 року Греція запроваджує кліматичний податок для туристів, який набирає чинності вже у січні. Згідно з новою системою, відтепер мандрівники повинні сплачувати за проживання додатковий збір – офіційно він називається «платою за стійкість до кліматичної кризи». Податок не включатиметься у вартість житла при бронюванні й сплачуватиметься туристами на місці в готелях. Нововведення буде сезонним, тож кліматичний збір стягуватиметься лише в пік туристичного сезону – з березня по жовтень. Про це повідомляє SchengenVisaInfo.com. Як пояснюють урядовці, новий податок запроваджено для того, щоби якомога швидше відновити країну після руйнівних лісових пожеж і повеней, від яких Греція постраждала найбільше. Кошти, зібрані за допомогою цього збору, уряд хоче спрямувати на реконструкції та підвищення стійкості до змін клімату. Ставки кліматичного податку будуть різними залежно від категорії готелю. Наприклад, туристи, які оберуть для проживання апартаменти або готелі з однією чи двома зірками, повинні будуть сплатити 1,50 євро податку за ніч. Мандрівники, які зупиняться у тризірковому готелі, платитимуть 3 євро кліматичного збору. За проживання у чотиризіркових готелях доведеться додатково заплатити 7 євро за ніч, а за проживання у люксових п'ятизіркових – 10 євро. Уряд Греції сподівається, що у 2024 році за допомогою кліматичного податку до бюджету країни вдасться залучити додатково до 300 мільйонів євро. Водночас Асоціація готельєрів Греції висловила занепокоєння, що нова система оподаткування може навпаки негативно вплинути на туризм і відштовхнути туристів від подорожей до країни.
15.01.24
Теплі подорожі взимку: 5 найсонячніших напрямків Європи для відпочинку в холодну пору
За результатами свіжого дослідження компанії Club Med, тепер для мандрівників з'явилося ще більше можливостей обрати ідеальне місце для теплого і сонячного відпочинку в Європі в зимову пору року. Команда дослідників ретельно вивчила середню кількість годин сонячного світла, опадів і температуру моря у різних куточках континенту та виокремила п'ять найкращих напрямків. Фару, Португалія: зустрічайте сонце на півдні Середньоденна температура 17 градусів і шість годин сонячного світла в день роблять Фару найсонячнішим зимовим напрямком для відпочинку і ретриту в Європі. Але не лише приємна тепла погода є головною причиною відправитися у місто взимку – столиця регіону Алгарве зберігає свою привабливість завдяки численним визначним пам'яткам, зокрема, чарівному Старому місту, що є ідеальним місцем для прогулянок у дощові дні. Марбелья, Іспанія: затишок і сонячна погода в іспанському раю Ціла низка нічних клубів, 27 кілометрів піщаних пляжів і шість годин сонячного тепла на день – Марбелья в Іспанії обіцяє ексклюзивний відпочинок для любителів поніжитися під приємним сонцем. До того ж, за останніми даними синоптиків, спека в країні не збирається вщухати. Температура повітря в грудні цього року досягла позначки +30°C, ставши новим рекордом Іспанії, яка вже не перший рік відчуває вплив глобального потепління. Востаннє така висока температура фіксувалася в 2012 році у місті Гранада. Афіни, Греція: відкрийте сонячну столицю в зимову пору Лише дев'ять дощових днів на місяць і температура моря +16 градусів – Афіни у Греції пропонують мандрівникам прекрасні умови для теплого зимового відпочинку та дослідження археологічних скарбів міста. Окрім того, це чудова пора, щоб прогулятися визначними пам'ятками та краще познайомитися з Афінами. Палермо, Італія: за теплим сонцем до Сицилії Лише 11 дощових днів за всю зиму, приємна погода та величезний вибір кулінарних радощів – Палермо, місто на острові Сицилія, так і вабить, щоб насолодитися його принадами в холодну пору року. Тут на мандрівників чекають незабутній сонячний відпочинок, яскраві враження та гастрономічні насолоди. Дубровник, Хорватія: історичні камені та лазурні бухти Лише дев'ять дощових днів взимку, чарівні краєвиди та історичне Старе місто – Дубровник у Хорватії запрошує на теплий відпочинок, а також познайомитися з магією цього міста в той час, коли воно вкрите зимовим сяйвом. Оскільки взимку туристів тут менше, це чудова нагода дослідити Хорватію у спокійному, розміреному темпі, не переймаючись натовпами.
18.12.23
20 традиційних європейських страв на Різдво
Різдво в Європі – магічний час, коли на кожному столі з'являються традиційні страви, що відзначаються особливим смаком, ароматом і, безперечно, історією. Страви та смаколики, які готуються протягом цього святкового періоду, різняться, але всі вони мають специфічний колорит та народжуються в особливій атмосфері. Ми зібрали для вас невеликий список найцікавіших та найсмачніших традиційних страв, які часто зустрічаються на європейських різдвяних столах. Україна – Кутя Кутя – це традиційна українська страва, приготована із пшеничних зерен, меду, варених сухофруктів та горіхів. Її подають на різдвяному столі як символ об'єднання родини. Пшеницю перед варінням пророщують, щоб надати куті особливого смаку та символізувати відродження. Мед додає солодкість та об'єднує інгредієнти. Горіхи та сухофрукти, такі як родзинки чи інші сушені фрукти, надають страві різноманітності. Під час приготування куті відбувається обряд єднання сім’ї та роду. Важливо, щоб усі члени родини брали участь у  приготуванні куті. Польща – Бігос Бігос – це польська страва, яка готується із капусти, м'яса та солонини, особливо популярна під час святкування Різдва та в зимовий період. Традиційно його варять у великій кількості, щоб вистачило на всю зиму. Головний інгредієнт – квашена капуста, яка додає страві кислинку та особливий аромат. Винятковість бігосу полягає в тому, що його готують напередодні та залишають стояти кілька днів. Це дозволяє інгредієнтам добре просочитися одне одним, надаючи страві багатий смак та аромат. Традиційно бігос подають гарячим, прикрашають гірчицею або хріном. Італія – Стечі ді Натале або Panettone Це особливий вид різдвяного хліба, який має купольну форму. Panettone має багатий смак і неповторний аромат, завдяки додаванню цедри цитрусових та ванілі. В Італії ця випічка є символом Різдва, і її подають під час святкового обіду чи вечері. Цей традиційний італійський десерт став популярним у багатьох країнах, і тепер його можна знайти на різдвяних столах усього світу. Panettone також може бути декорований глазур'ю або желе, подаватися до кави чи шампанського. Особливість Panettone полягає в його унікальному способі приготування та характерному смаку: Panettone має м'яке, повітряне тісто, завдяки використанню великої кількості яєць та вершків. Один із ключових інгредієнтів – це сухофрукти, зазвичай виноград, та цедра апельсинів чи інших цитрусових, які надають десерту особливий аромат і смак. Іспанія – Туррон В Іспанії популярною різдвяною стравою є Turrón. Це традиційна іспанська солодка страва, яка готується з меду, цукру, білків яєць та мигдалю чи інших горіхів. Існує кілька різновидів туррона, але два найпоширеніші – Turrón de Alicante і Turrón de Jijona. Alicante – твердий туррон із цілими горіхами, тоді як Jijona – м'який, кремовий туррон, зазвичай, безцукровий та виготовлений виключно із мелених горіхів. Туррон формують у прямокутники, які ріжуть на невеликі шматочки. Франція – Буш де Нуель У Франції традиційною різдвяною стравою є Bûche de Noël або Буш де Нуель. Це різдвяний торт, який має форму бруска дерева, що символізує традиційний різдвяний обряд, коли спалювали поліно вишневого дерева в каміні. Bûche de Noël зазвичай покривають шоколадним кремом, створюючи ефект кори. Цей торт може мати різні види тіста та начинки. Внутрішній прошарок торта може включати шоколадний мус, крем чи фруктову начинку. Торт може бути прикрашений цукровою пудрою для ефекту снігу, шоколадними гілками, ягодами або марципановими фігурами. Німеччина – Вершковий суп з локшиною У Німеччині популярний вершковий суп з локшиною Rahmsuppe mit Nudeln, який може містити різні інгредієнти, такі як ковбаса чи овочі. Суп готують із вершків, бульйону, солі та різних інгредієнтів, таких як овочі чи трави. Локшина, додана до супу, робить його густим і смачним. Ця страва відзначається теплом та комфортом, і вона часто подається як частина різдвяного обіду або вечері в німецьких родинах. Використання вершків додає супу багатий та кремовий смак. Англія – Різдвяний пудинг Різдвяний пудинг – це традиційний і символічний десерт, який займає центральне місце на різдвяному столі. Різдвяний пудинг має глибокі корені в історії та традиціях. Він асоціюється із середньовічними обрядами та символізує об'єднання родини. Основні інгредієнти включають сухофрукти, муку, цукор, жир (зазвичай сало або масло), хлібні крихти тощо. Важливим етапом є його довготривала підготовка та варіння. Традиційно різдвяний пудинг готують задовго до свят, а потім зберігають його до Різдва. Це надає йому час на те, щоб аромати та смаки добре поєдналися. Різдвяний пудинг подають гарячим, зазвичай з ванільним або бренді соусом. Цей соус додає десерту неповторного аромату та смаку. Деякі родини прикрашають різдвяний пудинг гілочками святкового хвойного дерева та підпалюють його перед подачею. Це створює ефект мерехтіння свічок. Швеція – Люціактеке Люціактеке – це печені шафранові булочки, якими шведи часто пригощають під час святкування Святого Люція 13 грудня: одягнені у святкові вбрання дівчата з ліхтариками вночі роздають ці булочки. Основним інгредієнтом є шафран, який надає булочкам характерний аромат та глибокий жовтий колір. Ці булочки часто формують у вигляді букви «S» або «8», що вказує  на Святого Люція. Ірландія – Мінс пай Mince Pie є традиційною різдвяною стравою: це пиріг, який наповнюється начинкою з подрібненого м'яса (зазвичай ягнятини або яловичини), цукру, родзинок, цедри та різних спецій, таких як кориця, гвоздика, мускатний горіх та імбир. Мінс пай зазвичай випікається в формах для тарталеток. Традиційно його подають з кремом або з ірландським віскі. Норвегія – Ракфіск Rakfisk – це традиційна норвезька страва з квашеної риби, зазвичай тріски або форелі. Рибу для Ракфіска маринують та квасять щоб створити унікальний смак та консистенцію. Процес квашення може тривати від кількох тижнів до декількох місяців. Ракфіск має специфічний аромат через процес квашення, що може бути досить вираженим. Зазвичай Ракфіск подають із картоплею, цибулею, хлібом, гірчицею чи кропом. Також може супроводжуватися супом або різноманітними  соусами. Греція – Кураб'єдес Kourabiedes – це грецьке різдвяне печиво, яким часто прикрашають святковий стіл під час Різдва та інших свят. Кураб'єдес виготовляють із тіста, що містить масло, цукор та мелені мигдальні ядра. Текстура печива м'яка та пилувата. Після випікання кураб'єдес зазвичай обсипають цукром, надаючи їм характерну білу оболонку. Печиво може мати різні форми, але часто його моделюють у вигляді кулі або серця. Традиційно печиво кураб'єдес подають з вином, зазвичай під час святкових заходів. Австрія – Карпаччо зі святковим соусом В Австрії популярне Карпаччо, але на Різдво його готують із особливим соусом. Інгредієнти для Карпаччо: тонко нарізана яловичина (або інше м'ясо відповідно до вподобань), оливкова олія для маринаду, сіль і чорний перець за смаком. Інгредієнти для святкового соусу: майонез або грецький йогурт, діжонська гірчиця для аромату, лимонний сік для свіжості, мед для солодкуватого смаку, тертий хрін для гостроти. Декорування: зелена цибуля або кріп для свіжості, Пармезан для обсипання. Бельгія – Шикони з плавленим сиром У Бельгії популярною різдвяною стравою є Chicons au Gratin або Шикони з плавленим сиром. Це страва, в якій використовується брюссельська капуста, варена та запечена з соусом та сиром. Брюссельську капусту варять або тушкують до ступеня готовності. Соус для Chicons au Gratin може містити різні інгредієнти, наприклад, вершки, масло, мускатний горіх або інші спеції. Після варіння капусти та додавання соусу, шикони (брюссельську капусту) посипають плавленим сиром та подають із гарніром або як самостійну страву. Португалія – Бакаліяу а Браз Bacalhau або Бакаляу –  це солона або висушена тріска, яку часто подають із солодкою картоплею у португальських сім'ях на святковому столі. Бакаляу може готуватися по-різному, наприклад, Bacalhau à Brás з картоплею та яйцями, Bacalhau à Gomes de Sá з картоплею, цибулею та яйцями або Bacalhau com Natas зі сметаною. Швейцарія – Фондю У Швейцарії Фондю є популярною стравою не лише на Різдво, але й протягом зимового періоду. Традиційною швейцарською різдвяною стравою може бути Фондю Бургундське. Цей вид Фондю швейцарці готують зі шматочків м'яса (часто яловичини або курки) у гарячому бульйоні чи олії. Кожен шматок м'яса занурюється в киплячий бульйон або олію, при цьому можуть використовуватися різні соуси для поліпшення смаку м'яса. Це може бути часниковий соус, гірчичний соус, соус на основі трав або тартар. Чехія – Кнедлі з капустою та копченим м'ясом У Чехії популярною традиційною стравою на Різдво є Knedlíky se zelím a uzeným masem. Це традиційні клубочки або грудки тіста, які готуються з булочного тіста на пару або в окропі. Кнедлі часто подаються як гарнір до різних страв. Капуста, зазвичай кисла або варена, служить супроводом до кнедлів. Копчене м'ясо – зазвичай, це копчена свинина чи який-небудь вид ковбаси. Іноді подається з соусом чи іншими супутніми стравами, такими як квасоля чи печена картопля. Румунія – Сарма У Румунії традиційною стравою на Різдво може бути Sarmale. Це капустяні голубці з м'ясом та рисом. Сарма готується, зазвичай, із квашеної чи кислої капусти. Альтернативою може бути листя винограду або соняшника. Начинка для Сарми часто містить крупи, зазвичай рис, а також м'ясо (яловичину, свинину чи ягнятину), цибулю, спеції та інші інгредієнти за смаком. Сарму можна подавати із сметаною, а також з кукурудзяним хлібом чи мамалигою. Хорватія – Фаршировані перці У Хорватії популярна традиційна страва на Різдво – Punjena Paprika або Фаршировані перці, які можуть бути червоними або зеленими. Вони наповнюються спеціальним фаршем. Фарш для перців зазвичай включає м'ясо (свинину або яловичину), а також рис, цибулю, спеції та інші інгредієнти. Punjena Paprika найчастіше подають із соусом або готують у томатному соусі. Страву можуть доповнювати каштани або картопля. Болгарія – Баниця У Болгарії традиційною різдвяною стравою є Banitsa або Баниця. Це витончений пиріг, приготований з тіста філо із різними начинками, такими  як бринза, яйця, йогурт та інші інгредієнти. У Banitsa можуть додаватися різноманітні спеції: сіль, перець або копчена паприка. Це надає страві характерного смаку. Естонія – Веріворст В Естонії на Різдво готують Verivorst або Веріворст. Це кров'яна ковбаса, виготовлена зі свинячої крові, яку поєднують із м'ясом, цибулею, розмеленим ячменем. Ця страва може містити різні спеції та інші інгредієнти, зазвичай подається із капустяними стравами або кислим супом.
22.11.23

Митні правила

Згідно з митними правилами, до переліку того, що можна провозити в Грецію на літаку без письмового декларування входять:

  • особисті речі;
  • переносне аудіообладнання;
  • непрофесійна відеокамера;
  • мобільний телефон;
  • фотоапарат;
  • подарунки на суму до 300 EUR;
  • 500 г кави, 100 г чаю;
  • овочі та фрукти (тільки при наявності підтверджуючого сертифіката).

 

Валюта. Сума до 10 000 доларів США (або еквівалент) не підлягає обов'язковій декларації.

Алкогольні напої. Допускається безмитне ввезення: 2 літрів вина, 1 літра міцного алкоголю, 5 літрів пива на дорослу людину.

Тютюнові вироби. Допускається безмитне ввезення до 200 сигарет, 50 сигар, 250 г тютюну.

Ліки. Можна провозити медичні препарати для особистого користування. Ліки повинні бути в упаковці.

 

З Греції можна вивозити:

  • ювелірні вироби, дорогоцінні метали і камені (за наявності підтвердних покупку документів);
  • культурні цінності (на підставі свідоцтва на право вивезення культурних цінностей);
  • шуби (при наявності чека, що підтверджує покупку).

 

У Греції заборонено ввозити:

  • наркотичні засоби;
  • нарковмісні препарати;
  • вогнепальну зброю, боєприпаси, вибухові речовини;
  • м'ясну і молочну продукцію;
  • радіоактивні речовини.

 

Заборонено вивозити з Греції:

  • антикварні речі;
  • камені, в тому числі підняті з дна або знайдені на місцях розкопок.
Більше інформаціїЗгорнути

Оформлення візи

Громадянам України, які мають біометричний паспорт, для відвідування Греції віза не потрібна. Протягом півроку максимальний термін перебування на території Євросоюзу обмежений трьома місяцями (90 днів).

ДокладнішеЗгорнути
Показати на мапі
Телефон/факс:

(00 30210) 68 00 230

(00 30210) 68 00 230 (факс)

[email protected]

Режим роботи:

09:00 - 18:00 (пн.-пт.)

Выходные – суббота, воскресенье

Показати на мапі
Телефон/факс:

+38 (044) 254 54 71(5)

+38 (044) 254 58 05 (факс)

[email protected]

Режим роботи:

09:30–13:00 (пн.-пт.)

Выходные – суббота, воскресенье

Відео по країні

Греція - відеоогляд туристичної інфраструктури.

Всі відео
Каталоги туристичних напрямів TPG
Зв'яжіться з нами
З виникненням будь-якого питання Ви можете написати на e-mail
РЕГИСТРАЦИЯ ТУРИСТА
Ваше имя *
Поле не должно быть пустым
Электронная почта *
Поле не должно быть пустым
Введите корректный e-mail
Придумайте пароль *
Пароли должны совпадать
Повторите пароль *
Пароли должны совпадать
Телефон
Поле не должно быть пустым
Заполните поле полностью
ВОССТАНОВЛЕНИЕ ПАРОЛЯ
Эл. почта
Поле не должно быть пустым
Я вспомнил свой пароль